budování ostrovní fve
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...
Nejde o to do čeho topíš ale na jakou teplotu topíš! Čím vyšší teplota, tím vyšší příkon a nižší COP. A je úplně jedno, jestli posíláš 50°C do TUV nebo do radiátorů, protože COP i spotřeba bude stejná. Na to jakou máš spotřebu nemá vliv jestli si zvolíš na panelu ohřev TUV nebo topení, ale venkovní teplota, požadovaná teplota a fyzikální zákony. A čím vyšší teplota ohřívané vody, tím vyšší příkon. Jestli mi nevěříš, tak si nastav teplotu topení na 35°C a uvidíš jakou budeš mít spotřebu. Potomsi nastav 45 a 55°C a pokaždé změř spotřebu a uvidíš.
Každopádně normální TČ (ne speciál který umí topit třeba na 70°C) provozované pro topeni do radiátorů na teplotu nad 50°C žere i trávu kolem baráku... Každý stupeň nahoru nad 35°C topné vody (teplota stanovená předpisy pro udávání spotřeby a výkonu TČ) znamená zvýšení spotřeby a snížení výkonu a COP oproti tomu, co má na štítku. Mimochodem pro velké výkony s topnou vodou drženou trvale na 50°C nebo výš je klasické TČ nevhodné a speciál zase bývá drahý.
Buď musíš zateplit nebo dát větší radiátory aby jsi mohl jít s teplotou dolu, jinak budeš brečet nad spotřebou pořád. A pro lepší ekonomiku je nutné nahřívat nádrž ekvitermně podle venkovní teploty. Úplně nejhorší je nahřívat nádrž pomocí TČ na 50 a potom to na výstupu směšovat na nižší teplotu (oblíbený postup "topenářských" firem).
Každopádně normální TČ (ne speciál který umí topit třeba na 70°C) provozované pro topeni do radiátorů na teplotu nad 50°C žere i trávu kolem baráku... Každý stupeň nahoru nad 35°C topné vody (teplota stanovená předpisy pro udávání spotřeby a výkonu TČ) znamená zvýšení spotřeby a snížení výkonu a COP oproti tomu, co má na štítku. Mimochodem pro velké výkony s topnou vodou drženou trvale na 50°C nebo výš je klasické TČ nevhodné a speciál zase bývá drahý.
Buď musíš zateplit nebo dát větší radiátory aby jsi mohl jít s teplotou dolu, jinak budeš brečet nad spotřebou pořád. A pro lepší ekonomiku je nutné nahřívat nádrž ekvitermně podle venkovní teploty. Úplně nejhorší je nahřívat nádrž pomocí TČ na 50 a potom to na výstupu směšovat na nižší teplotu (oblíbený postup "topenářských" firem).
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Já ti věřím a jsem velice rad za tvoje rady a postřehyPetrDubi píše:Nejde o to do čeho topíš ale na jakou teplotu topíš! Čím vyšší teplota, tím vyšší příkon a nižší COP. A je úplně jedno, jestli posíláš 50°C do TUV nebo do radiátorů, protože COP i spotřeba bude stejná. Na to jakou máš spotřebu nemá vliv jestli si zvolíš na panelu ohřev TUV nebo topení, ale venkovní teplota, požadovaná teplota a fyzikální zákony. A čím vyšší teplota ohřívané vody, tím vyšší příkon. Jestli mi nevěříš, tak si nastav teplotu topení na 35°C a uvidíš jakou budeš mít spotřebu. Potomsi nastav 45 a 55°C a pokaždé změř spotřebu a uvidíš.
Už pracuji na zateplení druhé části podkroví
A kamarád topenar mi přijde dozateplit vedení z venkovní jednotky do akumulace
Radiátory jsem dával nové a jsou naddimenzovane díky tomu, ze jsem věděl ze jdu do TC. Experiment se snížením teploty v akumulačce a to, ze by to běželo pořad (topení) mě nedělá problem a klidně to vyzkousim z původních 55 jsem to stáhl na 50 a snížení je vidět, takže nepochybuji o tvém tvrzení
Btw oni se pravé chlubí, ze to jejich TC zvládá 60 stupňů bez problému a podle štítku je na 55 v a++ tak jsem jim proste věřil …
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Chci prodávat energii: NE
No jo, ale aby to nebylo a++ v kategorii 55°C, jdy to čerpadlo sežere na výrobu stejné ho množství tepla 2x tolik než při 35°C..
A taky v letáku je kolikrát kde co, ale v parametrech v návodu je pak něco úplně jiného..
A taky v letáku je kolikrát kde co, ale v parametrech v návodu je pak něco úplně jiného..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
-
Vidíš, tahle jsem nad tím nepřemýšlel, ze by to vztahovalo na kategorii 55 stupňůPetrDubi píše:No jo, ale aby to nebylo a++ v kategorii 55°C, jdy to čerpadlo sežere na výrobu stejné ho množství tepla 2x tolik než při 35°C..
Btw servis mi hodil do bojleru patronu napojenou na wattrouter který tam posila přebytky (po 3x 700w špinavé nezávisle podle výšky pretoku)
Jen frajeři to maj pěkné na hovno, protože mi tam dali obyčejnou bez termostatu za litr … no a dnes svítí u nas slunko a bojler už má skoro 70 stupňů, takže jsem musel wattrouter shodit na jistící jinak by mě upekl bojler (max má podle specifikace 80 stupňů) … takže v úterý volám a chci patronu s termostatem …
-
- Lokalita: JV od pekla :)
- Výkon panelů [Wp]: 5100
Jo, to je totiž nejlepší udělat úplně nejdřív. Předimenzovaný otopný systém je provozně i investičně drahý, čili prvním krokem by měla být opatření ke snížení ztrát. Teď jsou ještě hodně chladné noci, zkus si někde rychle půjčit termokameru a projít si s ní plášť budovy zvenčí i zevnitř.Screemy píše:Už pracuji na zateplení druhé části podkroví
-
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
To máš veru pravdu, že to spravili na hovno, ale "pozde byka honit" . Máš bojler s prírubou dole. Špirálu by som osadil skôr do tejto príruby, aby si mal čo najviac TÚV nahriatej slnkom.Screemy píše: Jen frajeři to maj pěkné na hovno, protože mi tam dali obyčejnou bez termostatu za litr … no a dnes svítí u nas slunko a bojler už má skoro 70 stupňů, takže jsem musel wattrouter shodit na jistící jinak by mě upekl bojler (max má podle specifikace 80 stupňů) … takže v úterý volám a chci patronu s termostatem …
Ako niekedy mi toto hlava neberie. Stačí trošku popremýšľať a celý systém by sa dal dosť zjednodušiť. Napr. Použiť akumulačku s vnútorným hadom na TÚV a ušetrené kopec miesta + jednoduchšie vyťažovanie.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
-
Bohužel bojler má jenom jednu u prostred kazdopadne s termostatickou patronou budu spokojenýDiablo1st píše:To máš veru pravdu, že to spravili na hovno, ale "pozde byka honit" . Máš bojler s prírubou dole. Špirálu by som osadil skôr do tejto príruby, aby si mal čo najviac TÚV nahriatej slnkom.Screemy píše: Jen frajeři to maj pěkné na hovno, protože mi tam dali obyčejnou bez termostatu za litr … no a dnes svítí u nas slunko a bojler už má skoro 70 stupňů, takže jsem musel wattrouter shodit na jistící jinak by mě upekl bojler (max má podle specifikace 80 stupňů) … takže v úterý volám a chci patronu s termostatem …
Ako niekedy mi toto hlava neberie. Stačí trošku popremýšľať a celý systém by sa dal dosť zjednodušiť. Napr. Použiť akumulačku s vnútorným hadom na TÚV a ušetrené kopec miesta + jednoduchšie vyťažovanie.
-
Má smysl tuhle patronu strčit do alumulacky s rozdělit to místo 3x700w na jednu patronu v bojleru na 2x700w na patronu do bojleru a akumulace? Popřípadě mě napadlo na to nadhodit ještě el špitálu v bazenu na ohřev …
-
Pod tým čiernym plastom je príruba, kam sa dá umiestniť suchá špirála.Screemy píše:Bohužel bojler má jenom jednu u prostred kazdopadne s termostatickou patronou budu spokojenýDiablo1st píše:To máš veru pravdu, že to spravili na hovno, ale "pozde byka honit" . Máš bojler s prírubou dole. Špirálu by som osadil skôr do tejto príruby, aby si mal čo najviac TÚV nahriatej slnkom.Screemy píše: Jen frajeři to maj pěkné na hovno, protože mi tam dali obyčejnou bez termostatu za litr … no a dnes svítí u nas slunko a bojler už má skoro 70 stupňů, takže jsem musel wattrouter shodit na jistící jinak by mě upekl bojler (max má podle specifikace 80 stupňů) … takže v úterý volám a chci patronu s termostatem …
Victron ESS AC Coupling:
-
To velké, černé dole? Kouknu na to kazdopadne pokud bude termostaticka spirala tahle u prostred, bude to taky ok?Diablo1st píše:
Pod tým čiernym plastom je príruba, kam sa dá umiestniť suchá špirála.
-
Pre fve podľa mňa nie, lebo ohrievaš len polovicu bojlera. Ak by si bojler ohrieval cez DS tak nepoviem, ale pre fve je lepšie mať špirálu dole.
Victron ESS AC Coupling:
-
Diablo1st píše:Pre fve podľa mňa nie, lebo ohrievaš len polovicu bojlera. Ak by si bojler ohrieval cez DS tak nepoviem, ale pre fve je lepšie mať špirálu dole.
Když sundam velké černé dole
-
Do tejto príruby sa dá vložiť toto (pozor na rozstup šrobov) a do toho 3x suchá špirála a čidlo teploty. Termostat nepotrebuješ, vieš to regulovať cez wattrouter. Takto vieš využiť pre prebytky takmer celý bojler, ale nie je to zadarmo, takže si treba zvážiť, či do toho ísť.
Victron ESS AC Coupling:
-
Asi by tam měla být příruba 150 mm a stačí na 1 těleso, cena tak 1t.
-
Ono ak je v okolí nejaká strojárska výroba, dalo by sa do toho krytu spraviť diery a narezať 6/4 závit pre špirálu a 1/2 závit pre čidlo. Možností je viac.
Victron ESS AC Coupling:
-
- Lokalita: blízko Brna
Havarijní tam být musí, aby mu to odepnulo, když se něco stane ...
Diablo1st píše:Termostat nepotrebuješ, vieš to regulovať cez wattrouter
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
No já to zkusím reklamovat u dodavatele, ze chci patronu s termostatem, protože bez nej to je nebezpečné. Tak uvidíme
-
Určite je lepšie ak tam havarijný termostat je, ale neviem, či je nejaká povinnosť ho tam mať. Na prívode vody by si mal mať poistný ventil, takže by to nemal byť problém.cipis píše:Havarijní tam být musí, aby mu to odepnulo, když se něco stane ...
Diablo1st píše:Termostat nepotrebuješ, vieš to regulovať cez wattrouter
Dražice robia komplet špirály na prírubu zo všetkým, ako som spomínal, možností je viac.
Victron ESS AC Coupling:
-
Musí něco odpojit těleso když termostat selže. Pojistný ventil je na jinou ochranu.
-
Len v tomto prípade je možné toto riešiť cez Wattrouter, čiže do WR sa zapojí čidlo teploty a všetko rieši WR. Ak by čidlo hlásilo somariny tak WR vyhodí chybu.
Ja by som v tomto prípade havarijný termostat nedal, ale samozrejme je to len môj názor. Ak tam bude nič sa tým nepokazí.
Ja by som v tomto prípade havarijný termostat nedal, ale samozrejme je to len môj názor. Ak tam bude nič sa tým nepokazí.
Victron ESS AC Coupling:
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Strategie při budování baterie z článků
od andelex » » v Baterie, úložiště energie