Obnova FVE po požáru

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Obnova FVE po požáru

Příspěvek od kodl69 »

už to tady bylo 100x, s to u pájkou je to zásadně špatně! Tavidlo zajede do lankovýho drátu a podle druhu tavidla ten drát dřív nebo pozděj sežere. Kovohutě příbram nejdřív, fluitin poměrně nejpozděj, ale 10 let je tak limit, pokud je to fakt venku. Spíš je potřeba nekupovat ty nejlevnější konektory z aliexpresu, na kterejch se lisovací křidýlka ulomí hned při lisování. Nevím co to bylo za výrobce, ale potkal jsem MC4 s trubičkama, tj stejnej systém jako kabelový oka, a fakt nevím o žádným energetikovi, kterej by nalisovaný koncovky ještě pájel, ostatně na hliníku a na 4x185 to snad ani není normálníma prostředkama možný...
Ty neupevněný kabely a konektory jsou klasickej šlendrián. Pokud by byl ten spoj přímo na tašce a hořel tam oblouk delší dobu, dokážu si představit, že taška praskne a nějaký kousky žhavýho zapálí to, co je pod taškama.
Já osobně tipuju na optimizery, vím o několika firmách, který je měnily kus po kuse i na celkem velkejch instalacích...
Standartní ongrid měniče z poslední dekády mají jak hlídače izolačního stavu (musí mít podle normy), tak obloukový ochrany (feature, obvykle se tím výrobce chlubí), ale ty optimizery asi nic takovýho nemají, tj mezi panelem a optimizerem, nebo přímo v optimizeru to začne a pak už to jede. Když zahoří jenom konektor, tak to nemůže nijak zásadně nějakou pálenou nebo betonovou tašku ohrozit, hlavně pokud je to od ní 10cm, tak na tašku ukápne sem tam kousek žhavýho plastu, ale cca 30dkg hořícího plastu z optimizéru už je věc jiná... Možná bych mohl příležitostně udělat nějakej pokus s pár taškama co mi leží na dvoře a nějakým zdrojem tepla, třeba 2kW plyn. hořákem, co mi na to tašky řeknou a za jak dlouho...
Můj tip jsou stringy do 120V DC a víc malejch MPPT, tj žádná extra energetika, v kabelech proudy do 16A, napětí při provozu řádově 100V. Tam už se potom nějakej velkej průser rozjíždí poměrně blbě, i když i tohle dokáže něco zapálit. Ale energie oblouku může být max 1kW, ne 6kW jako u vysokonapěťovejch stringů.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kyocera

Příspěvek od kyocera »

Než jsem v roce 2012 přistoupil k pájení konektorů MC4, tak jsem to konzultoval s profesionálním chemikem z oboru pájení.
Pájení olovnatým cínem s tavidlem jako kalafuna je desítky roků prověřená technologie. Ve svém příspěvku jsem psal o tavidlu jako kalafuna a že se
má kalafuna na závěr očistit. Nyní co je to olovnatý cín ? Pozor neplést si z bezolovaným cínem.
Olovnatý trubičkový cín Sn 63% Pb 37% je eutektická letovací slitina s teplotou tání 183°C. Pájka je v trubičkovém provedení a je plněná tavidlem o celkovém obsahu 1-3%. Jako tavidlo slouží mírně aktivovaná kalafuna. Pájky mísené jako eutektické směsi (nebo poblíž eutektického bodu) se vyznačují nejvýhodnějšími vlastnostmi pro využití v elektrotechnice - tedy vynikající elektrickou vodivostí a zároveň dobrou mechanickou pevností po krystalizaci.
A co je to kalafuna ?
Z chemického hlediska je kalafuna směsí slabých organických kyselin. Při pokojové teplotě je nerozpustná ve vodě, má vysoký izolační odpor a je netečná vůči kovům. Kalafuna se obecně používá při pájení, nanáší se na žíně smyčců pro zvýšení tření, používá se k odstraňování štětin při zabijačkách a při zpracování pryže.
Všimněte si. Kalafuna je netečná vůči kovům. K pájení nepoužívejte ani bezolovnatý cín, ani směsi o kterých píše kodl69 ve výše
uvedeném příspěvku. Kalafuna se prodává i samostatně a trubičkový olovnatý cín se prodává i bez jakývkoliv tavidel.
A na fotkách můžete vidět, jak jsem křidelko konektoru MC4 krásně pomocí cínu mechanicky spojil, že už nehrozí utržení křidelka
konektoru MC4. A všimněte si, že na fotce jsem umístil i trubičkové středy konektorů MC4 o kterých píši, že jsou vhodné k lisování, protože neobsahují křidelko. Odkaz na fotky je v prvním mém příspěvku tohoto vlákna.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

