Optimálne kúrenie a TUV v starom kamennom dome

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
ChlapeczDediny
Lokalita: Juh BBSK
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3100
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Optimálne kúrenie a TUV v starom kamennom dome

Nový příspěvek od ChlapeczDediny »

Hneď včera som objednal pec na drevo, aká má byť. A keď spálim tie dva kubíky v podstate odpadového dreva a tiež starú dreváreň, ktorá nás v podstate ohrozuje, tak pec postavím do prístrešku k tým starým krbovým kachliam, ktoré nám tu láskavo nechali starí majitelia domu, lebo boli leniví čokoľvek odovzdať do neďalekého zberného dvora.

30prm tvrdého dreva by mohlo byť 60 MWh tepla. Keď si to doveziem a vyriešim prenos tepla aj do vedľajšieho domu, zostane mi aj na vykurovanie voliéry pre psa, kurína a skleníka. Keďže ročná spotreba plynu trvale obývaného domu na kúrenie kondenzačným kotlom a varenie predstavovala 9 MWh energie plus 2 MWh elektriny na svetlo, teplú vodu a veľký televízor.

Ja mám kde bývať. Keď ma to tu prestane baviť, použijem plán "B". Zarežem zvyšné sliepky, psa posuniem v rodine, nechám vyhasnúť v peci, vypustím vodu a budem sedieť vo vykúrenom paneláku, bez starostí a čumieť na telku.
Jáj, to by som si najprv musel nejakú telku kúpiť, potom si k nej vybrať nejaké programy a natrénovať jednu ruku na ovládač a druhý na čipsy a pivo. A aby sa nepovedalo, aspoň raz do týždňa sa ukázať v susednom fitku.

---

Zima sa tu v záhrade dá prečkať aj v karavane. Paradoxne, náklady na celodenné kúrenie v karavane v zime (PB alebo elektrina) nie sú nižšie, ako na udržiavanie tepla v dome. A keď tú vodu vypúšťať nechcem, tak temperovať dom by som mal. Rozdiel medzi temperovaním a kúrením domu je nižší, ako hodnota kúrenia v malom karavane...
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
ChlapeczDediny

SJM1 píše: úte lis 26, 2024 2:43 am
Tady je zřejmě nevýhoda neexistence hydroizolace kamenných stěn, tzn. jak píše kodl69 "ono to kamení se může krmit teplem furt" a část dodaného tepla se stále spotřebovává jako skupenské teplo na odpařování vlhkosti.
Části té vlhkosti jsme už dům zbavili a na dalším se pracuje, takže to časem s tou vlhkosti nebude až tak zlé. A zevnitř pomáha Klarstein DryFy 10, napájený z FVE.
3s2p Amerisolar 285 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Nový příspěvek od kodl69 »

Tak to je ještě celkem dobrý, u mě v té ruiničce se každej rok protopilo 10MWh v akumulačních kamnech, a to je tam vlastně obývaná jedna místnost a kuchyň, je to malej baráček. Letos je to o něco lepší, jsou tam přímotopy zapojený na siton, a do konce října to stačilo, nebylo potřeba akumulačky zapínat. Předci měli skvělej nápad a v baráku zbourali komín, když byla tak levná elektrika na topení akumulačkama... Dnes už ten komín nelze obnovit, leda postavit vedle jinej, ale celej dům je v takovým stavu, že začínám mít strach, kolik mě bude stát odklizení cca 300t kamení a hlíny. Ale třeba to za mýho života nespadne a bude se s tím trápit někdo jinej :) Na druhou stranu, je tam dobrej sklep na brambory a stodola dobrá na uskladnění kde čeho, co mi nevejde do baráku...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
SJM1
Lokalita: Praha

Nový příspěvek od SJM1 »

ChlapeczDediny píše: úte lis 26, 2024 10:50 am
Části té vlhkosti jsme už dům zbavili a na dalším se pracuje, takže to časem s tou vlhkosti nebude až tak zlé. A zevnitř pomáha Klarstein DryFy 10, napájený z FVE.
Možná by pomohlo alespoň v jedné místnosti zkusit tepelnou izolaci podlahy; z úvodního popisu je patrné, že jedna místnost (přístavba) je cihlová - ty cihly zřejmě budou mít odspodu hydoizolaci a na tu by bylo možné napojit hydroizlaci podlahy a současně přidat i tepelnou izolaci podlahy; vrchního betonu v tl. 6 cm by nebylo zase tak mnoho. Rozdíl v komfortu by měl být citelný. Podle toho můžete zvážit další.
Naposledy upravil(a) SJM1 dne stř lis 27, 2024 9:57 pm, celkem upraveno 1 x.
SJM1

Nový příspěvek od SJM1 »

ChlapeczDediny píše: úte lis 26, 2024 10:50 am
Možná by pomohlo alespoň v jedné místnosti zkusit tepelnou izolaci podlahy; z úvodního popisu je patrné, že jedna místnost (přístavba) je cihlová - ty cihly zřejmě budou mít odspodu hydoizolaci a na tu by bylo možné napojit hydroizlaci podlahy a současně přidat i tepelnou izolaci podlahy; vrchního betonu v tl. 6 cm by nebylo zase tak mnoho. Rozdíl v komfortu by měl být citelný. Podle toho můžete zvážit další.
ChlapeczDediny

Rozbíjet dlažbu v této fázi se mi nechce. S rozdělanou elektrikou a vodou bych to rád měl na jaře komplet provozuschopný.
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Nový příspěvek od cipis »

Každá rekonstrukce se začíná hydroizolací.
Jinak totiž veškeré další investice přijdou vniveč ...
Radši budu mít elektriku dva roky prodlužkou, než pak furt bojovat s vlhkostí, plísněmi a vším, co to sebou přinese.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
SJM1

Nový příspěvek od SJM1 »

ChlapeczDediny píše: stř lis 27, 2024 10:20 pm
Rozbíjet dlažbu v této fázi se mi nechce. S rozdělanou elektrikou a vodou bych to rád měl na jaře komplet provozuschopný.
K tomu byl můj návrh zkusit to alepoň v jedné místnosti - podle Vašeho popisu v té cihlové, aby byly pracnost a náklady co nejnižší.
dipos
Lokalita: Jindřichov u Krnova
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2 700
Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh

Nový příspěvek od dipos »

Dovolím si prezentovat vlastní zkušenosti mojí " Kamenné jeskyňky ".
Rodinný domeček ( 20 x 10 , zastavěná plocha ) z roku 1878, má sklípek 3 x 4 metry, zbytek rostlá zem.
Problém se objevil po vykácení 4 jasanů ( 20 m výšky), které se nacházely na štítové straně budovy tj. 10 m. Ve vzdálenosti 2 metry od obvodové zdi.
Jednoduše tragédie. V místnost mokrá omítka do výšky 1,8 metrů. Obvodová zeď 70 cm, venku kámen, uvnitř cihla.
Stavební experti radí zbourat a postavit znovu, hydroizolační opatření nelze za rozumné náklady realizovat.
Nakonec jsem poslechl radu starých důchodců a tím začalo moje martyrium.

Vykopat v místnosti zeminu do hloubky 80 cm, odvést 5 plných Tater na skládku. Následně vybudovat vnitřní betonovou stěnu přisazenou k stávajícím základům ( ploché kameny na jílů ). Důležité bylo vybudování vzduchové odvětrávací trasy z nového nepoužitelného sklepa na půdu. Následovala železobetonová zateplená deska ukončená keramickou dlažbou.
A teď to nejpodstatnější do prostoru po podlahou jsem vháněl ze stávajícího sklepa el.ventilatorem vzduch. Jo Jo, že 18 W to nic není. :uh: , ale elektroměr byl jiného názoru. Dneska již malý solární panel napájí PC ventilátor, který vhání do prostoru po podlahu vzduch a funguje to spolehlivě.
Vyleze sluníčko a vzduch proudí. To bylo před 15 lety.
Dnes mám takto ošetřené všechny místnosti a nevím co je vlhkost, mám stejný pocit vlhkosti jako v panelákovém bytě, 40 - 45 % relativní vlhkosti, kterou průběžně kontroluji.
Závěrem konstatuji, že to byla neskutečná dřina a dneska bych to opravdu zboural a stavěl znova.
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
betmen
Lokalita: nedaleko od Trencina
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
Kapacita baterie [kWh]: 9,6

Nový příspěvek od betmen »

toto som realizoval aj ja v polovici domu z roku 1840, ale pouzil som na to urcene "domceky" ktore sa naskladaju vedla seba (vyska 15cm),na to kari rohoz a zaliat betonom, tepelna izolazia a na to poter.
rozdiel oproti tebe mam v tom, ze na severnej strane je pod podlahu nasavany vzduch a na juznej strane je v mure 2,4m vysoke odsavanie.
ked slnko prehreje stenu (alebo teplo z miestnosti) funguje to samotahom ako komin....
vlhkost z murov zmizla a vsetko je fajn. navyse pavuky pod domom maju svoje kludne teritorium :)

na steny som samozrejme pouzil hlinene omietky, aby to dychalo a z exterieru je planovana odvetravana fasada. okrem liatej podlahy, vsetko bez cementu.

foto je original 360° a forum to dako moc nepodporuje.
Přílohy
PANO_20181116_132110.jpg
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
kodl69

Jak jsi ten beton oddělil od zdí? máš tam nějakou mezeru vyplněnou štěrkem nebo tak něco?
S tím vzduchem pod podlahu: tohle už kdysi udělal známej při rekonstrukci starýho baráku, pod polštárře nové dřevěné podlahy naskládal cihly tak, aby udělaly meandr pro vzduch, vstup z místnosti a odtah ventilátorem ven, ten tuším zapínal hygroskop. Není zima od podlahy, protože studenějsí vzduch odejde ven a do podlahy se nasává teplejší v blízkosti topidla, a navíc se trochu vysuší prostor pod podlahou. Tam je klasicky vstva štěrku a na ní vrstva škváry jako tepelná izolace.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
betmen

beton je od steny oddeleny nopovkou, aby aj tych 10cm este vetralo, samotny poter potom uz len dilatacnou paskou.
mne to vzduch pod podlahu nasava studeny z vonku, ale cez tych 20cm izilacie to vobec nevadi.
dolezite v takejto stavbe su potom aj hlinene omietky. tie su totiz difuzne otvorene oboma smermi, takze vedia aj nasavat vlhkost z miestnosti produkovanu ludmi a aj vydavat vlhkost zo stien co moze navzlinat u mna z tych 40cm beton+izolácia+poter kde nie je optimalny (skoro ziadny) pohyb vzduchu.

tieto tvarnice su uz dlhsie overena metóda, viem ze tak sanovali mokre historické budovy v Banskej Stiavnici, Prahe, Brne a tie sa uz dost dlho tesia dobrej kondicii a suchym stenam.

edit: inac vola sa to Iglu system https://www.google.com/search?q=iglu+s ... ibution=1
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
ChlapeczDediny

SJM1 píše: čtv lis 28, 2024 1:44 am
ChlapeczDediny píše: stř lis 27, 2024 10:20 pm
K tomu byl můj návrh zkusit to alepoň v jedné místnosti - podle Vašeho popisu v té cihlové, aby byly pracnost a náklady co nejnižší.
Právě tyto místnosti mají položenou dlažbu, a také netrpí vlhkostí, na rozdíl od starší části domu, kde se to ale už také zlepšilo výmenou střechy a osazením okapů. Ještě odrazím dva podpovrchové proudy vody (asi 10 m drenáže napojit na existující) a zas to bude lepší. A snad příští rok odkopat základy (bleskozvod a drenáž) a zvenku by to mělo být vše.

Pro upřesnění: plánuji efektivitu prací a nákladů v horizontu do 20 let. Déle mě to fakt nezajímá.
kodl69

Celkem to chápu a mám to podobně. Je zajímavý, že to co já mám za běžnou akci, jako je zřízení kuchyně v jiné místnosti, kde nikdy nebyla a s tím souvisící stavbu komína a pece, a někdo má jako neřešitelnej problém tři týdny trvající rekonstrukci bytovýho jádra...
betmen

ja zas zastavam nazor, ze nic nie je na pevno a k tomu mi napomaha okrem buracich pneu kladiv aj velky pomocnik od Hilti, takze všetko je len otazka vole a chuti do prace... :)
cestu si nájdem, alebo spravim...
Přílohy
9491987267614.webp
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
cipis
Moderátor
Lokalita: blízko Brna

Nový příspěvek od cipis »

Tak drážkovačku jsem si půjčil na vyřezání trasy pro trubku vody podlahou, když jsem přestěhoval na bytě kuchyň na druhou stranu bytu :D
A čučel jsem, že to vůbec neprášilo ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
betmen

ta drazkovacka je poklad v mojom aute... ale inac strasna bestia a pred nou sa neskryje ani armovanie 4cm pod betonom... :)
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
SJM1

Nový příspěvek od SJM1 »

ChlapeczDediny píše: čtv lis 28, 2024 10:34 pm
Právě tyto místnosti mají položenou dlažbu, a také netrpí vlhkostí, na rozdíl od starší části domu, kde se to ale už také zlepšilo výmenou střechy a osazením okapů. Ještě odrazím dva podpovrchové proudy vody (asi 10 m drenáže napojit na existující) a zas to bude lepší. A snad příští rok odkopat základy (bleskozvod a drenáž) a zvenku by to mělo být vše.

Pro upřesnění: plánuji efektivitu prací a nákladů v horizontu do 20 let. Déle mě to fakt nezajímá.
Dlažba je výborný tepelný vodič, tj. i chladu. Rozdíl v tepelné pohodě u tepelně izolované podlahy je značný; s přibývajícími lety to člověk obvykle ocení.
Obkopání základů a položení drenáže může pomoci s ohledem na místní podmínky, ale vzlínání vlhkosti do pískovce či cihly tím nelze plně zabránit; při takové akci se otevírá možnost podřezání obvodových stěn a vsunutí hydroizolace, potom by byla změna významná.
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

betmen píše: čtv lis 28, 2024 10:08 pm
beton je od steny oddeleny nopovkou, aby aj tych 10cm este vetralo, samotny poter potom uz len dilatacnou paskou.
mne to vzduch pod podlahu nasava studeny z vonku, ale cez tych 20cm izilacie to vobec nevadi.
dolezite v takejto stavbe su potom aj hlinene omietky. tie su totiz difuzne otvorene oboma smermi, takze vedia aj nasavat vlhkost z miestnosti produkovanu ludmi a aj vydavat vlhkost zo stien co moze navzlinat u mna z tych 40cm beton+izolácia+poter kde nie je optimalny (skoro ziadny) pohyb vzduchu.

tieto tvarnice su uz dlhsie overena metóda, viem ze tak sanovali mokre historické budovy v Banskej Stiavnici, Prahe, Brne a tie sa uz dost dlho tesia dobrej kondicii a suchym stenam.

edit: inac vola sa to Iglu system https://www.google.com/search?q=iglu+s ... ibution=1
Jo iglu jsem si nechal taky udelat jako cast odvlhceni stare casti domu. Byla ta to teda rachota to vykopat. iglu, jeho nohy vylite betonem, nad tim 5-10cm termobetonu, pak 5-10cm perlitu, 10cm polyse a anhydrid. Z z jedne strany z venku jsou vdechy do podlahy, z druhe pak na strechu do turbinky.
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Nový příspěvek od emedium »

To iglů je teda husté, co ještě lidi nevymyslí :-) Pod těma velkýma by mohl mít už prima bejvák i jezevec

Obrázek

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek