Off topic

Nezařaditelné
xxtt

Re: Off topic

Příspěvek od xxtt »

fugas píše:A nebude tu klid a nebude :mrgreen:
Neklid je známkou činnosti.
xxtt

Příspěvek od xxtt »

KUTIL píše:Dal som si do súvislosti "úzke listy" a vaše "stoupá".
Ak ste tým „stoupá“ mysleli „klesá“ tak sa ospravedlňujem.
Vaše ďalšie pokusy ako post mortem anulovať ten prešľap boli ešte zmätočnejšie.
Nie som si istý, či ste si prečítali vysvetlenie. Sú miesta na liste, kde Re "stoupá" napriek tomu, že na celom liste Re výpočtovo FORMÁLNE klesá.
To závisí od toho, čo vezmete za charakteristický rozmer a hlavne na ktorom mieste(Re je lokalizované). Že ním je výlučne šírka/tetiva listu propagujete vy a ľudia, čo píšu populárne príručky. Nemyslím si, že ste mi vo fyzike primeraným súperom, dali ste to najavo svojím pamfletom, kde som sa najviac, priznám sa, pobavil nad tým, ako závislosť na Re určuje vztlak. Dali ste tým len najavo, že vôbec neviete, na čo Re slúži. Nemôžete ani vedieť, že som výpočty s Re používal pri konštrukcii regenerátorov Stirlingov a jemu podobných obehov, podobných podobnostných čísiel je v tepelnej technike niekoľko DESIATOK.
Naposledy upravil(a) xxtt dne pát led 15, 2016 1:08 pm, celkem upraveno 2 x.
fugas

Příspěvek od fugas »

Nárazy 4,8m/s :arrow: 35W :arrow: *batt* :arrow: :comp: :arrow: :celebrate4:
Admine,nebyl by prosím smajlík vyjadřující větrník?
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
mobilik

Příspěvek od mobilik »

A smajlik klepajuci si do čela??? :mrgreen:
Najprv sa učíme chodiť a hovoriť, neskôr sa učíme sedieť a držať hubu... :stupidme:
Hybridná FVE dom: 6,3kWp, Victron Energy, 12kWh Pylontech+GB-Aku
On-Grid FVE dom: 3,6kWp, FRONIUS AC Coupling+VB
OFF-Grid FVE chata: 1,5kWp, Axpert, PCM, 200Ah/24V 18650
fugas

Příspěvek od fugas »

A když jsme u těch větrníků... Tohle je prosím co?

http://www.male-veterne-turbinky.sk/new ... inky-2015/

Nuže na vysvětlenou:

Citáty z KUTILOVA Novoročního projevu a mé reakce na ně aneb kterak uvést věci na pravou míru:

AMATÉRI
Niektoríamatérskikonštruktérisa svoje nákupné omyly snažili korigovaťrekonštrukcioutýchtozmetkov na niečofunkčné. Proklamované max. výkony 400-500 Watt sapoväčšine scvrkli na cca 100 watt, aj to obyčajne až po výmenelistov za väčšie či inštaláciouinéhoalternátora.

Nuže ano.Nákupní omyly byly skutečně napravovány.V mém konkrétním případě,mimo jiné, výměnou generátoru za generátor vlastní konstrukce.Avšak dosažené výsledky vysoce převýšily moje očekávání a vyjádření KUTILA o více než 200W.Je zde bez problémů dohledatelné,že maximální naměřený výkon činí301,5W.Původní fabrický generátor byl schopen se přiblížit uvedeným 100W-dohledatelné.

Neustálym javom priamatérskych návrhoch sú prehnané očakávania od veterných zdrojov a prehnanéambície. Počiatočné zámery sapohybujú pri výkonoch 1 až 5 kW, pre ktoré nadšenci poväčšine začnú
navrhovať alternátory.

O tom jsem nijak neuvažoval,ani nikde nehlásal,že stavím větrník o výkonu 1kW.Zatím jediný,koho znám a má takový generátor je miroc.Já jsem doufal ve výkon kolem 300W a jsem rád,že se dílo podařilo.Hraji si s vrtulkami,nechystám se zachvátit energetický průmysl,ale prosím.

Pre zúfalé pokusy dostať z tých 30-50 kilových monštier aspoň niečo sa ani jeden z insitných konštruktérov nedostal k riešeniu problematiky veterných pohonov. Treba si uvedomiť, že pre pohon alternátora s menovitým výkonom 2 kW pre využitie slabých veterných potenciálov treba HAWT vrtuľu so zametanou plochou minimálne 12 m2, u VAWT by to bolo okolo 15 m2. Teda priemer vrtule cca 4 metre, VAWT by už mala rozmerymenšej stodoly.

Rád bych si někdy takové 30-50 kilogramové monstrum prohlédl.Moje monstrum váží něco okolo 9kg i s vrtulí a kompletním trupem vyvedeným z duralu,včetně ocelového uchycení na stožár.Po instalaci kovových rotorů se hmotnost zvýší pravděpodobně někam k 13kg celku.Ale nejsem KUTIL,takže jen nerad šířím dohady a smyšlenky.Tento zkušební stožár je obyčejná coulová vodovodní trubka.Dejte na ni 30kg a zvedněte na 4m dlouhé páce bez spodního pantu.Pak mi dejte vědět jak to dopadlo.Toto je jeden z důvodů,proč už léta opomíjím počtáře a knihomoly teoretiky.Papír nese vše,že?

Internetové diskusie boli impulzom k porovnani u mojejvývojovej cesty s jedným z amatérov, návrh jeho alternátora som v tabuľke dolu pracovne označil FU500. Prevysvetlenieuvádzam, že somsa mu všetkumárnosť jeho zámerov snažil rozhovoriťeštepred tým akoniečo vytvoril. Odmietol moju ponuku na spoluprácu so slovami. :

„Za nabídku know how opravdu a upřimně děkuji a vážím si ji. Zůstanu ale u zveřejněných rad a
návodů, tam se může vyjádřit vícero začátečníků.Tedy nemyslím,že soukromá korespondence je to
pravé a nerad bych pak zveřejnil něco, co jsem neměl. Navíc jsem snad ještě nezažil, že byste se k
něčemu postavil neutrálně a vše co není z vaší praxe a teorie se snažíte zesměšnit. Nerad bych tak o
něco přišel. Praxe vždy vše nejlépe vyvrátí nebo potvrdí a ukáže směr.“

Skoro si připadám slavný.Můj citát v tak fundované práci...

Nie že by som sa sťažoval že ma odmietol, ušetril mi tým hodne námahy a nakoniec má čo chcel.
Takíto nadšenci obyčajne dobré rady neakceptujú. Dovoľujem si súhlasiť najmä s jeho poslednou vetou.
Prax tvrdo ukázala „směr“ kadiaľ cesta nevedie. To je aj najčastejší výsledok takýchto prístupov. Čo sa týka
toho zosmiešnenia tak sa ani nebolo treba namáhať. Fyzika sa postarla sama...

Pro zatím jsem zde zaznamenal několik lidí,kteří si nechali poradit.Poradil jste jim,ať nic nedělají,nerentabilní,drahé...Takže já mám funkční vrtulku a oni po poradě s Vámi mají prd!Ale srší štěstím,takže účel byl patrně splněn.Takové rady bych uměl rozdávat také.

Porovnanie s alternátorom FU500 (príklad z internetových diskusií) je názornou ukážkou, ako sa vývojové
smery môžu dramaticky rozchádzať. Hlavným dôkazom neefektívnosti je skoro sedemnásobná merná
hmotnosť na jednotku výkonu...

Tak zde už se slohová práce odborného poradce vydala cestou stoprocentního výtahu z prstu.Doporučuji shlédnout tabulku níže :lol:
Nuže můj FU300,chceme-li tomu dát jméno.Mimo jiné jsem zveřejnil i konstrukci cívek.Nebylo nutné údaje v tabulce vynechat.Takhle to vypadá,že nevíte o čem mluvíte.

Niekto môže oprávnene namietať, že amatérskym konštruktérom stačí k spokojnosti len pocit
sebarealizácie z technického diela a tak čo koho do toho.

Ano.Neděje se to často,ale zde jste uhodil hřebíček na hlavičku.

Po prepočítaní návratnosti investície (na diskusiách je táto téma takmer zakázaná, aj keď
ekonomika je dôležitý faktor pri hodnotení kvality každého stroja, nech by bol jeho účel akýkoľvek) už toho
nezostáva veľa, a tak sa prešlo na „sebarealizáciu“. Nakoniec už nezostáva nič iné len sa so sklamaním
postupne zmieriť prípadne to pomaly opustiť. A vlastné omyly sa nikomu naokolo neodpúšťajú...

Nechtěl bych znát Vaše hodnoty.Ekonomika mě při mých koníčcích opravdu nezajímá.Vymezuje se mezi body na to mám a ne to už ne.Věřím,že prodejem návodů na Vaši vrtulku se návratnost výzkumu a jeho realizace prudce zvýšila.Já ale nemám takové ambice.
Vy jste ze mě pane vymámil nějaká data zde na diskusi,pod zástěrkou další diskuse.Té jste se ale už nezúčastnil a použil jste je pro výrobu té úsměvné tabulky.Byl jsem ochoten se s Vámi o tom bavit,jako s kýmkoliv jiným.
Nyní vás ale pane důrazně žádám,aby jste své bludy a smyšlenky ve svých slohových pracích nesměřoval mým směrem!!!
I když Vaše fantazie nezná mezí.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
fugas

Příspěvek od fugas »

mobilik píše:A smajlik klepajuci si do čela??? :mrgreen:
Ano.Ten by vystihl naprosto přesně to,co jsem uvedl v příspěvku výš.
miroc
Lokalita: SK - pri TT
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 7900
Kapacita baterie [kWh]: 30
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od miroc »

fugas: Ten spomínaný KUTILOV výtvor ma v ani najmenej neprekvapil. Chcel som počkať, aby sa k tomu vyjadril, ale nejak sa k tomu nemá, alebo tvorí niečo nové na osvieženie ducha? :eek2:
Toto je ale jeho obvyklý systém práce - vytrhávať vety z kontextu a potom ich bravúrnou logikou vyvracať, prípadne si niečo veštecky domyslieť, alebo rovno na drzáka vymyslieť. Jeden príklad z mnohých: http://www.male-veterne-turbinky.sk/new ... lternator/
Je to veľmi sebaodhaľujúci traktát odzrkadľujúci jeho katastrofálne nepochopenie princípu diskových bezjadrových generátorov. To, že ten článok ešte nezrušil, znamená, že sa za dva roky sa toho veľa nezmenilo. Dôvodom môže byť hneď 6. riadok toho textu, citujem: "Treba čerpať z histórie, už zhruba 200 ročnej. Všetko už bolo vymyslené, treba to len tvorivo aplikovať". Ak akceptujete túto logiku, prestanete sa diviť všetkému ostatnému. V žiadnom prípade nemám ambície niečo prevratne nové vymýšľať, ale mať takýto svetonázor... to je asi kvalifikácia poradcu pre veternú energiu :-)

Ale k veci. Na strane 6 sú dve farebné tabuľky. O prvej sa nevyjadrujem, tá pramení z celkového nepochopenia systému, ale v druhej tabuľke, podobne ako fugasov alternátor, provnáva moje A1 a B1 s jeho hrdým dielom a s nejakými ďalšími. V druhom stĺpci sú odhadnuté a podľa neho v prípade A1 a B1 nerealistické hodnoty, ale to najlepšie, sú údaje z tretieho stĺpca "Skutočný výkon", kde tvrdí, že je to 350 a 500W. Dve hviezdičky v legende hovoria - namerané hodnoty! Keď som to prvý krát videl, neveril som vlastným očiam. On ich zmeral! Čistý nezmysel, nehanebné klamstvo, na základe ktorého sa dopracuje k nezmyslom ďalším, ktorých je článok plný.
Pre info, tu je meranie alternátora A1 vykonané nezávislými odborníkmi. Nie práve v ideálnych podmienkach, ale viac laboratórnych, ako sú tie moje. Namerali 1400 W maximálneho výkonu a solídnu účinnosť: http://www.vawt.om2cm.sk/?q=node/921. A nakoniec, vlastné video, že 1 kW ide aj z vetra: https://www.youtube.com/watch?v=4k2hw8dGhzQ A bolo aj 1300W, len som to nedokázal zdokumentovať. A áno, viem, že je ešte stále čo zlepšovať.
Inak si ale veľmi vážim toho, že som jeho asi mimoriadne dôležitou inšpiráciou :-) Má tam dosť článkov, ktoré by inak vôbec nemali dôvod vzniknúť. :yes: Škoda len, že on nie je mojou. Márne sa snažím zúžitkovať jeho 30 ročné skúsenosti z vývoja jednej malej vrtuľky. :uh:
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
fugas

Příspěvek od fugas »

Také marně čekám na nějakou reakci.Práci kde valná část údajů je "odhadnutá" a z nich prezentované výpočty tedy nesmyslné já osobně nepovažuji za publikovatelnou.A to prosím ani nejsem poradcem ministerstva pro slohové práce.
Ještě se ale může ukázat,že moje váha,která pravidelně po čtvrt roce prochází povinnou kalibrační kontrolou,ukazuje nesmysly.Pak bude na mě abych se omluvil.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek