6kWp Sedlčany

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
abrams
Lokalita: Brno

Re: 6kWp Sedlčany

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

... no to čumím na drát , takovýho odvážnýho bastlíře (v nejlepším slova smyslu ;) ) sem už dlouho neviděl , teda nečetl :shock: . Geniálně v duchu : proč to dělat složitě , když to de jednoduše :yes: ::rolleyes:: .
Taky ke slabším článkům přidávám paralerní kapacity k dorovnání s ostatními články :idea: .

Ad. 48V Euto - ...to se ještě uvidí ;) .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Chibi v textu vyhrazeny :D
kortas

Příspěvek od kortas »

tak ještě dnešní update - zapojil jsem alarm výstupy cell logů do SDSka. Již nebudu muset koukat vzdáleně na kameru a luštit tak údaje z displejů a na základě toho vypínat dům (prázdná baterie) resp. připínat ohřev (plná baterie). Přes den to ještě šlo, ale v noci...

V příloze posílám foto a detail zapojení... Evidentně to funguje, testuji to dnes odpoledne.

edit: jelikož je to dočasné řešení, tak předpokládám, že to takto bude fungovat aspoň na jeden furt :D
Přílohy
cell_log_sds.pdf
Cell log alarm output + SDS
(31.72 KiB) Staženo 242 x
battery overview
battery overview
cell log breakout board
cell log breakout board
Mira9_cz

Příspěvek od Mira9_cz »

Kortas: CellLogy zrovna moc "furtů" nevydržej, chtělo by to ještě nějakou zálohu. A víc CellLogů paralelně neni pořád ono ;-)
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

Mira9_cz píše:Kortas: CellLogy zrovna moc "furtů" nevydržej, chtělo by to ještě nějakou zálohu. A víc CellLogů paralelně neni pořád ono ;-)
Jaké jsou problémy s Cellogy?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
abrams

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

... co je na CellLogu špatného ? za těch pár let co je používám neslamal ani jeden (nezdechnul) , jen na některých blbne displej :? - ale toto nijak neovlivňuje jeho primární funkci hlídače článků .

Elektronům zdar *sun*
3,96kWp monokrystalů + 2x regl PCM60X + 24kWh LiFePO4 + 6kW HF sínus měnič , celé na 52V systému .
Mira9_cz

Příspěvek od Mira9_cz »

Neberte mě špatně, jsem rozhodně příznivcem CellLogů, za tu cenu nemají obdobu, ale spíš na monitoring a analýzu, než jako prvek řízení a ochrany. Jen jsou dost náchylné na škaredé zacházení ve smyslu ponechat připojeno "když se v tom zrovna vrtáte". Jde je lehce "nakopnout" a pak různě blbnou displeje, přestávají po chvíli pískat, čemuž sem tam sekunduje nefunkčnost alarm portu a sem tam ne, atd. To samozřejmě odhalíte, až když je pozdě a stojí vás to nějakou baterku, protože to většinou chvíli funguje.
abrams

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,

... vojskovými zkouškami by pravděpodobně neprošly , o tom žádná :sm35: . Slušné a povětšinou opatrné zacházení vydrží téměř bez újmy - mé CellLogy už mají pár škábanců od pádů a podobně , ale stále fungují na jak mají :yes: .

Elektronům zdar *sun*
kortas

Příspěvek od kortas »

Tak dneska jsem oslavil 500. kilowatthodinu :-) a to jsem ještě nenainstaloval zbylé 2kWp, ale už na to snad brzy dojde, neboť všechno co jsem chtěl už je snad připravené (hlavně baterka). Elektřinu SDSko počítá již od listopadu 2014, ale jestli jsem měl v únoru na měniči natočených 20kWh tak to bylo hodně. Ta pořádná výroba začla až po navýšení na 4kWp zároveň s příchodem slunečných dnů. Celková energetická bilance ke dnešnímu dni vychází 14% ze slunce a předpokládám že minimálně do podzimu se tohle číslo bude stále zvyšovat :-)

Pravděpodobně se také podařilo nalézt a odstranit problém s občasným a někdy dost otravným a častým vypínáním měniče. Není to ani podpětí, ani přepětí, ale měnič se přehříval. Po konzultaci s dodavatelem měniče jsem přistoupil k zákroku prohození čidla NTC1 (MOSFETy) a NTC2 (jádro cívky). "Kupodivu" teď měnič sice víc fouká, ale zato ještě ani jednou nevypadl. Je sice krátká doba na vytváření závěrů, ale zatím to vypadá dobře. Těžko říct proč byla čidla prohozená, jestli číňan chvátal... Ale evidentně nejvíc hřeje zmíněné jádro cívky a samozřejmě také 2 velké toroidy. Chladiče mosfetů byly vždy studené.

Nejprve jsem čidlo cívky umístil s dobrou vírou dovnitř cívky a zalepil s úmyslem nechat čidlo na teplejším bodě a umožnit tak větší chlazení. Jenže to se větrák prakticky nezastavil a tělo měniče se začlo rosit (to přeháním). Teď večer jsem termistor umístil prakticky znovu tam kde byl - rád bych našel nějakou zlatou střední cesta, kdy se měnič rozumně chladí (a větrák neběží stále) a zároveň nehrozí přehřátí.

@Abrams
Neřešil si někdy větrák u powerjacku? Mám pocit že jo :-)
abrams

Příspěvek od abrams »

Zdravím ,
není nad domácí tuning :yes: . Gratulace k první půl-kulatině :handshake: (0,5MWh)

Větrák sem řešil u mého 6kW HF-ka - byl nadmíru hlučný přičemž vzduch z něj byl chladnější než jaký proudil do měniče :sm1: :arrow: :repair: k napájení větráku sem přidal 132Ohm rezistor (koupil sem tišší větrák , ale nechtělo se mě kuchat měnič :arrow: tak je tam rezistor ;) ) :arrow: hluk je už přijatelný a mírně se zvýšila teplota "teplého" vzduchu ... měnič ani při cca 70% zatížení nijak enormě nehřeje :mrgreen: . Měřil sem trafa , při cca 10% zátěži větrák nejede a trafa mají kolem 45 až 50°C , jedoucí větrák je vychladí na cca 40 až 45°C ať je zátěž klidně 80% :shock: .

Elektronům zdar *sun*
kortas

Příspěvek od kortas »

Tak jsem "natočil" další kulatinu - momentálně 1140 kWh. Na budíku od ČEZu naběhlo od začátku dubna pouze cca 100kWh. Když srovnám celkovou spotřebu energie od začátku listopadu 2014, tak sluníčko dělá skoro 1/3.

V poslední době jsem dost přemýšlel o výměně SDSka. Nevím jaké zkušenosti mají ostatní, ale moje SDSko mělo maximální uptime cca 3 týdny. Někdy se restartuje i 2x do týdne. Jelikož mi SDSko spíná Powerjack a přepíná celý barák, tak se prostě na chvíli barák přepne. Pokud se tak stane večer, kdy už napětí nepřeleze přes 60V, tak již zůstane Powerjack odpojen.

Napadá mě, že se jedná o SW problém v nahraném kódu a proto si myslím, že o baterku by se měl starat nějaký jednoduchý systém, který člověk nemůže jen tak pokazim tím, že nahraje nějaký nešikovný program... který spadne třeba z tohho důvodu, že čeká na odeslání mailu víc než obvykle atd... Ideálně nějaký BMS master s jednoduchou parametrizací systému přes RS232 :-) BMS má pod palcem baterku, takže kdo povolanější by měl sepnout Powerjack nebo nahřívání bojleru v případě plného nabití nebo odepnout baterii v havarijním případě.

Moje představa je taková, že nahradím cell logy a SDSko systémem BMS, který toto vše zvládne. Vlastní počítání kWh pro S0 nebo posílání mailů nechám na SDSku. Koneckonců BMSka může SDSku posílat info přes RS232...

Na začátku tohoto threadu jsem zmínil BMS - teď jsem ve fázi, kdy mám hotový měřící modul - jen ho dát vyrobit a otestovat. Mezitím začnu připravovat CPU modul (bms master). Velikost CPU modulu by mohla být 3x velikost měřícího modulu a měřící moduly by mělo být možné na CPU modul našroubovat. Chci, aby CPU modul uměl:
- CANbus
- mikroSD
- až 8 vstupů, až 8 výstupů (také možnost budit bistabilní relé)
- RS232 / bluetooth

Uvidím jak to půjde, až budu zase něco mít, tak sem napíšu.
Přílohy
BMS modul 12 článků
BMS modul 12 článků
brumlaj

Příspěvek od brumlaj »

kortas píše:.........V poslední době jsem dost přemýšlel o výměně SDSka. Nevím jaké zkušenosti mají ostatní, ale moje SDSko mělo maximální uptime cca 3 týdny. Někdy se restartuje i 2x do týdne. ......
Něco máš špatně. Dohlížím na desítky SDS Macro a zatím se nikdy nestalo, že by přestalo fungovat. Uptime vždy sedí s minulým resetem z důvodu ať již úmyslného, nebo jiného výpadku napájení. Jen tak náhodně - uptime 199 dní.
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
vata

Příspěvek od vata »

Taky si myslím. Já řeším problém opačný - nezapomenout restartovat SDS jednou ročně kvůli přetečení uptime.
Vybavuju si ale, že stará verze FW způsobovala občasný restart při přístupu k webovému rozhraní SDS - k user.html. Vypadalo to, jako by tam byly problémy s alokací paměti, ve výpisu SDS konzole se objevovaly divné věci. Přístupy k datům SDS skrze getRam atp. potíž nezpůsobovaly. Po aktualizaci FW to ustalo.
Takže radím zaktualizovat FW, a zkontrolovat SDC program.
Inteligentní ostrov - www.vati.cz
kortas

Příspěvek od kortas »

Jsem rád, že ostatním SDSka běží. Problém bude asi v softwaru - mám toho tam celkem dost. Ale jelikož restart nastane jak kdy a někdy o něco později (v řádu týdnů), tak se to špatně ladí a hlavně se mi do toho nechce, a až zas tolik mi to zatím nevadí. Firmware mám poslední (2.4.2015).

Dále jsem nainstaloval poslední kWp a mám teď konečně plánovaných 6kWp. V posledních dnech, když se střídá slunce a déšť, není vyjímkou proud cca 60 - 70 A, vycházelo mi pak maximum cca 4500W, což je při různě orientovaných panelech a diodách místo regulátoru myslím docela v pohodě. Když je baterka nabitější, odhadem více než 50-80% SOC tak již leze napětí přes 60 - 61V a tím pádem se posunuje bod MPP a "ztrácím" proud. Děje se tak při slunečných dnech, kdy je energie stejně přebytek a v podstatě to využívám jako regulaci omezení výkonu. Kolik ztrácím proudu je dobře vidět při zapnutí většího odběru kdy napětí baterky klesne na 59 - 60V a já pak přesně vidím o kolik naroste proud z panelů.

V příloze posílám foto panelů. Poslední 1kWp jsem nakonec nainstaloval na severozápadní rovnou střechu, protože jsem chtěl posílit výkon pozdě odpoledne a těsně před západem... a docela se to povedlo. Pokud bych měl ještě rozšiřovat, tak by to zřejmě byly další 2kWp na severozápad rovnou střechu.

3kWp jsou na jihovýchod na šikmé střeše
2kWp jsou na ležato - jihovýchod
1kWp je na ležato - severozápad

Dnešní stav počítadla je 1383 kWh. Někdy se stane, že baterie nevydrží do rána, ale je to pouze výjimečně. Je to dané nejslabším článkem, což je Winston 100Ah. Až ho doskládám alespoň na 200Ah, tak už by tyhle problémy neměly nastat. Alespoň ne teď v létě :-)
Přílohy
Uchycení na plech
Uchycení na plech
Uchycení na tašky
Uchycení na tašky
Jihovýchod
Jihovýchod
Severozápad
Severozápad
rozpracováno
rozpracováno
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od kodl69 »

Tak tady se asi s hromosvodem vůbec nepočítá.. Jinak zajímavá metoda upevnění, já si háky dělal taky sám, ale koupil jsem v alupě origo hliníkový profily v 6m délce, k nim spojky, a úchytky, zas tak drahý to nebylo, na 6 panelů cca 5kKč, já nemám tu montážní rovnou plochu pod panelama. Nezůstává ti v zimě sníh na spodním konci panelů? ( o těch vodorovných nemluvím).
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kortas

Příspěvek od kortas »

Přesně tak, žádný bleskosvod. Držáky daly sice trochu práce, ale na druhou stranu nebylo potřebo pořizovat skoro žádný materiál - až na pár hromosvodových vinglů. Stejně bych musel koupenou konstrukci nějakým způsobem upevnit na střechu, tak bych si asi moc nepomohl.

Sníh zůstával pouze na těch vodorovných, že šikmých sjíždí poměrně rychle. Dole je rezerva, takže zatím měl sníh vždycky kam sjet...

Teď jak jsou ty horka, tak se ukázala nevýhoda přímého zapojení přes diody... přes očekávaný výkon 3.5 - 4.5kW jsem se dostal sotva na 1.5kW. Neříkám, že byl nedostatek energie, ale pokud by byla větší spotřeba TV, tak už by to nestačilo.

Tipnul bych si, že mpp napětí není v těchto horkých dnech ani 55V. Viz tento graf (2ks v serii):
http://33.media.tumblr.com/490be9d21abc ... 2_1280.gif

Možná tedy přecejenom nainstaluju MPPT regulátor, zatím jsem našel tento:
http://www.ev-power.eu/Solar-GridFree/M ... 415ND.html
asi by zatím stačil 1ks.

Rád bych zapojil vždy 2 stringy do serie, abych nemusel měnit konfiguraci baterie z 18 článků (sedí mi s autem) na 17 nebo dokonce 16. Potom mi ale vychází Voc = 151,2 V. Tipnul bych si, že tam budou tranzistory, které mají "absolute maximum rating" 150V. Tak těžko říct, aby to někdy v zimě při nabité baterii neodpojilo nabíjení a neodpálily se tranzistory díky vysokému napětí naprázdno...

Panely na střeše se mi přepojovat nechce (3 do serie), tak jsem zvědav jak to nakonec vymyslím....
kodl69

Příspěvek od kodl69 »

regulátor teda potom midnite, ten dá 150v + napětí baterie. Už sem psal jinde, že v tom hicu mám běžně na regulátoru 75V MPPT, a katalogová hodnota panelů je 3x30,5V, tj 91,5V, když je chladno, tak to obykle chodí někde mezi 85-88V (asi taky úbytek na drátech), takže 2 panely 30V Mppt v sérii pro 54V systém je málo. Dokud nevyzkoušíš sám, nevěříš.
A nebo instalovat kapalinové chlazení panelů ze spodní strany, zároveň získáš TUV jako odpadní produkt :-))
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
kortas

Příspěvek od kortas »

díky za tip, musím říct, že ten midnite nevypadá špatně, široko daleko jediný distributor:
http://www.ostrovni-elektrarny.cz/index ... c-150-lite

Mohl bych bez obav zapojit 2 současné stringy do serie (4x250W), potom bych také nemusel řešit změnu konfigurace baterie (zůstalo by 18s), pro 6kWp také ideální - takže asi zatím nejžhavější kandidát :-)
kodl69

Příspěvek od kodl69 »

mrkni na tohle:http://www.midnitesolar.com/sizingTool/ pro 4 ks 250W v sérii by asi byl lepší midnite 200, já teda používám v 3 panely 250W v sérii s midnite 150, Voc bylo nejvíc v zimě 120V, což zhruba odpovídá tady tomu prográmku pro -10 °C. Pro tvých 6kWp bys stejně ty regulátory potřeboval dva, ale pokud oželíš maximální výkon, dá se u midnite nastavit max. proud z panelů - momentálně to používám, protože mám na vstupu OPV10 a do toho de jenom pojistka 32A, víc ne, tak dokud nevyměním, mám nastavený omezení proudu a je to ok, jenom to signalizuje dosažení proudovýho limitu a jede dál.
kortas

Příspěvek od kortas »

musím uznat, že to je pěkně napsané a stydím se že jsem to četl až teď :-)

http://www.midnitesolar.com/pdfs/whyHyperVOC.pdf

Tím pádem bych měl tedy opravdu volit spíše dvoustovku. Maximální nabíjecí výkon oželím - přebytků je v létě dost... Teoreticky bych z toho měl dostat maximální proud 65A (baterie 48V) při 60 - 64V což je asi 4kW a to je pohoda. Zatím jsem zaregistroval maximum asi 4.5 - 4.7kW a myslím že vzhledem k různé orientaci bych asi ani víc nemohl čekat.
kodl69

Příspěvek od kodl69 »

jo, ale je to 20kKč, a pozor na připojování zátěže přímo na panely, před regulátor, už to jeden odskákal, ani nevím jak to dopadlo, jestli to někdo opravil, nebo je z toho zdroj náhradních dílů.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek