CATL nebo EVE

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: CATL nebo EVE

Příspěvek od kodl69 »

Ano, ale to je napětí při odběru 40A. Bez zátěže bude mít i baterka se SOC pod 10% pořád 3.2V. Co je taky jistý, tak při nízkých SOC vzrůstá vnitřní odpor článku. A je celkem jedno, kdo ty baterky vyrobil, pořád je to stejná chemie.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Jedna věc je jistá, napětí je nejisté.......

Já se dříve orientoval podle BMS jaké SOC zobrazuje, ovšem BMS měří až od 2A a teď jak je zima a tečou tam malé proudy se to absolutně rozhodilo, takže podle napětí SOC nezjistíš, podle BMS taky ne tak jsem si pořídil BMV712 od victronu. (Má i displej takže i manželka může sledovat :-) )
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
ElektroEzs
Lokalita: okolí Teplic
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Příspěvek od ElektroEzs »

Pokud se spojují na jednu sběrnici 2 sady baterií LiFePO4 musí mít stejnou kapacitu nebo jedna sada baterií může být 280Ah a druhá třeba 200Ah každá sada dvojí BMS? Díky
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
Mikel
Schválený prodejce

Příspěvek od Mikel »

ElektroEzs píše:Pokud se spojují na jednu sběrnici 2 sady baterií LiFePO4 musí mít stejnou kapacitu nebo jedna sada baterií může být 280Ah a druhá třeba 200Ah každá sada dvojí BMS? Díky
Pri paralelnim zapojeni vice akumulatoru, muzete mit ruzne kapacity akumulatoru.
Kazdy musi mit svoji vlastni BMSku.
Dulezite je aby v dobe paralelniho propjeni nebylo napeti mezi akumulatory vyssi nez 0,75V kvuli vysokym vyrovnavacim proudum.
Pohodlný nákup značkových baterií a příslušenství na https://mivvy.mypower.cz/
shuty

Příspěvek od shuty »

Mikel píše: Dulezite je aby v dobe paralelniho propjeni nebylo napeti mezi akumulatory vyssi nez 0,75V kvuli vysokym vyrovnavacim proudum.
mas zmerane tie vysoke vyrovnavacie prudy?
podla mna si to ani nemeral a len si to tak splechol do vetra lebo sa to tak hovori ...
cela tato teoria s vysokymi vyrovnavacimi prudmi je u lifepo4 totalna sprostost!
a ak mi chces hovorit ze nie, tak mi to dokaz nejakym realnym meranim/ testom.
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
glottis
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od glottis »

shuty píše:
Mikel píše: Dulezite je aby v dobe paralelniho propjeni nebylo napeti mezi akumulatory vyssi nez 0,75V kvuli vysokym vyrovnavacim proudum.
mas zmerane tie vysoke vyrovnavacie prudy?
podla mna si to ani nemeral a len si to tak splechol do vetra lebo sa to tak hovori ...
cela tato teoria s vysokymi vyrovnavacimi prudmi je u lifepo4 totalna sprostost!
Nejaka spicka na zacatku tam vznikne ale nebude to nic zasadniho ani dlouho trvajiciho. kdyby mel clanek 0,25m ohmu a propojka taky tak ma cely pack treba 8 mili ohmu + jeste oka a kabely + odpor BMS a to cele 2x (dva akupacky)? Pri 1V rozdil kdyz tam potece 100A tak je to moc. Napeti se strasne rychle srovnaj. Ale ono dostat na lifepo4 akupacku rozdil i 1V je zase docela kumst :)
Mikel
Schválený prodejce

Příspěvek od Mikel »

shuty píše: mas zmerane tie vysoke vyrovnavacie prudy?
Jelikoz sam provozuji paralelne zapojenych nekolik baterii, tak vim presne co a jak se chova pri prvnim paralelnim spojeni. Pri rozdilu 0,75V / 51V tam tece 80A vyrovnavaci proud.
Zazil jsem i zakazniky, kterym bylo jedno jak ruzne jsou nabite baterie a pri prvnim paralelnim spojeni nevyrovnanych baterii jim to BMSka odpojovala pro pretizeni pri 340A.
shuty

Příspěvek od shuty »

80A je co? Nic!
a navyse to nic tam bude tiect kolko? 0,5s? 1s???

daj konkretne parametre vsetkeho ze kedy tam tomu zakaznikovi tieklo 340A....

lebo isto to bude nejaka uplna zvrhlost....
lebo ak pripojim 200Ah vybitych a 280Ah nabitych tak proste tam nebude tiect nic extremneho...
Mikel
Schválený prodejce

Příspěvek od Mikel »

shuty píše:80A je co? Nic!
a navyse to nic tam bude tiect kolko? 0,5s? 1s???

daj konkretne parametre vsetkeho ze kedy tam tomu zakaznikovi tieklo 340A....

lebo isto to bude nejaka uplna zvrhlost....
lebo ak pripojim 200Ah vybitych a 280Ah nabitych tak proste tam nebude tiect nic extremneho...
80A je pri rozdilu 0,75V.
Ne kazdy take pripojuje a provozuje 280Ah baterie, Pokud tedy nekdo pak pustu do 120Ah baterie pres 300A kde je povoleny nabijeci proud 1C tak to asi neni uplne nejlepsi pro baterie.
Na druhou stranu kazdy je strujcem sveho stesti :)
MartinF

Příspěvek od MartinF »

Takovy pekny svatecni den :-) A porad se tu melete ! Co treba :handshake2: ? Dnes nam pekne *sun* na ::pv:: a *batt* se nabiji. Neni to super :cheers: .
8,08kWp (V - 1,680kWp, J - 3,04kWp, Z - 3,36kWp), Victron MP2 5000VA, 2 * (Victron MPPT 250/85), 2 * ( LiFePo4 16x 280Ah Eve), Victron Smartshunte + BMS
shuty

Příspěvek od shuty »

ved nech napise parametre toho systemu kde tieklo 340A.
a ano 300A je dost ale nie je to likvidacne. nie je to vybijaci prud, to ani nahodou. jedna sa o chvilkovy prud a aj baterie ktore maju urcity doporuceny vybijaci prud tak maju aj "kratkodoby vybijaci prud" ktore dokazu dat.. a ten byva v radoch C a nie 0,5C.

prajem vsetkym pekne vianoce a co najnizsie vyrovnavacie prudy ( hahaha,, vlastne hohoho) :)

asi uz musim prestat chlastat ten vianocny punc :)
Mikel
Schválený prodejce

Příspěvek od Mikel »

shuty píše:ved nech napise parametre toho systemu kde tieklo 340A.
a ano 300A je dost ale nie je to likvidacne. nie je to vybijaci prud, to ani nahodou. jedna sa o chvilkovy prud a aj baterie ktore maju urcity doporuceny vybijaci prud tak maju aj "kratkodoby vybijaci prud" ktore dokazu dat.. a ten byva v radoch C a nie 0,5C.

prajem vsetkym pekne vianoce a co najnizsie vyrovnavacie prudy ( hahaha,, vlastne hohoho) :)

Na jedne strane je to vybijeci proud ale na druhe strane je to nabijeci proud. A prave ten vysoky nabijeci proud je problem. Neni to ani zalezitost nekolika vterin. Nez ten proud klesne na nejake rozmne hodnoty je zalezitosti 10-30 minut podle stavu baterie a rozdilu.
Kazdy vyrobce clanku uvadi bezne a limitni hodnoty z nejakeho duvodu, asi ne proto, ze jsou to pekna cisla.
Takze bych neresil az tak vybijeci proudy pri vyrovnavani ale predevsim nabijeci proudy, ktere jsou bezne jako 0,5C a max 1C.
shuty

Příspěvek od shuty »

Mikel píše:
shuty píše:ved nech napise parametre toho systemu kde tieklo 340A.

Na jedne strane je to vybijeci proud ale na druhe strane je to nabijeci proud. A prave ten vysoky nabijeci proud je problem. Neni to ani zalezitost nekolika vterin. Nez ten proud klesne na nejake rozmne hodnoty je zalezitosti 10-30 minut podle stavu baterie a rozdilu.
Kazdy vyrobce clanku uvadi bezne a limitni hodnoty z nejakeho duvodu, asi ne proto, ze jsou to pekna cisla.
Takze bych neresil az tak vybijeci proudy pri vyrovnavani ale predevsim nabijeci proudy, ktere jsou bezne jako 0,5C a max 1C.
z tejto odpovede jasne vidno ze si to nikdy realne netestoval a nemas ziadne realne poznatky z tejto problematiky. nehnevaj sa na mna ale je to tak.
mas na to kapacitu vo svojej firme tak si to nasimuluj.
ak sa nebavime o tom ze jeden pack je plne nabity v bulku na 3,6v a druhy je podvybity na 2,5v tak nie je mozne aby lifepo pri paralelnom zapojeni tieklo extremne vyrovnavacie prudy...

daj tie realne parametre toho systemu zakaznika kde tieklo 340A....
Mikel
Schválený prodejce

Příspěvek od Mikel »

shuty píše: z tejto odpovede jasne vidno ze si to nikdy realne netestoval a nemas ziadne realne poznatky z tejto problematiky. nehnevaj sa na mna ale je to tak.
mas na to kapacitu vo svojej firme tak si to nasimuluj.
ak sa nebavime o tom ze jeden pack je plne nabity v bulku na 3,6v a druhy je podvybity na 2,5v tak nie je mozne aby lifepo pri paralelnom zapojeni tieklo extremne vyrovnavacie prudy...

daj tie realne parametre toho systemu zakaznika kde tieklo 340A....
Zalezi na i napetive hladine, kdy k tomu v LIFEPO4 dochazi. Nemam potrebu se tu dohadovat. Kazdy si to muze delat podle sebe. Pouze jsem na problem upozornil.
Soban

Příspěvek od Soban »

Já když jsem spojoval baterie tak jsem to neřešil pouze jsem to měřil a kdyby tekl velký proud tak bych to odpojil.

Takže na 24V systému teklo kolem 20A kdy to během asi minuty kleslo na jednotky A.

A protože mám dvě LifePo4 které nejsou určené pro paralelní provoz tak se párkrát stalo že nějaký stykač vypnul a pak zapnul a to už vůbec neřeším to tam chvilkově teče do 10A, samozřejmě pak tam dlouhodobě něco teče, ale to BMS neregistrují, měří až od 2A.

Takže pokud nebudeš spojovat baterku co má 2.5V na článek s baterkou co má 3.45V a ta jedna nebude 300Ah a druhá 10Ah tak to podle mě nemusíš řešit.

Pokud tam někomu tekl takový proud že to BMS vypíná tak pak nevím co s tím dělal.
Martin P
Lokalita: Havlíčkův Brod
Výkon panelů [Wp]: 19845
Kapacita baterie [kWh]: 66

Příspěvek od Martin P »

U sebe, když jsem připojoval obě nové sady 280AH článků ks staré sadě lifepo4 baterií (280+500Ah) jsem měl díky paralelnímu propojení a nabití nových článků nové sady nabité prakticky na 100%.
Obě sady tak měly přes 55V. Po seriovém propojení baterií jsem na jejich vývody dal 150W žárovku. Zhruba po dvou hodinách napětí kleslo k 54V.
Mezitím jsem dobíjel starou sadu z DS. Při dosažení 54V jsem při rozdílu napětí cca 0,4V sady spojil. Dle BMS z nové sady vytékal proud cca 30A, který se po chvíli (asi 5 minut) snížil na polovinu. Posléze prakticky klesl k nule. Vypnul jsem dobíjení.
Měnič bral z baterií cca 10A, celou spotřebu táhla nová baterie. Asi za hodinu se postupně přidala stará baterie (10 let staré Winstony). Při jedné zapojené sadě nových 280AH článků se proud rozdělil v poměru cca 30/70 pro starou baterii. Takto to trvalo do doby, než se články dostaly do oblasti poklesu napětí. Zde spotřebu převzala nová baterie a do doby než se její SOC snížilo na úroveň staré baterie táhla spotřebu. Po vyrovnání SOC se opět přidala stará baterie. Tím přelévání mezi starou a novou baterií prakticky skončilo.

Při nabíjení větší proud bere nová baterie. Její SOC roste až se dostane do úrovně vzrůstu napětí. Zde se nárůst napětí zastaví, protože se začne dotahovat SOC staré baterie. To trvá do doby, než se SOC srovná a pak jede stará i nová baterie zase spolu.
I během tohoto vyrovnávání SOC bere nová baterie nějaký proud. Je to však o dost méně než v oblasti rovné nabíjecí/vybíjecí křivky.

Po zapojení druhé sady 280AH jsou proudy statá vs nová v poměru cca 50/50. Kapacita nová 560Ah, stará 780Ah. Proudové "dotahování" baterií se po cca 10 cyklech od prvního paralelního spojení sad hodně zmírnilo, v současnosti se tento jev projevuje pouze částečně v oblastech vzrůstu/poklesu napětí článků.

V podstatě lze říci, že se mezi starými a novými sadami baterií při trvalém paralelním spojení proud nepřelévá. Pouze se mění poměr proudu do starých vs nových sad. Je to ve stylu: první jde nová, když chce jít s napětím nahoru, nebo dolů se zastaví a počká si, až se na ni dotáhne stará sada baterií. Pak táhnou zase spolu.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
vla
Lokalita: Praha 6

Příspěvek od vla »

Což v praxi znamená, že při velkém nabíjecím či vybíjecím proudu může docházet k přetěžování té-či oné baterie, nebo máš nabíjení i vybíjení omezené tak, aby to zvládla jen jedna baterka ze sady?
Nemám rád tenhle stát.
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

Mám to vypozorovaný podobně, v zásadě jde o to, že novější baterky mají menší vnitřní odpor, tak jde víc elektriky do nich i z nic, ale nakonec se stejně využije celá kapacita všech paparelně spojených. Výhoda menšího vnitřního odporu se projeví ve chvíli, kdy svítí slunko a roste SOC, u novějších baterek se rychlej nabije víc Ah před dosažením limitního napětí. Tohle asi bude výhledově důvod, proč vyřadím 15 let starý winstony, ne klesající kapacita.
P.S: proč by mělo, když přidávám min. 100Ah, a nabíjecí proud asi nikdy výrazně přes 100A nebude, a stejně se o něj ty baterky podělí.
Jestli se mi podaří sehnat nějakej čas, dopojím k bočníkům jednotlivejch akupacků INA3226 a můžu vás zavalit grafama, jak to teda fakt je.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Soban

Příspěvek od Soban »

Já mám 120Ah a 125Ah a panely dají max 60A a 65A což je 125A takže i kdyby jedna vypadla tak to bude 1C a je tam i olovo které snese 50A takže by musely vypadnout obě lifepo4 a pak bych to olovo odrovnal (je to AGM).

Jinak pochybuji že by do baterek teklo fakt 125A protože je i nějaký odběr no uvidíme přes léto jak moc bude svítit.
Případně budu muset omezit proud z mppt, ale to nepředpokládám.
ElektroEzs
Lokalita: okolí Teplic
Výkon panelů [Wp]: 5460
Kapacita baterie [kWh]: 14,4

Příspěvek od ElektroEzs »

Děkuji za informace ohledně spojení různých kapacit baterie:-)
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A

2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek