Počasí
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
-
- Lokalita: Turnov
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 5000
- Kapacita baterie [kWh]: 10000
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Počasí
Zdravím. Já nejraději používám mobilní aplikaci
Počasí & radar.
Moc hezky tam je vidět oblačnost.
Počasí & radar.
Moc hezky tam je vidět oblačnost.
Domácí poloostrovní elektrárna 7.5kwp
24v 370Ah. Lifepo4 .
12v 750Ah olovo....
Smartshunt
Victron smart 100/20
Victron Smart. 100/50
Victron smart 150/45
Victron smart 150/70
Epsolar 40A na 12v
Axpert 2400w pro lednice a mrazáky, mikrovlnka, sušička a drobotina.
Easun 2400w..... pračka, myčka.
Čína měnič 2500w 24v. V dílně když je potřeba...
Axpert 12v ,VP800va osvětlení celého domu a Tv.
24v 370Ah. Lifepo4 .
12v 750Ah olovo....
Smartshunt
Victron smart 100/20
Victron Smart. 100/50
Victron smart 150/45
Victron smart 150/70
Epsolar 40A na 12v
Axpert 2400w pro lednice a mrazáky, mikrovlnka, sušička a drobotina.
Easun 2400w..... pračka, myčka.
Čína měnič 2500w 24v. V dílně když je potřeba...
Axpert 12v ,VP800va osvětlení celého domu a Tv.
-
Tu apku mám taky a líbí se mi. Jedna z těch lepších.
5,5kWp - 4x Solartec mono 180Wp +¨6x IBC 155Wp poly + 10x Solea 170Wp mono + 6x Husinage HSG 190Wp + 6x Calyxo 70Wp amorf vertikálně (JV), 2x ZN ShineSolar poly 250Wp + 2x 260Wp poly (JZ), Epever LS 3024B, Epever LS 2024B, MakeSkyBlue 20A, eSmart 3 - 60A, 19 kWh Li-Ion, Axpert MSXE PF1, 24V/3,0kW, Axpert MSXE 24V/2,4kW.
-
Tragédie: baterky i panely jsou na nic
To snad není možný! U nás je už dva týdny tak hnusně, že by člověk brečel.
Teď je skoro poledne, venku padá od rána déšť jakýchsi mikro-kapek a 20kWp panelů v tom hnusu dává jen 999W, tedy 5% výkonu. Jak z toho asi mám nabít 30kWh baterku a ještě udržet v chodu AC spotřebiče? To bych těch panelů musel mít aspoň 100kWp, uáááá!!!
Pár dní jsem v tom nečase vydržel na baterku. Dost také pomohlo přehodit dva ze tří měničů do charger-mode. Pak jsem přestal používat myčku nádobí i sušičku a nechal zapnuté jen nejnutnější spotřebiče. Jako třeba počítače a mikrovlnku na ohřev šunkových baget.
Jenomže se mi tu postupně začalo hromadit špinavé nádobí i spodní prádlo. Z bojleru padají ledové kostky a ty bagety mi už taky lezou krkem. Přepínám to všechno na Dukovany, tohle se nedá vydržet
Teď je skoro poledne, venku padá od rána déšť jakýchsi mikro-kapek a 20kWp panelů v tom hnusu dává jen 999W, tedy 5% výkonu. Jak z toho asi mám nabít 30kWh baterku a ještě udržet v chodu AC spotřebiče? To bych těch panelů musel mít aspoň 100kWp, uáááá!!!
Pár dní jsem v tom nečase vydržel na baterku. Dost také pomohlo přehodit dva ze tří měničů do charger-mode. Pak jsem přestal používat myčku nádobí i sušičku a nechal zapnuté jen nejnutnější spotřebiče. Jako třeba počítače a mikrovlnku na ohřev šunkových baget.
Jenomže se mi tu postupně začalo hromadit špinavé nádobí i spodní prádlo. Z bojleru padají ledové kostky a ty bagety mi už taky lezou krkem. Přepínám to všechno na Dukovany, tohle se nedá vydržet
Youdova ostrovní laboratoř 20kWp: https://youda.mypower.cz
-
baterky i panely jsou na nic
To jsi na tom ještě dobře.
Dělám o dálkový dohled (fakt mi nepatří) jedné polní elektrárny s výkonem 4.024kW.
Minulý pátek byla v poledne taková tma že toto solární pole o rozloze 500 x 500 metrů dávalo pouhých 25kW !!!
To je 0,6% nominálního výkonu !!!
Není hanba přepnout na DS, počasí, tedy hlavně mrakům, neporučíš.
Dělám o dálkový dohled (fakt mi nepatří) jedné polní elektrárny s výkonem 4.024kW.
Minulý pátek byla v poledne taková tma že toto solární pole o rozloze 500 x 500 metrů dávalo pouhých 25kW !!!
To je 0,6% nominálního výkonu !!!
Není hanba přepnout na DS, počasí, tedy hlavně mrakům, neporučíš.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
- Lokalita: Senec
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: cca 16kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30kW Pb
Asi sme myslienkovo napojeny, lebo prave toto som sa Vas vsetkych chcel opytat, ako ste na tom s bateriami a panelmi, ci aj u Vas je take pocasie na temnotu....Ja som "out" uz davno, nie a nie slnko zasvietit poriade a z vykonu ktorý mam ja, sotva vyzmykam aktualne 500W
Hybrid, 4x260Wp Amerisolar, 6x260Wp Mono CSun, 2x260Wp Aleo, 9x 230Wp JuliSolar, 32x Astronergy 245Wp, 3f-Victron Energy Multiplus 48/5000, 750 Ah trakčná, 800 Ah OPzV stacionarne, 3xMPPT Victron Energy 150/70-Tr, 1xMPPT Victron Energy 150/45-Tr, AC-out Coupling Fronius Symo 4.5-3-M
zatial vsetko vo výstavbe...
zatial vsetko vo výstavbe...
-
- R.I.P.
Re: Tragédie: baterky i panely jsou na nic
999W ... jaka krasa v tomhle pocasi. Takove obrovske mnozstvi energie.youda píše:To snad není možný! U nás je už dva týdny tak hnusně, že by člověk brečel.
Mas obrovskou spotrebu. Jak jsem minule psal v podobnem tonu: mit tvych aktualnich 999W v tomto pocasi, tak s prehledem a bez obav vyperu. Nadobi by bylo davno umyte, na to mam osobne 2 funkcni ruky a odkapavac nebo uterku. 1kW okamziteho vykonu delam v lete. Mit tohle v soucasnem podzimnim pocasi, chrochtam si blahem, stejne jako si pri takovych vykonech chrochtam v lete.
Vazene kolegium, navrhuji, aby youda dobrovolne ve svem vlastnim zajmu zalozil tema o sve spotrebe a spotrebicich a navrhuji dat hlavy dohromady a pokusit se o vetsi hospodarnost. Pri jeho systemu muze byt komplet sobestacny.
Pak je jeste jina kura, jak dosahnout energeticke efektivity: vypadnout z baraku plneho nesmyslu typu mycek a susicek jak ja kdysi z panelaku a zacit s 800Wp nekde na samote u lesa (tehdy za 170000, dnes za hubicku). Kura u me trvala 6 let.
Vysledek je totalne energeticky sobestacny clovek, pokud se pak dostane k 20kWp systemu.
Ja bydlet u youdy, tak DS leti z baraku jak namydleny blesk.
-
- Lokalita: SO, SK
Keď cena padne na 60 € za 300 Wp mono, tak 21000 Wp bude za 4200 €.
S tým sa bude dať za mierne zamračeného počasia aj topiť klímou.
Ale ak bude 14 dní mrholiť, tak pomože len veľká akumulácia energie
predtým.
S tým sa bude dať za mierne zamračeného počasia aj topiť klímou.
Ale ak bude 14 dní mrholiť, tak pomože len veľká akumulácia energie
predtým.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
-
jamam aktualne 65W sotva to drzi baterku v nabijeni, jde do ni asi 0,7A...
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
-
Ve velkoobchodu se dá v podzimní akci koupit 275Wp za 70Erottenkiwi píše:Keď cena padne na 60 € za 300 Wp mono.
Tedy bez daně a recyklačního výpalného.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
Podtatranske slovensko hlasi tmu,tmu+padajucu vodu a sem tam aj slnko na večernu hodinku,až pol dňa. Napriklad včera polku dna sa popod fuz usmieval oskar.Marcus81 píše:Asi sme myslienkovo napojeny, lebo prave toto som sa Vas vsetkych chcel opytat, ako ste na tom s bateriami a panelmi, ci aj u Vas je take pocasie na temnotu....Ja som "out" uz davno, nie a nie slnko zasvietit poriade a z vykonu ktorý mam ja, sotva vyzmykam aktualne 500W
Žial baterie su nonstop skoro prazdne,lebo oskar svieti z boku a pada čoraz viac k zemi,teda čoskoro bude jedno,aj keď cely deň bude oskar svietiť. Už teraz som dezorientovany,keď o štvrtej po obede sa začina stracať svetlo.
Hlavne baterie mam lionkove a tie maju problem poriadneho fungovania už pri 10°C. Ja ich nemam v dome v teplučku a tak su chladne a už pri dlhšom odbere 1000W,aj keď su skoro na polovicu nabite,tak im padne napätie pod bod prepnutia na DS (50v). Čoskoro ich odpojim uplne a prenesiem do domu,nech nemusim temperovať miestnosť de je elektrareň a luhovim bateriam chlad vôbec neprekaža.
Mix panelov podľa potreby zapojene -9,2kWp papierovo +-5,6kW skutočnych;
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
48v-PCM-80A+Axpert 2,4KW+PJ 6kW;Li-ion -11kWh
24v-PJ 5kW;NiCd -10kWh
12v-10A MPPT;sin~300W;PB 4kWh
-
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 1160
- Kapacita baterie [kWh]: 12
@Admin: Naprostej souhlas, já mám stále jen a pouze 1kWp systémek se 13kWh akumulací a kilowatt výkonu je naprostej luxus (běžně mám tak 850W), se kterým bychom vyprali, uvařili i nahřáli malej bojler.. jenže momentálně mi ze soláru leze krásných 32W
(polo) ostrov 1160Wp monokrystal, Midnite Classic 150 + WB Jr, 8S3P (24V) ~540Ah LiFePO (14kWh), HF čína KS-6000p 6kW / 24V čistý sinus
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
P106 Electric, Samsung SDI 40s3p 148V/180Ah (27kWh) + 9kW fastcharger
-
- R.I.P.
V tomto pocasi je to navic vyhoda, ze z toho youdovi leze nejspis cca konstantni kilowatt. Ta oblacnost uz byt horsi snad ani nemuze , takze pod kilo to nesleze. To mame denne ... hmhmhm ... od 7:00 do 16:00 = 9 hodin.. 9kWh... Budme pesimistictejsi, 6kWh. To je stale cca ma letni vyroba se soucasnym 2.24kWp systemem. Stejne tak, jak pise reshacker, vyprano, navareno, 60L bojler skoro nadskakuje bublanim vrici vody v takovych situacich.ResHacker píše:@Admin: Naprostej souhlas, já mám stále jen a pouze 1kWp systémek se 13kWh akumulací a kilowatt výkonu je naprostej luxus (běžně mám tak 850W), se kterým bychom vyprali, uvařili i nahřáli malej bojler.. jenže momentálně mi ze soláru leze krásných 32W
To je jako tezce parada s tim se da udelat uplne vsechno. Plynovou bombu na vareni vcetne plynoveho varice bych v tu chvili okamzite prodal na bazosu, pac bych ji uz nepotreboval.
EDIT: je to ale od youdy pro me osobne zajimave info. Vim ze s 20kWp bych se svym osobnim nastavenim co se spotreby tyce vydrzel i bez centraly a bez DS uplne s prehledem. To je hodne dobra informace. Jsem nevedel kolik to je, aby to vyslo. Tak u me s youdovym systemem jsem si naprosto jist.
-
- Lokalita: JV od Brna
Na Youdu nemám, moje deseti watová laboratoř momentálně dává 0,15W. Jinými slovy 1,5% špičkového výkonu.
Metorologická zpráva v 13:52 UTC je ale nekompromisní:
Byla protrhaná oblačnost (5-7/8) se základnou mraků ve výšce 335 metrů. Obloha byla zatažená od výšky 488 metrů
Viditelnost (dohlednost) byla 3300 metrů.
Aktuální počasí: slabý mrholení plus opar.
Metorologická zpráva v 13:52 UTC je ale nekompromisní:
Byla protrhaná oblačnost (5-7/8) se základnou mraků ve výšce 335 metrů. Obloha byla zatažená od výšky 488 metrů
Viditelnost (dohlednost) byla 3300 metrů.
Aktuální počasí: slabý mrholení plus opar.
-
Bílá tma
Tak za mě je dobrý aladin a k tomu meteor. Na dva dny dopředu celkem přesně. Jinak používám tohle:http://portal.chmi.cz/files/portal/docs ... short.html nebo yr.no a spokojenost.
Klobouk dolů, tak jsem to taky změřil (15:30) a z panelů je to rovných 60 mA... Spotřeba nyní 58 mA, to jest dvě rádia, teploměr a ss měnič... v niklu ještě něco je, tak si možná ještě posvítím na večeři...
Co se týče počasí, hold léto už je pryč a zima je tu. U mě je bílá tma celý den, zatím jen trochu prší. Skoro to vypadá že by mohlo každou chvílí začít sněžit a taky že jo...
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs ... _OPIN.html
Čtvrtek a pátek by ale oskar měl být vidět.
Klobouk dolů, tak jsem to taky změřil (15:30) a z panelů je to rovných 60 mA... Spotřeba nyní 58 mA, to jest dvě rádia, teploměr a ss měnič... v niklu ještě něco je, tak si možná ještě posvítím na večeři...
Co se týče počasí, hold léto už je pryč a zima je tu. U mě je bílá tma celý den, zatím jen trochu prší. Skoro to vypadá že by mohlo každou chvílí začít sněžit a taky že jo...
http://portal.chmi.cz/files/portal/docs ... _OPIN.html
Čtvrtek a pátek by ale oskar měl být vidět.
-
- Lokalita: SO, SK
Neviem ako u vás, ale tu je silný J vietor a vonku je +19 *C.
Na polovicu novembra dosť vysoká teplota.
Na polovicu novembra dosť vysoká teplota.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
-
19stupnu neni uplne malo, ale prumerna teplota za poslednich 10 let pro 12.11. je 6.4stupne.
me to dnes ukazuje prumerku 5.6 tzn za me uplne OK
jen tech 0.8kWh vyroby za dnesek mi prijde strasne malo.
me to dnes ukazuje prumerku 5.6 tzn za me uplne OK
jen tech 0.8kWh vyroby za dnesek mi prijde strasne malo.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
A kde je ten sníh, co s ním vyhrožují hromadný oblbovače celej den, jako by měla být sněhová kalamita? V podhůří Drahanské vrchoviny je cca 4-5°C nad nulou, a už ani neprší. Výroby do 2kWh/4.6kWp denně už mám několik dní. V přepočtu 0.4 Wh/Wp za den . Ještě před týdnem to bylo některý dni i 3Wh/Wp za den. Zimní temnota už je tady. Ale počítám, že to za měsíc bude ještě o hromadu horší, jako každej rok.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
U nas snezilo. Tak 2 cm ale.uz je vsechno pryc.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
-
taky byl a už není, nic se nemění na tom že už vítova chatrč musela přestoupit z SBU do modu SUB doufám že tohle přejde brzo...
-
- Lokalita: Havlíčkův Brod
- Výkon panelů [Wp]: 19845
- Kapacita baterie [kWh]: 66
Dobrý den.
U nás do rána napadly tak 2-3 cm. mokrého sněhu. Momentálně padá sníh s deštěm. Včera výkon tak 1 až 1,5 kWh za den, dneska to bude nejspíš ještě horší. Holt, co nevyrobim, to musím dobít v době nízkého tarifu.
Plné přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
U nás do rána napadly tak 2-3 cm. mokrého sněhu. Momentálně padá sníh s deštěm. Včera výkon tak 1 až 1,5 kWh za den, dneska to bude nejspíš ještě horší. Holt, co nevyrobim, to musím dobít v době nízkého tarifu.
Plné přeji a jsem s pozdravem. Martin P.
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1367 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od mypower.cz
-
- 0 Odpovědi