je to tak, kalafuna je uplne v pohode. Dokonce se z toho da udelat ochranny pajitelny lak na dps. Staci rozpustit v acetonu. A jsou i jina tavidla. Ruzne bezoplachove pripravky pro pajeni BGA od amtech treba. Jeste jsme nevidel, ze by mi to neco sezralo. Jsou pak ruzne pajeci kapaliny na nikl, nerez a tak ale to uz je pravdu svinstvo co sezere i sroubovak a to je potreba umit.

Uz jsem to psal vickrat ale kdyz pajet tak to clovek musi umet a vedet cim a jak. A pokud si myslim, ze to umim ale zapajel jsme tri dratky tak se na to radsi vykaslat :)

Radsi si kupte ty sroubovaci od WEIDMÜLLER - PV-STICK. je to bez lisovani a pajeni
cuki
Lokalita: Berounsko
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh

Příspěvek od cuki »

Franta2776 píše: ned lis 03, 2024 5:28 pm I ve způsobu využívání FV je kus bezpečnosti. My polostrovníci máme proti prodejcům elektřiny výhodu v nevyužívání elektrárny na plný výkon. Když svítí a je největší horko, tak ti co prodávají ždímají celou technologii, až na hranici technických možností a potom občas něco blafne. Já třeba v létě využiji cca 30-40% toho co jsem schopný vyrobit, tak nějak to lechtám celé léto, nabíjecí proudy mám snížené na polovinu oproti meziobdobí. Prodejci jedou na max a potom dostanou 0,5Kč za kWh a to se nevyplatí.
Bych s tebou i souhlasil, ale pokud máš nedostatek (jako že někdy nastane i v létě, tak pojedou na stejný výkon jako ty dotační, jen ne tak dlouho. Ta teplota tam bude ale stejná.

Spíše by mě zajímalo co tam blaflo a jak to že toho bylo k hoření tolik že se to dostalo vikýřem pod střechu. Přese to nikdo nenarve na sráz k vikýři?
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
Miyuki
Lokalita: Praha
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 7640
Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž

Příspěvek od Miyuki »

kyocera píše: pon lis 04, 2024 8:20 am ...
Olovnatý trubičkový cín Sn 63% Pb 37%
...
Tady je ten problém, proč to žádní firma nemůže udělat i kdyby jó chtěla.
Nehledě na to, že podle platných norem, je to něco se se už ani nesmí prodávat veřejnosti. I když na to spousta prodejců **** protože to nikdo nekontroluje.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Jak se pak chová Pb+Sn pajka v mínusových teplotách, třeba -20C ?

U čistého cínu se už od 13,2C rozjíždí "cínový mor" kdy se nakonec rozpadne na prášek

https://cs.wikipedia.org/wiki/C%C3%ADnov%C3%BD_mor
StepanKral

Příspěvek od StepanKral »

Mex píše: ned lis 03, 2024 11:03 pm Můžeš prosím napsat za jaké zhruba teploty seto stalo? Bylo to nějaké žhavé červencové poledne?
A víš jaký v té době systém generoval výkon?
Díky.
Bylo to v sprnu, bylo polojasno kolen 25 stupňů, žádný letní masakr.
StepanKral

Požár se pořád vyšetřuje, jestli to byl optimizér, kuna, nebo něco jiného.

K původnímu dotazu - je lepší 16x500wp nebo 18x450wp? Díky
glottis

Příspěvek od glottis »

StepanKral píše: pon lis 04, 2024 11:26 am Požár se pořád vyšetřuje, jestli to byl optimizér, kuna, nebo něco jiného.

je to jedno, jak se to tam lip vejde. Nezapomel bych na servisni ulicky :)
glottis

Příspěvek od glottis »

emedium píše: pon lis 04, 2024 11:24 am Jak se pak chová Pb+Sn pajka v mínusových teplotách, třeba -20C ?

U čistého cínu se už od 13,2C rozjíždí "cínový mor" kdy se nakonec rozpadne na prášek

https://cs.wikipedia.org/wiki/C%C3%ADnov%C3%BD_mor
mela by s echovat dobre, proto se to dal pouziva pro narocne aplikace
emedium
Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm

Příspěvek od emedium »

Zkus se spíš přiblížit nominálnímu napětí daného měniče, pokud tam máš 3f, tak to bývá kolem 570V. Pak budeš mít i nejmenší ztráty při konverzi, nepolezou tam zbytečně vyšší proudy, následně se na měniči nebude generovat i vyšší teplota, než kdyby bylo třeba poloviční.

Hodně profi instalací má problém s přehříváním měničů, asi jim chtějí brzy prodat další...

viewtopic.php?p=247717
unicast
Lokalita: JV od pekla :)
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od unicast »

StepanKral píše: pon lis 04, 2024 11:26 am Požár se pořád vyšetřuje, jestli to byl optimizér, kuna, nebo něco jiného.

Cena panelů je nepodstatná, ale z hlediska instalačního materiálu a manipulace vyjde určitě výhodněji 16x 500 Wp.

Nicméně důležitější je napěťové přízpůsobení měniči/trackeru, jaká je topologie zapojení těch panelů atd.
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200

Příspěvek od Diablo1st »

A ešte by dom doplnil estetické hľadisko, aby to aj nejako vyzeralo. Niekedy je lepšie použiť viac menších panelov, inokedy menej väčších.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
proasnet
Lokalita: Rajecké Teplice
Výkon panelů [Wp]: 5000
Kapacita baterie [kWh]: 14,5

Příspěvek od proasnet »

StepanKral píše: pon lis 04, 2024 11:24 am
Mex píše: ned lis 03, 2024 11:03 pm Můžeš prosím napsat za jaké zhruba teploty seto stalo? Bylo to nějaké žhavé červencové poledne?
A víš jaký v té době systém generoval výkon?
Díky.
Bylo to v sprnu, bylo polojasno kolen 25 stupňů, žádný letní masakr.
Byl to tento dům?
https://www.novinky.cz/clanek/krimi-od- ... i-40484133
2x5kW paralel SML-5K jako ostrov se zálohou z DS, 5kWp, Lifepo4
StepanKral

Ne, nebyl to tento dům. Děkuji za dosavadní rady. Až budu mít požární zprávu o výsledcích šetření, tak ji po anonymizaci uveřejním - jestli se vůbec k nějakému závěru doberou.

Původní FVE byla od e.on/sunconstruct a tuto FVE jsem pak ještě rozšířil u jiné firmy o 6 panelů, některé měly optimizéry. Hořet začalo na té rozšířené části, takže vada vnikla tam. S obnovou se asi obrátím na Sunconstruct, protože co zbylo, zapojovali oni. Ale taky to od nich nebyla velká kvalita. Např. zapojili do 1 stringu 6 panelů se 45 stupňovým sklonem a 6 panelů s cca 20 stupňovým sklonem, takže to moc nefungovalo mimo léto.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Existuje vubec nejaky projekt? V nem prece musi byt uz vsechny veci, na ktere se ptas, resene.
Rozmisteni panelu, tedy jejich pocet, trasy, mezery, ...
Rada veci se od dob tech divocin zmenila, jak jsem psal, je na to nova norma, a vzhledem k tomu, ze jedes znovu, byt neco zbylo, tak to musi byt vse dle noveho.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
kyocera

Příspěvek od kyocera »

Pro proasnet
Promiňte kolego proasnet , ale myslím, že pokládat takovou otázku a dávat odkaz na článek s fotkou je nevhodné
vůči Štepan Král.
Chce to určitou míru respektování soukromí druhého a mít i vlastní soudnost a takové otázky nepokládat , pokud
někdo prodělal požár je tím osobně poznamenaný a takové otázky a odkazy na domy s fotkou vůbec nedávat . I když
zde je určitá míra anonymity tak prostě to není vhodné.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
proasnet

Příspěvek od proasnet »

kyocera píše: pon lis 04, 2024 1:51 pm Pro proasnet
Promiňte kolego proasnet , ale myslím, že pokládat takovou otázku a dávat odkaz na článek s fotkou je nevhodné
vůči Štepan Král.
Chce to určitou míru respektování soukromí druhého a mít i vlastní soudnost a takové otázky nepokládat , pokud
někdo prodělal požár je tím osobně poznamenaný a takové otázky a odkazy na domy s fotkou vůbec nedávat . I když
zde je určitá míra anonymity tak prostě to není vhodné.
Pane kolego, dovolím si nesouhlasit. Mě to spíš přijde, že pan Štepan Král sem přišel jen pro rady po požáru. Příspěvky téměř nic, až toto vlákno, ani nevíme jestli jde o ostrov, nebo ongrid, který sem vůbec nepatří, těžko se tomu pánovi něco radí, když není ani popis jeho FVE, ani foto před a po události a jediný dotaz zněl, jaké panely mu má firma namontovat. Ta firma by to měla vědět, když se tím živí. Já chápu, že když se něco takového někomu z nás něco stane, nechceme aby byl náš profil spojovaný s mediální událostí, protože to ukazuje, že na naší instalaci není či nebylo vše OK. Ještě o to víc si myslím že jde o tento dům, protože nějaký pan Štěpán Král je z místa Bořitov (stačí do google napsat Štěpán Král Bořitov). Dovolil jsem si použít google. Možná jde o shodu jmen a mýlím se.
StepanKral

cipis píše: pon lis 04, 2024 1:51 pm Existuje vubec nejaky projekt? V nem prece musi byt uz vsechny veci, na ktere se ptas, resene.
Rozmisteni panelu, tedy jejich pocet, trasy, mezery, ...
Rada veci se od dob tech divocin zmenila, jak jsem psal, je na to nova norma, a vzhledem k tomu, ze jedes znovu, byt neco zbylo, tak to musi byt vse dle noveho.
Projekt samozřejmě existuje, pro dotaci to byla nezbytnost. Ale nová střecha už má trochu jiné parametry, takže je zde prostor nový systém poskládat prostorově lépe. Velké firmy si ale stejně dělají ty projekt podle šablony, jen aby na to nějaký papír byl.

Až budou dávat panely a tahat kabely, tak mám v plánu zavolat na barák nějakého fachmana, aby se to maximálně vychytalo, protože mi přijde, že práce s kabeláží na dřevěném krovu každý trochu odfláknul.

V tomto vláknu mi šlo spíše o základní principy, jak novou FVE nadizajnovat z hlediska maximální bezpečnosti.
proasnet

Příspěvek od proasnet »

No, a už to leze ven. FVE na dotaci. Nikdo nezmiňuje porušení pravidel fora.
Zkusím to napravit. Nová FVE, kterou si p. Král jde montovat, bude ostrov bez dotací?
Naposledy upravil(a) proasnet dne pon lis 04, 2024 2:31 pm, celkem upraveno 1 x.