Obnova FVE po požáru
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: okr. Vyškov
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5800
- Kapacita baterie [kWh]: 24
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Obnova FVE po požáru
proasnet: K žádnému porušení pravidel nedišlo. Asi jsi si toho taky nevšiml, ale období piety již skončilo a pravidla fora se potichu změnila. Nedotace a neprodej do sítě již v pravidlech není, viz odkaz na pravidla na konci stránky.
-
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 10120
- Kapacita baterie [kWh]: 13,4
jj pravidla fora neporušil, protože se to z podmínek nenápadně v tichosti vytratilo
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 13,4KWh lifepo4 (2X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp
-
- Lokalita: blízko Brna
Ja se nebavim o tom, co bylo.
Delas novou fve, potrebujes novy projekt!
A vzhledem k tomu, ze plati nova norma, tak tim tuplem potrebujes novy projekt.
Ten novy projekt ti zodpovi vsechny otazky, co tu pokladas. Jestli ne, neni to spravny projekt.
Delas novou fve, potrebujes novy projekt!
A vzhledem k tomu, ze plati nova norma, tak tim tuplem potrebujes novy projekt.
Ten novy projekt ti zodpovi vsechny otazky, co tu pokladas. Jestli ne, neni to spravny projekt.
StepanKral píše: ↑pon lis 04, 2024 2:17 pmProjekt samozřejmě existuje, pro dotaci to byla nezbytnost. Ale nová střecha už má trochu jiné parametry, takže je zde prostor nový systém poskládat prostorově lépe. Velké firmy si ale stejně dělají ty projekt podle šablony, jen aby na to nějaký papír byl.cipis píše: ↑pon lis 04, 2024 1:51 pm Existuje vubec nejaky projekt? V nem prece musi byt uz vsechny veci, na ktere se ptas, resene.
Rozmisteni panelu, tedy jejich pocet, trasy, mezery, ...
Rada veci se od dob tech divocin zmenila, jak jsem psal, je na to nova norma, a vzhledem k tomu, ze jedes znovu, byt neco zbylo, tak to musi byt vse dle noveho.
Až budou dávat panely a tahat kabely, tak mám v plánu zavolat na barák nějakého fachmana, aby se to maximálně vychytalo, protože mi přijde, že práce s kabeláží na dřevěném krovu každý trochu odfláknul.
V tomto vláknu mi šlo spíše o základní principy, jak novou FVE nadizajnovat z hlediska maximální bezpečnosti.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
Samozřejmě, že se musí udělat nový projekt a chci to mít co nejlepší. Ale jako laik nechci jít do komunikace s projektantem s nulovými znalostmi ohledně bezpečnosti FVE. Např. poznámka o bezpečnosti panelů sklo/sklo je pro mě velmi přínosná.
-
- Lokalita: Kousek od Rozvadova
- Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Na dotaci nebo ne, taková událost by zasáhla hluboko - každého z nás.
A je zcela pochopitelné, že se snaží najít nějaké info, jak tomu příště předejít a ,,vidět" do toho víc.
Zcela jistě to zaplatí pojišťovna, nebo pojistka té firmy a nové ,,dílo" bude totožné a na útratu některé z pojišťoven o tom nepochybuji..
Mě zase chybí - po té, co jsou zmíněné mizerné laciné MC4 z Číny, odkaz na nějaké kvalitní - fachmany ověřené a dobré komponenty.
Taky rady, jak špatné MC4 rozpoznat - v dnešní e-shopové záplavě - protože podle ceny to jistě poznat nejde.
Taky na kvalitní kleště, pro ty - co se chystají připojit svůj první FV-panel.
Máchat se v tom, který dům to je, asi moc nepomůže, taky mě to přijde za hranou, je mě líto.
Ale jistě není problém najít svodky HZS ze srpna.
-
- Lokalita: Frenštát pod Radhoštěm
Jaký tam je měnič ?
Tady máš ukázku výpočtu panelů, ty které jsem zrovna našel vychází víceméně stejně. Musíš dát pozor aby napětí naprázdno + 20%, které se ti tam může objevit v zimě, nepřesáhlo max. voltáž pole měniče.
Rozdíl v panelech stejných Wp může být v zapojení článků, buď jich muže být zapojených víc sériově, pak mají vyšší napětí nebo paralelně, pak je zase vyšší proud.
Výkon: 500 Wp
Napětí naprázdno (Voc): 46,67 V
Zkratový proud (Isc): 13,81 A
Jmenovité napětí (Vmp): 38,70 V
Jmenovitý proud (Imp): 12,92 A
Napětí naprázdno 16*46,67 = 746,72 V +20% = 896 V
Jmenovité napětí 16*38,70 = 619,2 V
Výkon: 450 Wp
Napětí naprázdno (Voc): 41,40 V
Zkratový proud (Isc): 13,74 A
Jmenovité napětí (Vmp): 34,79 V
Jmenovitý proud (Imp): 12,94 A
Napětí naprázdno 18*41,1 = 739,8 V +20% = 887,76 V
Jmenovité napětí 18*34.79 = 626,22 V
Tady máš ukázku výpočtu panelů, ty které jsem zrovna našel vychází víceméně stejně. Musíš dát pozor aby napětí naprázdno + 20%, které se ti tam může objevit v zimě, nepřesáhlo max. voltáž pole měniče.
Rozdíl v panelech stejných Wp může být v zapojení článků, buď jich muže být zapojených víc sériově, pak mají vyšší napětí nebo paralelně, pak je zase vyšší proud.
Výkon: 500 Wp
Napětí naprázdno (Voc): 46,67 V
Zkratový proud (Isc): 13,81 A
Jmenovité napětí (Vmp): 38,70 V
Jmenovitý proud (Imp): 12,92 A
Napětí naprázdno 16*46,67 = 746,72 V +20% = 896 V
Jmenovité napětí 16*38,70 = 619,2 V
Výkon: 450 Wp
Napětí naprázdno (Voc): 41,40 V
Zkratový proud (Isc): 13,74 A
Jmenovité napětí (Vmp): 34,79 V
Jmenovitý proud (Imp): 12,94 A
Napětí naprázdno 18*41,1 = 739,8 V +20% = 887,76 V
Jmenovité napětí 18*34.79 = 626,22 V
-
Měnič je 8 Solax X3 Hybrid G4.
-
- Lokalita: Berounsko
- Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Podle mě to sem určitě patří, dotace nedotace. Zkušenost z nepovedenou instalací může pomoci mnoho dalším. Oceňuji že jdete s kuší na trh. A klidně bych byl i o více podrobností.StepanKral píše: ↑pon lis 04, 2024 2:46 pm Samozřejmě, že se musí udělat nový projekt a chci to mít co nejlepší. Ale jako laik nechci jít do komunikace s projektantem s nulovými znalostmi ohledně bezpečnosti FVE. Např. poznámka o bezpečnosti panelů sklo/sklo je pro mě velmi přínosná.
Zajímá mě jestli jste u toho byl (nebo někdo). Podle mě panel se sice asi vznítí, ale na základě toho že ten požár (něčeho jiného) už hoří mnohem mocněji. Na tašce a nebo plechu si neumím představit situaci kdy se vznítí konektor nebo poškozený panel. Jo jasně může dojít k oblouku, ale ten bude furt dost daleko od hořlavých materiálů. Očekávám že tam bylo něco hořlavého a nechráněného.
Z popisu chápu že došlo k velkému poškození střechy, byla by informace o faktech z průběhu a následných škod? Kam až a kudy se oheň dostal?
A pak jedna malinko OT. Měl jsem za to že dotační elektrárna se nedá doplnit/upravit. Jak jste toho dosáhl?
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
-
Tady je třeba optimální string se zmiňovaným skleněným bifaciálem pro max. DC string 1000V měniče Solax se 16ti panely v sérii, má víc Wp (580), čímž je rozměrově větší panel ale i výkon 9.280 Wp (měnič může mít připojeno až 12 kWp)
DAH SOLAR Solární panel DHN-72X16/DG(BW)-580W
Napětí naprázdno Voc (V) 51,4
Maximální napětí Vmp (V) 43,6
Proud v bodě max. výkonu Imp (A) 13,30
výkon 16*580 = 9.280 Wp
naprázdno 16*51,4 = 822,4 + 20% udělá v zimě 986 V (měnič dá max. 1000V)
jmenovité 16*43,6 = 697,6 V
Rozměr panelu (mm) 2279 x 1134 x 30
výkon 16*580 = 9.280 Wp
-
Nechci moc dávat fotky ani videa požáru, je to dost osobní. Byl to brutál masakr, shořela celá střecha a podkroví a hasiči vytopili zbytek baráku. Zřejmě to vzniklo na půdě pod střechou kde byly panely.
NZÚ jsem řešil s tím, že již FVE nechci, ale byli tak hodní a připomněli mi, že pak musím vrátit dotaci. No a protože má život smysl pro paradoxy, 2 týdny před požárem jsem koupil elektroauto. Takže FVE nakonec obnovím, ale s maximálním důrazem na bezpečnost - proto moje dotazy. V podmínkách dotace je, že FVE po úpravě/obnově nesmí být horší než původní projekt. Ten měl jen 12 panelů, takže zde nebude problém.
Naštěstí jsme během požáru byli na dovolené, jinak by v tom čase v podkroví spal malý syn. Raději ani nepomýšlet....Nemám proto detaily ohledně vzniku požáru. Sousedi volali hasiče už když se valil kouř ze střechy. Jak praskli okna a do baráku se dostal vzduch, tak už střecha shořela jako sirka za 2-3 minuty a pak už hasili. Ložnice, která byla pod panely byla úplně shořelá, nezbyla ani omítka, postele nic. Kupodivu zdivo přežilo, měl jsem tlusté duté AKU cihly. Zdá se, že přežila i podlahovka v betonu. Vedlejší pokoje v podkroví byly celé černé, ale požár je zasáhl spíše nepřímo tím, že propadla půda. Velké škody jsou i na fasádě, protože EPS se tavil jako cukr na karamel.
Barák měl cca 7 let, novostavba. FVE měla 1-2 roky.
Rekonstrukce již probíhá, pojišťovna dala zálohu skoro 3 mil. Kč, ale jsme sotva v polovině prací. Nákladově je to úplný masakr, horší než stavět nový barák.
NZÚ jsem řešil s tím, že již FVE nechci, ale byli tak hodní a připomněli mi, že pak musím vrátit dotaci. No a protože má život smysl pro paradoxy, 2 týdny před požárem jsem koupil elektroauto. Takže FVE nakonec obnovím, ale s maximálním důrazem na bezpečnost - proto moje dotazy. V podmínkách dotace je, že FVE po úpravě/obnově nesmí být horší než původní projekt. Ten měl jen 12 panelů, takže zde nebude problém.
Naštěstí jsme během požáru byli na dovolené, jinak by v tom čase v podkroví spal malý syn. Raději ani nepomýšlet....Nemám proto detaily ohledně vzniku požáru. Sousedi volali hasiče už když se valil kouř ze střechy. Jak praskli okna a do baráku se dostal vzduch, tak už střecha shořela jako sirka za 2-3 minuty a pak už hasili. Ložnice, která byla pod panely byla úplně shořelá, nezbyla ani omítka, postele nic. Kupodivu zdivo přežilo, měl jsem tlusté duté AKU cihly. Zdá se, že přežila i podlahovka v betonu. Vedlejší pokoje v podkroví byly celé černé, ale požár je zasáhl spíše nepřímo tím, že propadla půda. Velké škody jsou i na fasádě, protože EPS se tavil jako cukr na karamel.
Barák měl cca 7 let, novostavba. FVE měla 1-2 roky.
Rekonstrukce již probíhá, pojišťovna dala zálohu skoro 3 mil. Kč, ale jsme sotva v polovině prací. Nákladově je to úplný masakr, horší než stavět nový barák.
-
Děkuji. Budou určitě 2 stringy - 8 panelů na vikýři a 8 panelů na šikmé střeše. "Osmičkový" střídač Solax asi v praxi unese víc než jen 8kwp, ale obávám se o záruku. Podle ní nemohu přetěžovat jednotlivé komponenty. Proto bych výkon FVE nechal na 8 kwp, což odpovídá 16x500wp. Jinak by se na střechu vešlo i cca 20 panelů.emedium píše: ↑pon lis 04, 2024 4:54 pm Tady je třeba optimální string se zmiňovaným skleněným bifaciálem pro max. DC string 1000V měniče Solax se 16ti panely v sérii, má víc Wp (580), čímž je rozměrově větší panel ale i výkon 9.280 Wp (měnič může mít připojeno až 12 kWp)
výkon 16*580 = 9.280 Wp
-
Tím, že by se to rozdělilo na 2 stringy s polovičním napětím, se dá měniči větší soda, protože přes něj potečou větší proudy, které mu víc zatěžují polovodiče a komponenty dimenzované na docela nízké proudy, než kdyby jel i na větší výkon při větším napětí a měl zároveň menší proudy. Prostě se to vyšším proudem víc hřeje, což je blbě.
To stejné je pak i u baterek, tipuji, že tam jsou dvě tripple power na celkových 230 V (2x115V) což je pro HV měnič docela tragédie. Příkladově ideální odběr bez dalších ztrát 8kW / 230 V veme z baterky 35 ampér což je u hv měniče tohoto výkonu většinou limit nebo se to omezí na 25 ampér a nedodává se tak možný plný výkon.
Některé návrhy jsou pěkně na...
To stejné je pak i u baterek, tipuji, že tam jsou dvě tripple power na celkových 230 V (2x115V) což je pro HV měnič docela tragédie. Příkladově ideální odběr bez dalších ztrát 8kW / 230 V veme z baterky 35 ampér což je u hv měniče tohoto výkonu většinou limit nebo se to omezí na 25 ampér a nedodává se tak možný plný výkon.
Některé návrhy jsou pěkně na...
-
Nějaké dotace z podmínek fora už zmizely ale i kdyby dotace v podmínkách fora zůstaly, tak v tomto případě bych stejně cítil morální povinnost
Štěpanu Kralovi poradit.
Takže k věci . Patřím mezi zastánce panelů vyrobených v EU. Firma Solitek z Vilniusu vyrábí panely sklo-sklo v požární třídě A
Třída A znamená nehořlavé. Panely firmy Solitek sklo-sklo jsou k dostání v ČR bez problému. Našel jsem výkon např. 370Wp.
Jedná se o double glass. Některé firmy uvádí jen singl glass.
Více je v odkazu níže stejně tak uvádím odkaz na konektory MC4 Staubli, které jsou rovněž k dostání v CR.
Odkazy pro konektory a FV panely sklo-sklo zde
Značkové konektory Staubli
https://www.staubli.com/global/en/elect ... upler.html
Skleněné panely sklo sklo, dvojité sklo vyrobené v EU je Solitek Vilnius
https://www.solitek.eu/en/solar-panels? ... QzNTA1ODYz
požární třída A a technické parametry 370Wp
https://www.solitek.eu/en/products/sola ... k-bifacial
Štěpanu Kralovi poradit.
Takže k věci . Patřím mezi zastánce panelů vyrobených v EU. Firma Solitek z Vilniusu vyrábí panely sklo-sklo v požární třídě A
Třída A znamená nehořlavé. Panely firmy Solitek sklo-sklo jsou k dostání v ČR bez problému. Našel jsem výkon např. 370Wp.
Jedná se o double glass. Některé firmy uvádí jen singl glass.
Více je v odkazu níže stejně tak uvádím odkaz na konektory MC4 Staubli, které jsou rovněž k dostání v CR.
Odkazy pro konektory a FV panely sklo-sklo zde
Značkové konektory Staubli
https://www.staubli.com/global/en/elect ... upler.html
Skleněné panely sklo sklo, dvojité sklo vyrobené v EU je Solitek Vilnius
https://www.solitek.eu/en/solar-panels? ... QzNTA1ODYz
požární třída A a technické parametry 370Wp
https://www.solitek.eu/en/products/sola ... k-bifacial
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
-
Děkuji za tip na panely, proberu to s realizační firmou.
Pokud jde o 1-2 stringy, 2 stringy podle mě musí být protože část panelů je ve sklonu 45 stupňů a druhá část je ve sklonu cca 20 stupňů. Předpokládám, že v době nízkého sluníčka by u 1 stringu byl celkový výkon mizerný, protože na panely s 20 stupňovým sklonem by pořádně nesvítilo.
Pokud jde o 1-2 stringy, 2 stringy podle mě musí být protože část panelů je ve sklonu 45 stupňů a druhá část je ve sklonu cca 20 stupňů. Předpokládám, že v době nízkého sluníčka by u 1 stringu byl celkový výkon mizerný, protože na panely s 20 stupňovým sklonem by pořádně nesvítilo.
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
co se týče kabeláže dá sepoužít metoda která se poměrně líbí hasičům když nám dělají PBŘ pro průmyslové objekty. DC rozvody vůbec nezatahovat dovnitř objetku. DC žlaby, rozvaděče a střídače instalujeme vně a dovnitř vcházíme jen AC kabeláží. U mnohých instlací by to šlo takto udělat a jen propíchnout přímo do technické kousek DC za přepěťovkama, jenže málokterý majitel RD by snesl na své krásné fasádě mars žlab. To je druhá věc.
Samozřejmostí jsou u takové instalace odpojovače (používáme zbeny podle aktuální normy to vychází nadva panely) a stop tlačítko. To stop tlačítko taky málokdo snese na svým domečku na dobře viditelném místě. Setkal jsem se s dotazem zdali by to tlačítko nešlo dát někam kde nepůjde vidět. Vždyť je to škaredé, červené to nebude přeci pěkný.
Taky použití střídaču s AFCI je dobré. Taky je dobré mít v elektroměrovým rozvaděči tabullku se základními parametry. kde je stopka, co vypíná, napětí baterií a kde jsou umístěny baterie a střídače ...
U té stopky by bylo aji rozumný aby vypínala i AC backup
Samozřejmostí jsou u takové instalace odpojovače (používáme zbeny podle aktuální normy to vychází nadva panely) a stop tlačítko. To stop tlačítko taky málokdo snese na svým domečku na dobře viditelném místě. Setkal jsem se s dotazem zdali by to tlačítko nešlo dát někam kde nepůjde vidět. Vždyť je to škaredé, červené to nebude přeci pěkný.
Taky použití střídaču s AFCI je dobré. Taky je dobré mít v elektroměrovým rozvaděči tabullku se základními parametry. kde je stopka, co vypíná, napětí baterií a kde jsou umístěny baterie a střídače ...
U té stopky by bylo aji rozumný aby vypínala i AC backup
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Z vlastnej skúsenosti viem, že paralelne spojiť stringy s rovnakými parametrami je absolútne bezpečné a efektívne. Samozrejme zviesť káble samostatne, na každý string samostatný odpájač, až za tým spojiť.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Děkuji za odpověď.StepanKral píše: ↑pon lis 04, 2024 11:24 amBylo to v sprnu, bylo polojasno kolen 25 stupňů, žádný letní masakr.
V žádném případě Tě nechci nějak trápit. Píšu to pro budoucnost a případně pro ostatní.
Pokud to bylo za nevysoké okolní teploty a polojasna, tak o to víc mi k tomu nesedí, že by to vzniklo v důsledku nějakého problému na střeše. Tedy nad pálenými taškami.
To už mi k tomu skoro víc sedí, že tam kouřila nějaká kuna nebo veverka, a odhodila vajgl mezi prkna.
Propálit tašku musí být velmi obtížné.
I kdyby tam vznikl oblouk, tak výkonová ztráta na něm není zas tak velká. Na krátkém oblouku je napětí někde kolem 20V, a proud je omezený max. proudem panelů. Tedy bylo by tam nějakých 300-400W tepla, které navíc většinou půjde nahoru. Aby to prohřálo tašku tak, že se pod ní něco vznítí, to mi teda nějak nesedí.
Navíc se ten oblouk moc dlouho neudrží, protože ty "elektrody" odhoří.
Ještě poznámka, než ten oblouk začne někdo srovnávat se svářečkou. Svářečka tam navalí třeba 500-1000A, ale solární panely jsou proudový zdroj, který nedá víc než svůj zkratový proud (a v praxi ještě míň, protože zkratový proud je opravdu do zkratu).
K optimizérům:
Prosím dotaz: byly ty optimizéry řízené nebo nebo neřízené? Tj. byly k tomu moduly CCA a TAP a bylo to připojeno k internetu?
Můj tip je, že nebyly, že ty optimizéry byly v neřízeném režimu.
Ony jsou asi obecně hodně spolehlivé. Tigo má snad kolem 50% celosvětového trhu s optimizéry, takže toho jsou nainstalované strašné mraky po celém světě. Včetně extrémně teplých končin se silným slunečním svitem třeba v subtropech atd.
Proč jsem se ptal na to řízení: pokud jsem někdy četl o nějakém problému s Tigem (většinou prasklý nebo zdeformovaný obal teplem, případně nějak interně odpálené), tak to vždy byly takové, které byly v neřízené instalaci.
Tigo totiž i nové kusy dodává často se starým firmware. A spoléhá se na to, že se firmware zaktualizuje z internetu.
Tigo udržuje u všech řízených instalací stále aktuální verzi, kde se průběžně vychytávají nalezené nedostatky nebo vylepšení. Něco jako Tesla mezi auty.
Ale to funguje jen v řízeném nasazení. A prakticky není moc možnost to udělat jinak. Lokálně to nejde, a dočasným zapůjčením CCA+TAP taky ne.
Předpokládám, že poučení z té asi největší chyby sis už vzal sám. Tak jen pro ostatní: podle mě při odjezdu na dovolenou FVE rozhodně vypnout.
Problém se samozřejmě může stát i jindy, ale ta dlouhodobá nepřítomnost dohledu si o to vyloženě říká.
K Tvé situaci účast a velkou soustrast.
-
- Lokalita: Śenkvice
- Výkon panelů [Wp]: 16100
- Kapacita baterie [kWh]: 28
Absolútny súhlas, keď odchádzam na viac dní, vždy prepínam na DS. Predsa len plnohodnotná FVE je dosť komplikovaný systém.
spolu 16,1kWp - JVV 2,2kWp sklon 45°, JJZ 4,9kWp sklon 55°, JJZ 4,4kWp sklon 24°, bifaciálna pergola 4,6 kWp 9°
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
Victron Easysolar 5000/48V + Epever Ipower plus 5000/48V iba na vyťažovanie TUV, ÚK, bazén + ďalší 5kW Ipower záloha a príprava na nabíjanie elektromobilu.
Victron Bluesolar MPPT 150/35, 2x Smartsolar 250/85. Lifepo4 48V/560Ah cca 28kWh -16x 320Ah LiitoKala ( reálna kapacita 283 - 294Ah) + 16x 280Ah Eve spolu na Victron Smartshunte.
-
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
aj ja tak.. vikend s karavanom, alebo dovolenka, tak prepnutie na DS aj bojler zo Sitona a aj Must
radsej tych par kWh zaplatim, ako 1000km od domu rychlo balit a ist si pozriet nestastie.
radsej tych par kWh zaplatim, ako 1000km od domu rychlo balit a ist si pozriet nestastie.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Mex, zial uz som videl pri instalacii nie nami instalovaneho bleskozvodu, ako pod clovekom praskla skridla (stane sa obcas kazdemu, kto lozi po strechach) a ten dotycny to odignoroval, nechal tam ten prasknuty kus bez vymeny, bez utesnenia praskliny, bez informovania majitela.Aby to prohřálo tašku tak, že se pod ní něco vznítí, to mi teda nějak nesedí.
Navíc se ten oblouk moc dlouho neudrží, protože ty "elektrody" odhoří.
ak sa toto stane priamo pod optimizerom, ktory ma vrodenu vadu, zle zacvaknutym konektorom a clovek to zataji, tak...
skusal som pri rekonstrukcii strechy, ako moc hori ta folia pod krytinou.
a hori moc dobre, staci prasklina, ktorou kvapne horiaci plast pod skridlu a uz to ide...
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :