EVE, REPT, CATL
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Beskydy
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: EVE, REPT, CATL
Jeden praktický test..:
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Fajn test, jen propojky bych našrouboval až po stažení baterky, takhle si koleduje o utržení vývodů.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Me prijde zajimave, jak to ma treba seplos. Mezi clanky je EVA pena a clanky se stahnou tak co dovoli bedna. Clanky pak muzou pracovat ale terminaly pak zustavaji na svem miste.
Docela by me zajinalo jak se zmeni sila stazeni pri vybitem a nabitem packu.
Docela by me zajinalo jak se zmeni sila stazeni pri vybitem a nabitem packu.
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
hm tak to bych to hrubě neodhadl kdybych to stahoval pocitově. 300kg mě přišli hrozně moc a tipoval jsem moment něco jako když utahuju oka na šínu. Prostě na fest. To bych ty články rozmáčkl.
Ta fyzika je svině.
Tzn je to vlatně můžu stáhnut páskovačkou na balíky a je vyřešeno.
Ta fyzika je svině.
Tzn je to vlatně můžu stáhnut páskovačkou na balíky a je vyřešeno.
-
- Lokalita: Praha
Já mám jeden pack s EVA pěnou a druhý s plastem co dává k packu Jenny nebo tedy Docan. Podle mě ta eva pěna je úplná blbost. Mám 2mm verzi a ikdyž ten pack stáhnu s citem, tak se ta pěna zdrcne tak, že prostor si článek uděllá jedině destrukcí souseda. Ale já stahuju pack jenom dvěmi tyčemi, 4 tyče už jsou jiný level.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: Berounsko
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Na tohle jsem nikdy nebyl, žádný momeňták jsem nikdy nevlastnil, dělám vše podle citu. Ale co se stave pokud ta síla bude 10x 20x větší? Podle mě nic, pokud budu utahovat všech šest závitovek stejnoměrně? Podle mě vůbec nic. Ten interval bude logicky poměrně dost velký.
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Já jsem na tohle taky nebyl, ale utahovací moment 2Nm na baterce, co jsem dával do elektromotorky mě dohnal k tomuto: https://vi.aliexpress.com/item/33004697 ... pt=glo2vnm
jenom předloni to stálo polovinu. Tolik k reálné míře inflace...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Tomu se mi nechce věřit.
Máš ty momenťáky zkalibrované? A ty blondýny taky?
To okno bude určitě dost široké. Ale 10-ti násobek nebo víc bych tam asi netlačil.cuki píše: ↑sob říj 05, 2024 10:57 amNa tohle jsem nikdy nebyl, žádný momeňták jsem nikdy nevlastnil, dělám vše podle citu. Ale co se stave pokud ta síla bude 10x 20x větší? Podle mě nic, pokud budu utahovat všech šest závitovek stejnoměrně? Podle mě vůbec nic. Ten interval bude logicky poměrně dost velký.
Výrobce bude zřejmě vědět, kolik jeho škatule v tlaku vydrží, než dojde k její destrukci nebo aspoň rozměrové deformaci.
A to třeba i časem se změnou teploty, vnitřních změn v důsledky cyklování atd.
Zrovna tady bych si asi nehrál na vševěda, který o té baterce ví víc než jeho výrobce.
Zvlášť když nám tam to číslo napíše, a je snadné ho dodržet.
Všelijaké ty vtipné nápady o stahování plastovými páskami jsou opravdu asi jen vtipné.
Ty jsou při stálé zátěži za chvíli pěkně vytahané.
-
- Lokalita: Galanta
- Výkon panelů [Wp]: 4440
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Nieje to len o inflacii,ja som ho kupoval v 2018 za 44,40 usd, ale vtedy sa este nakupovalo bez dph (toto mi preklzlo kvoli velkosti asi)kodl69 píše: ↑sob říj 05, 2024 12:58 pm Já jsem na tohle taky nebyl, ale utahovací moment 2Nm na baterce, co jsem dával do elektromotorky mě dohnal k tomuto: https://vi.aliexpress.com/item/33004697 ... pt=glo2vnm
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
K tomu videu: je hezké, že to chtěl změřit a tedy prakticky ověřit/potvrdit.
