Klimatizace

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
gupa
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Re: Klimatizace

Příspěvek od gupa »

Valdano píše: ned říj 27, 2024 11:04 pm Takže tazatel udělá asi nejlíp když to zabalí a vykašle se na to, protože ať už mu poradí kdokoli cokoli vždy to může být motivováno nějakými "nekalými úmysly" zaměřenými v neprospěch tazatele. :roll:
Tazatel se zeptá pokud je sám v koncích nebo může mít také nekalé úmysly např. zviditelnit jinak neprodejný kus, který se zrovna nabízí nebo ho nově trh s boost china boiler sinus invertorem v Česku nakoupil a někdo si zaplatil propagaci. (ten měnič je všude i na Hadexu atd.) Nebo si přečetl návod a je v koncích a chce se zeptat odborníků.

Lze to tu potkat v diskuzích hodně často takové adolescentní otázky. Stačí pročítat a dojít nato. Je umění tu reklamní diskuzi rozlišit a ještě větší umění je nepodlehnout a nekoupit to když se okolo toho tak pěkně diskutuje.

Já jen ukazuji někdy obrázky z recyklací, který jsou mým sběratelským koníčkem protože se právě učím elektroniku ale neživí mne. (před boilerem na obrázku leží zrovna zajímavá napájecí deska pro nějakou tiskárnu, možná ještě kuchnu ten vstupní napájecí filtr na desce na boileru, zajímavé mohou být hodnoty NTC chuchvalce čidel, ale nešly vytáhnout z šachty)
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Valdano
Lokalita: Česká Lípa
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od Valdano »

Takže Slavek se svými zatím celkem 5-ti příspěvky na tomto serveru a všechny jen v tomto tématu je více méně v podezření zda ve skutečnosti není jen pouhým propagátorem toho konkrétního produktu a pod záminkou řešení dilematu "zda ho použít či nikoli" se vlastně jen tímto způsobem snaží ho zviditelnit a ti co se mu tady v dobré víře snažili nějak radit mu na to skočili. Tak to je fakt super. :lol:
gupa

Příspěvek od gupa »

Za posledních 14 dnů je takových diskuzí asi 5. Předposlední okolo chrániče typu natažená plasma. Otázka okolo bajonetu na DC, přitom to je AC přístroj. Fakt super ...viewtopic.php?p=247891#p247891

Edit: a ano, vývoj diskuzí se koná, diskuze tohoto bb typu zaniknou nebo se přesunou do jiného internetu. Odborné diskuze budou mít jiný skript a jinou nutnou uživatelskou a moderátorskou podporu aby si udržely úroveň a návštěvnost a tím prodej reklam.
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Tak to by si nově příchozí "bažanti" asi měli možnost se tady na něco vůbec ptát zasloužit tím, že budou nejprve muset jen smysluplně odpovídat v řešení problémů jiných diskutérů "mazáků" a teprve až budou mít nějaký počet smysluplných odpovědí by se teprve mohli na něco ptát oni, ale obávám se, že i tak by si někteří našli způsob jak do rádoby "smysluplných odpovědí" nějak propašovat ten či onen propagovaný produkt a v konečném důsledku by to asi vedlo spíš k ještě většímu úpadku diskusí jako takových. :twisted:
Naposledy upravil(a) Valdano dne pon říj 28, 2024 12:10 am, celkem upraveno 1 x.
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Chlapci, jste OT ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Omlouvám se za OT a asi to už nemá smysl dál řešit.
Slavek
Lokalita: Zlínský kraj
Výkon panelů [Wp]: 3kw

Příspěvek od Slavek »

A můžete mě poradit jiný měnič s čistým sinusem vhodný pro klimatizaci LG 3.5 kw.
gupa

Příspěvek od gupa »

3,5 topný chlazení nebo elektrický?
cipis

Příspěvek od cipis »

Mozna by nebylo od veci dat odkaz primo na tu zminovanou klimatizaci ...
1 kW "nabíječka" 24 V
rva
Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 46000
Kapacita baterie [kWh]: 40

Příspěvek od rva »

Pokud nechceš prošlapávat slepé cesty, tak potřebuješ klasiku - fv panely + (mppt) regulátor + měnič + nabíječ + baterii. Tak, jak tady už bylo uvedeno. Některé komponenty můžou být sdružené a pak máš v jedné bedně regulátor + měnič + nabíječ. Baterie ti zajistí, že máš energii z fv panelů kam ukládat, když spotřebiče nespotřebují vše. A později, když už fv panely moc nedávají, tak jde energie z baterie. Třetinu spotřeby pokryješ distributorem, třetinu přímo z FV panelů a třetinu z baterií. Elektrárnu jsem postupně zvětšoval, ale jak vidíš, baterie stále pokrývají třetinu spotřeby domácnosti.
Spotřeba domácnosti pokryta z baterie.jpg
.
Pokud se rozhodneš do toho jít, tak to není o mnoho složitější než ten přepínaný ohřev vody, se kterým jsi začínal.

Příspěvek od Valdano »

Slavek píše: pon říj 28, 2024 12:50 pm A můžete mě poradit jiný měnič s čistým sinusem vhodný pro klimatizaci LG 3.5 kw.
Máte zvolenou nebo dokonce už instalovanou konkrétní klimatizaci LG 3.5 kw? Pokud ano bylo by vhodné uvést zde konkrétní model té klimatizace.

Splitové klimatizace se skládají z venkovní jednotky a jedné nebo více interních jednotek. Ve vnější jednotce, kterou je nutné umístit ve venkovním prostředí pracuje kompresor a kondenzátor spolu s expanzním ventilem. Ve vnitřní jednotce je výparník (tepelný výměník) spolu s ventilátorem pro cirkulaci vzduchu. Venkovní a vnitřní jednoka(y) jsou propojeny potrubím, ve kterém proudí médium pro chlazení/ohřev a kabely pro elektroniku a řízení. Interní splitové jednotky tedy obvykle nenasávají vzduch z venkovního prostředí, ale ochlazují nebo ohřívají vzduch v místnosti jeho cirkulací přes (tepelný výměník) umístěný uvnitř interní jednotky.

Jen pro informaci zde je téma, ve kterém se podobná klimatizace aktuálně probírá ve vztahu k FVE. To téma zatím není moc dlouhé. Takže by neměl být problém si to celé přečíst a načerpat nějaké zkušenosti. ;)
Slavek

Příspěvek od Slavek »

Klimatizaci teprve vybírám, pravděpodobně LG Standard – S12ET
Základní parametry
Kategorie: KLIMATIZACE
Záruka: 3 roky
Hlučnost venkovní – dB(A): 50
Hlučnost vnitřní -dB(A): 19
Provedení: Single-split
Účinnost (Chlazení / Topení): A++ / A+
Velikost místnosti: 100 m3
WiFi: Ano
Rozměry venkovní jednotky: (š) 837mm (v) 308mm (h) 189mm
Rozměry vnitřní jednotky: (š) 799mm (v) 483mm (h) 185mm
Sestava: 1+1
Barevné provedení: bílá
Výkon vnitřní jednotky: 3,5kW
Topný výkon sestavy: 3,5kW
Energetický štítek
Energetický štítek klimatizace LG Standard S12ET
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Výkon není příkon. Nemáte tam vůbec uveden elektrický příkon ani chladící (ERR)/topný (COP) faktor celé sestavy s jehož pomocí by se z tepelného výkonu dal odvodit elektrický příkon. Je to v podstatě obecný výkonový koeficient definovaný poměrem získané energie k energii dodané. Zeptejte se nejlépe na české podpoře LG přes tento webový formulář na dotazy na maximální elektrický příkon celé té sestavy a případně i na její chladící/topný faktor.

Sestava funguje při ohřevu jako tepelné čerpadlo s přenosem tepla směr dovnitř objektu a při chlazení v podstatě obráceně.

Elektrický příkon bývá u těchto systémů obvykle vždy nižší než topný výkon v závislosti na topném faktoru. Ne, že by to bylo perpetuum mobile, ale takto se to zkrátka u tepelných čerpadel a chladících systémů počítá. ;)

Například v režimu ohřevu záleží poměr mezi elektrickým příkonem a tepelným výkonem na tom jaký má sestava topný faktor. Například při topném faktoru 3,5 a topném výkonu 3,5kW má elektrický příkon jen 1kW tj. elektrický příkon má v takovém případě 3,5 krát menší než topný výkon což je onen zmíněný topný faktor. Pokud by sestava měla topný faktor například jen 2 v takovém případě by při topném výkonu 3,5kW měla elektrický příkon 1,75kW.
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od PetrDubi »

Stačilo dát do googlu typ který dal uživatel a stáhnout si specifikaci (záležitost minuty) a hned vyskočí příkon 1040/1060W a není nutné nikam psát - nejsou to žádné tajné informace.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Valdano

Příspěvek od Valdano »

Ve specifikaci je uvedeno pro S12ET následující.

Chlazení jmenovitý příkon: 1080W, EER: 3,24
Topení jmenovitý příkon: 1050W, COP: 3,81
Kapacita chlazení jmenovitá: 3,50kW
Kapacita topení jmenovitá: 4,00kW
Kapacita chlazení max: 4,04kW
Kapacita topení max: 5,10kW

Nemají tam uvedeny přepočtené hodnoty příkonu pro max. výkony chlazení/topení tj. ty uvádím níže.

pro max. chlazení 4,04kW / 3,24 je cca 1339W příkonu
pro max. topení 5,10kW / 3,81 je cca 1247W příkonu

Takže maximální příkon je menší než 1,5kW.

Napájení: 1 fáze, rozsah 220 až 240V, 50Hz
Naposledy upravil(a) Valdano dne úte říj 29, 2024 8:25 am, celkem upraveno 1 x.
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Já myslím že tady jde spíš o to zda stavět pouze ohřev vody, a nebo plnohodnotnou FVE.

Takže pokud chceš ohřev vody tak to bude pro bojler, případně se tam dá připojit nějaká topná spirála na topení, třeba do žebříku v koupelně a to je tak všechno.

Nějak rozšiřovat to nejde a nebo je to drahé.

Když pořídíš plnohodnotnou FVE tak můžeš napájet cokoliv, nemusíš na to hned připojit celý barák, tak stejně baterku do začátku potřebuješ aby to den vydrželo dle toho co tam připojíš......

Pokud chceš tak měnič s mppt třeba ten must - pro barák s výkonem min 5kW a 48V systém (baterka) uvažovat o menším výkonu či na menší napětí baterky je nesmysl.

https://www.mivvyenergy.cz/cs/menice-48v

Když se na ně budeš dívat tak ještě je tam rozdíl zda se připojují panely s napětím do 150V nebo 500V - takže záleží jaké napětí budeš tahat ze střechy.....

Pak baterky:

https://www.mivvyenergy.cz/cs/akumulatory-48-v

A pak panely prostě co se na střechu vejde.....
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
Valdano

Příspěvek od Valdano »

K tomu na bazaru zrovna někdo nabízí jako celek k prodeji 20ks FV panelů 405Wp (stáří 2,5 roku) za 19 litrů tj. 950 za kus. To by bylo nějakých 8kWp za slušnou cenu. Vyšší instalovaný výkon se může při nižších osvitech hodit tedy pokud by takovou sadu měl Slavek vůbec kam dát a nebo se s někým domluvit a koupit to napůl. ;)
Slavek

Příspěvek od Slavek »

Je to ohřev vody s dotací ,nzul, chci využít přebytky na klimatizaci v létě chladit,v zimě přitopit.
Soban
Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
Výkon panelů [Wp]: 3600
Kapacita baterie [kWh]: 16

Příspěvek od Soban »

Tak jak je to na dotace tak do toho nemůžeš vrtat!

Takže maximálně do druhé zásuvky připojit topné těleso do žebříku v koupelně a podobně.....

Jo kdo chce kam........ slavné dotace jak je to výhodné.......
3,6kWp ::pv:: | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh *batt*
cipis

Příspěvek od cipis »

Tak to jsi tady opravdu špatně.
Pokud je to na dotace, tak za a) zde jsou dotace špatné slovo a za b) ti to na dotaci musí udělat odpovídající firma, takže se obrať na ni.
Slavek píše: úte říj 29, 2024 10:06 am Je to ohřev vody s dotací ,nzul, chci využít přebytky na klimatizaci v létě chladit,v zimě přitopit.
1 kW "nabíječka" 24 V

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek