Axpert nebo Siton ?
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Re: Axpert nebo Siton ?
Tak tak. Sitonek také používám pro rychlovarnou konvici, remosku, přímotop bez ventilátoru... Ta vrtačka mě normálně zaskočila. Siton prý nemá rád indukční zátěž, i autor na to upozorňuje.olozx6r píše:Ja na Sitonu mimo ohrevu TUV varim, ohriva olejovy i vzduchovy primotop a nedavno probehla zkouska vrtacky, kterou normalne tocil
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
-
ad BEL - a jak to má interně vyřešené ? ten DC výstup je jen přes obyč relé (nebo FET relé ?) z panelů, nebo je tam ještě v cestě nějaký buck/boost ? nedá se to nikde dočíst ani najít schema...
Všechny měniče typu Siton (Oplocký, SolarEco, snad i ten Bel a spousta dalších co jde najít) vycházejí z této původní open source konstrukce -> http://danyk.cz/menic230_6.html - jen tam tyto konstrukce doplňují (dnes) malý procesor na řízení navíc (což je fajn a účel to splňuje).
Proč to zmiňuji - když se podíváte na původní Danykovu stránku, tak tam tomu měniči samotnému předchází zvyšovací zdroj. To celé je pak původní originální konstrukce.
Nabízí se tedy úvaha, jestli nechat panely v kombinaci 3sXp pro Axpert (King atd.), tedy na nízkém Voc, předřadit před Siton takovýto zvyšující zdroj (o patřičném výkonu) a přepínat si je mezi MPPT vstupem Axpertu a takovýmto zvyšujícím zdrojem pro Siton.
Ale přijde mi to jako celkem překombinovaná úvaha, a určitě zbytečná. Lepší mít dva oddělené systémy.
Nebo zkusit nízkonapěťovou spirálu a Siton provozovat na nízkém vstupním napětí, i to by mělo jít - jen pozor na proudy, to bude asi stopka.
Spíše než o technické řešení bych měl obavu o skutečný provoz.
Protože pokud má prioritu ohřev boileru (a to obvykle všude má), tak to kolikrát trvá i celý den (a pokud nesvítí, tak ani to nestačí) než se nahřeje. A když ne, tak se mu musí ještě externě topit, přepínat na jiný zdroj atd.
A kolik by pak zbylo (nezbylo) na provoz AC měniče ?
A to je o to o co tu běží. Je-li priorita boiler a současně AC měnič, tak za mě určitě zvážit dva plně oddělené systémy, a snažit se oba nezávisle vytěžovat (Siton do více boilerů, podlahovky, atd.).
Všechny měniče typu Siton (Oplocký, SolarEco, snad i ten Bel a spousta dalších co jde najít) vycházejí z této původní open source konstrukce -> http://danyk.cz/menic230_6.html - jen tam tyto konstrukce doplňují (dnes) malý procesor na řízení navíc (což je fajn a účel to splňuje).
Proč to zmiňuji - když se podíváte na původní Danykovu stránku, tak tam tomu měniči samotnému předchází zvyšovací zdroj. To celé je pak původní originální konstrukce.
Nabízí se tedy úvaha, jestli nechat panely v kombinaci 3sXp pro Axpert (King atd.), tedy na nízkém Voc, předřadit před Siton takovýto zvyšující zdroj (o patřičném výkonu) a přepínat si je mezi MPPT vstupem Axpertu a takovýmto zvyšujícím zdrojem pro Siton.
Ale přijde mi to jako celkem překombinovaná úvaha, a určitě zbytečná. Lepší mít dva oddělené systémy.
Nebo zkusit nízkonapěťovou spirálu a Siton provozovat na nízkém vstupním napětí, i to by mělo jít - jen pozor na proudy, to bude asi stopka.
Spíše než o technické řešení bych měl obavu o skutečný provoz.
Protože pokud má prioritu ohřev boileru (a to obvykle všude má), tak to kolikrát trvá i celý den (a pokud nesvítí, tak ani to nestačí) než se nahřeje. A když ne, tak se mu musí ještě externě topit, přepínat na jiný zdroj atd.
A kolik by pak zbylo (nezbylo) na provoz AC měniče ?
A to je o to o co tu běží. Je-li priorita boiler a současně AC měnič, tak za mě určitě zvážit dva plně oddělené systémy, a snažit se oba nezávisle vytěžovat (Siton do více boilerů, podlahovky, atd.).
ostrovní FVE
-
Priorita bojler v systému dvou MPPT na jedné panelové sadě je dost ošemetná věc. Nemusí se dostávat bateriím. Takže za mě určitě volit jako prioritu baterie, a až co zbyde pustit do bojleru.
11S (8 REC 295Wp POLY + 3 Canadian Solar 300Wp) Axpert VM II 24V/3000W, 2P Canadian Solar + MPPT Victron Smart Solar 100/20 + Carspa 24/230, 600W Pure sine + 4x Varta 6V/232Ah.
-
Jo, dokud je člověk sám a nemá doma rodinu... jak má tak je priorita boiler na prvním místě...
ostrovní FVE
-
Anebo má možnost natápět bojler Dakonem a v Dakonu topit "potěžebními zbytky" z lesa co je za chalupou.
-
mal by to prepinat FET, na dc vystupe je to co je na paneloch, vystup niako neupravuje, neni tam buck boost...rokytna píše:ad BEL - a jak to má interně vyřešené ? ten DC výstup je jen přes obyč relé (nebo FET relé ?) z panelů, nebo je tam ještě v cestě nějaký buck/boost ? nedá se to nikde dočíst ani najít schema...
podla mna je to idealne riesenie na 3s2p panely a zakazkovu 1500W 90V spiralu, na dc vystupe bud mppt axpert alebo napriklad eSmart3. vyhoda je aj pouzitie napatia do 120V kedy netreba pouzivat "hlidac izolacniho stavu" a teda by mohla byt prevadzka bezpecnejsia.
ale ako vravim ne to vsetko neodskusane, cisto len v teoretickej rovine. cakam na odpoved od nadeta.cz o zakazkovej spirale a podla toho uvidim ci do toho skusim ist...
•MPP Solar PIP-5048MK•3.69kWp•18kWh LiFePo4•
-
Tak furt mám trochu dilema , každopádně sitona už mám nějakou dobu objednanýho, v nejhorším ho tam nedám a pošlu ho dál do světa. Zajímalo by mě jestli někdo náhodou taky neohřívá vodu Axpertem. Jak se chová když nevyrobí tolik energie a a bojler bude chtít 2kw, skočí do nejaky chyby ? Siton ten pošle do bojleru i pár watu jestli to chapu dobře.
-
Siton je jen prevadec DC na modifikovanou AC "sinusovku" neboli "ctveratou" nic vic.( Takze jen odporove spotrebice) S ucinnosti cca 95-97%.Vasekk píše:Tak furt mám trochu dilema , každopádně sitona už mám nějakou dobu objednanýho, v nejhorším ho tam nedám a pošlu ho dál do světa. Zajímalo by mě jestli někdo náhodou taky neohřívá vodu Axpertem. Jak se chová když nevyrobí tolik energie a a bojler bude chtít 2kw, skočí do nejaky chyby ? Siton ten pošle do bojleru i pár watu jestli to chapu dobře.
Axpert umi sinus, do chyby nepadne pokud bude mit dostatek v baterkach a kdyz take ne, cvakne na DS.
Ale u Axperta ti doufam vsichni i ja doporucim vytezovak, takze to bude fungovat podobne jako Siton(takze idealne posilat to co daji aktualne panely) jen s mensi ucinnosti, ale moznosti pripojeni veskerych spotrebicu(a to i co obsahuji elektroniku nebo AC motory). Jo je to dilema.
