Počasí
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
Re: Počasí
jak vodu vyrábíš? Kolik jí (s)potřebuješ? Kolik toho zaliješ?willcz píše:Energii v létě používáme na tyto věci:
..............
- výroba vody na zálivku
..........
Moudrost nepřichází vždy s věkem, někdy věk přichází sám.
-
podle mě kondenzát z klimatizace ?
-
jo jo, kondenzát klimatizace, ale klima je součástí větrací jednotky, tak jsem schopný tlačit velký objem vzduchu přes výparník a udělám i 40litrů za den.
Jinak mám 4m3 zásobník a protože z toho jdou sprinklery a kapkovka, tak je spotřeba velká, jedna zálivka tak 500litrů.
tzn každý litry se hodí. stejně tak hromadíme vodu z kuchyně z oplachů zeleniny a tak a ta jde zase na zimní zahradu.
Jinak mám 4m3 zásobník a protože z toho jdou sprinklery a kapkovka, tak je spotřeba velká, jedna zálivka tak 500litrů.
tzn každý litry se hodí. stejně tak hromadíme vodu z kuchyně z oplachů zeleniny a tak a ta jde zase na zimní zahradu.
-
- Lokalita: Hlučín
Myslím si,že je letos moc pěkný sluneční rok celkově.Dva roky zpět byl naopak příšerný.Sice dnes zase tma a jen 4.8kWh,ale jinak je říjen suprový.Tohle je jen ze střechy ,další zhruba polovina jde z fasády ještě,vše spotřebováno.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ta u nás to tak sqěle nevypadá, ale jinak celkem dobrý, loni bylo už v této době období temna.
Dnes jsem se trochu vyděsil, PJ začal pískat a než jsem stačil zakročit, tak se vypnul. Po pokusu o zapnutí zase, dokonce při shozeným jističi výstupu do domu. Tak jsem začal uvažovat o tom, co tam místo něj zapojím (ostatně podle předpovědi na to bubu mít dvaměsíce času), a po cca hodině jsem ho zkusil zapnout, a běží normálně. Asi se mu zátěž blíží se 4kW po delší dobu nelíbila, ale dřív to zvládal i několik hodin. Asi bude potřeba nějaká zimní údržba. Čím víc věcí máš, tím víc se o ně musíš starat. Proto nejvíc volna mají ti co bydlí pod cizím mostem...
Dnes jsem se trochu vyděsil, PJ začal pískat a než jsem stačil zakročit, tak se vypnul. Po pokusu o zapnutí zase, dokonce při shozeným jističi výstupu do domu. Tak jsem začal uvažovat o tom, co tam místo něj zapojím (ostatně podle předpovědi na to bubu mít dvaměsíce času), a po cca hodině jsem ho zkusil zapnout, a běží normálně. Asi se mu zátěž blíží se 4kW po delší dobu nelíbila, ale dřív to zvládal i několik hodin. Asi bude potřeba nějaká zimní údržba. Čím víc věcí máš, tím víc se o ně musíš starat. Proto nejvíc volna mají ti co bydlí pod cizím mostem...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
je to jak říkáš... kolik Ti natočil PJ ?
-
To je super a zajímavé, můžeš to nějak víc popsat, jak máš řešené "hromadění vody z kuchyně a tak"? Případně nějaké foto?willcz píše:...stejně tak hromadíme vodu z kuchyně z oplachů zeleniny a tak a ta jde zase na zimní zahradu...
-
Z kuchyně to dělám tak úplně primitivně, tzn ve dřezu je postavená miska
v plánu je udělat odbočku z menšího dřezu do extra nádoby, ale zatím jsem se nedokopal to dodělat.
Zimní zahradu máme 4x1m součástí obýváku, je tam cca 1m3 zeolitu a tak to dobře doplňuje vlhkost do interieru.
v plánu je udělat odbočku z menšího dřezu do extra nádoby, ale zatím jsem se nedokopal to dodělat.
Zimní zahradu máme 4x1m součástí obýváku, je tam cca 1m3 zeolitu a tak to dobře doplňuje vlhkost do interieru.
-
A je to tady,jsem na DS . A taky je vidět rozdíl u spodního napětí na článcích Life,budu to rozhazovat a párovat nanovo po čtyřech sezónách.Zatím nechám jen tu li-ionku v provozu,stejně přez zimu nejde více získat než 15kWh do baterek.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
Dneska po dlouhe dobe slunicko, po nekolila dnech v bypassu super. Snad aspon nabiju baterie.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
-
Já pořád úspěšně držím ostrov máme ale extremně malou spotřebu během noci ( cca 2kWh i se střídačem) .. zatím jsem nebyl v bypassu od uvedení do provozu ( červenec)
-
Tak přátelé a je to tady: Za posledních 6 dní se ani jednou nepovedlo dobít baterku do 100% SOC.
Předtím to byl vždycky tak jeden špatný den a pak zase dobrý, ale teď je to opravdu černá série jak na ruletě
A to se mi ještě zdá, že kdykoliv vykoukne slunce, tak ho hned zahalí mrak kouře ze všech komínů co v naší vesnici jsou.
Předtím to byl vždycky tak jeden špatný den a pak zase dobrý, ale teď je to opravdu černá série jak na ruletě
A to se mi ještě zdá, že kdykoliv vykoukne slunce, tak ho hned zahalí mrak kouře ze všech komínů co v naší vesnici jsou.
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
- R.I.P.
Kolik to vlastne aktualne pro tebe je kWh z panelu, aby se u tebe SOC pohlo rekneme o 10% nahoru ?youda píše:Tak přátelé a je to tady: Za posledních 6 dní se ani jednou nepovedlo dobít baterku do 100% SOC.
-
U mě po čtyřech dnech temna právě vylezlo a mám 60% od rána.
-
10% = 3.2kWhmypower.cz píše:Kolik to vlastne aktualne pro tebe je kWh z panelu, aby se u tebe SOC pohlo rekneme o 10% nahoru ?youda píše:Tak přátelé a je to tady: Za posledních 6 dní se ani jednou nepovedlo dobít baterku do 100% SOC.
Jsem-li tedy ráno na 40% SOC, pak bych potřeboval dostat do baterky 20kWh, aby byla opět plná.
Jenomže z panelů musím mít ještě aspoň 10kWh navíc, což je minimální průběžná spotřeba na AC.
A to jsem zanedbal ztráty a vlastní spotřebu zelených voblud.
-
Ahoj, u mě panuje stejné počasí jako u docenta ( pracoviště výzkumný vzdělávací chatrče není od youdovi laboratoře vzdáleno dál než doběhne středně trénovaný pakůň)
jelikož máme fakt malou vlastní spotřebu ( nepočítám vytěžovače ) tak ano taky jsem to nenabil na 100 procent za posledních 5 dní, nicméně pořád se pohybuju celkem pravidelně v rozmezí 100 až 90 % SOC. Pro olovo skvělé zprávy že dostává co potřebuje.
Vím že hůř bude až to nastane doufám že budu někde poblíž abych zapnul síťový nabíjení
Víťa
jelikož máme fakt malou vlastní spotřebu ( nepočítám vytěžovače ) tak ano taky jsem to nenabil na 100 procent za posledních 5 dní, nicméně pořád se pohybuju celkem pravidelně v rozmezí 100 až 90 % SOC. Pro olovo skvělé zprávy že dostává co potřebuje.
Vím že hůř bude až to nastane doufám že budu někde poblíž abych zapnul síťový nabíjení
Víťa
-
Pane inženýre,
když vidím, jak se to Vaše 30kWh olovo, ve dne - v noci, pořád drží okolo 95% SOC, tak mám trochu strach, jestli to nebude chyba měření.
Jinými slovy, jestli máte správně zvolenou Peukertovu konstantu, zadanou účinnost procesu a také jestli ten bočník vůbec něco měří. To přece není možný, že já mám furt vybito a v bojleru mi plavou ledové kry, zatímco u Vás je pořád 90ti procentní veselí! To je nefér
PS: Uvidíme na jaře...protože jestli je to chyba měření, tak budeme muset Vaši výzkumnou chatrč příští rok přejmenovat na "Sulfurové Doly".
když vidím, jak se to Vaše 30kWh olovo, ve dne - v noci, pořád drží okolo 95% SOC, tak mám trochu strach, jestli to nebude chyba měření.
Jinými slovy, jestli máte správně zvolenou Peukertovu konstantu, zadanou účinnost procesu a také jestli ten bočník vůbec něco měří. To přece není možný, že já mám furt vybito a v bojleru mi plavou ledové kry, zatímco u Vás je pořád 90ti procentní veselí! To je nefér
PS: Uvidíme na jaře...protože jestli je to chyba měření, tak budeme muset Vaši výzkumnou chatrč příští rok přejmenovat na "Sulfurové Doly".
-
No hurá, konečně to sype aspoň 4kW, tak se po měsíci večer opět umeju a ještě si u toho budu moct i posvítit jinak, než petrolejkou:
-
- R.I.P.
Tak ešte veľmi rýchlo zabehnúť do krámu pre 1 - 2 kWh lítiovú batériu, aby bolo na nočnú spotrebu.Vitek píše:... taky jsem to nenabil na 100 procent za posledních 5 dní, nicméně pořád se pohybuju celkem pravidelně v rozmezí 100 až 90 % SOC. Pro olovo skvělé zprávy že dostává co potřebuje. ...
Až vtedy dostane olovo to, čo potrebuje ! Takmer.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
-
Zdar pánové,
Já skoro nejzápadněji na mypower a skoro nejvýchodněji v západním Německu jsem včera opustil ostrov a dal vydělat taky čezu. Má drahá polovička potřebovala po měsíci nutně prát a sušit bez ohledu na stav baterky. Takže pracku jsme zvládli, ale susicka už plynule přešla na DS. Včera jsem tu viděl slunce asi půl hodiny a dnes už taky svítilo. Jen ta doba osvitu byla hodně krátká. Jinak to období temna je věcnost a za chvíli upadnu do depresí a prepnu na DS trvale. Od konce ledna jsem z DS odebral cca 1Mwh, tak to mne aspoň trochu drží v dobré náladě. Před onemocněním solaritýdou jsem měl 6.5Mwh spotřebu. Od doby co mám panely a celou fve, jsem se přestal koupat, sprchuju se ve studené vodě a jím studenou stravu. Pak že se s fv nedá ušetřit.
Já skoro nejzápadněji na mypower a skoro nejvýchodněji v západním Německu jsem včera opustil ostrov a dal vydělat taky čezu. Má drahá polovička potřebovala po měsíci nutně prát a sušit bez ohledu na stav baterky. Takže pracku jsme zvládli, ale susicka už plynule přešla na DS. Včera jsem tu viděl slunce asi půl hodiny a dnes už taky svítilo. Jen ta doba osvitu byla hodně krátká. Jinak to období temna je věcnost a za chvíli upadnu do depresí a prepnu na DS trvale. Od konce ledna jsem z DS odebral cca 1Mwh, tak to mne aspoň trochu drží v dobré náladě. Před onemocněním solaritýdou jsem měl 6.5Mwh spotřebu. Od doby co mám panely a celou fve, jsem se přestal koupat, sprchuju se ve studené vodě a jím studenou stravu. Pak že se s fv nedá ušetřit.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1367 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mypower.cz
-
- 0 Odpovědi