Pohon čerpadla filtrace
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Pohon čerpadla filtrace
Zdravím,
plánuji pohon čerpadla filtrace bazénu pomocí fotopanelů. Pokud tady takové téma je, nekamenujte mne.
Pročítám postuně zdejší fórum, ale některé zařízení jsou již offtopic a nebo jsem se k tomu ještě nedostal.
Potřebuji poradit jaké komponenty jsou momentálně k dispozici a jak to jednoduše poskládat.
Stav: čerpadlo 200W, panely (mám k dispozici 10 ks) Pmax 235W , Vmp 30V, 8A.
Požadavek: pohon čerpadla když svítí, bez baterie.
Dík
plánuji pohon čerpadla filtrace bazénu pomocí fotopanelů. Pokud tady takové téma je, nekamenujte mne.
Pročítám postuně zdejší fórum, ale některé zařízení jsou již offtopic a nebo jsem se k tomu ještě nedostal.
Potřebuji poradit jaké komponenty jsou momentálně k dispozici a jak to jednoduše poskládat.
Stav: čerpadlo 200W, panely (mám k dispozici 10 ks) Pmax 235W , Vmp 30V, 8A.
Požadavek: pohon čerpadla když svítí, bez baterie.
Dík
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Pohon čerpadla filtrace
Jsou na to speciální frekvenční měniče 1f nebo 3f. Na nižší osvětlení reagují snížením frekvence, aby pumpa běžela dál za snížených otáček. Např. https://www.aliexpress.com/item/1005002766880878.html
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
Pokud jde jen o pohon toho čerpadla,tak proč tak složitě,jsou i nízkonapětová čerpadla na dc proud a ta se točí úměrně svitu a nic jiného na to není třeba...
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
Ale on nepotrebuje DC motor, on potrebuje napajanie pre specificky motor ktory ma uz zakupeny.jahodovák píše:Pokud jde jen o pohon toho čerpadla,tak proč tak složitě,jsou i nízkonapětová čerpadla na dc proud a ta se točí úměrně svitu a nic jiného na to není třeba...
7425Wp-J 27ks, 4125Wp-Z 15ks - SUN275-60P; 3525Wp-J plot 15ks TSM-235PC05; Li-ion 30kWh CATL; 3x5048MK do 1f.
-
To má nějaký malý rozsah napětí 280 - 380V, moc nevěřím že to má MPPT je tam jen "best for 300V-320V"rva píše:Jsou na to speciální frekvenční měniče 1f nebo 3f. Na nižší osvětlení reagují snížením frekvence, aby pumpa běžela dál za snížených otáček. Např. https://www.aliexpress.com/item/1005002766880878.html
Toto by mělo být lepší:
https://gbc-solino.cz/headpage/e-prislu ... -cerpadel/
350 - 800 V, MPPT 500 - 600V.
Prý to zvládá i topná tělesa, ale nezkoušel jsem.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
Někdy je lepší vyměnit specifické čerpadlo i už zakoupené za jiné vhodnější,a možná by to vyšlo i příznivěji než vše kolem toho,ono to čerpadlo potom může stát jen zlomek ceny toho tiátru kolem toho,samozřejmě mu přeji nalezení toho nejlepšího řešení..rasto1 píše:Ale on nepotrebuje DC motor, on potrebuje napajanie pre specificky motor ktory ma uz zakupeny.jahodovák píše:Pokud jde jen o pohon toho čerpadla,tak proč tak složitě,jsou i nízkonapětová čerpadla na dc proud a ta se točí úměrně svitu a nic jiného na to není třeba...
7,5kWp-
-
- Lokalita: Táborsko
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
Já od motoru čerpadla (370W) oddělal chladící vrtulku, vysoustružil jednoduchou spojku a napojil na to komutátorový motor z vyřazené pračky. Na tu spojku se dala nová vrtule, celé se to zakapotovalo a ten motor připojil přímo na 3 72článkové panely zapojené do série. Výsledek je takový, že to celé léto, pokud svítilo slunce, honilo po dně poloautomatický vysavač a čistilo vodu zadarmo.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Dost dobrý. Tohle je vidlácký řešení, který oceňuju. Když bude nejhůř, jde to asi uvest do původního stavu, je tak? a původní motor asi funguje, i když bez chlazení, je tak?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Dík za věcné rady. Vidím, že to spíš směřuje cestou jinémo motoru popř. čerpadla. Za cenu různých komponent (MPPT, regulator, střídač aj.) bych mohl točit z DS několik let což je neefektivní. Chci pouze využít panely (cca 2) co tady mám ladem prozatím aspoň na filtraci. Zbylých 8 kusů mám připraveno na ohřev TUV. Takže tak.
-
Ten originální motor samozřejmě zůstal zapojený a normálně funguje. Chladící vrtulku dostal z ventilátoru počítače a je přidělaná na té spojce, takže v podstatě na stejném místě jako ta původní. Díky tomu, že ten kryt je dělaný jako taková roura, chladí oba motory. V podstatě z toho vzniklo soustrojí se dvěma nezávislými motory. Panely jsem měl jen naplocho položený na pergole a při jejich oslunění s tím komutátorovým motorem mělo čerpadlo + / - stejné otáčky jako při napájení ze sítě. Žádnou sezonu jsem neměl tak čistou vodu jako loni
-
Rozumím systému. Ještě k tomu motoru. Jaký lze použít? Mám tady motory ze staré pračky asi Romo (kalsika motor na vrtuli a druhý byl na odstředivku tři dráty) potom tady mám ještě z nějaké automatky ale temto má snad 8 kabelů do motoru.
-
Leonardovo soustrojí
Komutátorový motor fungující i na DC napětí musí mít komutátor a uhlíky.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Přesně tak, musí to být motor z novější pračky bosch, siemens... co mají vysoké otáčky odstředění.tomas píše:Leonardovo soustrojí
Mám tam něco takového: Stačí pohledat třeba na bazoši:
https://elektro.bazos.cz/inzerat/147632 ... -odvoz.php
-
Z automatky mám schovaný doma, druhá pokažená pračka je u kolegu, tak to není takový problém sehnat podobný motor. Jenom se vyznat v zapojení těch drátů
-
Na tom nic není. Zapojuješ jen ty silné, u toho motoru na obrázku by to mělo být tak, že na dva krajní (rudý, modrý) přivedeš napětí od solárů a ty dva prostřední (černý, hnědý) mezi sebou propojíš. Všechny tyhle motory by to měly mít stejné. Ty tenké bílé jdou z tachogenerátoru, ty nezapojuješ.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 629 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Martin1188
-
- 25 Odpovědi