Halladayova turbina "home made"
Výroba elektrické energie pomocí větrných turbín, malých větrných elektráren, diskuze na téma účinnosti, dostupných řešení, zkušenosti, nápady, praktické rady.
-
Re: Halladayova turbina "home made"
Tak radšej prikladám jednu moju staršiu prácu, ktorá do toho prinesie trochu svetla a možno aj trochu humoru.
Čo je to veterná turbínka si zakladateľ tohto vlákna môže pozrieť vo vlákne:
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... 00#p107946
a následovné články a výpočet.
A k tej ekonomike: či už s priemerom 1 meter alebo 5 metrov, návratnosť je v nedohľadne. To by to muselo mať účinnosť minimálne 1000%. Dnešné aj tie najlepšie turbínky takých rozmerov sa v najlepšom prípade dostanú na 25-30% (vrtuľa s generátorom), tie amatérske včítane tých zo sudov (Savonius apod.) od oka tak 5-10% !!!
-
O ten WINDTRONICS WT6500 som sa davnejsie zaujimal, tu su oficialne udaje, ktore boli uvedene na slovenskej stranke predajcu.
Prvá inštalácia úspešne zrealizovaná(27.1.12)
výroba elektrickej energie už od 0,2 m/s
nominálny výkon 1,5 KW (maximálny 2,752 kW)
jedna turbína vyrobí ročne v priemere 3200 kWh
hlučnosť do 35 dB (bežný rozhovor má 40dB)
zabedbateľbé vibrácie
nonstop dohľad nad prevádzkou turbíny
záručný a pozáručný servis
životnosť viac ako 20 rokov
návratnosť investície už od 8 rokov
viditeľná pre vtáky a netopiere
atraktívny dizajn
rýchla montáž
Ten projekt na dvojkriznej ulici nejaky cas (zhruba rok) fungoval, teda turbina za tocila, ale kolko vyrobile energie vyrobila a kam ta energia isla netusim. Potom sa zastavila a bolo vidiet, ze okolie domu zacalo pustnut a na dome sa objavili nejake pasky a vchod bol zapecateny, to trvalo niekolko rokov a potom som videl, ze niekto okolie domu upravil a v dome sa dokonca aj svietilo. Turbina je stale zabrzdena a nenataca sa ani proti vetru. Pred par rokmi som videl, ze niekolko lopatiek z nej odpadlo. Kym este fungovala, tak som pisal na email z webovej stranky, ale nikto mi neodpisal, skusal som volat na tel. cislo, ktore bolo uvedene ako reklama, ale to bolo nedostupne, takze uz vtedy to bolo dost podozrive.
Prvá inštalácia úspešne zrealizovaná(27.1.12)
výroba elektrickej energie už od 0,2 m/s
nominálny výkon 1,5 KW (maximálny 2,752 kW)
jedna turbína vyrobí ročne v priemere 3200 kWh
hlučnosť do 35 dB (bežný rozhovor má 40dB)
zabedbateľbé vibrácie
nonstop dohľad nad prevádzkou turbíny
záručný a pozáručný servis
životnosť viac ako 20 rokov
návratnosť investície už od 8 rokov
viditeľná pre vtáky a netopiere
atraktívny dizajn
rýchla montáž
Ten projekt na dvojkriznej ulici nejaky cas (zhruba rok) fungoval, teda turbina za tocila, ale kolko vyrobile energie vyrobila a kam ta energia isla netusim. Potom sa zastavila a bolo vidiet, ze okolie domu zacalo pustnut a na dome sa objavili nejake pasky a vchod bol zapecateny, to trvalo niekolko rokov a potom som videl, ze niekto okolie domu upravil a v dome sa dokonca aj svietilo. Turbina je stale zabrzdena a nenataca sa ani proti vetru. Pred par rokmi som videl, ze niekolko lopatiek z nej odpadlo. Kym este fungovala, tak som pisal na email z webovej stranky, ale nikto mi neodpisal, skusal som volat na tel. cislo, ktore bolo uvedene ako reklama, ale to bolo nedostupne, takze uz vtedy to bolo dost podozrive.
-
@miroc: ten polsky vyrobek me zaujal.
jo a mimochodem - tve webovky jsou velmi cenna sbirka informaci !!! Diky !
jo a mimochodem - tve webovky jsou velmi cenna sbirka informaci !!! Diky !
-
@KUTIL: diky za to vlakno - to jsem nasel uz vcera a uz to studuju.
-
- Lokalita: Hlučín
Ne, myslel jsem 100m v průměru a snažil se Vám rozmluvit maličké větrníky.Proč ztrácet čas něčím,co se už milionkrát potvrdilo. Máte tady teď všechny tři členy fóra co mají ,či měli s větrníky co dočinění a první parametry už napsali 1.6kW vrtule a při 20km/h dělá 800W a to je už slušný fičák.Další Vám napsal kolik udělal větrník za dlouhé období a to samé jsem Vám psal na začátku s jedním FV panelem,který se netočí,nestojí tolik a je mechanicky a amortizačně odolnější.Prostě slepá ulička s výrobou energie,ještě podmíněná velikostí a umístěním v průvanu mezi domy.I můj vstup na toto fórum byl plný naivity vůči větru a zisku z něj.Samozřejmě si na to přiďte sám,to se cení nejvíc,ale jen ztrácíte čas.To je ta položka,nad kterou člověk nemá kontrolu .
A ještě se dobře koukněte na tu fotku Hawtu od kybose,jak je tam kolem čisto a jak je vysoko.
A ještě se dobře koukněte na tu fotku Hawtu od kybose,jak je tam kolem čisto a jak je vysoko.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
- Lokalita: SK - pri TT
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7900
- Kapacita baterie [kWh]: 30
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Ja by som o slepej uličke nehovoril. Iste, pre niekoho to tak bude, ale ak sú vhodné podmienky, vhodná turbína, chuť sa tomu venovať (oveľa viac ako panelom) a ochota netrvať na návratnosti, tak sa dá dočkať zadosťučinenia v dňoch, keď turbína podrží väčšinu výroby.
Neraz som tu písal (vo vlákne s názvom Môže veterná turbína zachrániť zimnú spotrebu?) o takých dňoch, keď vďaka vetru nedošlo k prepnutiu na DS. Mňa také drobnosti dokážu potešiť.
Napríklad za posledné tri dni, moja VAWT (inak podľa kybosa vhodná len na meranie rýchlosti vetra) zhodou okolností vyrobila asi 6 kWh. Pritom len jeden deň z toho bol vietor silnejší a veľké úseky dní bola vypnutá, pretože už energiu z panelov nebolo kde minúť. Iste že to oproti výrobe panelov nie je veľa, ale je to trojdenná spotreba bojlera na teplú vodu a tých 6 kWh mohlo ísť do kúrenia.
Vietor je veľmi nestály a často nebezpečný zdroj. Aj pri veľkej chuti ho využiť to treba dobre zvážiť. Prievan medzi domami nie je žiadny argument "pre".
Neraz som tu písal (vo vlákne s názvom Môže veterná turbína zachrániť zimnú spotrebu?) o takých dňoch, keď vďaka vetru nedošlo k prepnutiu na DS. Mňa také drobnosti dokážu potešiť.
Napríklad za posledné tri dni, moja VAWT (inak podľa kybosa vhodná len na meranie rýchlosti vetra) zhodou okolností vyrobila asi 6 kWh. Pritom len jeden deň z toho bol vietor silnejší a veľké úseky dní bola vypnutá, pretože už energiu z panelov nebolo kde minúť. Iste že to oproti výrobe panelov nie je veľa, ale je to trojdenná spotreba bojlera na teplú vodu a tých 6 kWh mohlo ísť do kúrenia.
Vietor je veľmi nestály a často nebezpečný zdroj. Aj pri veľkej chuti ho využiť to treba dobre zvážiť. Prievan medzi domami nie je žiadny argument "pre".
O malých domácich veterných elektrárňach: http://www.vawt.om2cm.sk/
-
- Lokalita: Hlučín
Jasné >miroc,ale když si přečteš jeho plány s malýma turbínama mezi domy kvůli průvanu co tam pozoruje,tak to jinak nazvat nejde.
16kWp/JZ-50°/20xChaori 230 ,JV-90°/8xLeapton 650 + <JZ-90° /15xJAsolar / Mono 385, regl Midnite Classic 150<89A> , 1x EASUN <80A> a 1x EASUN <100A>,baterka 17s 54.4VDC LFP4/784Ah<uloží 42kWh>,měnič XTH 8000-48V špičkově 21kW
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 18 Odpovědi
- 1924 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od luky
-
-
Automaticky štart el. centraly (home made)
od JRM-666 » » v Elektrocentrály, agregáty, alternátory, záložní zdroje
Automaticky štart el. centraly (home made)
- 21 Odpovědi
- 3093 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pavel.Z.
-
-
- 5 Odpovědi
- 1070 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Soban
-
- 26 Odpovědi
- 6124 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Franta2776
-
-
Veterná turbína 3 kW za 15 USD ( dokumentácia CAD )
od vlkazajac » » v Větrné turbíny
Veterná turbína 3 kW za 15 USD ( dokumentácia CAD )
- 107 Odpovědi
- 9534 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od josse
-