Prepinanie odporovych zatazi, priorita + FVE/DS

Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
JirkaE
Reputace: 103
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Prepinanie odporovych zatazi, priorita + FVE/DS

Nový příspěvek od JirkaE »

Sanc0 píše: čtv lis 07, 2024 9:31 am
To:Jirka
Neni to asi celkom tak, prevadzkujem obcas aj pri 11 ohm, pasívny chladic studeny, napatie samozrejme nizsie ako nominal, do 180V. Hranicny parameter je aj 20A a to samozrejme nebolo dosiahnute. A to je ta recnicka otazka. Ci vadi napr 10 ohm pri 160V = 16A
Nejde o výsledný výstup, ten se mění od rána do večera, jde o připojenou spirálu a její odpor.

Aby jsi šel na 11 Ohm, musel by jsi připojit skoro 5kW spirálu, nebo ne ?

To předpokládám neděláš, jen počítáš napětí na výstupu a tam má spirála pevný odpor.
Bojler 1 už zas z FV všechny v řadě
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Sanc0
Reputace: 3
Lokalita: Spišská Nová Ves

Nový příspěvek od Sanc0 »

JirkaE píše: čtv lis 07, 2024 9:53 am
To předpokládám neděláš, jen počítáš napětí na výstupu a tam má spirála pevný odpor.
Boli to dva bojlery 2000+2000W+350W podlaha v kupelni. Trochu som sa obaval co to urobi ale fungovalo to v pohode, 5kW by som samozrejme neriskoval.
Riesime tu pointu ako prepnut zataz a nepretazit vystup. Prudove rele to riesi ale kym zareaguje a prepne dojde ku kratkodobemu pretazeniu vystupu.
A ja sa pytam ci to vadi, ci nevadi.

Mam v hlave riesenie, ktore musim domysliet a otestovat. Jedna sa sa o monitorovanie prudu cez odpor, cize zopnutie termostatu bojleru nesposobi ziadny problem, prud narastie o par mA a nasledne stikac zopne a monitorovaci odpor bude odpojeny z obvodu a bojler pobezi naplno.
Panely: JINKO JKM625N-78HL4-BDV, string 5x seriovo, vykon 3,1kWp, 230V, 13,5 A
Regulátor: ECO Solar Boost MPPT-4000 4kW GRID
JirkaE

Sanc0 píše: čtv lis 07, 2024 11:02 am
JirkaE píše: čtv lis 07, 2024 9:53 am
Boli to dva bojlery 2000+2000W+350W podlaha v kupelni. Trochu som sa obaval co to urobi ale fungovalo to v pohode, 5kW by som samozrejme neriskoval.
Riesime tu pointu ako prepnut zataz a nepretazit vystup. Prudove rele to riesi ale kym zareaguje a prepne dojde ku kratkodobemu pretazeniu vystupu.
A ja sa pytam ci to vadi, ci nevadi.
Asi to má nějakou rezervu, ale na tohle odpovědět neumím, nikdy jsem tak velký výkon (odpor) nepřipojil... :dontknow:

Já to vyřešil tím opožděním sepnutí, ale byl to jen vedlejší produkt přepínání stringů - ne původní úmysl.

Nemůžu si dovolit testovat samotné vrchní hranice regulátoru, to je už drahá sranda, navíc to neumím opravit.

Edit:
Takhle to vypadá - pokud si tam odmyslíš ty 4 stykače - které slouží k jinému účelu - tak to opožděné analogové sepnutí může vypadat takhle.

Zpět jsem opožďovat nepotřeboval, tedy tam je to relé jen jedno, u Tebe bych volil 2ks - jedno na bojler a jedno na kamna.
Respektive jedno pro cívku stykače pro bojler a jedno pro cívku stykače na kamna - pokud se přepne na síť, tak výstup regulátoru pro kamna odpínacím kontaktem odpojit - samozřejmě myslím cívku stykače pro kamna, aby neběželi ze sítě také.

Připojení k síti by řešilo 3 relé, u jiného regulátoru, ale to není u Tebe potřeba, to dělá regulátor sám.

Vždy je tam na 10s nula mezi těma měřákama... tedy ve směru na druhý výstup = v opačném směru jsem to nepotřeboval.

https://photos.app.goo.gl/HaDEYNwt4a9eTp9k6

Ve videu pouze zapínám a vypínám termostat první zátěže.
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
JirkaE

Jeden termostat navíc s NC a NO kontakty a s kapilárou pod plášť a izolaci bojleru a kamna s vlastním termostatem a analogové zapínání s opožděným sepnutím s časovým relé kdy se nemůže nic spolu potkat ani v jednom směru - kamna (oleják) - bojler s prioritou na bojler.