Ale udělal tam (podle mě) zcela zásadní chyby.
Tak za prvé když hledám nějakou hranici, tak přece nezačnu tak, že na momenťáku nastavím nějakou vysokou hodnotu a postupně ji pak snižuji.
Snad _vždy_ začínám zespodu a postupně budu přidávat.
Hlavně ale (aspoň podle toho videa) utahoval při těch vyšších momentech jen jednu matici.
Pokud ale mám měřit tlakovou sílu na celou plochu, tak musím rovnoměrně utahovat všechny 4, protože jejich moment se bude sčítat.
Tak, jako když 7 trpaslíku ze všech sil neslo Sněhurku do skleněné rakve, tak z toho nemůžu usoudit, že nosnost každého trpaslíka je jedna Sněhurka.
Nosnost 7 trpaslíků je jedna Sněhurka, příspěvek jednoho trpaslíka je 1/7 Sněhurky.
-
- Lokalita: Praha
Na "Jůtůbe" jde o sledovanost, ne o pravdu. Pravda nikoho nezajímá.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
-
Protože nemám momenťák, tak to asi nezměřím, nijak na krev to není. Ale je to dotaženo tak aby se to bezpečně přilepilo. Můžu to za ty desky spolehlivě zvednout aniž by to vyjelo. Dřevo (kližka s folii) se nijak nedeformuje. Žádná destrukce zdaleka nehrozí. Navíc to mám staženo rovnoměrně. Což beru jako klíčové. Nebál bych se to stáhnout mnohem víc.Mex píše: ↑sob říj 05, 2024 5:38 pmTomu se mi nechce věřit.
Máš ty momenťáky zkalibrované? A ty blondýny taky?
To okno bude určitě dost široké. Ale 10-ti násobek nebo víc bych tam asi netlačil.cuki píše: ↑sob říj 05, 2024 10:57 amNa tohle jsem nikdy nebyl, žádný momeňták jsem nikdy nevlastnil, dělám vše podle citu. Ale co se stave pokud ta síla bude 10x 20x větší? Podle mě nic, pokud budu utahovat všech šest závitovek stejnoměrně? Podle mě vůbec nic. Ten interval bude logicky poměrně dost velký.
Výrobce bude zřejmě vědět, kolik jeho škatule v tlaku vydrží, než dojde k její destrukci nebo aspoň rozměrové deformaci.
A to třeba i časem se změnou teploty, vnitřních změn v důsledky cyklování atd.
Zrovna tady bych si asi nehrál na vševěda, který o té baterce ví víc než jeho výrobce.
Zvlášť když nám tam to číslo napíše, a je snadné ho dodržet.
Všelijaké ty vtipné nápady o stahování plastovými páskami jsou opravdu asi jen vtipné.
Ty jsou při stálé zátěži za chvíli pěkně vytahané.
Podle toho co se tu píše má být to stažení cca asi jako když to hodím do přesně velké krabice. Tedy vůbec.
Myslím že mám poměrně velkou sílu v prstech, ale rukou bych nepřetlačil ani ten přesně vyvrtaný otvor v desce.
-
sto názorů, dvě stě řešení ...
tak jsem se nakonec rozhodl že to stáhnu jen balící páskou nahoře a dole.
https://www.unipack.cz/balici-sada-alfa ... NZEALw_wcB
Na čelo nějakej deskovitej materiál.
Stáhnu jen lehce prostě aby to šlo naproti tomu kdyby se to chtělo nafukovat. Zatím jsem objednal jednu sadu 280Ah a podle toho co dojde bych objednal druhou. Uvažuju dávat články paralelně takže vždycky stáhnu dva k sobě.
Proudy budou se stávajícím pakem zatím pod 0,15C špičkově. Pokud se rozhodnu točit energii na spotu což by znamenalo další 3x3kva multi tak budu přád pod 0,5C což považuju pořád za pohodu. a nepředpokládám nafukování z důvodu proudů.
tak jsem se nakonec rozhodl že to stáhnu jen balící páskou nahoře a dole.
https://www.unipack.cz/balici-sada-alfa ... NZEALw_wcB
Na čelo nějakej deskovitej materiál.
