Zapojeni Axperta -> modra nula
Měniče Axpert
-
- Reputace: 4
Re: Zapojeni Axperta -> modra nula
Elektromer normálně fungoval na síti a spolehlivě měřil az teď na výstupu z Axperta blbne.
8x370Wp J,8x380Wp J,4x370Wp Z 6x450Wp,1xDeye,1x Axpert VMIII 48V 5kW,LiFe 3x16S 120Ah+ BEV 77kW V2L
-
- Reputace: 4
Tak jsem odpojil výstup od rozvodů a připojil jen spotřebič abych eliminoval napojenou instalaci a elměr pořád špatně posílá impulzy. On jako takový na displeji ukazuje spotřebu správně jen ten SO implulz je asi zarušený. Proto jsem se ptal na ten osciloskop.Potom i Axpert na displeji ukazuje taky kolisavou okamžitou spotřebu na výstupu.Lítá to i +- 100w
8x370Wp J,8x380Wp J,4x370Wp Z 6x450Wp,1xDeye,1x Axpert VMIII 48V 5kW,LiFe 3x16S 120Ah+ BEV 77kW V2L
-
- Reputace: 43
Chlapi rychla technicka otazka zaciatocnika
Ked mam pripojene baterie ku axpertovi a ten je tlacidlom vypnuty, treba pred jeho dalsim spustenim (po 12h) odpojit baterie a nabit kondiky pred znovu spustenim?
Ked mam pripojene baterie ku axpertovi a ten je tlacidlom vypnuty, treba pred jeho dalsim spustenim (po 12h) odpojit baterie a nabit kondiky pred znovu spustenim?
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.
-
- Reputace: 668
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Tlačítkem je snad vypnutý jenom měnič. Regulátor dál funguje a do připojené baterie dodává proud z panelů (pokud jsou připojeny).
Pokud je Axpert úplně odpojený, tak někdo kondenzátory přednabíjí. V návodu jsem nic takového nenašel a i když to může být vhodné, tak to taky nedělám.
Pokud je Axpert úplně odpojený, tak někdo kondenzátory přednabíjí. V návodu jsem nic takového nenašel a i když to může být vhodné, tak to taky nedělám.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Reputace: 55
- Lokalita: Lounsko
- Výkon panelů [Wp]: 3780
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Oživuji tohle téma a jsem už zoufalý... mám podobný stav jako původní tazatel, tedy:
Axpert MK, na jeho vstupu L+PEN (TN-C) od ČEZu, řeším jak zapojit výstup.
Nové rozvody mám TN-S zapojené tak, že PE je spojený s PEN domu mimo axperta, L + N jde z axperta do chrániče a dál ke spotřebě. To je snad OK.
Problém je s částí domu, kde mám síť TN-C i v domě... teda dvojvodič L+PEN. Je nějaká cesta, jak korektně připojit na výstup axperta okruh tažený L+PEN (TN-C)?
Zvažoval jsem spojit za axpertem N s PE i PEN domu a dál tahnout PEN+L.. dá se to tak udělat?
Moc děkuji za pomoc!
Axpert MK, na jeho vstupu L+PEN (TN-C) od ČEZu, řeším jak zapojit výstup.
Nové rozvody mám TN-S zapojené tak, že PE je spojený s PEN domu mimo axperta, L + N jde z axperta do chrániče a dál ke spotřebě. To je snad OK.
Problém je s částí domu, kde mám síť TN-C i v domě... teda dvojvodič L+PEN. Je nějaká cesta, jak korektně připojit na výstup axperta okruh tažený L+PEN (TN-C)?
Zvažoval jsem spojit za axpertem N s PE i PEN domu a dál tahnout PEN+L.. dá se to tak udělat?
Moc děkuji za pomoc!
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [3s4p AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
Rozpracováno:
- tomas
- Reputace: 241
Aby jsi z jakéhokoliv zdroje vytvořil klasickou síť TN-C-S. Tak musíš postupovat úplně stejně jako dělají například distributoři.
Vezmou VN/NN trafo které má 5 svorek U, V, W, N, PE (tedy úplně stejné jako tvůj střídač) a připojí ho do distribuční TN-C sítě tak, že spojí na trafu N s PE a to uzemní a mají PEN. No a už máš TN-C pro napájení tvé části domu.
Pak to projde distribuční sítí a elektroměrovým rozvaděčem do hlavní rozvaděče domu kde to TN-C přechází na TN-C-S tak, že PEN zase uzemní a rozdělí na N a PE. A tady máš TN-C-S pro chrániče a druhou část domu.
Ty distribuční síť a elektroměrový rozvaděč mezi vlastní elektrárnou a spotřebiči nepotřebuješ a můžeš to tedy vynechat a udělat to vše v jednom rozvaděči na jednom N a PEN propojeném můstku který bude uzemněn.
Na N můstek připojíš všechny modré a na PEN všechny žlutozelené. Můstek N a PEN propojíš např Cu 16mm2 a PEN uzemníš k základovému zemniči nebo HOP.
Poč se na to furt někdo ptá, co je na tom nepochopitelného a nelogického?
Vezmou VN/NN trafo které má 5 svorek U, V, W, N, PE (tedy úplně stejné jako tvůj střídač) a připojí ho do distribuční TN-C sítě tak, že spojí na trafu N s PE a to uzemní a mají PEN. No a už máš TN-C pro napájení tvé části domu.
Pak to projde distribuční sítí a elektroměrovým rozvaděčem do hlavní rozvaděče domu kde to TN-C přechází na TN-C-S tak, že PEN zase uzemní a rozdělí na N a PE. A tady máš TN-C-S pro chrániče a druhou část domu.
Ty distribuční síť a elektroměrový rozvaděč mezi vlastní elektrárnou a spotřebiči nepotřebuješ a můžeš to tedy vynechat a udělat to vše v jednom rozvaděči na jednom N a PEN propojeném můstku který bude uzemněn.
Na N můstek připojíš všechny modré a na PEN všechny žlutozelené. Můstek N a PEN propojíš např Cu 16mm2 a PEN uzemníš k základovému zemniči nebo HOP.
Poč se na to furt někdo ptá, co je na tom nepochopitelného a nelogického?
Naposledy upravil(a) tomas dne úte čer 21, 2022 12:47 am, celkem upraveno 2 x.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
- tomas
Jasně, jiná možnost ani není, N s PE musí být vždy spojený, jinak by "N" byl ve vzduchu na nedefinovaném potenciálu a nebyl by to nulák a nefungovali by chrániče a ochrana nulováním.camel1cz píše:Zvažoval jsem spojit za axpertem N s PE i PEN domu a dál tahnout PEN+L.. dá se to tak udělat?
TN-S sítě snad nikde nepoužíváme, pouze TN-C-S a tedy mezi TN-S zdrojem a TN-C-S spotřebičem musí být TN-C jinak to snad ani nejde.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
- Reputace: 36
Teoreticky i prakticky můžeš, normy ale říkají že N a PE nesmí být dodatečně spojeny za bodem rozdělení.
Snad to pochopíš Jak jednou rozdělíš PEN na PE a N již nesmíš spojit.
Snad to pochopíš Jak jednou rozdělíš PEN na PE a N již nesmíš spojit.
++
- tomas
V naší NN síti je minimálně tolik spojení/rozdělení N s PE kolik je v ní transformátorů a přípojek.
-
- Reputace: 55
- Lokalita: Lounsko
- Výkon panelů [Wp]: 3780
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Moc děkuji, Tomáši... trochu sem doufal, že se zdravě naštveš a zareaguješ zrovna Ty Ta odpověď mi příjde jasná a logická, děkuji!
Ono to není ani tak nepochopitelné, jako spíš stále dokola omílané - to je proto, že skoro nikdo z domácích solárních bastlířů nedělá v energetice a tak nezná pravidla a naopak kvůli základním znalostem kolem elektřiny a rozvodů má strach to udělat blbě. Klasické "vím, že nic nevím"
Navíc když jsem kolem toho googlil, tak jsem na netu kolem tohoto tématu našel mlhy jak kolem Brčálníku.
Definitivně mě dorazil kamarád pracující v energetice, který mi řekl, že NESMÍM spojit N axperta s PEN, že tím spojením vytvořím prostor pro poruchu (fáze přes spotřebiče na kostře) a odpálím měnič... to mě znejistělo a nedávalo smysl, tak jsem šel sem k ověřenému zdroji.
Samozřejmě chápu, že měnič nevhodný k připojení do TN sítí se dá uzeměním N odpálit (viz metoda žárovka). A taky, že každý systém rozvodů múže mít poruchu, ale už vím, že to neznamená, že by se zemit za axpertem nemělo resp. nemuselo.
Mám konečně jasno a jdu plánovat další okruhy na FVE... ještě jednou moc děkuji!
Ono to není ani tak nepochopitelné, jako spíš stále dokola omílané - to je proto, že skoro nikdo z domácích solárních bastlířů nedělá v energetice a tak nezná pravidla a naopak kvůli základním znalostem kolem elektřiny a rozvodů má strach to udělat blbě. Klasické "vím, že nic nevím"
Navíc když jsem kolem toho googlil, tak jsem na netu kolem tohoto tématu našel mlhy jak kolem Brčálníku.
Definitivně mě dorazil kamarád pracující v energetice, který mi řekl, že NESMÍM spojit N axperta s PEN, že tím spojením vytvořím prostor pro poruchu (fáze přes spotřebiče na kostře) a odpálím měnič... to mě znejistělo a nedávalo smysl, tak jsem šel sem k ověřenému zdroji.
Samozřejmě chápu, že měnič nevhodný k připojení do TN sítí se dá uzeměním N odpálit (viz metoda žárovka). A taky, že každý systém rozvodů múže mít poruchu, ale už vím, že to neznamená, že by se zemit za axpertem nemělo resp. nemuselo.
Mám konečně jasno a jdu plánovat další okruhy na FVE... ještě jednou moc děkuji!
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [3s4p AUO 315Wp mono]
Rozpracováno:
Rozpracováno:
-
- Moderátor
- Reputace: 653
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+7
Jj, presne tak. Je potreba si uvedomit, ze menic je zdroj, tj. "se to pocita" az za nim. Tedy N na vystupu uzemnim, projdu pres chranic a za chranicem uz to "nove" N na zem nemuzu spojit.
Jinak to cele samozrejme plave, schvalne jsem to meril a na fazi vuci zemi bylo 140V a na nulaku 100V. Kdyz jsem odpojil propojku mezi N pred menicem a zemi.
Jinak to cele samozrejme plave, schvalne jsem to meril a na fazi vuci zemi bylo 140V a na nulaku 100V. Kdyz jsem odpojil propojku mezi N pred menicem a zemi.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4 Odpovědi
- 1030 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od vasule
-
- 106 Odpovědi