Další požár od baterií-Blanensko
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Reputace: 122
- Lokalita: Česká Lípa
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Další požár od baterií-Blanensko
Vyšší riziko požáru se týká primárně Li-Pol a Li-Ion, které si samy generují i kyslík, ale ne LiFePO4, které v instalacích bateriových uložišť pro tzv. domácí FVE převažují. LiFePO4 obvykle vůbec nehoří (výjimky se samozřejmě najdou). Když už se zvrhne článek LiFePO4 tak většinou jen intenzivně plynuje, přičemž více než 50% obsahu plynné směsi je vodík. LiFePO4 negenerují kyslík.
Složení směsi plynů generované z článku LiFePo4 při zvrhnutí:
0.59% C3H6 propylen
1,41% C2H6 etan
3,93% CH4 metan
4,71% CO oxid uhelnatý
5,84% ostatní plyny
9,22% C2H4 ethylen
22,93% CO2 oxid uhličitý
51.37% H2 vodík
Automatické hasicí systémy FM200 se používají v bateriových uložištích zejména LiFePO4 kde to má smysl, protože připadné zahoření to může uhasit a i když článek dále plynuje tak po uhašení už hořet znovu pravděpodobně nezačne díky hasivu, které se uvolní do prostoru.
Složení směsi plynů generované z článku LiFePo4 při zvrhnutí:
0.59% C3H6 propylen
1,41% C2H6 etan
3,93% CH4 metan
4,71% CO oxid uhelnatý
5,84% ostatní plyny
9,22% C2H4 ethylen
22,93% CO2 oxid uhličitý
51.37% H2 vodík
Automatické hasicí systémy FM200 se používají v bateriových uložištích zejména LiFePO4 kde to má smysl, protože připadné zahoření to může uhasit a i když článek dále plynuje tak po uhašení už hořet znovu pravděpodobně nezačne díky hasivu, které se uvolní do prostoru.
-
- Reputace: 81
- Lokalita: Juh BBSK
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 3100
- Kapacita baterie [kWh]: 30
Odvětrání prostoru akumulátoru odvětrá spolu s hořlavými plyny i hasivo. Teplo však může zůstat a tedy požár znovu pokračovat, pokud se budou dále tvořit hořlavé plyny. Jiskra ani plamen nejsou potřeba.
3s2p Amerisolar 285 = 1,7 kWp JJV + 3s2p 240 = 1,4 kWp ZJZ, Epever 5420AN, Epever 6420AN, 12 kWh 14s100p LiIon 18650 + JK BMS 200A, 18 kWh CATL 14s3p LiIon 115Ah +JBD BMS 60A, Epever iPower 5 kW
-
Pokud je tam automatický hasící systém s hasivem FM200 v takovém případě by mělo být odvětrání časově zpožděno až na dobu po vychladnutí. V takovém případě je lepší neodvětrávat hned, ale ponechat uvolněné plynné hasivo delší dobu až do vychladnutí ideálně v uzavřeném prostoru, ve kterém je aku pack. Tím by mělo být dlouhodobě zabráněno v pokračování požáru. Následně pak odvětrat až později po vychladnutí.
-
- Reputace: 246
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 65
- Chci prodávat energii: ANO
to je moc pěkný laboratorní video té hasící hadice. Umí uhasit kus papíru v ideálních podmínkách a raspberry žije dál. Jenže umí to uhasit požár v rozvaděči kam třeba oblouk nebo přechoďák neustále dodává velké množství energie? A až se ten plyn větracími otvory odvětrá tak už to nebude hořet?
To mě připadne jako ty firebally. Jen taková pocitová věc že pro to člověk něco udělal...
To mě připadne jako ty firebally. Jen taková pocitová věc že pro to člověk něco udělal...
-
- Reputace: 953
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Jenom k titulku: Jel jsem včera kolem a ten barák je pořád bez střechy... Tj asi čeká na bagr.
Na domečku mám li-ion baterky v plast. bednách vyloženejch Cetris deskama místo vedle místa, ve sklepě je beton, mokrý zdivo a brambory, tj jediný, kudy by mohl oheň ven je 4cm otvor na kabely (jo, měl bych koupit a aplikovat ten protipožární tmel ) a dveře - ty se chystám vylepšit cetris deskou prošroubovanou vratovejma šroubama skrz, stejně jsou poměrně daleko od baterek, a otvírají se ven, tj panty jsou na chodbě, kde požár nepředpokládám...
Na domečku mám li-ion baterky v plast. bednách vyloženejch Cetris deskama místo vedle místa, ve sklepě je beton, mokrý zdivo a brambory, tj jediný, kudy by mohl oheň ven je 4cm otvor na kabely (jo, měl bych koupit a aplikovat ten protipožární tmel ) a dveře - ty se chystám vylepšit cetris deskou prošroubovanou vratovejma šroubama skrz, stejně jsou poměrně daleko od baterek, a otvírají se ven, tj panty jsou na chodbě, kde požár nepředpokládám...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Reputace: 170
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Podstatná otázka: nebudou brambory, pečené na ohni z LFP baterek, zdravotně závadné? Případně neprojeví se to nějak nepříznivě na chuti?
-
Samozřejmě, že nic není naprosto dokonalé a nic nepokryje úplně všechny případy. Hasicí systém také nevyřeší spackanou instalaci, ve které není vhodné jištění, který by ošetřovalo vzniklé zkraty apod. nebo, které by řešilo dlouhodobý nezájem třeba ohledně přechodových odporů, které budou až tak extrémní, že povedou až k inicializaci požáru.
Se zvýšenou teplotou by mělo kromě inicializace hasicího systému dojít i dalším automatickým úkonům mimo jiné jak už jsem zmínil odložení větrání a případně k uzavření větracích otvorů například pomocí klapek apod. tak, aby se hasicí plyn dlouhodobě udržel v uzavřeném prostoru dokud teplota neklesne na delší dobu třeba i několika hodin. Dokud bude hasící plyn uvnitř tak by požár neměl pokračovat ani když tam bude proudit energie, ale to logicky nebude trvat navěky a nemusí to pokrýt úplně všechny extrémní případy. Se zvýšenou teplotou by měly být spojeny samozřejmě i další ochranné mechanismy tj. odpojení systému od DS atd. a zároveň by mělo dojít k vyhlášení alarmu a automatickému kontaktování provozovatele. Pokud provozovatel nemá možnost řešit po vyhlášení alarmu věc sám tak by měl mít možnost vzdáleného nahlédnutí do monitorovacího systému a vyhodnocení problému případně kontaktovat jinou osobu, která to může udělat za něj a nebo by měl zvážit přivolání HZS.
V toto ohledu je to vždy převážně pocitová věc, protože požáry jsou obecně výjimečné záležitosti ať už se jedná o požáry čehokoli. To samozřejmě neznamená, že je vhodné nedělat vůbec nic nebo, že je dokonce přijatelné prasení instalace tak, aby byl požár co nejvíce pravděpodobný a když už k němu dojde tak, aby byl co nejhůře uhasitelný nebo aby byly jeho následky co nejhorší. Vždy to tedy bude o tom co je rozumný provozovatel daného systému ochoten investovat do pro něj přijatelné úrovně bezpečnosti přičemž vždy bude platit, že nic není dokonalé a nic neprokryje úplně všechny možnosti.
-
- Reputace: 953
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Spíš bych to viděl tak, že by skončily na kompostu. Ale přes léto tam žádný brambory nejsou, celkem předpokladatelně.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Reputace: 145
Ten kouř z LiIon se mimochodem dostane i do zavařovacích sklenic přes dvě místnosti, které nebyly nejkratší cestou ven. Takže brambory jsou zralé na kompost nebo někam dál s jistotou.Mex píše:Podstatná otázka: nebudou brambory, pečené na ohni z LFP baterek, zdravotně závadné? Případně neprojeví se to nějak nepříznivě na chuti?
1.4301 stačí umýt jarem a horkou vodou. Ostatní jako hliník a měď jsou zoxidované dost do hloubky...
Dřevo je špinavé na povrchu, nikoliv do hloubky. Bude to souviset s tím že kouř je horký a na věcech co nejsou tepelné izolanty kondenzuje...
Neumím říct v jaký moment prasklo sklo cca 5m od ohniska, jestli rázy z 18650 nebo horkým kouřem. Udělalo si to komín přes okénko do sklepa.
3,6kWp GWL Poly + 8,82kWp Canadian Mono, 3x PIP4048MS, 4x80P14S = 4480Cells 18650 (~840Ah/44kWh)
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
Elektrárna: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=3
TČ: https://emoncms.trenet.org/dashboard/view?id=21
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1152 Zobrazení