Rozšírenie počtu panelov
Palalelní, sériové, sérioparalelní, spojení různých panelů, propojení při různé orientaci střechy, vnitřní zapojení panelu, ochranné diody, diskuze, rady a praktické zkušenosti
-
Rozšírenie počtu panelov
Dobrý deň
Teraz mám na ostrove 3ks 275Wp CRM275S156P-72 zapojené sériovo.
Chcel by som paneli vymeniť za nové a väčší počet. Napr. Amerisolar 285Wp v počte 6ks.
Zapojené by boli do dvoch stringov po 3ks.
Hybridný menič s regulátorom Axpert VM 3000W Plus. (Batérie Hoppecke 24V 200Ah)
Podľa datasheetu regulátora by napätie a prúd stringu nemal byť problém.
Problém ale môže nastať pri maximálnom celkovom výkone polia.
Datasheet regulátora uvádza maximálne 1500W.
Keď si vezmem výkon panelu z datsheetu, ktorý sa meria podľa STC tak to vychádza 6*285Wp = 1710Wp.
Ale keď pozerám na meranie NOCT tak ma panel 211Wp a to je spolu 1266Wp.
A tu je otázka: Aký môže v našich podmienkach dosiahnuť panel maximálny výkon?
Vojdem sa do limitu regulátora? Je rozumné isť na hranicu regulátora?
Alebo si vybrať iné panely s vyšším výkonom, vyššou účinnosťou pri nízkom osvetlení a zapojiť ich 4ks (2*2) ?
Vopred ďakujem za odpovede na rozsiahle otázky.
Teraz mám na ostrove 3ks 275Wp CRM275S156P-72 zapojené sériovo.
Chcel by som paneli vymeniť za nové a väčší počet. Napr. Amerisolar 285Wp v počte 6ks.
Zapojené by boli do dvoch stringov po 3ks.
Hybridný menič s regulátorom Axpert VM 3000W Plus. (Batérie Hoppecke 24V 200Ah)
Podľa datasheetu regulátora by napätie a prúd stringu nemal byť problém.
Problém ale môže nastať pri maximálnom celkovom výkone polia.
Datasheet regulátora uvádza maximálne 1500W.
Keď si vezmem výkon panelu z datsheetu, ktorý sa meria podľa STC tak to vychádza 6*285Wp = 1710Wp.
Ale keď pozerám na meranie NOCT tak ma panel 211Wp a to je spolu 1266Wp.
A tu je otázka: Aký môže v našich podmienkach dosiahnuť panel maximálny výkon?
Vojdem sa do limitu regulátora? Je rozumné isť na hranicu regulátora?
Alebo si vybrať iné panely s vyšším výkonom, vyššou účinnosťou pri nízkom osvetlení a zapojiť ich 4ks (2*2) ?
Vopred ďakujem za odpovede na rozsiahle otázky.
-
Re: Rozšírenie počtu panelov
>> Aký môže v našich podmienkach dosiahnuť panel maximálny výkon?
prakticky taky ako je uvedeny na stitku, teda nominalny. V slnecnych dnoch sa da vidiet 290-295W z 310Wp panela.
Pri napati pozor na "zimny tepelny koeficient", pri stupajucej teplote klesa napatie, pri klesajucej teplote (zima, mraz -25 ) stupa, takze X panelov ktore v lete idu na VoC 400V moze v zime dosiahnut 500V len tak fikne. Bezny tepelny koeficient je volakde okolo 0.39 %/C cize pri poklese teploty o 25 stupnov mas 10% hore (to mame od normovanych +25 na nulu, a ked byvas v nejakej horskej oblasti, na Orave atd, pri -25 to mas dalsich 10% hore lebo ratas od nula stupnov).
>> Vojdem sa do limitu regulátora? Je rozumné isť na hranicu regulátora?
otazka je co je to "na hranicu", vid hore.
>> Alebo si vybrať iné panely s vyšším výkonom, vyššou účinnosťou pri nízkom osvetlení a zapojiť ich 4ks (2*2) ?
vyssia ucinnost pri nizkom osvetleni je len mokry sen vyrobcov aj uzivatelov. Co konkretne si myslel, amorfne panely alebo nejaky superdrahy výkrik neznameho vyrobcu half-cut 12 bus bar 300Wp za 250eur ?
prakticky taky ako je uvedeny na stitku, teda nominalny. V slnecnych dnoch sa da vidiet 290-295W z 310Wp panela.
Pri napati pozor na "zimny tepelny koeficient", pri stupajucej teplote klesa napatie, pri klesajucej teplote (zima, mraz -25 ) stupa, takze X panelov ktore v lete idu na VoC 400V moze v zime dosiahnut 500V len tak fikne. Bezny tepelny koeficient je volakde okolo 0.39 %/C cize pri poklese teploty o 25 stupnov mas 10% hore (to mame od normovanych +25 na nulu, a ked byvas v nejakej horskej oblasti, na Orave atd, pri -25 to mas dalsich 10% hore lebo ratas od nula stupnov).
>> Vojdem sa do limitu regulátora? Je rozumné isť na hranicu regulátora?
otazka je co je to "na hranicu", vid hore.
>> Alebo si vybrať iné panely s vyšším výkonom, vyššou účinnosťou pri nízkom osvetlení a zapojiť ich 4ks (2*2) ?
vyssia ucinnost pri nizkom osvetleni je len mokry sen vyrobcov aj uzivatelov. Co konkretne si myslel, amorfne panely alebo nejaky superdrahy výkrik neznameho vyrobcu half-cut 12 bus bar 300Wp za 250eur ?
-
- Lokalita: SO, SK
Ja som mal zo 2565 Wp za posledný mesiac max. 2593 W za reglom.
Panely dajú viac ako STC, ak náhle vyjde Slnko zpoza mraku.
Podobne dajú viac ako STC, ak sú čisté / umyté dažďom alebo userom /,
ak je extra čistá atmosféra, vonku je jasno, chladno a veterno,
to bolo napr. toho roku v apríli.
Záleží hlavne na prúde, ak je u VM 3000, 60 A, tak by sa nemal dlhodobo prekročiť.
Vyššiu úč. pri akomkoľvek osvetlení majú halfcut a tricut panely,
tiež panely ktoré odrazom spracúvajú svetlo, ktoré cez iné panely
prejde bez interakcie s kremíkom, ergo od 10000 do 11800 angstomov.
Panely dajú viac ako STC, ak náhle vyjde Slnko zpoza mraku.
Podobne dajú viac ako STC, ak sú čisté / umyté dažďom alebo userom /,
ak je extra čistá atmosféra, vonku je jasno, chladno a veterno,
to bolo napr. toho roku v apríli.
Záleží hlavne na prúde, ak je u VM 3000, 60 A, tak by sa nemal dlhodobo prekročiť.
Vyššiu úč. pri akomkoľvek osvetlení majú halfcut a tricut panely,
tiež panely ktoré odrazom spracúvajú svetlo, ktoré cez iné panely
prejde bez interakcie s kremíkom, ergo od 10000 do 11800 angstomov.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
-
regulátor:
Maximum PV array Open Circuit Voltage: 145VDC
MPP Range Operating Voltage: 30-115 VDC
Maximum Solar Charge Current: 60A
panely:
Open Circuit Voltage (VOC) STC: 39.0V
Voltage at Maximum Power (Vmp) STC: 31.8V
Current at Maximum Power (Imp) STC: 8.97A
takže v zapojenie 2 stringy po 3 panely je OK ?
Maximum PV array Open Circuit Voltage: 145VDC
MPP Range Operating Voltage: 30-115 VDC
Maximum Solar Charge Current: 60A
panely:
Open Circuit Voltage (VOC) STC: 39.0V
Voltage at Maximum Power (Vmp) STC: 31.8V
Current at Maximum Power (Imp) STC: 8.97A
takže v zapojenie 2 stringy po 3 panely je OK ?
-
- R.I.P.
Áno, je to OK.
Nie je celkom OK malá kapacita 200 Ah batérie k tomu. V jedno chladné zimné ráno by do vybitej batérie púšťal regulátor cez 30 A ( k obedu aj 60 A ) a to už je dosť. Dobré batérie si treba chrániť.
Mal by som otázku aj ja : Chceš meniť panely z 3 ks 275 Wp na 6 ks 285 Wp, tu môžeš dokúpiť len 3 panely 285 Wp a spraviť zapojenie 3P2S a ušetríš prostriedky - napr. na tú ďalšiu batériu. Nezdá sa Ti to rozumné ?
Nie je celkom OK malá kapacita 200 Ah batérie k tomu. V jedno chladné zimné ráno by do vybitej batérie púšťal regulátor cez 30 A ( k obedu aj 60 A ) a to už je dosť. Dobré batérie si treba chrániť.
Mal by som otázku aj ja : Chceš meniť panely z 3 ks 275 Wp na 6 ks 285 Wp, tu môžeš dokúpiť len 3 panely 285 Wp a spraviť zapojenie 3P2S a ušetríš prostriedky - napr. na tú ďalšiu batériu. Nezdá sa Ti to rozumné ?
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
-
vďaka za upozornenie.
baterku už asi jednoducho nepridám. teraz tam mam 4ks 6V.
zrejme cez zimu obmedzim regulátor. koľko A maximálne by bolo OK?
staré panely pôjdu o dom ďalej. oni sú ešte 2 metrové a na strechu chaty mi s novými 1.6m už nevojdu.
baterku už asi jednoducho nepridám. teraz tam mam 4ks 6V.
zrejme cez zimu obmedzim regulátor. koľko A maximálne by bolo OK?
staré panely pôjdu o dom ďalej. oni sú ešte 2 metrové a na strechu chaty mi s novými 1.6m už nevojdu.
-
- R.I.P.
Nepoznám režim, v ktorom baterka cykluje. Ak sa vybíja hlboko každú noc, tak by to bolo treba riešiť. Ak len tak o cca 20 % ( ako je pre olovo ešte zdravé ) tak sa s tým regulátor vyrovná sám.
Malo by sa nabíjať optimálne do 0,12 C, teda nejakých max. 24 A. Ak je však pripojená ešte nejaká záťaž, tú treba v danom čase od prúdu z regulátora odčítať.
Malo by sa nabíjať optimálne do 0,12 C, teda nejakých max. 24 A. Ak je však pripojená ešte nejaká záťaž, tú treba v danom čase od prúdu z regulátora odčítať.
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
-
suhlas, mas tam 200Ah takze zhruba okolo tych 20A je odporucane (klasika "C10" prud cize desatina z kapacity v amperhodinach).
Hoppecke je kvalitka, vydrzia viacej, ale pokial ich nemusis bombovat tak sa ti proste odmenia dlhsou zivotnostou.
Hoppecke je kvalitka, vydrzia viacej, ale pokial ich nemusis bombovat tak sa ti proste odmenia dlhsou zivotnostou.
-
Doložil som si BMV700 a zistil som že cez noc sa vybíjajú na 90%.
Menič je vypnutý a odber z 24V cca 1,2A. (anténa od O2, Wifi router, PC Lenovo Stick, Xiaomi Gateway a kamera).
Chata je zaizolovaná a baterky tiež, takže pod 10C by teplota nemala nikdy klesnut.
Menič je vypnutý a odber z 24V cca 1,2A. (anténa od O2, Wifi router, PC Lenovo Stick, Xiaomi Gateway a kamera).
Chata je zaizolovaná a baterky tiež, takže pod 10C by teplota nemala nikdy klesnut.
-
Tak pokud se vybije o 10 % za noc a každej den dobiješ na 100% pak ta baterka vydrží dlouho. toho se neboj...axpertplus píše:Doložil som si BMV700 a zistil som že cez noc sa vybíjajú na 90%.
-
Vplyv nízkych teplôt na napätie v stringu
Zdravím vospolok. Na jeseň som dokupoval panely a riešil som, koľko ich maximálne môžem dať na jeden string (JJV)? Sú to 545W panely a ich Voc je 49,6V.
Mal som ich pôvodne (aj minulú zimu) na jednom stringu 20ks a pohoda...
Dokupoval som ďalších 8ks na inú svetovú stranu (ZJZ). Pri tom nastala otázka, ktorú som predtým neriešil: Vplyv nízkych teplôt na napätie v stringu.
Dočítal som sa na fórach, že napätie naprázdno s klesajúcou teplotou na paneloch stúpa. Teoreticky by pri -15˚ C malo stúpnuť o 10% až 14%.
Jeden zo zdrojov: NAVRHOVANIE, INŠTALÁCIA A ÚDRŽBA FOTOVOLTICKÝCH SYSTÉMOV
Tak som pre istotu ubral z prvého stringu počet panelov na 18ks a 2ks som pridal do druhého stringu. (Teda mám v druhom stringu 10 ks.) Teraz (už asi) po zime som ale s údivom zistil, že napätie v prvom stringu (teda nie na prázdno) s teplotou sa takmer nemení: (max. 835,5V, čo je nielen pod vypočítaným napätím pri teplote v tom čase, ktorá bola skoro 4,8˚ C, ale aj pod napätím v stringu na prázdno. na druhej strane pri minimálnej teplote -10˚ C, ktorú som v túto zimu zaznamenal, bolo napätie stringu maximálne 742,1V.)
Vysvetľujem si to tak, že nízke teploty boli túto zimu len v čase, kedy nesvietilo slnko...
Je bezpečné vrátiť sa z pohľadu celoročných teplôt späť k 20ks v prvom stringu? (Je lepšie orientovaný. A, zatiaľ nemám tie 2ks z JJV oddelené od 8ks z ZJZ, čo, samozrejme, ovplyvňuje výkon druhého stringu. Diódy niečo stoja. ) Prejde to revíziou?
Vďaka.
Mal som ich pôvodne (aj minulú zimu) na jednom stringu 20ks a pohoda...
Dokupoval som ďalších 8ks na inú svetovú stranu (ZJZ). Pri tom nastala otázka, ktorú som predtým neriešil: Vplyv nízkych teplôt na napätie v stringu.
Dočítal som sa na fórach, že napätie naprázdno s klesajúcou teplotou na paneloch stúpa. Teoreticky by pri -15˚ C malo stúpnuť o 10% až 14%.
Jeden zo zdrojov: NAVRHOVANIE, INŠTALÁCIA A ÚDRŽBA FOTOVOLTICKÝCH SYSTÉMOV
Tak som pre istotu ubral z prvého stringu počet panelov na 18ks a 2ks som pridal do druhého stringu. (Teda mám v druhom stringu 10 ks.) Teraz (už asi) po zime som ale s údivom zistil, že napätie v prvom stringu (teda nie na prázdno) s teplotou sa takmer nemení: (max. 835,5V, čo je nielen pod vypočítaným napätím pri teplote v tom čase, ktorá bola skoro 4,8˚ C, ale aj pod napätím v stringu na prázdno. na druhej strane pri minimálnej teplote -10˚ C, ktorú som v túto zimu zaznamenal, bolo napätie stringu maximálne 742,1V.)
Vysvetľujem si to tak, že nízke teploty boli túto zimu len v čase, kedy nesvietilo slnko...
Je bezpečné vrátiť sa z pohľadu celoročných teplôt späť k 20ks v prvom stringu? (Je lepšie orientovaný. A, zatiaľ nemám tie 2ks z JJV oddelené od 8ks z ZJZ, čo, samozrejme, ovplyvňuje výkon druhého stringu. Diódy niečo stoja. ) Prejde to revíziou?
Vďaka.
-
- Lokalita: blízko Brna
Proč s údivem? Mění se maximální napětí na prázdno, ne pracovní napětí mppt. Tj. ti to ten graf nejspíš ani nezaznamená ty špičky, kdy ty panely odlehčí a hledá pracovní body od nejvyššího napětí.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
@cipis, vďaka. To dáva logiku. Ako teda zistím, či je tam naozaj vyššie napätie? A na ako dlho? Je to tak dlho, že to môže poškodiť menič?
-
- Lokalita: blízko Brna
Ověříš výpočtem, přidáš od oka rezervu a dle toho zapojíš. A zbytečně neexperimentuješ s tím, jestli to náhodou vydrží nebo nevydrží.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 61 Odpovědi
- 3470 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od trud
-
- 45 Odpovědi