Stáhnu jen lehce prostě aby to šlo naproti tomu kdyby se to chtělo nafukovat. Zatím jsem objednal jednu sadu 280Ah a podle toho co dojde bych objednal druhou. Uvažuju dávat články paralelně takže vždycky stáhnu dva k sobě.
Proudy budou se stávajícím pakem zatím pod 0,15C špičkově. Pokud se rozhodnu točit energii na spotu což by znamenalo další 3x3kva multi tak budu přád pod 0,5C což považuju pořád za pohodu. a nepředpokládám nafukování z důvodu proudů.
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
-
Já jsem rád, že se tam vejdu samotným obyč klíčem natož ve vodorovné pozici se závažím.
Pointa toho co jsem napsal je ta, že tato hodnota je brána jako minimální, aby to dosáhlo potřebné úrovně stažení. Ale z horní strany je to omezeno pouze deformací těla těch článků. A toho pokud nebudu prase a budu to utahoval souměrně jen tak nedosáhnu.
Z logiky věci, přenáším sílu vždy přes plochu toho obalu. Zatímco to rozpínaní té baterie působí v obráceném směru (dá se říci) bodově.
-
- Lokalita: Šumperk
jednou jsem stahoval nafouknuté články a v jednom momentě při utahovaní se z toho stala harmonika. Byly to 10Ah wina články a článek měl na šířku asi 16mm a to nafouknutí z nich udělalo skoro 25mm články. Povedlo se je nakonec stáhnout, ale musel jsem to dělat několik dnů postupně a čekat jak si to sedne. U některých článku prasknul pojistný ventil a vytekla z toho čirá tekutina (v malém množství). Když se mi povedlo po několika dnes je dostat do stavu že ve stažení nebylo poznat že jsou nafouknuté ubral jsem z celkové délky přes 20cm, rozdělal jsem to a zkusil a články nafouklé byly i nadále. Tehdy jsem mezi ně dal 2mm pěnový molitan nebo co to bylo za materiál a stáhnul je znovu. Tavnou pistolí jsem zalepil prasklé ventily a udělal kapacitu a dostal jsem se na cca 80% puvodni kapacity. Baterky fungují asi 3 roky od té doby v ups.
Chyba byla že v původním nasazení nebyly stažené...
Chyba byla že v původním nasazení nebyly stažené...
-
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Dnešné články majú tak tenké obaly, že aj prvé nabitie na 100% mimo pack im spôsobuje evidentné aj keď minimálne vybúlenie, hlavne ak sa nabíjalo na 3,65 a nejaký mizivý zvyškový prúd a vtedy sa už prebíjajú, je treba končiť pri prúdoch podľa datasheetu (cutoff) a tie sú pomerne vysoké okolo 0,05C takže pri 280Ah je to 14A! a koniec. Už to to viacerí popisovali. Takže je vhodné mať stiahnutie od úplného začiatku, alebo striktne dodržať podmienky výrobcu.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
- Lokalita: Dobrovicko
- Výkon panelů [Wp]: 9200
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Datasheet REPT 205Ah z 2019-02-15 udává v sekci Cycle number hodnotu ≥4000, přitom jedna z podmínek je: Under 300±20 Kgf preload.
-
tolik cyklů ani nepotřebuju. když jen podělím energii co šla z baterky kapacitou vyjde mi 150 cyklů za posledních 12 měsíců ale kdo ví jak to ten victron měří. Batrium mi ukazuje od spoštění v roce 2020 338 cyklů. když vemu tu horší variantu 150 je to 26 let. podle batria to je cca 70 cyklů ročně což 57 let a to už budu dávno v práškové podobě. Jen a tak nějak pochybuju že to dokáže takto dlouho vydržet.
jó kdyby to bylo na špičkování dva rychlý cykly za den tak to už jinde jsme ....
jó kdyby to bylo na špičkování dva rychlý cykly za den tak to už jinde jsme ....
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
LiFePo4 (EVE/CATL/REPT) 280Ah - nastavení
od Marek_Kuřim » » v LiFe*
LiFePo4 (EVE/CATL/REPT) 280Ah - nastavení
- 30 Odpovědi
- 11471 Zobrazení