Není panel jako panel...
Polykrystalické, monokrystalické, amorfní, nebo jejich kombinace? Zapojení panelů, provozní napětí a proud, montáž panelů, vliv počasí na panely (zima, kroupy, bouřka), jištění panelů před bouřkou, atd.
-
Není panel jako panel...
Dávám sem tento odkaz: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=68659.
Velmi zajímavé čtení i fotografie.
Potvrzuji ze své zkušenosti, že mé bazarové 8 leté amorfy mají degradaci výkonu okolo 30% a polykrystal je na tom podobně. Naoko sic vypadají hezky a bez poškození ale...darovanému koni. Takže pokud to není zadarmo nebo za pár šupů tak použité amorfy doporučuju nebrat jen tak podle oka.
Potvrzuji ze své zkušenosti, že mé bazarové 8 leté amorfy mají degradaci výkonu okolo 30% a polykrystal je na tom podobně. Naoko sic vypadají hezky a bez poškození ale...darovanému koni. Takže pokud to není zadarmo nebo za pár šupů tak použité amorfy doporučuju nebrat jen tak podle oka.
-
Re: Není panel jako panel...
Mě teda poly co jsem měl dávali při plném osvitu dokud se nepřehřáli po několika letech uskladnění a několika letech u mě na střeše ve špičkách více jak byl jejich jmenovitý výkon. Z 2850 jsem jednou zahlédl i 3200W (toto jaro).
Kdyb měli mít 30% degradaci, tak bych byl rád za 2000W.
-
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Ze závěru práce jednoznačně vyplývá, že panely druhé generace stárnou výrazně rychleji než panely první generace. Jinými slovy pohádky o neustálém zlepšování technologie byly konfrontovány s realitou se zcela jednoznačným výsledkem: nová generace je z hlediska životnosti horší než ta předchozí.Ukonvej píše:Dávám sem tento odkaz: https://www.vutbr.cz/www_base/zav_prace ... e_id=68659.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
Planovane zastarávání se tomu říká.
Zjistili, ze by je lidi meli i 50let tak to oje.. ..ji.
Njn, deje se to vsude
Zjistili, ze by je lidi meli i 50let tak to oje.. ..ji.
Njn, deje se to vsude
-
podla tych tabuliek s vysledkami a uvodnym rozdelenim, chcel autor asi na zaver napisat:
Srovnáním testovaných modulů lze konstatovat, že na panely 1. generace z monokrystalického a 2. generace z polykrystalického křemíku mají degradační mechanismy a stárnutí menší vliv, než na panely 3. generace z křemíku amorfního.
inak velmi pekna praca, skusal ste niekto to rozvietenie panelu privedenim napatia?
Srovnáním testovaných modulů lze konstatovat, že na panely 1. generace z monokrystalického a 2. generace z polykrystalického křemíku mají degradační mechanismy a stárnutí menší vliv, než na panely 3. generace z křemíku amorfního.
inak velmi pekna praca, skusal ste niekto to rozvietenie panelu privedenim napatia?
3120Wp + 100Ah 48V Pb + PIP-4048MS
-
Jmenovitý výkon je dán při osvitu 1000W/m2. I v Ostravě se již vyskytly dny kdy naměřený osvit přesáhnul 1300W/m2dracekvo píše:Mě teda poly co jsem měl dávali při plném osvitu dokud se nepřehřáli po několika letech uskladnění a několika letech u mě na střeše ve špičkách více jak byl jejich jmenovitý výkon. Z 2850 jsem jednou zahlédl i 3200W (toto jaro).
Panel se nerozsvítí v důsledku napětí nýbrž procházejícím proudem. Ano proud vyvoláme napětím, ale při rozsvěcování panelu je nutno při zvyšování napětí hlídat proud! (jen poznámka pro ty kteří by přivedli napětí pa divili se.......jak známo napětí u polovodičů je silně teplotně závislé.....)dequeue píše:......... inak velmi pekna praca, skusal ste niekto to rozvietenie panelu privedenim napatia?
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 1089 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Tibor889
-
- 6 Odpovědi