permakulturni farma ZION (1kwp vítr,1kwp slunce) Mirovice
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: permakulturni farma ZION (1kwp vítr,1kwp slunce) Mirovic
Dnes u nás foukalo tak, že to stačilo na nominální výkon i s rezervou. Na stožáru jsem naměřil průměr 50 km/h. Ale takových dnů s čerstvým povětřím je u nás jen pár do roka.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
Dekuji za projevenou prizen.
V jakem casovem rozmezi byste chteli akci-nebo jeji casti- realizovat?
V jakem casovem rozmezi byste chteli akci-nebo jeji casti- realizovat?
...a viděl jsem Křižíka nazpět se otáčeti ...
-
Kde to tak pekne foukalo?kybos píše:Dnes u nás foukalo tak, že to stačilo na nominální výkon i s rezervou. Na stožáru jsem naměřil průměr 50 km/h. Ale takových dnů s čerstvým povětřím je u nás jen pár do roka.
U nas jen podprumer:
-
dekuji za zajem o nas projekt.protoze jsme se rozhodli a na miste realizace bydlime radi by jsme zacali. dum je na samote kde nikdy el. nebyla. kde by jste zacal. u nas fouka taky dost uz od obeda
-
Posilal jsem PM.
-
Na úpatí Jeseníků.petrs píše:
Kde to tak pekne foukalo?
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
Aaa,upati Jeseniku.
Tam jsem taky nebyl..
Ale fouka tam pekne,pomalu aby clovek hledal brzdu.
Tam jsem taky nebyl..
Ale fouka tam pekne,pomalu aby clovek hledal brzdu.
-
Přehled je třeba tady:https://www.windyty.com/?2015-06-08-21,49.252,17.457,8
-
Pěkný parčíkpetrs píše:Napodobne,clovek musi mit nejakou zabavu...Obcas chvili posedim a sleduji,jak se toci,pak zase netoci,kdyz prejde vitrfugas píše:Také bych rád větrník..
Na obrazku je nejjednodussi reseni-stejnosmerny motor 750W,48V pri 1200 ot/min,prumer rotoru cca 215 cm,2 vodice bez sberacich krouzku,nezamotavaji se -priblizne 1xza 14 dnu pootocim ,pokud je treba,vetrnik do vhodneho smeru.fugas píše:...Vyrábím,ale času je málo.Každopádně mě žene záliba v těchhle točivých strojích.O zajímavém větru se dá mluvit tak dva měsíce v roce.A to je návratnost dlouhá i pro želvu,jak napsal pan Ježík ve výše vloženém dokumentu...
Výhodou je,že fouká v zimě,když nesvítí.
Pokud by se nasel zrucny zajemce o kusy,ktere mne zbyly z davnych dob-motory,vrtulove stredy a vrtulove listy-jsem ochoten se s nim podelit o zkusenosti a zbyvajici dily odprodat.Navratnost by se v tomto pripade-podminkou je misto se skutecne dobrymi vetrnymi parametry-stala velmi zajimavou.
Sam bydlim v miste vetrne prumernem az podprumernem a dalsi investice pro me po strance navratnosti nemaji smysl.
Já mám v plánu něco menšího.VAWT maximálně do metru a půl průměru.Nemám místo na stožár,takže se budu muset spokojit s umítěním na střechu.Máš nějaké údaje o výkonu ve svých podmínkách?
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
Misto,kde bydlim,je otevrene pro vitr pouze z jihovychodniho smeru-stoupajici udoli.Ostatni smery jsou blokovany vrcholy kopcu ve vzdalenosti cca 300-500 m.Je propastny rozdil mezi vetrem z jihovychodu a zvirenymi proudy vzduchu z jinych smeru,u vsech totiz nameri anemometr napr.5m/s,jeho miskovitym lopatkam je vpodstate jedno,je-li proudeni vzduchu laminarni nebo turbulentni.Rozdil ve vykonu pri takoveto sile vetru,prichazejiciho z ruznych smeru je u vetrniku nekolikanasobny ,zatimco se ve zvirenem proudu vetrniky jen neochotne roztaci,stejna uroven vetru z jihovychodniho smeru je dostane do vysokych otacek.Jestlize mate podobne podminky a v okoli vysoke budovy,stromy anebo jine prekazky,ktere dokazou proud vzduchu rozbit,bude dosazeny vykon pouze zlomkem teoretickeho.
Presne mereni je prozatim ve vyvoji,dosazene zaznamenane maximum u vetsi vrtule cca 0,5 kW,nezaznamenane odhadnu pres 1 kW-rano jsem zjistil,ze se pri nocnich poryvech roztekla nejenom plastova cast prepalene automobilove pojistky,ale odtekl i cin,kterym byla provizorne pripajena...
Mensi vrtule cca 150 cm prozatim kolem 300 W,uzitecny prumerny prinos celku- odhadem desitky Wattu za hodinu.
Presne mereni je prozatim ve vyvoji,dosazene zaznamenane maximum u vetsi vrtule cca 0,5 kW,nezaznamenane odhadnu pres 1 kW-rano jsem zjistil,ze se pri nocnich poryvech roztekla nejenom plastova cast prepalene automobilove pojistky,ale odtekl i cin,kterym byla provizorne pripajena...
Mensi vrtule cca 150 cm prozatim kolem 300 W,uzitecny prumerny prinos celku- odhadem desitky Wattu za hodinu.
-
Já mohu s trochou dobré vůle mluvit o otevřeném prostransví ze všech stran.Tak jako tak tu ale fouká jen ze západu nebo jihozápadu.O 500W se mi ani nesní,to by úplně stačilo jako maximum.Co ti tedy zbylo za díly?
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
Prikladám článok s tématikou výberu veternej turbíny aj stožiara pre ňu. Upozorňujem, že výber turbíny neznamená len chvíľu surfovať po internete. Je to zložitejšie a nesprávny prístup by dobrý zámer mohol úplne znehodnotiť.
-
Vynikajici konstrukce stozaru-jaka je priblizna cena vcetne ocelove zakladove casti?KUTIL píše: ..Prikladám článok s tématikou výberu veternej turbíny aj stožiara pre ňu...
Posilal jsem PMfugas píše:Já mohu s trochou dobré vůle mluvit o otevřeném prostransví ze všech stran.Tak jako tak tu ale fouká jen ze západu nebo jihozápadu.O 500W se mi ani nesní,to by úplně stačilo jako maximum.Co ti tedy zbylo za díly?
-
- Lokalita: Praha 6
Nemám rád tenhle stát.
-
Hutný materiál, teda 4 rúry fi 22x1,8, jedna tyč L60x60x5 , jedna rúra Fi 48x5 (zostalo z nej 3,5 metra na stojan pre solárne panely), 4 tyče Fi 10 mm všetko dĺžka 6 metrov stáli necelých 100€.
K tomu príruby a iné kovanie vypálené na laserovom plotri cca 50€. Skrutky, napináky, 3 laná fi 3 mm dĺžka 12 m každé, zvárací drôt, náter spolu cca 100€. Práca (zváranie, rezanie atď.) svojpomocne. Spolu cca 250€, pivo pri práci nerátam.
K tomu príruby a iné kovanie vypálené na laserovom plotri cca 50€. Skrutky, napináky, 3 laná fi 3 mm dĺžka 12 m každé, zvárací drôt, náter spolu cca 100€. Práca (zváranie, rezanie atď.) svojpomocne. Spolu cca 250€, pivo pri práci nerátam.
-
dekuji vsem za prispevky,Peclive sem si prostudoval veskery mat. A jsem stale nazoru ze vetrna turbina je pro moji rodinu nutnosti a mame k ni i vhodne podminky, posledni majitel ji zde take provozoval. turbinu a proud z ni potrebujeme predevsim v zime.proto neresim vyteznost v lete ani navratnost ale sobestacnou provozuschopnost systemu krze cely rok s minimalnim vyuzitim bateriri a fosilnich paliv. Uz od listopadu minuleho roku se snazim navrhnou system ktery by fungoval a nechal jsem si vypracovat nekolik navrhu od firem. Bohuzel zadny nevyhovoval. Sam el. moc nerozumim a ucim se vse od zacatku. Nase domacnost je velmi skromna(nemame tv,aut.pracku,lednicku,mrazak ani pocitac). Od vetrniku cekam ze nam doda dostatek proudu od prosince do unora pouze na svetla 84w/12V, pracka odstrediva motor 230w(urcite ji znate od babicky) a vodarna. 550w. mame zasobnik na vodu v koupelne 80l a vodarna ma 80l tlakovou nadrz. tudiz se spousti jednou za dva dni.A dvakrat tydne casteji na prani a koupani. I spotreba vody je o proti normalni domacnosti nizka(pilinovy zachod). vse je prizbusobeno nasemu ziti OFF-GRID. Najde se nekdo kdo by nam pomohl vybrat spravne generator a nasledne me poucil jak snim pracovat a nastavil spravne regulaci. Nebo mi dal tip a podrobny navod jak se s tim poprat sam. dekuji rad rozsirim sve znalosti a podelim se o ty svoje.
-
Zasadni komplikaci u vyuziti vetrne energie je jeji nevyzpytatelnost-na rozdil od solarnich panelu,u kterych je mozne velmi presne spocitat maximalni vykon,dodany do systemu,se vetrna elektrarna chova jako zdivocely kun,zaprazeny do dvojsprezi se zviretem klidnym-potrebuje tudiz obzvlast pevne oprate
Budete potrebovat:
Masivni sklopny stozar
Vetrnou elektrarnu s mechanickou brzdou
Kabel o prurezu alespon 10 mm2 + pomocny vicezilovy kabel
Regulator,dimenzovany na nekolikanasobek uvazovaneho vykonu-napr.
http://www.ebay.com/itm/24V-4800-W-AUTO ... 3cea2ce05f
http://www.ebay.com/itm/48V4800W-AUTO-H ... 7327&rt=nc
Tato zarizeni maji dostatecnou vykonovou rezervu a svorku,,bypass,, k pripojeni na nizkonapetovou topnou spiralu atypickeho bojleru-ohrivani vody prebytky vetrne energie,pribrzdovani vetrniku.
Ve Vasem pripade bych se prilis nezabyval vypocty,smerujicimi k dokonalemu vyuziti vetrne energie,dal bych prednost spise masivni konstukci celeho systemu s ohledem na bezpecnost-vetrnik o prumeru pres 2 metry v miste ,kde dost fouka,muze byt dobry sluha ale zly pan.
Budete potrebovat:
Masivni sklopny stozar
Vetrnou elektrarnu s mechanickou brzdou
Kabel o prurezu alespon 10 mm2 + pomocny vicezilovy kabel
Regulator,dimenzovany na nekolikanasobek uvazovaneho vykonu-napr.
http://www.ebay.com/itm/24V-4800-W-AUTO ... 3cea2ce05f
http://www.ebay.com/itm/48V4800W-AUTO-H ... 7327&rt=nc
Tato zarizeni maji dostatecnou vykonovou rezervu a svorku,,bypass,, k pripojeni na nizkonapetovou topnou spiralu atypickeho bojleru-ohrivani vody prebytky vetrne energie,pribrzdovani vetrniku.
Ve Vasem pripade bych se prilis nezabyval vypocty,smerujicimi k dokonalemu vyuziti vetrne energie,dal bych prednost spise masivni konstukci celeho systemu s ohledem na bezpecnost-vetrnik o prumeru pres 2 metry v miste ,kde dost fouka,muze byt dobry sluha ale zly pan.
-
P.S.
Muj znamy zakoupil tento typ:
http://www.solar-elektro.cz/index.php?a ... &catg=2407
Kratce jsem ho zkousel ve spojeni s regulatorem,provedeni vetrne elektrarny po strance mechanicke velmi slusne,masivni,vetrnik t.c.pracuje na ostrovnim systemu,vykon za velmi silneho vetru pres 1 kW,regulator
http://www.solar-elektro.cz/index.php?a ... &catg=2107
nestihal brzdit,nastesti poryvy vetru ustaly.
Vykonnejsi provedeni tehoz:
Cena je ale dost vysoka.
Jednim z vetrniku,ktere zkousim,je i typ
http://www.ebay.de/itm/24V-White-Editio ... 1710136254?
Ista breeze-Turecko,kvalita zpracovani neni vynikajici,vykon oproti uvadenym udajum priblizne polovicni,zarizeni je funkcni.
Typ,ktery uz byl pravdepodobne zminovan:
http://www.ebay.de/itm/48V-1-5-KW-Model ... 23529c501f
Vykon bude nizsi,nez uvadeny,kvalitu zpracovani si troufnu odhadnout na uroven,,vyhovujici,,.
Zaver:pokud byste vetrnik rad zprovoznil co nejdrive,zacnete kabelazi a stozarem-prace zaberou dost casu a oboji budete potrebovat,at uz se rozhodnete pro jakykoli typ ostatnich komponentu.
Muj znamy zakoupil tento typ:
Kratce jsem ho zkousel ve spojeni s regulatorem,provedeni vetrne elektrarny po strance mechanicke velmi slusne,masivni,vetrnik t.c.pracuje na ostrovnim systemu,vykon za velmi silneho vetru pres 1 kW,regulator
http://www.solar-elektro.cz/index.php?a ... &catg=2107
nestihal brzdit,nastesti poryvy vetru ustaly.
Vykonnejsi provedeni tehoz:
Cena je ale dost vysoka.
Jednim z vetrniku,ktere zkousim,je i typ
http://www.ebay.de/itm/24V-White-Editio ... 1710136254?
Ista breeze-Turecko,kvalita zpracovani neni vynikajici,vykon oproti uvadenym udajum priblizne polovicni,zarizeni je funkcni.
Typ,ktery uz byl pravdepodobne zminovan:
http://www.ebay.de/itm/48V-1-5-KW-Model ... 23529c501f
Vykon bude nizsi,nez uvadeny,kvalitu zpracovani si troufnu odhadnout na uroven,,vyhovujici,,.
Zaver:pokud byste vetrnik rad zprovoznil co nejdrive,zacnete kabelazi a stozarem-prace zaberou dost casu a oboji budete potrebovat,at uz se rozhodnete pro jakykoli typ ostatnich komponentu.
-
jak rikate zacnu od zacatku. rozhodli jsme se pro trubku jistenou ve 3 nebo 4 vyskach a ze 3 az 4 stran. ocelovymi lany.Misto je videt nekolik kilometru daleko a je to na volnem prostranstvi. mohl by jte mi doporucit rozmery nebo nemate nejaky nakres podle ktereho bych to mohl zhotovit. Koupim kabel a dohodnu minibagr. Nez zapocnu s vykopovymi pracemi rad bych se zeptal co se stavebnim uradem. dekuji za inspiraci a energii kterou do toho vynakladate
-
Ano,skutecne by bylo dobre zajit na stavebni urad a dotazat se,jak podrobnou dokumentaci budou pozadovat a jaky stupen slozitosti bude mit takovato akce po strance povoleni,schvalovani,souhlasu ruznych organu statni spravy ...
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 78 Odpovědi
- 6592 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Doktor
-
- 17 Odpovědi
- 1394 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od cipis
-
- 12 Odpovědi
- 1095 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od NOPARasito
-
- 12 Odpovědi
- 4744 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od tomas
-
-
24/7 PC farma na solar zly a drahy napad?
od kobi » » v Servery, počítače a notebooky
24/7 PC farma na solar zly a drahy napad?
- 12 Odpovědi
- 2907 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od rottenkiwi
-