budování ostrovní fve

Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
Screemy

Re: Rozšíření špatně zvoleného ongridu ...

Příspěvek od Screemy »

Btw vás kontakt má daly i jk bms
Screemy

Příspěvek od Screemy »

Diablo1st píše:
Screemy píše:Tak 16 280Ah článku vyjde na 2055$ :)
14kWh za 2000€ je podľa teba veľa? Pozri sa čo by stála baterka od Pylontech v rovnakej kapacite.

Výmenou on-gridu za hybrid si moc nepomôžeš, lebo pravdepodobne to bude 3f menič s HV baterkami, ktoré je treba kúpiš aspoň 4ks (ideálne 6ks) čo stojí viac ako 2k€.
Ale áno aj toto je riešenie. ;)
Neee já to nemyslel tak, ze je to moc :) pravé ze mě to oproti pylonu přijde za hubičku :)

Ano, musel by to být 3F

Sle však bych mohl najít hybrid a k tomu dat battery box poskládány z baterii výše, ne?!
Diablo1st
Lokalita: MY, SR
Výkon panelů [Wp]: 10200
Kapacita baterie [kWh]: 15

Příspěvek od Diablo1st »

Skladať HV batérie doma je troška komplikované a aj nebezbečné, ale skúsiť môžeš :lol:

3f hybrid 48V vyrába mpp solar, len má vysokú vlastnú spotreby. Väčšina známych výrobcov (solax, goodwe, sofar) prešla na HV batéria kvôli vyššej účinnosti. Možno existujú aj iné modely od iných výrobcov, až taký prehľad nemám.
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
Screemy

Příspěvek od Screemy »

Bms 200A bych bral, nebo?

Nebezpečné to je, to vím, ale proč to nezkusili :-D
Screemy

Příspěvek od Screemy »

Ještě jsem si vzpomněl na YouTube (Teslacek) jsem viděl video, kde říkali ze skládat ze 3 1f investorů to je lepší?
mgx

Příspěvek od mgx »

Diablo, nepotrebujem automaticky prepinat DS/FVE. Ja som s menicom stale sfazovany s distribuciou a ak chcem, aby sa tahalo z distribucie (napr. pri poklese SOC baterie pod 20% alebo splneni inych podmienok), tak studer podla nastavenia prejde z ostrovnej prevadzky alebo hybridnej prevadzky na "distribucnu" s tym, ze dobijem baterku. Poviem rovno, u mna stav ze by som nutene zhodil baterku nastal za poslednych 7 rokov asi 2x (aj to som chcel) a pocas rok+ kedy bol v rozvadzaci aj ATS GEYA, to neslo ani raz. takze zbytocny kram naviac. Ale ak mas iny system (Axpert, victron neviem) tak to moze byt riesene aj ATSkom alebo 2ma stykacmi s blokovanim.
marko250
Lokalita: Hlučín

Příspěvek od marko250 »

Screemy píše:
Diablo1st píše:
Screemy píše:Tak 16 280Ah článku vyjde na 2055$ :)
14kWh za 2000€ je podľa teba veľa? Pozri sa čo by stála baterka od Pylontech v rovnakej kapacite.

Výmenou on-gridu za hybrid si moc nepomôžeš, lebo pravdepodobne to bude 3f menič s HV baterkami, ktoré je treba kúpiš aspoň 4ks (ideálne 6ks) čo stojí viac ako 2k€.
Ale áno aj toto je riešenie. ;)
Neee já to nemyslel tak, ze je to moc :) pravé ze mě to oproti pylonu přijde za hubičku :)

Ano, musel by to být 3F

Sle však bych mohl najít hybrid a k tomu dat battery box poskládány z baterii výše, ne?!

Pozor na jmenovité napětí HV baterie,většinou začíná na 300VDC a to je 100ks článků lifepo4,je to kvůli plnému výkonu měniče na backup vývodu.Většina 3f hybridních měničů to tak má Solax,Sofar.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
Screemy

Příspěvek od Screemy »

Pozor na jmenovité napětí HV baterie,většinou začíná na 300VDC a to je 100ks článků lifepo4,je to kvůli plnému výkonu měniče na backup vývodu.Většina 3f hybridních měničů to tak má Solax,Sofar.[/quote]

Ty jo, moc díky za upozornění :)

Nemám problem koupit 16ks 280Ah + bms za $2200, ale musím mít jistotu funkčnosti :) jednou už jsem zbytecne zaplatil za ongrid, tak tes už rozvazovat nemůžu /)
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

Screemy píše:Ještě jsem si vzpomněl na YouTube (Teslacek) jsem viděl video, kde říkali ze skládat ze 3 1f investorů to je lepší?
3f systém u FVE je proste drahá sranda a pre väčšinu domácností úplne zbytočná. Nedá sa jednoznačne povedať, že by jedna 3f krabica bola horšia ako 3x 1f, vždy je to veľmi subjektívne. Keďže veľmi málo spotrebičov na 3f, 2x5kW jednofázovo bežnej domácnosti bohato postačuje.
Victron ESS AC Coupling:
Screemy

Příspěvek od Screemy »

Diablo1st píše:
Screemy píše:Ještě jsem si vzpomněl na YouTube (Teslacek) jsem viděl video, kde říkali ze skládat ze 3 1f investorů to je lepší?
3f systém u FVE je proste drahá sranda a pre väčšinu domácností úplne zbytočná. Nedá sa jednoznačne povedať, že by jedna 3f krabica bola horšia ako 3x 1f, vždy je to veľmi subjektívne. Keďže veľmi málo spotrebičov na 3f, 2x5kW jednofázovo bežnej domácnosti bohato postačuje.
Tak ono když se zamyslím, tak kromě FVE, TČ a varné desky nic doma 3F nemám (ano 3f zasávky na cirkulu atd, ale to vyuzivam opravdu malo kdy)
Screemy

Příspěvek od Screemy »

Jenže u mě TČ 3f je prostě největší žrout ...

dnešek aktuálne spotřeba 42kWh
22kWh FVE vyrobila
13,7kWh poslala do sitě protože nebyla spotřeba
ze 42kWh bylo 34kWh jenom 3f TČ
zbylyých 9kWh je zbytek baráku

Jako OK, v létě poběží TČ (1f které plánuji na ohřev bazénu, má 1kw příkon) plus mám v plánu cca 3kw v serverech. 3f TČ pobeží na dohřev TUV v bojleru (co nedohřeje patrona z FVE přes wattrouter) ...

Já jen přemýšlím, zda si vlastně 1f FVE hybridem/ostrovem vlastně nějak pomůžu, nebo jsem už brutálně zamotanej ....

Díky za čas, trpělivost a nervy
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od kodl69 »

cože? Dnes 34kWh do TČ? já dnes poslal cca 10kWh do podlahovky, a to stačilo na udržení 22°C v celým baráku. TUV už delší dobu zvládá ohřívat fototermika, takže nějakejch 16kWh stačilo dnes na celou domácnost, regulátor se po poledni přepnul do floatu a nebylo kde spotřebovávat. To, co vytápíš je nějakej zámek, nebo opevněný hradiště?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
soami
Lokalita: Posázaví

Příspěvek od soami »

Kombinace velkých TZ a hlavně špatně nastavené regulace TČ. Když jsem viděl ten graf příkonu-to je prostě totálně špatně. To TČ nejede jako invertor, ale jen on/off. Za dnešek mám 9.2kWh (TZ 6.6kW/-15)
Screemy

Příspěvek od Screemy »

kodl69 píše:cože? Dnes 34kWh do TČ? já dnes poslal cca 10kWh do podlahovky, a to stačilo na udržení 22°C v celým baráku. TUV už delší dobu zvládá ohřívat fototermika, takže nějakejch 16kWh stačilo dnes na celou domácnost, regulátor se po poledni přepnul do floatu a nebylo kde spotřebovávat. To, co vytápíš je nějakej zámek, nebo opevněný hradiště?
Bohužel podlahovku nemám, respektive elektrické rohoze, které radši nepoužívám.

Mám velké tepelné ztráty, před výměnou radiatoru, oken a rekonstrukci půlky podkroví nějakých 18kW… podle mě největší problem bude blbě/málo zateplení střechy a od země je strašný chlad (v přízemí je keramická dlažba)

Patronu do bojleru mám cca týden (teprve) a chybí ještě donastavit wattrouter (prý to udělá servis co přijede i na kontrolu TČ)

Starší RD bez polystyrenu s plastovými okny o velikosti 257m2 … když kouknes do starší příspěvku, tak chyba dle mě bude v TČ jelikož cykluje a spina na max ….
soami píše:Kombinace velkých TZ a hlavně špatně nastavené regulace TČ. Když jsem viděl ten graf příkonu-to je prostě totálně špatně. To TČ nejede jako invertor, ale jen on/off. Za dnešek mám 9.2kWh (TZ 6.6kW/-15)
To si taky myslim, ale první telefon na servis a vysvětlení bylo ze je to normální … po druhé když jsem se nenechal odbyt tak prý pošlou servis …
Screemy

Příspěvek od Screemy »

Btw z venkovní jednotky TČ vede cca 15m trubek s vodou, která se do TČ honí, a to vede to technické místnosti do 400l akumulacky. Z té už potom je napojeno topení.
Screemy

Příspěvek od Screemy »

Od 21 od večera je zapnuty noční režim, to znamená topení na 18 stupňů. Ráno v 6 se zapíná denní režim, topení na 20 stupňů .... Z grafu je vidět nárust spotřeby spojený se zapnutím topení ... Podle štítku, má TČ max příkon 5,2kW, takže evidentně tomu musí pomoci ještě i 3-6-9kW patrona ...
Snímek obrazovky 2022-04-14 v 6.49.51.png
PetrDubi
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Příspěvek od PetrDubi »

Ano, to bývá ten problém.. Patrona se spíná kdykoliv i když by stačilo jenom chvilku počkat a potom to žere i "trávu okolo fomu". To je holt problém špatně navržené regulace od výrobce nebo špatně nastavené regulace od prodejce (případně oboje).. Každopádně dohřev by neměl zapínat při teplotách nad teplotou pro bivalenci a ta teplota by měla být nastavená někde v mrazech pod nulou. Při teplotách kolem nuly nebo vyšších nesmí vůbec zapnout. Bohužel to je častý nešvar u TČ nainstalovaných firmou - úplně to samé jako FV od firem..
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
Screemy

Příspěvek od Screemy »

PetrDubi píše:Ano, to bývá ten problém.. Patrona se spíná kdykoliv i když by stačilo jenom chvilku počkat a potom to žere i "trávu okolo fomu". To je holt problém špatně navržené regulace od výrobce nebo špatně nastavené regulace od prodejce (případně oboje).. Každopádně dohřev by neměl zapínat při teplotách nad teplotou pro bivalenci a ta teplota by měla být nastavená někde v mrazech pod nulou. Při teplotách kolem nuly nebo vyšších nesmí vůbec zapnout. Bohužel to je častý nešvar u TČ nainstalovaných firmou - úplně to samé jako FV od firem..
Jsem z toho už na palici ...

Jaké je řešení? Omlátit jim to o hlavu, aby to 100% opravili (když já jim už nevěřím), vypnout jistič na patronu? Od stejné firmy jako TČ mám i FVE .. byla to celková dodávka, cenově přijatelná s vyřízením dotací (které ještě stejně nemám). Ale koukam, že dobrý výběr to asi nebyl ...
Pawel

Příspěvek od Pawel »

Je to pohroma této doby a dotací tak že to dělá každý lojza. Shrábnou prachy a pryč. To samé je u automatických kotlů trubku připojit umí každý topenář, zásuvky zastrčit také a na nastavení odpoví zákazníkovi na to přijdete a je pryč.
Diablo1st

Příspěvek od Diablo1st »

TČ vyzerá v pohode, len tá regulácia "troška" pokryvkáva. Ešte som troška nepochopil to zapojenie, ty tam máš aj akumulačnú nádrž a ešte aj bojler? Či som zle pochopil?

Akumulačná nádrž sa dáva práve pri on/off TČ, aby sa obmedzilo časté spínanie, ktoré spôsobuje najväčšie opotrebenie. U invertorového TČ osadenie akumulačky je troška nezmyselné, keďže by sa reguluje samotné TČ. Ak by sa podarilo spojazdniť reguláciu, potom by aj využitie FVE bolo väčšie. Častým spínaním to TČ vydrží tak záruku.
Victron ESS AC Coupling:

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek