Dobrá nabíječka autobaterie - tipy

Napájecí zdroje pro dobíjení foťáků, mobilních telefonů, notebooků, adaptéry a ostatní zdroje stejnosměrného proudu.
mypower.cz
R.I.P.

Dobrá nabíječka autobaterie - tipy

Příspěvek od mypower.cz »

Ahoj, má někdo tip na dobrou nabíječku autobaterií? Něco s dobrým poměrem cena/užitečnost?

Mohla by umět oživit i úplně totálku na které je třebas už jen 3.1V.

Měl jsem teď od souseda půjčenou starou nabíječku značky DECA - 10A a k autobaterii (na které jsem naměřil výše uvedené napětí) připojený voltmetr a všiml jsem si, že ona se ji snaží oživit pulzně, chvíli zapne, chvíli vypne a jakmile se baterie už drží na 13V (asi), tak už tam pouští 6A bez přerušení a postupně s plným dobitím sniužuje. To se mi celkem líbí taková strategie.

Něco takového by mi bodlo do budoucna. Rád bych se vyhnul nabíječkám, které by baterii v takovém stavu detekovaly třeba jako 6V a podobné chyby.

Něco co by mělo i integrovaný ampérmetr, a kdyby i měření napětí, tak paráda.

Tuhle výše zmíněnou DECA nabíječku už seženu asi jen někde na bazaru, to je fakt starší ale stále užitečný půjčený přístroj. Příjemně překvapilo.

Díky za tipy a zkušenosti.

Související témata:
Desulfatace - obnova kapacity Pb aku
Dobíjení autobaterie solárním panelem
mgx

Re: Dobrá nabíječka autobaterie - tipy

Příspěvek od mgx »

mrtve olovo beznou inteligentnou autonabijackou neozivis. co mozes urobit je pripojit napr 12V 0.1A adapter a pomaly nabijat. Mozno CTEK, ale posledne modely boli dost shitne.
Ak chces nieco univerzalne, doporucujem napr IMAX B6, je aj verzia s zabudovanym zdrojom. este nebola baterka, ktoru by som nenabil. nastavit je mozne uplne vsetko (nie je to sice uplne intuitivne, ale da sa).
jahodovák
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Příspěvek od jahodovák »

Podařilo se mi nechat zapnutou spínačku na staré multikáře a totálně vybít baterku,nerozsvítilo to ani kontrolku,na dobití jsem použil obyčejnou modelářskou nabíječku,kterou jsem koupil už dost dávno,ale stejně by se měly chovat i ty nové,jedná se o nabíječku která umí nabíjet olovo,nicd,různé druhy lion,a nimh.Jde tam nastavit počet článků až do 24v a proud od 10 ma do 6 ampér s omezením max výkonu 50 watů,má i vybíjení.Ampérmetr a volmetr a ukazuje to i náboj v ampérhodinách.Cena nebyla nijak vysoká a zhruba po 3 hodinách se mi podařilo stroj nastartovat a po návratu domů jsem ji znova napojil a nechal baterii dobít do plna.Sice to trvá dost dlouho ale vzhledem k tomu,že nejenom umí nabíjet i vybíjet ale i balancovat sestavu až 6 článkovou baterku,nebyla cena ani nijak přehnaná.Dnes už v nabídce není ale podobných je na trhu dost.Porovnal jsem údaje na přesném měřidle a přesnost víc než dostatečná....
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
JiříK

Příspěvek od JiříK »

Trafonabíječka z Kauflandu za pár stovek. Tupá, primitivní, idiotsky hloupá trafonabíječka, s ampérmetrem, nebo LED bargrafem. Jen upozorním, že baterku je nutno odpojit od elektroinstalace auta. Pro jistotu, napětí na baterce končí někdy i na 16,8 V.
Pokud mě uvidíte tančit a nehraje hudba, vypněte, prosím, hlavní jistič...
rottenkiwi
Lokalita: SO, SK

Příspěvek od rottenkiwi »

https://www.super-naradi.cz/Nabijecka-a ... -d4806.htm#

Ja mam tuto uz roky, na GEL a LiFePO nastavujem 14.1 V.
Na ostatne 14.4 alebo 14.7.
Ma to mod Rejuvenation - impulzy ako desulfator, kym baterka nedosiahne napr. 11.7 V.

Huci a vibruje, ale 7 rokov ide OK. Treba vymenit fan.

Bezne z Kauflandu za 15 € mi po pripojeni na baterku 10.5 V hned zhoreli.

NIe je problem nabijat auto, s pripojenou baterkou, staci nastavit prud a napr. 14.4 V,
ak to nabije, potom to udrzuje na float.
DC-AC inverter REC Lion DC-AC ESP32 DIY inv. 15 GB za sekundu DIY MPPT Holder
Zjedz vsetko, co si kupil, v obchode a netreba ti tasku, auto ci chladnicku.
mypower.cz
R.I.P.

Příspěvek od mypower.cz »

Prikladam foto te totalne vymlacene baterky, podarilo se s ni po nabiti nekolikrat v poho nastartovat, jako ja bych rek, ze cajk... mela ale fakt o neco vic jak 3 volty, kdyz jsem ji vytahl z auta :))
P_20210714_202021.jpg
Ale drzi celkem solidni napeti. I pri vypnuti nabijeni. Necham to jeste bezet a uvidim rano ..

V podstate nize je takovy jakoby lehky naznak, jak se to chova. Ta cerna cara je proud z 375VA victronu, ktery napaji krom me spotreby, ktera se tam chova jako "offset", i tu nabijecku a je to tam videt, jak cykluje a ted jede trvale. Uz to baterku vlastne ted drzi v absorbci a pak mozna prejde do floatu :)) Poslechem ted bubla. Nepodarilo se mi v te rychlosti zalogovat vsechny hodnoty. Jen tedy odhadem podle odberu z 375VA victrona. Mimochodem oziveno tedy ciste ze slunce... To se ceni.. I kdyz pravda behem te jizdy to byl chvilku benzin. hm .. tak nic :D

Cca 15:20 jsem ji dal do auta, coz je ta dira kde se nedobiji a victron si oddechl, a nekolikrat se startovalo a jelo nakoupit do mesta, pricemz startovani probihalo za mensi cas nez 20 minut, coz je dle mych informaci dobra doba na dobiti baterky po startovani. V poho to zvladla. Pak znovu vytahnout a na nabijecku... Coz je v grafu taky jaksi videt jako odber. Tedy stale ji to krmi. Dle ampermetru na nabijecce ji to krmi 2A stale pomalu se snizujicim a drzi ji to na 15V +- autobus, nejaky drobny.
fvlog_fvlog_victron_2d_1000x600.png
vla
Lokalita: Praha 6

Příspěvek od vla »

Jako hračka dobrý, ale do auta bych si takovou baterku rozhodně nedal, první chladné dny ukážou. Jedině snad, že by byla večer dobrá a nechal jsem něco zapnuté, co by ji relativně rychle na tohle napětí vybilo (den, dva,tři?). Pak by to další provozování mělo smysl.
Nemám rád tenhle stát.
jahodovák
Lokalita: podhůří Orlických hor
Výkon panelů [Wp]: 7500

Příspěvek od jahodovák »

Ono to tak klidně může být ale také nemusí,za tu dobu mám i jiné zkušenosti,již doskrát se mi podařilo vybít baterku svícením skoro až do nuly a po řádném nabití některé sloužily ještě i několik let,zima nezima.Nejlepší zkušenost byla s přípravkem do baterek pod názvem mečta super,do každého článku se nasypal obsah z balení a rapidně se snížila spotřeba vody a baterka přestála i dvojí totální vybití.V dnešní době není problém baterku vyměnit kdykoliv,takže je zbytečné hned dávat novou,klidně stačí až když ta situace nastane.Většinou se dá předpokládat,že každý z nás,co máme fotovoltaiku,máme v záloze nějakou baterku,kterou lze alternativně než dojde k výměně nahradit tu kleklou...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
mgx

Příspěvek od mgx »

ked uplne vybitu baterku hned nabijes (Je jedno cim, kludne aj 12V trafom alebo 12v zdrojom co napaja hocijaky router - dolezite je aby bol tvrdy - idealny nabijaci prud maly (rozumej okolo 0.5A). tak baterka kludne moze este par rokov posluzit. Mal som taku baterku na toyote (Original prvovyroba), par krat sa vymlatila (alternator slabo dobijal)< ale dala 10 rokov. Novsie (Varta/EXIDE, Bosch) dali 3roky max a uz som radsej menil. Baterka startla aj pri -32C (Vysne Hagy), jedno z mala aut ktore v ten tyzden startovali).
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

Trochu si protiřečíš: 12V tvrdý zdroj a kousek dál píšeš proud max. 0.5A...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
mgx

Příspěvek od mgx »

preco? tvrdy a makky zdroj a maly nabijaci prud su dve veci. Na druhej strane, aj ked das makky 12V zdroj, napatie ti padne niekde na 8-9V a baterku nejak na 50% SOC dobijes a zvysok uz doriesis na aute. Mne sa osvedcila modelarska nabijacka (model som povedal, druhu mam Turnigy Accucel 6) a okamzite dobitie malym prudom (do 1A). V pripade ze nie je, pouzit co je aby sa predislo sulfatacii. Taka baterka je beznymi domacimi prostriedkami neopravitelna
luky

Příspěvek od luky »

Můžu poradit, že autonabíječka z Lidlu není vhodná...
Osobně jsem koupil modelářskou nabíječku "ToolkitRC M8". K tomu jeden 18V od PC (zadarmo) a udělal jsem si k tomu sadu kabelů na nabíjení kde čeho. Bezkonkureční cena a univerzalita.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
Franta2776

Příspěvek od Franta2776 »

Já používám jako nabíječku toto:

https://dratek.cz/arduino/34689-laborat ... isQAvD_BwE

Nastavím si co potřebuji:)))
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

Zdroj dobrý, podobnej jsem odvařil tím, že jsem k vypnutýmu zdroji připojil nabitou baterku...
ToolkitRC M8 je dobrej, má spoustu funkcí pro modeláře a poměrně velký proudy, prakticky stejnou funci ohledně nabíjení splní i levnější ImaxB6, ten používám na kde co taky...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek