dodavka do siete pri off grid elektrarni?
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Reputace: 253
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: dodavka do siete pri off grid elektrarni?
Přetok přes PEN je blbost, to by muselo odejít uzemnění a nastat další poruchy....
3,6kWp
| 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh 

-
- Reputace: 127
- Lokalita: pod Brnem
betmen, podívej se a přečti si vše od začátku co zde v tomto tématu píšu. Jinak bych se stále dokola musel opakovat.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
-
Jaké poruchy, může to dělat DC složka měniče která se uzemní až za měřidlem na straně DS? Pokud tedy není uzemnění jen na straně DS a ekvipotenciální svorkovnice nemá blízko vlastní tyč na straně odběratele.
Jen pro připomenutí. Měnič dává napětí 2x115V pokud není uzemněn. Takže L 115V N115V. Musta jsem multimetrem měřil na kontinuitu N a PE out. Je spojen. Drát žlutozelený tedy dává potenticiál, který pro 230V L a 0V N musí být uzemněn.
Pokud je uzeměnění za měřidlem na straně distributora a rozpojení PEN před měřidlem takže ŽZ se sbíhá s N jde potenciál přes elektroměrové svorky?
Pokud má PEN z DS menší odpor než všechny další pospojení na ekvipotenciální svorkovnici, svodový proud po ŽZ přes elektroměr putuje do země na stranu DS.
Pochybuji že by registry elektroměru nezaregistrovaly dodávku přes N potažmo PEN.
Proudové chrániče nevybaví, protože vše se děje na trase před nimi nebo mimo ně.
-
Nevím jak distribuční elektroměry, ale můj měří pouze L.
A upadlé PEN(zem) jedna porucha, DC napětí na výstupu měniče 2 porucha.....
Neříkám že by to nešlo při souhře okolností, ale je to hodně nepravděpodobné.
A upadlé PEN(zem) jedna porucha, DC napětí na výstupu měniče 2 porucha.....
Neříkám že by to nešlo při souhře okolností, ale je to hodně nepravděpodobné.
3,6kWp

- betmen
- Reputace: 80
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
gupa, normálne som si to nakreslil a stale nechapem, ako to ma namerat prietok na PEN. bez ohladu na to kde je posledny spoj vodica PEN a planety Zem, kedze merany obvod sa neuzatvori.
hlavne ked elmery meraju tok prudu na vodicoch L123 a nie na vodici PEN.
v obrazku si spoj pri fve fazy do jednej.
soban, aj distribucne meraju iba L.
PEN (N) je tam iba na napajanie elmeru o priereze (tusim) 2,5mm2
hlavne ked elmery meraju tok prudu na vodicoch L123 a nie na vodici PEN.
v obrazku si spoj pri fve fazy do jednej.
soban, aj distribucne meraju iba L.
PEN (N) je tam iba na napajanie elmeru o priereze (tusim) 2,5mm2
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
Podle čeho jsi nakreslil značku uzemnění? Podle sebe nebo podle kkristian? Který zatím nesdělil kde to uzemnění vlastně má? Jestli ho má a nepoužívá holé PEN. To prostě nevím.
Možné je a věřím tomu a myslím si že to tam bylo už při instalaci natočené, ale zajímají mne názory co kdyby.
Modrej drát tedy u třífázového elektroměru není 2X? Myslím tím PEN vstup a výstup z DS.
Dále. Must je v ostrovním režimu není zapojen line in a je jednofázový.
Edit: prostě z informací kterých je zatím málo si nemůžu nic podle kkristian krom základních propojení PEN a PE nakreslit, dávám sem otázky na které nevidím odpovědi.
Možné je a věřím tomu a myslím si že to tam bylo už při instalaci natočené, ale zajímají mne názory co kdyby.
Modrej drát tedy u třífázového elektroměru není 2X? Myslím tím PEN vstup a výstup z DS.
Dále. Must je v ostrovním režimu není zapojen line in a je jednofázový.
Edit: prostě z informací kterých je zatím málo si nemůžu nic podle kkristian krom základních propojení PEN a PE nakreslit, dávám sem otázky na které nevidím odpovědi.
-
- Reputace: 9
- Lokalita: Galanta
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5730
- Kapacita baterie [kWh]: 14,3
Toto zial neviem.
6x Longi 370 JV+ 6x Longi 370 JZ 4440 Wp, 3x430 Longi JZ 1290 Wp | Victron 150/35 MPPT | Must PV1800 Pro 5,2 kW | 16x LiFePo4 280Ah
-
Ekvipotenciální svorkovnice má obsazenou svorku pro 10mm v průměru drát typu pozink? Který vede zpravidla nejkratší cestou k zemnící tyči. Nebo minimálně 16mm2 ZŽ který vede ke svorkovnici k tyči.
Nebo k propojení k armování základu domu tz. k železu co je v betonu základu domu.
Nebo k propojení k armování základu domu tz. k železu co je v betonu základu domu.
- betmen
nakreslil som podla toho ako pisal, ze PEN taha z EPS, taktiez DS ma istotne PEN uzemnene minimalne na najblizsim stlpe.
takze prosim vysvetli mi, ako moze vzniknut prietok cez PEN vodic, fakt ma tato tvoja teoria zaujima.
a elmery maju v dnesnej dobe iba privod N na napajanie, teda aspon vsetky tie co pripajam v ramci ZSE, takze ziadny PEN vstup a PEN vystup neexistuje, nie je, nekona sa...
presne podla schemy ako som nakreslil, preto je uplne jedno, kde sa nachadza spojenie s planetou Zem.
takze prosim vysvetli mi, ako moze vzniknut prietok cez PEN vodic, fakt ma tato tvoja teoria zaujima.
a elmery maju v dnesnej dobe iba privod N na napajanie, teda aspon vsetky tie co pripajam v ramci ZSE, takze ziadny PEN vstup a PEN vystup neexistuje, nie je, nekona sa...
presne podla schemy ako som nakreslil, preto je uplne jedno, kde sa nachadza spojenie s planetou Zem.
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
Píšu to stále dokola už mne to nebaví. MUST má propojený N a PE na line out. PE má napojený na svorkovnici. kkristian eví kde má uzemnění. Pokud napojil někde na ŽZ svorkovnici 115V které nemá uzeměněné doma, potenciál se tahá přes za elektroměr do země na straně DS. Pokud je zapojen do elektroměru 2,5mm2 nějaký pen, kčemu prosím tě je určen? Podílí se na měření? Jestli ano, třeba určuje GND nějaké civce, může být ovlivněn stejnosměrnou složkou z N resp. PE Mustu? Ano ne?
Edit: je to vysokofrekvenčně spínaná DC složka neizolovaného měniče typu přímé DC/AC konverze z cca 450VDC na 230VAC. Bez transformátoru. Jeho měnič nepotřebuje např. pro svou funkci baterii. 2x115V. N vznikne propojením PE do svorkovnice měniče Must. Do té doby má jako mnoho jiných měničů 2x115V.
Edit: je to vysokofrekvenčně spínaná DC složka neizolovaného měniče typu přímé DC/AC konverze z cca 450VDC na 230VAC. Bez transformátoru. Jeho měnič nepotřebuje např. pro svou funkci baterii. 2x115V. N vznikne propojením PE do svorkovnice měniče Must. Do té doby má jako mnoho jiných měničů 2x115V.
-
Panebože co nechápeš na tom že přes elektroměr se tahá pouze L !!!!!
Elektroměr má N pouze pro napájení, já u svého mám sice dvě svorky N ale v návodu je jasně napsáno že se N nemusí přerušovat že obě svorky jsou propojené. Žádné PE u elektroměru nemám.
Takže aby elektroměr měřil potřebuje napájení a nějaký proud mezi L vstupem a L výstupem.
A ať bude zem zapojená či ne, ať bude N přerušené nebo ne aby tekl proud směrem do DS přes L tak na L musí být větší napětí jak na L z DS a to ten měnič nedá!
Jinak podle mě u něj k žádné dodávce nedošlo protože registr 2.8.0 mu problikne a přeskočí na další 8.8.0 a proč to dělá jednoduše proto že tam bude hodnota "0" a proto ho nezobrazuje, proč by jinak registr 2.8.0 nezobrazoval, ale jalovou dodávku - registr 8.8.0 zobrazí kde má "8777kVArh" kdyby registr i ten 8.8.0 nezobrazoval tak by se dalo předpokládat že je to zakázané, ale jalovou dodávku ukáže a činnou ne?????
Podle mě mu roste jalová dodávka kterou produkuje varná deska jak spíná a protože ostatní je na FVE tak to elektroměr zaznamenává......
A ufounské teorie že odpojením zemění se začne počítat dodávka nevěřím protože N přes elektroměr neprochází a měří se proud pouze na L a k N se bere pouze napětí mezi L a N a též se z toho napájí.
Jinak návod k elektroměru: EDIN 341L 80A ELEKTROMĚRY PRO PODRUŽNÉ MĚŘENÍ kde je jasně napsáno:
Elektroměr má N pouze pro napájení, já u svého mám sice dvě svorky N ale v návodu je jasně napsáno že se N nemusí přerušovat že obě svorky jsou propojené. Žádné PE u elektroměru nemám.
Takže aby elektroměr měřil potřebuje napájení a nějaký proud mezi L vstupem a L výstupem.
A ať bude zem zapojená či ne, ať bude N přerušené nebo ne aby tekl proud směrem do DS přes L tak na L musí být větší napětí jak na L z DS a to ten měnič nedá!
Jinak podle mě u něj k žádné dodávce nedošlo protože registr 2.8.0 mu problikne a přeskočí na další 8.8.0 a proč to dělá jednoduše proto že tam bude hodnota "0" a proto ho nezobrazuje, proč by jinak registr 2.8.0 nezobrazoval, ale jalovou dodávku - registr 8.8.0 zobrazí kde má "8777kVArh" kdyby registr i ten 8.8.0 nezobrazoval tak by se dalo předpokládat že je to zakázané, ale jalovou dodávku ukáže a činnou ne?????
Podle mě mu roste jalová dodávka kterou produkuje varná deska jak spíná a protože ostatní je na FVE tak to elektroměr zaznamenává......
A ufounské teorie že odpojením zemění se začne počítat dodávka nevěřím protože N přes elektroměr neprochází a měří se proud pouze na L a k N se bere pouze napětí mezi L a N a též se z toho napájí.
Jinak návod k elektroměru: EDIN 341L 80A ELEKTROMĚRY PRO PODRUŽNÉ MĚŘENÍ kde je jasně napsáno:
A takhle to mají napsané všechny elektroměry co jsem zatím viděl takže přes N nic neprochází a nic se na N neměří.svorky pro nulový vodič „N“ jsou vzájemně (galvanicky) propojené a není nutné rozdělovat „N“ vodič.
3,6kWp

-
A nemá!
Must má šroubek na kastli (uzemění) a PE svorkovnici kde je to uvnitř propojeno taky na kastli a nikam jinam to nevede viz foto: Jinak koho zajímá jak vypadá MUST PV18-3024 VHM 3kW/24V uvnitř
Tak mě ukaž kde je to propojeno!
3,6kWp

- betmen
paneboze...
pripajal si niekedy elmer? k comu by tam asi bol, ked elmer je tiez spotrebic a vyzaduje napajanie.
vidis to na tej foto? do skrine pride DS (3xL + PEN), fazy na istic, PEN do svorkovnice odkial beries potencial IBA NA NAPAJANIE elmeru.
PEN nijako nemeras, takze ziadny prietok cez tento vodic nemozes namerat.
zaroven zo svorky ides na vedlajsie, kde uz je odvod do domu, do EPS (kristian ma v dome eps ako vyssie pise), kde je v dnesnej dobe vyvedene zelezo zo zakladov.
takze ziadne dc zlozky nemozu prejst elmerom, pretoze hned v dome by boli zvedene do zeme, pretoze nemaju ako prejst elmerom, kedze PEN nie je priechodzi.
navyse do elmerovej skrine sa tiez vytahuje zelezo na posilnenie PEN, takze opat by to bolo zvedene do zeme.
stacionárny dom :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
-
kkristian má v podpisu Must PV1800 Pro 5,2 kW. Tam PE svorka je jen dvakrát na line in a line out. Nic víc. Kontinuita je mezi PE a mezi krabicí a PE a mezi PE a N na výstupu line out.
Díky chlapi za reakce.
Ano, nikdy jsem elektroměrové přípoje a odvody neviděl, vždy jen pod neprůhledným deklíkem a plombou a pokud má kkristian pospojovaný a uzemněný vše před ním, tak bude problém s natočeným přetokem v té indukci nebo to tam v době pověšení už měl natočený. Každopádně to může nyní pozorovat a mohl by být zajímavý vývoj jestli bude stát nebo bude vyšší. Já ho mám od instalace 3kWh, stále přeblikává s odběrem, tak jsem se jednou lekl že mi něco leze ven ale stále to stojí na 3kWh už asi 4 roky.
Díky chlapi za reakce.
Ano, nikdy jsem elektroměrové přípoje a odvody neviděl, vždy jen pod neprůhledným deklíkem a plombou a pokud má kkristian pospojovaný a uzemněný vše před ním, tak bude problém s natočeným přetokem v té indukci nebo to tam v době pověšení už měl natočený. Každopádně to může nyní pozorovat a mohl by být zajímavý vývoj jestli bude stát nebo bude vyšší. Já ho mám od instalace 3kWh, stále přeblikává s odběrem, tak jsem se jednou lekl že mi něco leze ven ale stále to stojí na 3kWh už asi 4 roky.
-
Prakticky diskutuji otom, jestli neutrální a uzemněný vstup pro napájení nemá vliv na referenci mikrokontroléru podle které se měří. Našel jsem toto video ale není tam multimetrem prakticky nic měřeno, jen vysvětleno jak to vevnitř vypadá a jak vypadají zdroje a smpt, atp. Dávám odkaz kdyby to někoho zajímalo. Ještě jsem takový nějaký elektroměr ve šrotě nenašel, takže až bude, udělám pitvu a nějaké měření a třeba simulaci toho, očem tu diskutuji.
Naposledy upravil(a) gupa dne ned dub 06, 2025 11:43 am, celkem upraveno 1 x.
-
Pochybuji že by jiné verze mustu měly propojené PE a N už z výroby (i když možné to být může) to by to musel rozdělat.....
Ale stejně je jedno zda to propojené u mustu má nebo nemá protože N a PE je stejně v nějakém rozvaděči spojené v PEN takže je to spojené (pokud se nesnaží přepínat N což je blbost!).
A k přetokům:
Za mě tam žádné nemá protože v registru 2.8.0 podle mě má "0" proto ho SW při přepínání přeskočí - nemá co zobrazit a v 8.8.0 má jalovou dodávku a podle mě ta mu asi poskočila o těch 74kWh což by mělo být asi 74kVArh a to podle mě řešily obzvláště jak vidí panely.
Prostě chce si to ten registr 8.8.0 poznačit a kouknout za nějakou dobu zda se to zvyšuje....
Kdoví zda vůbec ti co to řešily mají pojem o činné a jalové dodávce do DS a proto tam poslaly kontrolu.
Ale stejně je jedno zda to propojené u mustu má nebo nemá protože N a PE je stejně v nějakém rozvaděči spojené v PEN takže je to spojené (pokud se nesnaží přepínat N což je blbost!).
A k přetokům:
Za mě tam žádné nemá protože v registru 2.8.0 podle mě má "0" proto ho SW při přepínání přeskočí - nemá co zobrazit a v 8.8.0 má jalovou dodávku a podle mě ta mu asi poskočila o těch 74kWh což by mělo být asi 74kVArh a to podle mě řešily obzvláště jak vidí panely.
Prostě chce si to ten registr 8.8.0 poznačit a kouknout za nějakou dobu zda se to zvyšuje....
Kdoví zda vůbec ti co to řešily mají pojem o činné a jalové dodávce do DS a proto tam poslaly kontrolu.
3,6kWp

-
Sorban, první příspěvek tohoto tématu. Právě se kkristian lekl že po nějaké inspekci s protokolem má 74kWh v tom registru. Zápis je, stav je a vše co se bude dít dál rozhoduje pro další vývoj.
-
A ano, vidí panely a je možná potenciální diskriminace odběratele.
+
=

-
Já si myslím že tady se nic dít nakonec nebude....... protože činná dodávka žádná podle mě není. (Samozřejmě bych to kontroloval průběžně a stavy si fotil na mobil i s časovým razítkem pro případné spory.)
A k tomu elektroměru na tom videu vidíš že se měří pouze fáze - 3 měřící transformátory a N je propojen natvrdo.
A k tomu elektroměru na tom videu vidíš že se měří pouze fáze - 3 měřící transformátory a N je propojen natvrdo.
3,6kWp

-
To jo, ale jde k PCB a pokračuje. Propojka nic neznamená. Představ si operační zesilovač, ukazuje ho tam, ten porovnává něco proti něčemu. A to jde jako vstup do mikrokontroléru. Ten dělá korekce přes SW. Teplotní, podle materiálu, podle přesných hodnot těch odporů vedle měřících traf atd.
Může to měření mít vlastní GND který není galvanicky spojen s PEN, ale to nevím. No a teď do toho N či PEN vložit nějaký šum. To mne zajímá z podezření na důvod této diskuze.
Může to měření mít vlastní GND který není galvanicky spojen s PEN, ale to nevím. No a teď do toho N či PEN vložit nějaký šum. To mne zajímá z podezření na důvod této diskuze.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek