Pokus o ohřev TUV
Ohřev TUV, aku nádrže, boilery, ohřívače vody, vytápění, klimatizace
-
Pokus o ohřev TUV
Zdravim mistni osazenstvo.
Rad bych představil co mám v plánu a rád slyšel kritiku.
Jako naprostý začátečník mám v plánu snížit energetickou náčnost domácnosti v RD.
Máme bojler OKCE 160 Dražice, podle všeho je to největší žrout a spotřebuje cca 2,4MWh ročně, tedy cca 6,6kWh denně.
Nemám peníze na stavbu plnohodnotné elektrárny, takže jsem zvolil BEL regulátor, který by do toho topil.
Sehnal jsem nové Poly panely 270Wp a mám je v plánu použít jako střěšní krytinu přístřešku pro auto a zároveň k ohřevu TUV.
Panelů bude 9 v serii, aby se nepřekročilo max napětí BELa.
A teď k tomu jak to celé bude vypadat.
Přístřešek bude dřevěný se šikmou střechou z panulů orientovaných na jich, azimut 10°, slope 10°.
Podle https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html by to mělo teoreticky od března vyrobit min 180kwh měsíčně až do září, tedy cca 7 měsíců provozu ročně.
BELa mám v plánu mít hned pod střechou přístřešku s větrákem napájeným z menšího 12V panelu, abych tam nemusel tahat žádný přívod. Zároveň tam bude DC odpojovač. A pak až táhnout výstup z něj do domu k bojleru.
Jelikož jsem udělal velikou chybu a koupil panely bez toho abych si přečetl celou speficikaci, tak jsem zjistil, že jsou bezrámové a někde jsem (snad i tady?) četl, že praskají s nízkým sklonem a taky na dřevu, že se kroutí (to dřevo).
Myslíte, že to je opravdu problém?
Panely nedávám na střechu RD protože mám orientaci ZV a málo místa bez stínění (jímací tyč bleskosvodu a komín), zároveň si od toho slibuji vyšší požární bezpečnost a taky úsporu nákladů na střešní krytinu přístřešku.
Poslední věc co řeším je ukotvení panelů, dávat 80kč za příchytku mi přijde dost a našel jsem opět tady nápad s použitím nařezaného L profilu z hliníku, případně z T a C profilu, to bych asi zvládl samo domo.
Inu...a teď do mě, je to zcestné?
Předem díky
Rad bych představil co mám v plánu a rád slyšel kritiku.
Jako naprostý začátečník mám v plánu snížit energetickou náčnost domácnosti v RD.
Máme bojler OKCE 160 Dražice, podle všeho je to největší žrout a spotřebuje cca 2,4MWh ročně, tedy cca 6,6kWh denně.
Nemám peníze na stavbu plnohodnotné elektrárny, takže jsem zvolil BEL regulátor, který by do toho topil.
Sehnal jsem nové Poly panely 270Wp a mám je v plánu použít jako střěšní krytinu přístřešku pro auto a zároveň k ohřevu TUV.
Panelů bude 9 v serii, aby se nepřekročilo max napětí BELa.
A teď k tomu jak to celé bude vypadat.
Přístřešek bude dřevěný se šikmou střechou z panulů orientovaných na jich, azimut 10°, slope 10°.
Podle https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html by to mělo teoreticky od března vyrobit min 180kwh měsíčně až do září, tedy cca 7 měsíců provozu ročně.
BELa mám v plánu mít hned pod střechou přístřešku s větrákem napájeným z menšího 12V panelu, abych tam nemusel tahat žádný přívod. Zároveň tam bude DC odpojovač. A pak až táhnout výstup z něj do domu k bojleru.
Jelikož jsem udělal velikou chybu a koupil panely bez toho abych si přečetl celou speficikaci, tak jsem zjistil, že jsou bezrámové a někde jsem (snad i tady?) četl, že praskají s nízkým sklonem a taky na dřevu, že se kroutí (to dřevo).
Myslíte, že to je opravdu problém?
Panely nedávám na střechu RD protože mám orientaci ZV a málo místa bez stínění (jímací tyč bleskosvodu a komín), zároveň si od toho slibuji vyšší požární bezpečnost a taky úsporu nákladů na střešní krytinu přístřešku.
Poslední věc co řeším je ukotvení panelů, dávat 80kč za příchytku mi přijde dost a našel jsem opět tady nápad s použitím nařezaného L profilu z hliníku, případně z T a C profilu, to bych asi zvládl samo domo.
Inu...a teď do mě, je to zcestné?
Předem díky
-
- Lokalita: blízko Brna
Re: Pokus o ohřev TUV
Sklon nemůžeš zvednout?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Táborsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Nevím jak BEL regulátor, ale výrobce doporučuje dát SITONA co nejblíže ke spotřebiči a vyvarovat se dlouhých přívodů mezi ním a topnými spirálami.
-
@cipis: sklon zvedám už, z původně zamýšlených 5° (tehdá ještě bez fotovoltaického nápadu) aby to vylepšilo zisky, ale zase nechci z obýváku koukat na tu hrůzu vysokou.
Druhá varianta je dát panely na střechu, jenže tam je na V straně slope 30° a azimut 60° a to je zase na prd. I když výsledek je o něco lepší...
Ale zase horší protipožární stav a musím nakoupit krytinu na přístřešek
Je pravda, že by to bylo flexibilnější, protože pak by byl regulátor v baráku v technické místnosti, kde bych mohl kdykoliv regulátor vzít, vyměnit za nějaký hybrid a přepojit na něco jiného.
@jova: V návodu jsem to nečetl. Z pohledu ztrát určitě, ale furt je to 230V přenos do bojleru.
Nebo je u SITONA jiný důvod?
Druhá varianta je dát panely na střechu, jenže tam je na V straně slope 30° a azimut 60° a to je zase na prd. I když výsledek je o něco lepší...
Ale zase horší protipožární stav a musím nakoupit krytinu na přístřešek
Je pravda, že by to bylo flexibilnější, protože pak by byl regulátor v baráku v technické místnosti, kde bych mohl kdykoliv regulátor vzít, vyměnit za nějaký hybrid a přepojit na něco jiného.
@jova: V návodu jsem to nečetl. Z pohledu ztrát určitě, ale furt je to 230V přenos do bojleru.
-
- Lokalita: Táborsko
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14,2kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 24kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Důvod netuším, vycházím pouze z doporučení výrobce jeho stavebnice, kterou mám a kde doslova píše:
Měnič je vhodné umístit v blízkosti bojleru, aby nebyl propojovací kabel z výstupu
měniče k bojleru příliš dlouhý (do cca 4m).
Pravdou je, že v té poslední verzi návodu to již nepíše, tak nevím.
Měnič je vhodné umístit v blízkosti bojleru, aby nebyl propojovací kabel z výstupu
měniče k bojleru příliš dlouhý (do cca 4m).
Pravdou je, že v té poslední verzi návodu to již nepíše, tak nevím.
-
Výstupní napětí má tvar obdélníku a tedy to velmi ruší. Kabel k bojleru se tak stává anténou a je dobré, aby byl co nejkratší (nebo stíněný).Tomash píše:
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
-
Aha, tak to rušení dost mění situaci...
To budu muset tedy ještě promyslet, díky za info!
Zeptám se ještě jednou... vidí někdo problém s umístěním panelů na dřevěnou pergolu z pohledu praskání panelů?
To budu muset tedy ještě promyslet, díky za info!
Zeptám se ještě jednou... vidí někdo problém s umístěním panelů na dřevěnou pergolu z pohledu praskání panelů?
-
No dřevo stále pracuje (jako burčák).
Neprojeví se to hned.
Asi bych vždy použil aspoň základní kovové profily pod panely
Ale i roztažnost AL - Fe bývá problém.
(takže hliník)
A co se týče vodičů k topné spirále tak i u BELu je doporučení co největší průřez.
Neprojeví se to hned.
Asi bych vždy použil aspoň základní kovové profily pod panely
Ale i roztažnost AL - Fe bývá problém.
(takže hliník)
A co se týče vodičů k topné spirále tak i u BELu je doporučení co největší průřez.
-
Zdravím, mám to podobně, loni na jaře jsem použil 8 panelů a měnič od Bel, napojil na Dražice OKCE250 a vzásadě od dubna do listopadu vypnul bojler od sítě. V sérii s tímto větším bojlerem mám malý dohřívací na PRE, který jsem párkrát zapnul. Panely mám na západ, tedy špatně. Na rušení jsem háklivej, Mám krátkovlnou staničku a radioamatérskou koncesi. Mez měničem v rozvaděči a patronou je dobrých 10m CYKY 2,5 v sádrokartonových profilech. O měniči na KV pásmu vím, pokud je v přechodné oblasti kolem času východu nebo západu Slunce. Pokud měnič běží na více jak 20 procent, nikde mimo stovek khz jej na přehledovém přijímači nenajdu. Mnohé i značkové LED žárovky jej předčí. Pro odstranění přechodových stavů se chystám měnič blokovat ESP8266 s Tasmotou a astronomickým časováním resetu. Martin
-
OK, díky za info.
Asi bych mohl použít místo původně zamýšlených střešních latí AL profily na krokve (nebo jak se to jmenuje ) a trochu tím pomoct té roztažnosti.
S tím rušením, občas provozuji vysílačku v PMR pásmu, tam počítám BEL neruší.
Mám v plánu připojit do baráku buď stavajicím kabelem Cyky-j 5x2,5 (sdružil bych vždy 2 jádra a jedno nechal volné). nechal jsem si ho na zahradě na budoucí instalace a vede mi až do hlavního rozvaděče. Případně mohu natáhnout solární kabel 6mm jako novou linku do domu, ale to je poměrně dost práce (mám pasiv a tedy prostupu do domu jsou problém), tak do toho se mi moc nechce.
Asi bych mohl použít místo původně zamýšlených střešních latí AL profily na krokve (nebo jak se to jmenuje ) a trochu tím pomoct té roztažnosti.
S tím rušením, občas provozuji vysílačku v PMR pásmu, tam počítám BEL neruší.
Mám v plánu připojit do baráku buď stavajicím kabelem Cyky-j 5x2,5 (sdružil bych vždy 2 jádra a jedno nechal volné). nechal jsem si ho na zahradě na budoucí instalace a vede mi až do hlavního rozvaděče. Případně mohu natáhnout solární kabel 6mm jako novou linku do domu, ale to je poměrně dost práce (mám pasiv a tedy prostupu do domu jsou problém), tak do toho se mi moc nechce.
-
- Lokalita: Praha 6
Nemáš tak velké pole, abys musel výrazněji řešit tepelnou roztažnost. Stačí nechat mezi panely třeba 1 mm dilatační spáru, nebo i méně, panely chytit přes velkoplošné podložky, použít samojistné matice a s citem, nikoli na krev dotáhnout, takže panely si mohou libovolně dilatovat. Mám takhle několik polí po osmi panelech na železné konstrukci a za několika leté období nevznikl žádný problém. Z druhé strany Al je sice cca 2,5 x dažší než železo, ale taky je cca 2,5x lehčí, takže kilogramové ceny až tak velké rozdíly nedělají.
Nemám rád tenhle stát.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 823 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dagus
-
-
Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE
od antoni_sk » » v Ostrovní elektrárny
Môj pokus o nízkorozpočtovú malú FVE
- 401 Odpovědi
- 35771 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od antoni_sk
-
-
-
Pokus o malou elektrárnu v garáži
od Franta2776 » » v Plánované elektrárny
Pokus o malou elektrárnu v garáži
- 266 Odpovědi
- 23768 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Franta2776
-
-
-
Goodwee 10K-ET, Pylontechy a pokus dobít elektrocentrálou?
od Elektrofil » » v Hybridní elektrárny
Goodwee 10K-ET, Pylontechy a pokus dobít elektrocentrálou?
- 13 Odpovědi
- 2601 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od rva
-
-
- 7 Odpovědi
- 902 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od bhava