Stávající termostat musí zůstat na max a funguje i jako havarijní a přídavný nový termostat o něco méně.

V případě napájení ze sítě jde AC jen do bojleru, ne do kamen.

schema21.png
Sanc0

Krasne, dal si si pracu. Ano, takto by to slo, riadiace prvky na AC sieti, externy termostat, z FV len vykonove stykace. :yes:
JirkaE

Sanc0 píše: čtv lis 07, 2024 9:10 pm
Krasne, dal si si pracu. Ano, takto by to slo, riadiace prvky na AC sieti, externy termostat, z FV len vykonove stykace. :yes:
:)

Tohle je ideální termostat v reálu, NC/NO - jen já mám ovládání na 12V a k něčemu jinému, ale princip je stejný.

Bojlerový termostat na MAX a tenhle řídí teplotu, bojlerový tak jen jako záložní a pojistný - krom originál havarijního.

Pod páskou pak ještě senzor pro regulátor a další pro měření teploty, celkem jsou tak v tom otvoru 3 senzory teplot v původním otvoru pro orientační teploměr.
https://boiler-1.tmep.cz/

A další den ohřev ze DS :roll:

20241107_214406.jpg
Sanc0

Tak som sa k tomu konecne dostal a dnes otestoval prototyp SMART prepinaca zatazi.
Moj boiler Tatramat mi neumoznuje vymenu termostatu a externym termostatom som to riesit nechcel, riesenim je pre mna "SMART prepinac zatazi" riadeny ESP8266. Samotny system prepinania som okukal z regulatorov ECO Solar Boost MPPT-3000 (aj verzia PRO). Na tento system prepinania presli vo svojich novsich reviziach v2.
ecosolar3000.png
ecosolar3000.png (415.42 KiB) Zobrazeno 178 x
.
Na prepinanie vystupov pouzivaju dva vykonove rele 20A s kontaktami zapojenymi do kriza, co je zaujimave riesenie. Vdaka tomu rieseniu neexistuje moznost (ani pri poruche), aby boli oba vystupy zapojene sucasne. Paci sa mi ako je to vykoumane, tak som to pouzil tiez a vyzera to nasledovne.
reledokriza.png
.
Rele su spinane mosfetmi ktore su ovladane z pinov ESP8266, na ktorom bezi moj oblubeny ESPeasy. Napajanie ESP8266 a cievok rele je poriesene mini spinanym zdrojom 5V. Odber prudu sa meria pomocou prudoveho transformatoru. Funguje to nasledovne.
Po spusteni sa zapina prioritny vystup č1. (boiler). V kratkej casoves slucke (10s) sa kontroluje prudovy odber. Kym prud neklesne pod nastavenu hranicu, slucka cykluje dookola, bojler bezi. Ked sa boiler nahreje a termostat ho vypne, kontrola vyhodnoti pokles prudu a prepne na vystup č2. Ten nieje monitorovany, je nastaveny na casovy interval 15 min. Po tomto case sa prepne na vystup č1. a prebehne kontrola. Pokial boiler neodobera prud, po 10s sa prepne na vystup č.2 a tak to bezi dookola.
Toto je zatial provizorne ale funkcne zapojenie, trochu som musel laborovat s prudovym transformatorom a meranim pomocou ADC pinu ESP8266 ale uz to funguje.
20250405_225129.jpg
Este sa ukaze ake budu nabehy systemu ci to nebude zamrzat kedze je to napajane s FVE. Pokial by to bolo problematicke budem to krmit zo siete.
Matess
Reputace: 186
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

mysli na to že relé občas odejde tak že se mu slepí kontakt... proto i tak je potřeba to správně jistit.
Sanc0

Matess píše: ned dub 06, 2025 12:55 am
že se mu slepí kontakt
Zlepenie kontaktov nesposobi ziadnu katastrofu, maximalne bude trvalo zapnuty jeden z vystupov.
Schvalne, skus mi povedat ako by sa mali zlepit kontakty aby boli trvalo zapnute oba vystupy?
A v tom je to caro :)
Matess
Reputace: 186
Lokalita: Šumperk

Nový příspěvek od Matess »

no tady alespoň vidíš jak poctivě jsem tu studoval...
PetrDubi
Reputace: 292
Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
Výkon panelů [Wp]: 10790
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od PetrDubi »

Sanc má pravdu, pokud se jeden kontakt přilepí, tak pojede trvale jedna zátěž. Pokud sepneš přilepené relé, tak se nestane nic a bude to fungovat stejně jako kdyby jsi nic nesepnul. A pokud sepneš druhé relé, tak se zátěž vypne a nebude fungovat nic jako kdyby byly obě relé vypnutý.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek