Jak určit výkon elektrocentrály
Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
-
- Reputace: 101
Re: Jak určit výkon elektrocentrály
Elektrocentrála ma dva výstupy jeden klasický 1f. 230V případně 3f. 400V a 12V na nabíjení startovací baterie, případně nabíjení klasických 12V baterií. Nabíjení LiFe baterií by musel řešit buď Victron nebo zvlášť nabíječka LiFe baterií z 230V.karel píše:Nejsou mi ještě jasné rozdíly v napětí. Koukám na tu centrálu - má buď výstup DC 12V nebo AC 230V. moje baterie buodu mít 48V. Tu změnu obstará měnič napětí stejný jako měnič napětí z FVE na 230? Tedy ten ictron Multiplus?
-
Nevím u koho jste to zjišťoval (firem je více), ale rozumně vychází zásobník na cca 2 tuny plynu, sám ho mám i když ho mám spíš na topení. Aktuálně na topení mám spotřebu cca 650 kg nebo-li 1300l plynu. Jinak přepočet pro propan při 15°C je 1m3 = 3,73l kapalného plynu. Jinak lze počítat, že 1l kapalného plynu má 1,969 kg, přičemž společnosti účtují po litrech, takže při aktuální ceně 12,3 Kč/l bez DPH vychází 1 kWh z plynu na cca 9 Kč. Pokud budete používat 10 kg bomby, tak v ní je teoreticky 31 kWh, ale v zimě bude problém využít bombu naplno, takže bych počítal tak se 70% takže by jedna bomba vystačila na cca 2 nabití baterií. Tady bude asi hodně záležet na dimenzování FVE a jejím zimním provozu a nutnosti nabíjet baterie z elektrocentrály. Navíc pokud chcete na plynu i vařit, tak se mi zásobník jeví jako vhodná varianta. A pokud by jste chtěl plynem ohřívat i vodu, tak existují jen plynové bojlery bez nutnosti mít plynový kotel.karel píše:Tak jsem zjišťoval co jak s tím zásobníkem. Zásobník je zdarma, platí se jen plyn, nejmenší je koule průměr 1,2m o objemu 1000 l ( 4 l = 1 m3). Ochranné pásmo kolem zásobníku 1,5 m. Je to na ohlášku a musí být projekt. Průměrné náklady na instalaci, dopravu a projekt jsou cca 20 tis. kč a platí je zákazník. Plyn se platí buď jednorázově nebo na zálohy. Hustota propanu je 1,94 kg/m3. takže náplň zásobníku by měla být 485 kg. To vytačí na 1515 KWh, 0,32 kg /kWh). I kdybych zimě dobíjel 30 dnů po 7 kWh ( což je myslím hodně přehnané)a je to celkem je 210 KWh tak mám pořád plyn na 7 let.
Pokud jsem se někde nespletl ve výpočtu tak se mi to jeví jako slepá ulička a snad raději tedy ty lahve.. Leda že by byl plyn použit (když už tam bude) jako záložní zdroj na ohře vody zimě.Ale to je zase kotel,...atd. - a to už je někde jinde než byl úmysl.
Ale možná jsem něco přehlédl.
- abrams
- Reputace: 427
- Lokalita: Brno
Zdravím ,
pánové , řekl bych že v těch číslech máte pořádný guláš :
1kg propanu = 12,8kWh výhřevnosti
1kg propanu = cca 1,6666l , nebo-li 1l = cca 0,6kg
Maximální plnění propanových zásobníků je 80% (80% kapaliny + 20% plyného PB)
1.000l bečka = cca 540kg = cca 6,912MWh výhřevnosti = cca 1,38MWh elektřiny (optimistická účinnost centrály 20% )
1l za 14,90Kč (12,30Kč + DPH) = 1,94Kč /1kWh při 100% účinnosti
propan-butan je prodáván v kg (1kg kapaliny = 1kg plynu) v litrech se měří dodané množství jako na benzínce .
Elektronům zdar
1.000l bečka = cca 540kg = cca 6,912MWh výhřevnosti = cca 1,38MWh elektřiny (optimistická účinnost centrály 20% )
propan-butan je prodáván v kg (1kg kapaliny = 1kg plynu) v litrech se měří dodané množství jako na benzínce .
Elektronům zdar
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič 48MWh+ , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny
Chibi v textu vyhrazeny
-
Neřekl bych, že v tom máme guláš, já vycházím z informací, které mám od svého dodavatele plynu a ten účtuje v m3 plyné fáze a ty přepočty mám částečně od nich a částečně z fyzikálních tabulek. Co se týče ceny za 1 kWh tak vycházím z udávané spotřeby elektrocentrály Heron (při 75% zatížení má udávanou spotřebu 0,32 kg plynu na 1 kWh - jen není napsáno jestli plyné nebo kapalné fáze, takže počítám s kapalnou).abrams píše:Zdravím ,
Elektronům zdar
-
- Reputace: 2
Děkuji za vysvětlení. Čerpal jsem i z internetu a ne vše možná správně pochopil. Však jsem psal, že jsem možná něco přehlédl . Jsem vděčný za připomínky a rady. Důležité bezpochyby je, že cena 1 KWh elektrické energie vyrobené v plynové centrále je výrazně ale opravdu výrazně levnější než z fosilních paliv. Řekl bych, že tudy cesta vede. Pak je ke zvážení zda více investovat do baterií na akumulaci ze slunce ( což je v zimě nevyužitelné, a v létě není třeba) nebo zvolit plynovou centrálu s levnějším provozem než benzínová a častěji nabíjet centrálou? Ušetřené peníze na baterie dát do provozu centrály s nízkými provozními náklady. Zřejmě zvolím centrálu doporučenou uživatelem xmasin, jemuž děkuji za tip - Heron EGM 48E LPG-NG 1F . Náklady 28000 + max 20000,- za úpravy pro zásobník na propan. Alespoň se mi nebudou klepat ruce a peněženka při každém spuštění centrály.
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
-
- Reputace: 6
Karel: Pokud jste původně zvažoval ostrovní FVE za cca 1 mil. Kč, potom by investice do pořádného akumulátoru nemusela být tak nemožná - ve Vašem případě by se mělo jednat o LiFe min. 200Ah nebo více. V současnosti na elektrocentrálu snad nemusíte příliš spěchat, v léte si FV osaháte a zjistíte co a jak.
-
SJM: Trefná připomínka s tím 1 mil. Kč. Je dobré si připomenout vlastní začátky a boty co člověk udělal , Já už si na to vlastně ani napamatuju nebo nechci pamatovat - raději. Nic jsem o problematice FVE nevěděl, zažadal jsem 1 firmu o nabídku a bác 1 mil. Kč a koukám co s tím a díky tomuto fóru a jeho zkušeným uživatelům se ukázalo, že nejen že to bylo předražené, ale i úplně technicky špatně. Díky velice za to . Ale už je to pryč. Abych se od minulosti odpojil, tak dnes založím nové vlákno s názvem " Trvale obydlená hájovna 4,3 kWp" - tam budu pokračovat a prezentovat řešení a postup prací. Tímto se odtřihávám od minulosti a nyní již samé světlé a SLUNEČNÉ zítřky. .
http://www.nezavislydum.cz - Váš průvodce na cestě k nezávislému a soběstačnému bydlení.
-
- Reputace: 0
Dobrý den, potřeboval bych pomoct určit výkon centrály. Dám příklad, mám motor 4kw. O kolik výkonějši centrálu bych měl mít. Stačí 4,5kw? Poradí tu někdo?
-
- Reputace: 11
-
xmasin píše:
Centrály Heron na plyn nejsou nyní v ČR k mání a ani dovozce neví zda budou. Mezi prodejci jdou i zvěsti, že Heron uvažuje o zastavení dovozu centrál na LPG z důvodu špatných prodejů. Takže buď nebudou vůbec nebo když ano, tak možná v listopadu.Hledejte plynové elektrocentrály Heron, ideálně typ EGM 48E LPG-NG 1F - má maximální výkon 4,8 kW a nominální 4,4 kW, má i elektrický startér, takže se případně hodí i pro automatizaci. Cenu jsem viděl kolem 25 - 27 000 Kč. Udávaná spotřeba je 0,32 kg plynu / kWh takže při ceně 350 Kč/ 10 kg bombu vychází cena 1 kWh na cca 11 Kč a to už není tak střašné.
Variantou také je pořídit menší zásobník na propan a nechat si dovézt jednou za dva až tři roky plyn, tam se pak lze dostat i na nižší ceny a není nutné se zabývat výměnou lahví s plynem. Aktuální cena plynu do zásobníku je kolem 29 Kč/kg a jedná se o čistý propan, ne směs propan-butan. Pronájem zásobníku (nemusí se kupovat) je kolem 1500 Kč / rok a firma odpovídá za revize a je pojištěný. Sám takto provozuji zásobník pro topení v místě bez zemního plynu.
Bude tedy nutné sitiuaci se zálohou vyřešit jinak. Prodejce v profi-elektrocentrály mi doporučil http://www.profi-elektrocentraly.cz/gg7200le. Spotřeba na hodinu by měla být 1,13l při 40 % zatížení . Hodinový provoz tedy 40,- Kč. Cena 1 KWh by se tedy mohla dostat na 20,- Kč při rychlosti nabíjení 2kW za hodinu. To se mi zdá málo na kapacitu baterek 15Kwh.
Máte někdo typ na benzínovou centrálu s nízkými provozními náklady na dobíjení LIFEPO4 48V 300Ah?
-
- Reputace: 6
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 48V#p13543karel píše:Máte někdo typ na benzínovou centrálu s nízkými provozními náklady na dobíjení LIFEPO4 48V 300Ah?
nebo invertorová s nízkým hlukem: http://www.heron-motor.cz/cs/produkty/e ... i/8896213/
-
Děkuji. Výkon 2,2 kW se mi zdá na dobíjení uvedench baterií poměrně málo. Měnič Vitron 48V 5000 pustí max ,3 Kw tak proč toho nevyužít.
-
Tak vybráno, o mnoha telefonátech s různými prodejci a zkoumání na netu jsem vybral tuto centrálu http://www.eprofi.cz/produkt/gg7200le.
Proč? Spotřeby benzínových centrál různých výrobců stejného výkonu se liší minimálně. Větší vliv má zatížení centrály. AVR je také běžné. Rozhodla tedy velikost nádrže a výkon takový, aby mohla v případě potřeby zároveň dobíjet i přes měnič napájet spotřebiče a samozřejmě cena ( jistě by se dalo něco ušetřit na spotřebě, možná pár decibelů by šlo také dolů, nebo značkový motor,.za výrazně vyšší cenu - ale šel jsem cestou nákupu pouze takových parametrů, které využiji). Cena cca 25 tis. Kč mi přijde přiměřená. Ale stejně budu rád, když ji budu potřebovat co nejméně.
Proč? Spotřeby benzínových centrál různých výrobců stejného výkonu se liší minimálně. Větší vliv má zatížení centrály. AVR je také běžné. Rozhodla tedy velikost nádrže a výkon takový, aby mohla v případě potřeby zároveň dobíjet i přes měnič napájet spotřebiče a samozřejmě cena ( jistě by se dalo něco ušetřit na spotřebě, možná pár decibelů by šlo také dolů, nebo značkový motor,.za výrazně vyšší cenu - ale šel jsem cestou nákupu pouze takových parametrů, které využiji). Cena cca 25 tis. Kč mi přijde přiměřená. Ale stejně budu rád, když ji budu potřebovat co nejméně.
-
Můj elektrikářsky laický rozum neumí rozluštit jednu záhadu. prosím proto o radu.
Moje centrála má výkon asi 5kW (GG7200LE). Při nabíjecím proudu vyšším než 38 A ji měnič ale odpojí ( vypadne jistič centrály) . Mohu tedy dobíjet max asi 1950 kW, což je 40 % nominálního výkonu. Zbytek výkonu není pro nabíjení využitelný.
Umíte mi prosím vysvětlit proč je tomu tak, a zda-li se to dá změnit?
Moje centrála má výkon asi 5kW (GG7200LE). Při nabíjecím proudu vyšším než 38 A ji měnič ale odpojí ( vypadne jistič centrály) . Mohu tedy dobíjet max asi 1950 kW, což je 40 % nominálního výkonu. Zbytek výkonu není pro nabíjení využitelný.
-
- Reputace: 73
A 5Kw je výkon motoru nebo generátoru???karel píše:Můj elektrikářsky laický rozum neumí rozluštit jednu záhadu. prosím proto o radu.
-
V manuálu je uvedeno u generátoru výkon 6,3 kVA. u motoru tento údaj není.
-
Už jsem se na to ptal elektrikáře mimo fórum a říkal mi, že se údajně nějak rozjíždí křivka proudu a napětí při vyšších výkonech. Ale nerozumím tomu.
-
- Reputace: 73
tak tady neco nesedí 38A nabíjecího proudu to je připojena nějká nabíječka či zdroj???
-
- Reputace: 45
To je záhada. Ten elektrikář patrně myslel účiník <1 při vyšší zátěži. Pokud ten měnič (nabíječ) odebírá výkon s ne moc dobrým účiníkem, proud může být větší než by si člověk myslel pouhým výpočtem I = P/U a to způsobuje vyhazování jističe. Dělal jsem posledně ostrovní systém s centrálou GG3600SEi, invertorová. Měnič je Studer XTM2600, vše běhá bez problémů i automatické startování, nastavil jsem to tak že XTM omezuje příkon z centrály na cca 2,7kW, nab. proud je ale max. 30A (48V) takže z té centrály to obvykle bere něco kolem 1600W. Když jsem to zkoušel tak centrála jede spokojeně až do cca 3,2kW akorát pak už více vrčí a má větší spotřebu jak je invertorová.
Ještě jsem nenarazil na centrálu s kterou by měli měniče Studer problém. Obvykle sice zapínám u nabíječky aktivní PFC, hlavně u invertorových centrál, ale vždy to jelo i bez toho.
Ještě jsem nenarazil na centrálu s kterou by měli měniče Studer problém. Obvykle sice zapínám u nabíječky aktivní PFC, hlavně u invertorových centrál, ale vždy to jelo i bez toho.
Naposledy upravil(a) matej dne čtv lis 28, 2013 9:55 pm, celkem upraveno 3 x.
Pravda a Láska zvítězí!.
-
Moc nerozumím otázce. Nabíjení reguluje Měnič Victron Multiplus 48/5000.goodbie píše:tak tady neco nesedí 38A nabíjecího proudu to je připojena nějká nabíječka či zdroj???
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 514 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od dumi
-
- 3 Odpovědi