budování ostrovní fve
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: blízko Brna
Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...
Jinak ještě jsem zaregistroval, psalo se o topných rohožích v podlahách, toho bych se nebál, stačí to proměřit. A pro FV je taková zátěž ideální.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Jenze kdyz to odmrazuje, tak to bere zpetny tah do venkovniho TC, tim padem by to bralo z radiatoru, ne?soami píše:Pokud má/musí zůstat AKU, tak ji přepojit a dát ji na zpátečku. Výstup vody z TČ přímo do radiátorů. Nastavení podle možností regulace - konstantní teplota topné vody / ekviterm / případně nadřazená regulace - pokud je možná. AKU bude celý systém brzdit a zpožďovat reakce. Proto je třeba v zimním období jet bez velkých výkyvů, konstantně. Invertor už si požadovaný výkon bude řídit sám.
-
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
1. Přepíná se okruh chladiva, ne okruh vody.
2. Při reverzním odmrazování se vždy teplo bere z baráku + ztrátové teplo z kompresoru.
2. Při reverzním odmrazování se vždy teplo bere z baráku + ztrátové teplo z kompresoru.
-
topna soustava byla zrevidovana kamaradem, kdyz jsme menili radiatoryJarda H píše:No začal bych od zateplení , přez nezávislé zrevidování celého projektu topné soustavy....a pak teprve FV , tou dokrmit funkční TČ.Screemy píše:ano, bohužel ...
teď musím vymyslet, jak to doma co nejlépe udělat, zprovoznit a dodělat ...
Přeji pevné nervy
Zatpeleni mě asi určo nemine no ...
BTW přemýšlím, že bych si nechal vypracovat aktuální tepelné ztráty, má to smysl?
FVE asi bude opravdu to poslední ...
-
Já když se na to ptal, tak mě bylo řečeno, že se bere voda z akumulačky ....soami píše:1. Přepíná se okruh chladiva, ne okruh vody.
-
Můžeš sem dát projekt hydrauliky? Jak je to zapojené?
-
Dnešek ...
Ani ta spotřeba na fázi není stejná, nebo to je aspoň ok?
Ani ta spotřeba na fázi není stejná, nebo to je aspoň ok?
-
Projekt jako takový nemám, vyfotil jsem vše co šlo, akorát synchronizuji fotky a pak to sem hodímJarda H píše:Můžeš sem dát projekt hydrauliky? Jak je to zapojené?
-
Tak pár fotek, snad to bude takto ok, popřípadě něco dofotím, když bude třeba
1) zapojení v TČ 2) Vedeni do technické místnosti má cca 15m, podle mě i slabá izolace (už řeším svépomocí novou), kazdopadne ten odvzdusnovak je cerny a málo zaizolovaný, je na vstupu 3) v levo vztup z venkovni jednotky, zabalena el patrona. V pravo s ovzdusnovakem vyvod do TC 4) 3 cestný ventil na prepnuti vody z TC do bojleru, akumulacky 5) Celkový pohled, vyvod z akumulacky nahore. V levo 18l expanska na bojler 6) teplota vody v akumulacce 7) umisteni patrony z fve/wattrouteru v bojleru 8) vstup teple a teplotni cidlo v bojleru. Z bojleru vrchem vyvod teple do radu 9) 35l expanska umistena na spatecce do akumulacky 10) ovladaci panel s nastavenim (TUV 45 stupnu, topení 50 stupnu) 11) pojistky a zapojeni tc (z leva, hlavni k tc, el patrona, wifi reciever pro siemens termonstat, prepetovky, shelly 3em na mereni spotreby) 12) spolecne pojistky pro fve/tc na ceste do domovniho rozvadece (v levo tc, pravo fve) 13) obehovka do topeni/radiatoru
1) zapojení v TČ 2) Vedeni do technické místnosti má cca 15m, podle mě i slabá izolace (už řeším svépomocí novou), kazdopadne ten odvzdusnovak je cerny a málo zaizolovaný, je na vstupu 3) v levo vztup z venkovni jednotky, zabalena el patrona. V pravo s ovzdusnovakem vyvod do TC 4) 3 cestný ventil na prepnuti vody z TC do bojleru, akumulacky 5) Celkový pohled, vyvod z akumulacky nahore. V levo 18l expanska na bojler 6) teplota vody v akumulacce 7) umisteni patrony z fve/wattrouteru v bojleru 8) vstup teple a teplotni cidlo v bojleru. Z bojleru vrchem vyvod teple do radu 9) 35l expanska umistena na spatecce do akumulacky 10) ovladaci panel s nastavenim (TUV 45 stupnu, topení 50 stupnu) 11) pojistky a zapojeni tc (z leva, hlavni k tc, el patrona, wifi reciever pro siemens termonstat, prepetovky, shelly 3em na mereni spotreby) 12) spolecne pojistky pro fve/tc na ceste do domovniho rozvadece (v levo tc, pravo fve) 13) obehovka do topeni/radiatoru
-
No, vyfotil jsem jeste nastaveni panelu, kdyby nekoho neco trklo ...
1) system 2) protect 3) Fan 4) defrost 5) EEV 6) temp 7) pump 8) kompresor
1) system 2) protect 3) Fan 4) defrost 5) EEV 6) temp 7) pump 8) kompresor
-
9) nastavena krivka
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Ta izolace není jenom slabá, ale asi ani nebude úplně odolná oproti povětrnostním vlivům a UV záření... V místě, kde je stažená páskou, pak vznikají tepelné mosty.
-
Co je nejlepší na to to zaizolovat?unicast píše:Ta izolace není jenom slabá, ale asi ani nebude úplně odolná oproti povětrnostním vlivům a UV záření... V místě, kde je stažená páskou, pak vznikají tepelné mosty.
-
Ještě mě zarazí ze display s grafem (název v menu ambient temp compensation) je vypnutý?
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Screemy píše:Co je nejlepší na to to zaizolovat?unicast píše:Ta izolace není jenom slabá, ale asi ani nebude úplně odolná oproti povětrnostním vlivům a UV záření... V místě, kde je stažená páskou, pak vznikají tepelné mosty.
Jde to na několik způsobů. Buď dáš stávající instalaci včetně těch existujících izolací do plastových odpadních trubek nebo nějakých husích krků, aby na to nepršelo a nesvítilo přímo slunce. Druhá možnost je něco takového a spoje přelepit hliníkovou páskou:
https://www.hornbach.cz/shop/Potrubni-i ... rtikl.html
-
Ok, díkyunicast píše:Screemy píše:Co je nejlepší na to to zaizolovat?unicast píše:Ta izolace není jenom slabá, ale asi ani nebude úplně odolná oproti povětrnostním vlivům a UV záření... V místě, kde je stažená páskou, pak vznikají tepelné mosty.
Jde to na několik zpusobů. Buď dáš stávající instalaci včetně těch existujících izolací do plastových odpadních trubek nebo nějakých husích krků, aby na to nepršelo a nesvítilo přímo slunce. Druhá možnost je něco takového a spoje přelepit hliníkovou páskou:
https://www.hornbach.cz/shop/Potrubni-i ... rtikl.html
-
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Skúsil by som sa pohrať s nastavením R04. Ak som správne pochopil toto by mala byť hysterezia, čiže aj poklesne meraná teplota o 2°C zapne kompresor. Podľa mňa je 2°C málo. Skúsil by som nastaviť 5°C a pozeral, ako sa systém začne chovať.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
-
Kdybych aspoň někde sehnal manuál, nebo tak něco … klidně si to predelam dodělám sám, ale když bych věděl jak a coDiablo1st píše:Skúsil by som sa pohrať s nastavením R04. Ak som správne pochopil toto by mala byť hysterezia, čiže aj poklesne meraná teplota o 2°C zapne kompresor. Podľa mňa je 2°C málo. Skúsil by som nastaviť 5°C a pozeral, ako sa systém začne chovať.
-
Jsi schopen nakreslit ,jak máš blokově zapojené to topení ->TČ->bojler, akumulační nádoba->třícestný ventil ->rozvod do domu?
Nějak podobně jak na obrázku...
Nějak podobně jak na obrázku...
-
Podle toho jak to máš zapojené ,je potřeba nastavit provozní režim a řízení->P01
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Strategie při budování baterie z článků
od andelex » » v Baterie, úložiště energie
Strategie při budování baterie z článků
- 2 Odpovědi
- 762 Zobrazení