Ja treba na zimu plánuju Sitony na bojler a akumulacku.
A Axperty me obslouzi klimu atd.
Jo je to na kazdem jak si to udela.
Spravne jsi podotkl, ze Siton (kdyz se rozhodnes jinak) posles dal a asi i jen se ztratou za postovne
-
No vždyť jsem to tu psal, jak se chová Axpert, když bojler bude chtít 2kW a na panelech takový výkon není. Záleží na tom, jakou prioritu má Axpert nastavenou. Buď si chybějící energii přisosne z DS, anebo z baterek, pokud nemáš DS připojenou na AC vstupu. A že teda sosat umí, když je třeba, 100A tam máš ve vteřině. Ono to jde, natápět Axpertem bojler i bez vytěžovače, ale musíš koukat na oblohu a dávat bacha na mraky. Ovšem, jak často je jasná obloha? Takže natápění samotným Axpertem tak nějak nedoporučuji. Leda připojit další bižuterii, nějaký ten vytěžovač a podobné bazmeky, se kterými ti ale rád poradí někdo zkušenější.Vasekk píše:Tak furt mám trochu dilema , každopádně sitona už mám nějakou dobu objednanýho, v nejhorším ho tam nedám a pošlu ho dál do světa. Zajímalo by mě jestli někdo náhodou taky neohřívá vodu Axpertem. Jak se chová když nevyrobí tolik energie a a bojler bude chtít 2kw, skočí do nejaky chyby ? Siton ten pošle do bojleru i pár watu jestli to chapu dobře.
-
Já bych to takhle konfrontačně nestavěl Ax vs Sit. Podle mě hrozně záleží na podmínkách. Třeba u nás, i když je přes den oblačno, nebo polooblačno, tak navečer se na 99 procent vyčasí.
Pak další podmínka, my jsme třeba celá rodina většinu dne doma. Já pracuju z domu, vařím, manželka do práce jen odskakuje, pere, suší v sušce, děcka studujou na vejškách, PC jedou 2 nebo i 3 kousky, bába kouká TV dědek jakbysmet.
Čili pro mě by byl asi axpert jasná volba s tím, že přebytky by se pouštěly do bojleru, kterej bych stejně musel za stávající situace jenom předřadit před ohřev plyn. kotlem. A pro mě lepší nedohřátá - nebo lépe řečeno jen předehřátá -voda-, ale pokrytej celej den barák. K čemu mě bude přetopená voda a nepokrytá spotřeba baráku?
Pak další podmínka, my jsme třeba celá rodina většinu dne doma. Já pracuju z domu, vařím, manželka do práce jen odskakuje, pere, suší v sušce, děcka studujou na vejškách, PC jedou 2 nebo i 3 kousky, bába kouká TV dědek jakbysmet.
Čili pro mě by byl asi axpert jasná volba s tím, že přebytky by se pouštěly do bojleru, kterej bych stejně musel za stávající situace jenom předřadit před ohřev plyn. kotlem. A pro mě lepší nedohřátá - nebo lépe řečeno jen předehřátá -voda-, ale pokrytej celej den barák. K čemu mě bude přetopená voda a nepokrytá spotřeba baráku?
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
-
Cítím to stejně. No a co, když zůstane něco nevytěženo na střeše? Pár wattama bojler stejně nevytopím, ale hlavně je třeba připravit o kšeft distributora. Každou kravinku pověsit na Axperta.
-
ak sa bavime o tychto menicoch na ohrev vody, je siton ten "najlepsi"?
a co sa tyka bezpecnosti tychto menicov? Spominal sa tu na fore "hlidac izolacniho stavu", vedel by niekto nakreslit ako tie menice pozapajat Bezpecne a popripade aky hlidac izolacniho stavu a ake bezpecnostne prvky pouzit?
a co sa tyka bezpecnosti tychto menicov? Spominal sa tu na fore "hlidac izolacniho stavu", vedel by niekto nakreslit ako tie menice pozapajat Bezpecne a popripade aky hlidac izolacniho stavu a ake bezpecnostne prvky pouzit?
-
Pokud můžu mluvit za sebe, Siton je určitě nejlepší co se týče porovnání cena/výkon - či uživatelský komfort. Pokud jde o bezpečnost, nevím co tím autor myslel. Siton je v plastové krabičce, hliníkový chladič na povrchu musí být uzemněn. Stejně tak bojler.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Hlídač izolačního stavu je dobrej benefit, ale v tomhle případě řádově dražší než měnič. Mám nějakou myšlenku, ale nemám čas ani na vyzkoušení základní funkce.
U sitonu může dojít k poruše izolace na DC straně - potom není výstup symetrický sinus oproti zemi, ale vlastně je to pulzující DC, jako u původní varianty oplockého, a nebo dojde k poruše izolace na AC straně, což bez současné poruchy izolace panelů vlastně nezpůsobí žádný problém, pokud jsou panely PID odolné a je to ve stavu podobném, jako s beztransformátorovým síťovým měničem. Jediný problém budou mít ti, co používají RS485, protože jim na té sběrnici všechno shoří, v sitonu není galvanický oddělení RS458, doporučuju doplnit...
U sitonu může dojít k poruše izolace na DC straně - potom není výstup symetrický sinus oproti zemi, ale vlastně je to pulzující DC, jako u původní varianty oplockého, a nebo dojde k poruše izolace na AC straně, což bez současné poruchy izolace panelů vlastně nezpůsobí žádný problém, pokud jsou panely PID odolné a je to ve stavu podobném, jako s beztransformátorovým síťovým měničem. Jediný problém budou mít ti, co používají RS485, protože jim na té sběrnici všechno shoří, v sitonu není galvanický oddělení RS458, doporučuju doplnit...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
vedel by si odporucit nejaky konkretny hlidac izolacniho stavu, pouzitelny so Sitonom?kodl69 píše:Hlídač izolačního stavu je dobrej benefit, ale v tomhle případě řádově dražší než měnič. Mám nějakou myšlenku, ale nemám čas ani na vyzkoušení základní funkce.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
třeba tohle, https://katalog.hakel.cz/produkty/hig94/ ale to si nekoupíš, a hlavně ti to nic moc nepřinese, stačí občas zkontrolovat napětí na panelech, jak AC, tak DC. Pokud důsledně dodržíš dvojitou izolaci a uzemnění boileru (a chladiče, já ho schovávám do bedny, takže taky dvojitá izolace) tak o nic nejde. Hlídání izolačního stavu má význam v rozvodu, kde je zapojeno několik spotřebičů a přístrojů třeba přes zásuvky...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Plazivec píše:Třeba u nás, i když je přes den oblačno, nebo polooblačno, tak navečer se na 99 procent vyčasí.
prepáč nedalo mi... ako ti toto pomôže ? máš nejakú tajnú nočnú technológiu ?
FV-1, 60°, 2019 3x Suntech STP280-20/Wfw (840Wp), EPSOLAR LS3024B (30A)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
FV-2, 35°, 2020 3x CSUN 280-60P (840Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-3, 35°, 7/2020 4x Trinasolar TSM-235 (940Wp), SRNE ML 40A MPPT
FV-4, 35°, 10/2021 2x Moser 220Wp (440Wp), EPEVER LS3024B (30A),
FV-5, 45°, 9/2022 6x Trinasolar 235Wp (1400Wp), Easun ISolar SPS 3kW
Meniče: Carspa 3000W (špičk.9000W), Easun ISolar SPS 3kW
batérie: 16x 200Ah LiFePo4 (24V) + 8x 280Ah LiFePo4 (24V)
-
Děkuji všem za příspěvky a rady . V pátek dorazil Siton ,tak to prozatím vyhrál .
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 2929 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od pekoz
-
- 10 Odpovědi