Klimatizace
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Klimatizace
Tohle je ale jiný = špatný návod. To je návod k jinému regulátoru, stejně jako citaceValdano píše: ↑sob říj 26, 2024 3:54 pm Green Boost 4000 Bypass je vhodný jen pro odporovou zátěž, ale není vhodný pro provoz klimatizace viz níže překlad citace z návodu.
Upozornění ! Regulátor je vhodný pouze pro použití solární energie pro tepelně odporové topné komponenty a zátěž regulátoru lze použít pouze pro připojení odporového topného zařízení s topným výkonem ze sítě do 230V/4000 wattů, jako jsou AC ohřívače vody, topné dráty, topné tyče , PTC.
Kapacitní nebo indukční zátěže mohou způsobit poškození regulátoru.
-
Beru zpět a omlouvám se, měl jsem špatné informace.JirkaE píše: ↑sob říj 26, 2024 8:36 amRozhodně to nemůže a nebude fungovat, první mrak, druhý mrak a odejde motor.Slavek píše: ↑pát říj 25, 2024 6:03 pm Chci jsi pořídit fotovoltaický ohřev vody s měničem VOLT GREEN BOOST PRO 4000 SINUS 4kW čistý sinus s přepínáním na síť.s panely 3 kw, přebytky použít na klimatizaci o výkonu 2.6 nebo 3.5 kw .Potřebuju poradit jestli po technické stránce to bude fungovat? Díky.
Pokud je ten návod opradu dobře, tak s vlastním přepínáním by to jít opravdu mělo.
Tedy by asi šla vyrobit i nějaká auzomatizace - popřípadě polo-automatizace.
Tj.- pokud si vyrobíš přepínání zásuvek, že po nahřátí bojleru se energie přesměruje na klimatizaci, tak poběží na AC-230V 50Hz.
Pokud jde signál na diodu, že zařízení již běží ze sítě, lze ten signál poslat i jinam.
Pak by šlo - například z aplikace mobilu a na dálku - i samotnou klimu bezpečně a správně vypnout, stejně jako ten bojler, pokud by si nechtěl aby zbytečně běžel ze sítě.
Ano, bylo by to složité a vyžadovalo by to znalosti, ale teoreticky by to šlo.
Bez automatizace se ale stane to, co píše Cipis.
Nepoznáš jestli to běží ze sítě nebo z panelů, nejde stát u regulátoru a koukat která dioda svítí a podle toho vypínat a zapínat zařízení
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Pokud je to tento kus https://www.hadex.cz/g906a-fve-regulato ... hrev-vody/ tak ten na výstupu má napětí v rozsahu "Jmenovité výstupní napětí: 70 – 245 VAC" takže pokud ta klimatizace funguje od 70 do 245V OK, nebo tam budeš mít další relé co bude hlídat napětí a přepínat to na DS při poklesu?
Není jednoduší koupit nějakou kombi krabici která bude dělat bez problémů i bypass, však baterku tam nemusíš pořizovat velkou třeba jenom na pár hodin provozu a když bude mrak dlouhodobě a baterka vybitá bypass to jistí.
Není jednoduší koupit nějakou kombi krabici která bude dělat bez problémů i bypass, však baterku tam nemusíš pořizovat velkou třeba jenom na pár hodin provozu a když bude mrak dlouhodobě a baterka vybitá bypass to jistí.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
Tenhle popis je jen pro režim MPPT - bez zálohy ze sítě - si skromně myslím - oprav mě, kde se pletu - děkuji.Soban píše: ↑ned říj 27, 2024 1:07 am Pokud je to tento kus https://www.hadex.cz/g906a-fve-regulato ... hrev-vody/ tak ten na výstupu má napětí v rozsahu "Jmenovité výstupní napětí: 70 – 245 VAC" takže pokud ta klimatizace funguje od 70 do 245V OK, nebo tam budeš mít další relé co bude hlídat napětí a přepínat to na DS při poklesu?
Já to chápu tak, že ty režimy jsou opravdu dva a popis různých prodejců se liší od manuálu.
Pokud bude zvolen režim STABLE a regulátor připojen i k síti, v obou zásuvkách zůstává i při nedostaku energie z FV-panelů stabilní napětí s čistou sinus a zařízení samo přepíná mezi sítí a fv-panely.
Pokud bude režim STABLE a regulátor NENÍ připojen k síti, při nedoostatku energie z fv-panelů pouze vypne obě zásuvky.
V režimu MPPT - pracuje jako všechny ostatní ,,čínský-poláci" buď se zálohou ze sítě nebo bez, JEN pro odporovou zátěž s rozsahem 70-245V bez čisté sinus.
V režimu STABLE opravdu drží čistou sinus 230V 50Hz a v manuálu na webu VOLT-POLSKA je :
Operating Modes:
STABLE Mode: In STABLE mode, the output voltage is maintained at 230V AC (50Hz) as long as sufficient power is generated from the solar panels. If the power from the panels is too low, the device will not supply power to the output sockets.
MPPT Mode: In MPPT mode, the output voltage can oscillate between 70-245V AC (50Hz), allowing the device to supply power to the output sockets even at low power levels from the solar panels (low sunlight conditions)
.
.
.
Multifunctionality (BYPASS): The inverter can be connected to both solar panels and the utility grid.
Pure Sine Wave Output: The inverter generates a pure sine wave output, making it suitable for
powering inductive devices such as power tools, air conditioners, refrigerators, freezers, and
more.
https://voltpolska.pl/przetwornice-sola ... jlera.html
-
Jasně, ale když ho bude provozovat v režimu stable tak jaký je tam rozptyl napětí?
Kdy to přepne na DS při 70V? Při 80? Při 90V?
Samozřejmě pak to ušetří méně....
EDIT:
Koukám na originální návod a podle něho obě zásuvky fungují naráz, a o tom v jakém rozmezí udržuje napětí při režimu stable jsem nenašel.
Je to můj soukromý názor!
Kdy to přepne na DS při 70V? Při 80? Při 90V?
Samozřejmě pak to ušetří méně....
EDIT:
Koukám na originální návod a podle něho obě zásuvky fungují naráz, a o tom v jakém rozmezí udržuje napětí při režimu stable jsem nenašel.
Osobně bych k tomuto nic kromě topení či bojlerů, prostě to co má topné spirály bez elektroniky nepřipojoval.Przetwornica solarna GREEN BOOST PRO 4000 SINUS BYPASS posiada wewnętrzne zabezpieczenie
mocy maksymalnej które wynosi 4kW, całkowita moc paneli nie powinna być większa niż 4kW. Oba
gniazda działają równocześnie do 4kW (sumarycznie).
Green Boost pozwala na podłączenie dwóch urządzeń grzewczych, np. dwóch bojlerów. Oba będą
grzały jednocześnie.
W trybie STABLE - napięcie na wyjściu wynosi 230V AC (50Hz) i jest utrzymywane w przypadku
uzyskania odpowiedniej mocy z paneli słonecznych. W przypadku zbyt małej mocy z paneli urządzenie
nie będzie podawało zasilania na gniazda wyjściowe.
W trybie MPPT - napięcie na wyjściu może oscylować w granicy 70-245V AC (50Hz) dzięki czemu przy
niskiej mocy z paneli słonecznych (małe nasłonecznienie) będzie podawało zasilanie na gniazda
wyjściowe od 70V AC.
Je to můj soukromý názor!
-
Ano, tento detail chybí i v polském originál návodu - kdy a za jakých podmínek pracuje režim STABLE a produkuje čistý sinus 230V.
Ale to přece neznamená automaticky že to pracuje jen v režimu druhém.
Režim druhý - MPPT - a klasická verze - se připojí k síti při poklesu pod 120V a nad 160V pustí do zásuvek AC bez sinus a v rozmezí 120VDC - 160VDC prakticky nedělá nic, nepracuje a přepíná tam a zpět a hledá co má dělat - jako všechny verze těchto čínských regulátorů.
Zřejmě je takové rozmezí i u čisté sinus, prostor kde zapíná / vypíná / přepíná - ale to přece neznamená že to nejde použít, doplnit nějakou automatizací, popřípadně primitivně zapínat spínačkama AC ze sítě, nebo to nechat trvale a například s 380V z panelů nechat celý den běžet s čistou sinus za podpory energie ze sítě (pokud přijde mrak) výkon panelů se pak zvedne a regulátor přejde zase zpět ze sítě na panely a produkuje čistou sinus dál.
Ano, může tam být moment - kdy to stejně jako u režimu druhého = v rozmezi 120-160VDC přepíná tam a zpět a klima bude na tvrdo vlastně vypnutá a již se nezapne.
Klima Logitex / Kerberos / Deye a všechny klony pracuje stejným způsobem na panely až do DC380V / 4kWp / 15A jen redukuje na DC 48V což je samozřejmě lepší ale také přechází zcela plynule, bez vypnutí
Já bych to taky nedělal - je to již za hranou, kde se jedná ,,JEN" o jednoduchý ohřev vody - ale neznamená to, že to nejde
-
Tady jde o to jaké napětí potřebuje ta klima......
To jsme se zatím nedozvěděly.
Zda 90-250V nebo 120-250V no a pak záleží jak kolísá napětí při režimu STABLE zda to z panelů MPPT přepíná na DS až při 70V nebo pří 100V atd.....
Fakt nechápu tu politiku koupím to nejlevnější a pak budu dělat draze ovládání aby to fungovalo.
Může mi někdo říci proč nepoužije normální měnič kde si nastavím kdy se má přepnout na bypass.
Tendle měnič může fungovat i bez baterie https://www.mivvyenergy.cz/cs/menice-na ... 5200w.html , ale asi bych tam nějakou malou dal aby nedělal přetoky do DS.
PS. Já mám na bojler a zásuvky v koupelně a venku samostatný měnič https://www.mivvyenergy.cz/cs/menice-na ... 3000w.html
To jsme se zatím nedozvěděly.
Zda 90-250V nebo 120-250V no a pak záleží jak kolísá napětí při režimu STABLE zda to z panelů MPPT přepíná na DS až při 70V nebo pří 100V atd.....
Fakt nechápu tu politiku koupím to nejlevnější a pak budu dělat draze ovládání aby to fungovalo.
Může mi někdo říci proč nepoužije normální měnič kde si nastavím kdy se má přepnout na bypass.
Tendle měnič může fungovat i bez baterie https://www.mivvyenergy.cz/cs/menice-na ... 5200w.html , ale asi bych tam nějakou malou dal aby nedělal přetoky do DS.
PS. Já mám na bojler a zásuvky v koupelně a venku samostatný měnič https://www.mivvyenergy.cz/cs/menice-na ... 3000w.html
-
- Lokalita: Zlínský kraj
- Výkon panelů [Wp]: 3kw
A můžete mě poradit jiný měnič s čistým sinusem vhodný pro klimatizaci.
-
- Lokalita: Česká Lípa
Bylo by vhodné uvést o jaký konkrétní model klimatizace jde a z hlediska parametrů minimálně to jaký má povolený rozsah pro vstupní AC napájení.
-
Ta červeně zvýrazněná část bohužel vůbec není uvedena ani v tom originálním polském popisu i když je určen přímo k verzi s BYPASSem. V popisu STABLE režimu je tam uvedeno pouze to, že při nedostatku energie z panelů v podstatě výstupní zásuvky odpojí. Je tam jen velmi stručně zmíněna Multifunkčnost (BYPASS) - konvertor lze připojit jak k solárním panelům, tak k elektrické síti, ale nikde v popisu ani v originálním manuálu od výrobce ke stažení se tam nepíše nic bližšího o podmínkách za jakých probíhá automatické přepnutí na síť přes BYPASS tam ani zpět. To co tady píšete jsou tedy zřejmě jen odhady pokud s tím konkrétním měničem nemáte zkušenost ohledně toho přepínání. Podle mého názoru je popis od výrobce k tomu velmi sporadický až vyloženě odfláknutý.
Takže by to chtělo čerpat ze zkušeností někoho kdo tuto verzi měniče GREEN BOOST PRO 4000 SINUS BYPASS už nějakou dobu provozuje a mohl by k tomu přepínání na BYPASS a zpět napsat svoje vlastní zkušenosti, protože z popisu ani originálního manuálu od výrobce se k tomu moc nedozvíte. Je zde i riziko toho, že to bude přepínat opakovaně v nějakých časových intervalech na BYPASS a zpět a při tom chtě/nechtě bude i v režimu STABLE padat napětí pod únosnou míru na AC výstupu kde bude připojena příslušná klimatizace což může po nějakém čase vést i k jejímu zničení. Stručně řečeno tento měnič ani dle dokumentace od výrobce nebudí moc důvěru ve smyslu použití pro zamýšlené účely.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Jenom takový info: zkusil jsem loni zapojit invertorovou klimu Hitachi přímo na DC napětí ze sedmi panelů, a fungovalo to celkem bez odmluvy. Akorát jsem to zkusil jenom přes den, na plným slunku.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Pokud má klimatizace deklarované pouze napájení ze sítě a navíc jen v určitém rozsahu viz třeba Klimatizace LG Standard (napájení 1 fáze, 220 až 240V, 50Hz) tak bych nedoporučoval moc s tím laborovat pokud si nechcete klimatizační jednotku zničit.
Pokud ještě není zvolen konkrétní bojler ani klimatizace tak je na zvážení pořídit si hybridní bojler a hybridní klimatizaci obojí s vlastním DC vstupem na FV panely (vlastním interním MPPT) a vlastním připojením k DS, ze kterého se automaticky bere energie ze sítě pokud není dostatek od FV panelů.
První varianta použití k tomu je zrealizovat si přepínání stringu FV panelů mezi hybridním bojlerem a klimatizací. Pokud sepne termostat bojleru tak přepnout string FV panelů z klimatizace na bojler a při rozpojení termostatu bojleru zas naopak. Hybridní klimatizace by při odpojení FV panelů vypadnout neměla tj. měla by automaticky přejít na napájení ze sítě a hybridnímu bojleru to přepínání také vadit nebude.
Další variantou je i možnost připojit jak hybridní bojler tak i klimatizaci trvale paralelně k jednomu stringu FV panelů s tím, že oni se už nějak poperou o to co budou panely zrovna dávat a při nedostatku si každý z nich tj. jak hybridní bojler tak i hybridní klimatizace bude automaticky přicucávat zbytek potřebné energie ze sítě.
V obou zmíněných případech nebude potřeba mít žádný samostatný regulátor/měnič, protože ty už jsou obsaženy interně jak v hybridním bojleru tak i v hybridní klimatizaci.
Nicméně rovnou podotýkám, že toto řešení asi nebude moc přijatelné pro "šetřílky", kteří obvykle volí jen ty co nejlevnější komponenty a zařízení, protože hybridní bojlery i hybridní klimatizace mezi ty nejlevnější rozhodně nepatří. Počítejte s tím, že čím víc se budete snažit ušetři tím víc budete muset dát do vymýšlení různých obezliček a doplňků jak to co nejlépe udělat tak, aby to správně fungovalo a neničilo klimatizaci v případě již zvolené nehybridní verze.
Pokud ještě není zvolen konkrétní bojler ani klimatizace tak je na zvážení pořídit si hybridní bojler a hybridní klimatizaci obojí s vlastním DC vstupem na FV panely (vlastním interním MPPT) a vlastním připojením k DS, ze kterého se automaticky bere energie ze sítě pokud není dostatek od FV panelů.
První varianta použití k tomu je zrealizovat si přepínání stringu FV panelů mezi hybridním bojlerem a klimatizací. Pokud sepne termostat bojleru tak přepnout string FV panelů z klimatizace na bojler a při rozpojení termostatu bojleru zas naopak. Hybridní klimatizace by při odpojení FV panelů vypadnout neměla tj. měla by automaticky přejít na napájení ze sítě a hybridnímu bojleru to přepínání také vadit nebude.
Další variantou je i možnost připojit jak hybridní bojler tak i klimatizaci trvale paralelně k jednomu stringu FV panelů s tím, že oni se už nějak poperou o to co budou panely zrovna dávat a při nedostatku si každý z nich tj. jak hybridní bojler tak i hybridní klimatizace bude automaticky přicucávat zbytek potřebné energie ze sítě.
V obou zmíněných případech nebude potřeba mít žádný samostatný regulátor/měnič, protože ty už jsou obsaženy interně jak v hybridním bojleru tak i v hybridní klimatizaci.
Nicméně rovnou podotýkám, že toto řešení asi nebude moc přijatelné pro "šetřílky", kteří obvykle volí jen ty co nejlevnější komponenty a zařízení, protože hybridní bojlery i hybridní klimatizace mezi ty nejlevnější rozhodně nepatří. Počítejte s tím, že čím víc se budete snažit ušetři tím víc budete muset dát do vymýšlení různých obezliček a doplňků jak to co nejlépe udělat tak, aby to správně fungovalo a neničilo klimatizaci v případě již zvolené nehybridní verze.
-
- Lokalita: pod Brnem
Boilery s čerpadlem jsou vidět v kovošrotě. Dokonce toto je druhý kus za rok, budou v tom pěkný kurvítka když to někdo vyhodí. Invertor má DC napájení na desce, u jednofázové je to 310VDC, u třífázové 540VCD. Před tím napájení jsou AC filtry, tlumivky a usměrňovač v IPMku. Pokud se zajistí stabilní DC, které napájí vše, proč by to mělo mít problém?Nicméně rovnou podotýkám, že toto řešení asi nebude moc přijatelné pro "šetřílky", kteří obvykle volí jen ty co nejlevnější komponenty a zařízení, protože hybridní bojlery i hybridní klimatizace mezi ty nejlevnější rozhodně nepatří.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
Taková informace je o ničem. Lidi dokážou leckdy jen svou neschopností nebo neznalostí zničit nejrůznější věci. Druhý kus za rok a z jakého celkového počtu kusů konkrétního typu nasazených v rámci celé ČR a jaké máte důkazy o tom proč to bylo vyhozeno? Důvody mohly být i v neznalosti, neodborné montáži a následném poškození a bůhví v čem jiném. Dva kusy za rok to je zcela zanedbatelné a nelze z toho nic extra problémového vyvozovat ve stylu "když někdo vyhodil nějaké dva bůhví jaké hybridní bojlery tak přece musí být úplně všechny špatné". To je samozřejmě naprostý nesmysl. Jsou to prostě jen vyhozené zařízení z nám neznámých důvodů, o kterých vůbec nemá smysl takto spekulovat.
-
Valdano na sběrné dvoře nebo v kovošrotě nakonec bude vše co je jen z části z kovu, jde o systém výkupu a nebo zpětného odběru odpadu. Vše co se vyrobí je vlastně ihned potencionálním odpadem. Takže je nutné brát takový fakt s klidem.
Mohu se Valdano zeptat, kam lze takový boiler který žere teplo z prostoru instalovat? Třeba do koupelny s vanou? A ten příkon, jaký má příkon spirála upravená pro FVE pro běžný boiler a jaký má příkon spirála pro boiler s čerpadlem. Má podobný příkon? Okolo 1000-1250W? A kdy to čerpadlo funguje a kdy za jakých podmínek přepne z čerpadla na spirálu. Po doplnění těchto údajů možná bude jasnější proč to lidi vyhazují a vyhazovat budou dál bez ohledu na nějaký hledaný důkaz či co. Děkuji za odezvu a za názor.
Mohu se Valdano zeptat, kam lze takový boiler který žere teplo z prostoru instalovat? Třeba do koupelny s vanou? A ten příkon, jaký má příkon spirála upravená pro FVE pro běžný boiler a jaký má příkon spirála pro boiler s čerpadlem. Má podobný příkon? Okolo 1000-1250W? A kdy to čerpadlo funguje a kdy za jakých podmínek přepne z čerpadla na spirálu. Po doplnění těchto údajů možná bude jasnější proč to lidi vyhazují a vyhazovat budou dál bez ohledu na nějaký hledaný důkaz či co. Děkuji za odezvu a za názor.
-
Koho to zajímá ať si prostuduje instalační návody k různým bojlerům a ať si vyhledá zkušenosti s jejich montáží a následných provozem. Pro začátek doporučuji se informovat u výrobce z Dražic.
-
Na návody se nelze 100% spolehnout, viz toto vlákno okolo jakéhosi polského boost měniče aalá china, který nejprve sdělí že lze jím napájet indukční spotřebiče, ale o pár řádků níže vyjmenovává pouze odporovou zátěž, kterou lze připojit. Takže návody často jsou napsané tak, aby nebyly jasné. U jiných návodů, třeba výpis errorů jsou v podstatě romány okolo neznáné závady a po hledání další romány okolo oprav.Valdano píše: ↑ned říj 27, 2024 10:30 pm Koho to zajímá ať si prostuduje instalační návody k různým bojlerům a ať si vyhledá zkušenosti s jejich montáží a následných provozem. Pro začátek doporučuji se informovat u výrobce z Dražic.
Zkušenosti jsou blíže k praktickému využití. Ale nesmí být od člověka, který se chce té věci nakonec po nějakém hlaholení zbavit. Další spotřebitelskou pastí je, že hodně eshopů na tomto v podstatě použitém zboží vydělává a vybízí k vrácení nového zboží za poplatek navíc a myslí si že to je seriózní jednání obchodníka. (alza,...)
Dražické družstvo zdražilo ihned po zavedení dotací. Takže co víc po českém družstvu chtít. Oni nejsou odborní rádci, jsou jen výrobci a obchodníci, nerozumí vůbec všem instalacím do kterých dodávají své výrobky, tomu musí rozumět podle jejich návodu instalatér a odborník. Rozumí samozřejmě plně tomu, jak vyrobit a prodat.
-
Po vzoru vašich zdůvodnění v podstatě nelze věřit vůbec ničemu a nikomu ani vám samotnému a celá tato diskuse je tedy o ničem a naprosto zbytečná. Takže tazatel udělá asi nejlíp když to zabalí a vykašle se na to, protože ať už mu poradí kdokoli cokoli vždy to může být motivováno nějakými "nekalými úmysly" zaměřenými v neprospěch tazatele.
-
- Lokalita: Posázaví
OT k tomu bojleru s TČ - tomu minikompresoru na bojleru bych neříkal TČ, nicméně v takové sušičce je to docela funkční věc. U bojleru je to marketingový nesmysl. Malý výkon, mizerná účinnost, bere teplo z okolí - nutno říct, že díky mizerné účinnosti ho moc není, je to předražené. Ale dotace to pokryje, což je zřejmě jediný účel tohoto zařízení.
-
S tím souhlasím. Doufám, že nás tady díky tomu někdo neobviní z nekalých úmyslů při prosazovaní bojlerů bez TČ.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 26 Odpovědi
- 1537 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od glottis
-
- 12 Odpovědi