Napěťový-odporový dělič
Home Assistant, Arduino, SDS, Raspberry, Linux, vzdálený dohled, automatizace, měření, opensource, closedsource, hotová řešení, DIY, stavebnice, komponenty, software, postupy, návody, schémata, rady, zkušenosti ...
-
- Reputace: 3
Napěťový-odporový dělič
Měl bych dotaz k "výrobě" odporového děliče. Nejsem elektotechnik, ale něco nastudováno mám, přesto bych se potřeboval zeptat znalejších:
a/ Již loguji vcelku úspěšně napětí pomocí děliče a arduina na bateriích do cca 32V
rezistor R1 10k
rezistor R2 1k8
Chyba měření oproti tomu co ukazuje regulátor(eTRACER 4415N) a mulimetr je ale někde kolem 0,5V. S tím souvisí i má první otázka. Jak moc přesné se musí použít rezistory ? Samosebou čím přesnější tím asi lepší, ale jaké používáte vy ? Momentálně tam jsou asi ty nejhorší - tolerance asi 5%, teplotní koeficient také asi nic moc. Jak velký vliv má teplotní koeficient rezistoru na měření ?
b/ Chtěl jsem si dodělat stejným způsobem i měření napětí na panelech. ( momentálně zapojeny 4ks 230Wp do série, čili napětí se může vyšplhat až k limitním 150V). Sestavil jsem tedy dělič na cca 162V
R1 - 4k7
R2 - R150
Ovšem ten pár dní měřil, ovšem poté R1 shořel. Napadlo mě zda v tomto případě nebyl i špatně dimenzovaný dostatčný výkon rezistoru. Jak jej přesně spočítat ? Jaké rezistory případně zde použít (tolerance, teplotní koef., výkon)?
S jakým proudem nutno počítat v případě výpočtu potřebného výkonu rezistoru u arduina ?? ( 40mA na pin)
Předem všem moc děkuji za nakopnutí a posunutí dále.
a/ Již loguji vcelku úspěšně napětí pomocí děliče a arduina na bateriích do cca 32V
rezistor R1 10k
rezistor R2 1k8
Chyba měření oproti tomu co ukazuje regulátor(eTRACER 4415N) a mulimetr je ale někde kolem 0,5V. S tím souvisí i má první otázka. Jak moc přesné se musí použít rezistory ? Samosebou čím přesnější tím asi lepší, ale jaké používáte vy ? Momentálně tam jsou asi ty nejhorší - tolerance asi 5%, teplotní koeficient také asi nic moc. Jak velký vliv má teplotní koeficient rezistoru na měření ?
b/ Chtěl jsem si dodělat stejným způsobem i měření napětí na panelech. ( momentálně zapojeny 4ks 230Wp do série, čili napětí se může vyšplhat až k limitním 150V). Sestavil jsem tedy dělič na cca 162V
R1 - 4k7
R2 - R150
Ovšem ten pár dní měřil, ovšem poté R1 shořel. Napadlo mě zda v tomto případě nebyl i špatně dimenzovaný dostatčný výkon rezistoru. Jak jej přesně spočítat ? Jaké rezistory případně zde použít (tolerance, teplotní koef., výkon)?
S jakým proudem nutno počítat v případě výpočtu potřebného výkonu rezistoru u arduina ?? ( 40mA na pin)
Předem všem moc děkuji za nakopnutí a posunutí dále.
- mypower.cz
- R.I.P.
- Reputace: 521
-
- Reputace: 16
Re: Napěťový-odporový dělič
K tomu bodu b. Panely by som pripojil iba na 3 do serie. Cez zimu je napätie vyššie a hrozí poškodenie regulátora. Al ma pamäť neklame tak boli tu aj take pripadny.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
-
OK, vím a mám to v úmyslu. Už mám další 2ks ve sklepě, takže budou 2 stringy po 3ks do série.007ToMMaS píše:K tomu bodu b. Panely by som pripojil iba na 3 do serie. Cez zimu je napätie vyššie a hrozí poškodenie regulátora. Al ma pamäť neklame tak boli tu aj take pripadny.
Regulátor by měl mít i na toto ochranu, ale jasný vím......
-
OK, děkuji, obrázek znám.mypower.cz píše:
Myslím, že tomu začínám rozumnět. Nejvyšší logované napětí jsem našel skoro 126V tudíž P=126V * 0,005A = 0,63W.
Rezistor byl asi 0,6W tudíž měl právo shořet.
Malá podotázka pro můj klid: Kde se vzala ta hodnota 0,005A na obrázku ?
- mypower.cz
- R.I.P.
- Reputace: 521
To je hodnota proudu, ktera tece trvale skrz odpory pri nejvyssim napeti pro tu konkretni vetev. Pokud jsem se nekde nesekl.
-
OK, takže v mém případě tam teklo I=U/R .... I=150/4700=0,032A Což je opravdu dost.mypower.cz píše:To je hodnota proudu, ktera tece trvale skrz odpory pri nejvyssim napeti pro tu konkretni vetev. Pokud jsem se nekde nesekl.
Budu muset použít větší hodnoty rezistoru.