Galvanická koroze konstrukce pod panely
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Galvanická koroze konstrukce pod panely
Ahoj sluníčkáři. Stavím si na střeše malou 3,6kwp hybridní elektrárnu, už mám namontované háky a profily a bohužel mě předtím nenapadlo si ověřit nesnášenlivost nerezu, z kterého jsou háky a pozink šroubů do krokví, ve kterých jsou háky uchyceny. Zároveň jsem ještě mezi pásovinu a samotný hák (obojí bylo součástí sestavy) podle potřeby dal pozink podložky, abych si nastavil potřebnou výšku. Teď se bojím, že to budu muset celé shodit a sehnat vše v nerezu.. Přitom ty doporučované vruty (8x100 s talířovou hlavou) jsem jiné, než v zinku neviděl. Řešili jste to někdo, prosím?
-
- Lokalita: Liberec
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Galvanická koroze konstrukce pod panely
Nerez nereaguje s ničím.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
MP2 5000VA, MPPT1 150/60tr, MPPT2 150/60tr, 16.8kWh 17S 310Ah AKU1, 15.2kWh 17S 280Ah AKU 2, 2xJK-BMS
-
V tabulce najdeš vše.Dagus píše:Nerez nereaguje s ničím.
-
Ta tabulka je nějaká divná. hliník - nerez: ano a níže je zase nerez - hliník: ne.
A hliník pozinkované šrouby je docela běžná a častá kombinace, jak v rozvaděčích tak u hromosvodů AlMgSi.
A hliník pozinkované šrouby je docela běžná a častá kombinace, jak v rozvaděčích tak u hromosvodů AlMgSi.
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
schválně jsem byl venku omrknout pozink. svorky na Almgsi hromosvodu - jsou tam 8 let a beze stopy koroze. Asi to psal nějakej teoretik.
I nerez koroduje - probíhá tam mezizrnová koroze, a nerez křehne. A kontak s mědí nerezi taky nedělá extra dobře. Už jsem viděl poměrně dost spojů měďený drát na nerez povrchu, nerez šroubek, nerez podložka, který měly neuvěřitelnej odpor řádu desítek ohmů...
I nerez koroduje - probíhá tam mezizrnová koroze, a nerez křehne. A kontak s mědí nerezi taky nedělá extra dobře. Už jsem viděl poměrně dost spojů měďený drát na nerez povrchu, nerez šroubek, nerez podložka, který měly neuvěřitelnej odpor řádu desítek ohmů...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Kyjovsko
- Výkon panelů [Wp]: 9170
- Kapacita baterie [kWh]: 33
Taky mi to přišlo divné, ale je tam zmíněn v prvním sloupci velký díl, a v posledním díl malý, píše se třeba šroubek. I když teda nevím jakou to hraje roli. V nerez bojleru mám Cu výměník a po 15 letech vše OK. Tedy 14, loni proběhla revize a vyčištění bo teklo těsnění příruby. Když se vyráběl tak mi bylo doporučeno aby se Cu nedotýkala přímo obalu, takže se vyráběly šroubení které zajišťovaly izolovaný průchod přes nerez. Propojeno až venkem Cu propojkou. Sice mně to moc smysl nedávalo, ale za ty roky není vidět stopy koroze a to ani bodové. Tak doufám, že to tak zůstanetomas píše:Ta tabulka je nějaká divná. hliník - nerez: ano a níže je zase nerez - hliník: ne.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Ale je to správně......tomas píše:Ta tabulka je nějaká divná. hliník - nerez: ano a níže je zase nerez - hliník: ne.
Kouknul jsi se do popisu, velký díl malý díl?
Když velký hliník přišroubuješ nerez šrouby tak co zkoroduje, nerez šroub ne a ten velký plech než skoroduje to potrvá takže asi ano.....
Ovšem když nerez plech přišroubuješ hliníkovými šrouby tak ty uhnijí dříve a nerez upadne takže ne......
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Lokalita: Horní Police
- Výkon panelů [Wp]: 5040
- Kapacita baterie [kWh]: 8400
Já bych to s tou galvanickou korozí tak dramaticky neviděl. Z hlediska atmosférické koroze je zapotřebí uvědomit si dva základní předpoklady pro působení atmosférické koroze. (1) Relativní vlhkost 60-80% pro vytvoření tenkého filmu "elektrolytu" ve styku vytvořeného elektrochemického článku dvou kovů s různým redoxním potenciálem a (2) teplota která do značné míry řídí kinetiku probíhajících elektrochemických reakcí. Je-li tedy spoj proveden pod provětrávanou krytinou, pak bych se neobával kvality spoje. Z mého pohledu to vydrží desítky let zcela v pohodě. Trochu horší je to v případě aplikace pod lepenku/kanadskou šindel. Ta organická pojiva (bitumeny) jsou, myslím, kyselá a teoreticky by mohla korozi urychlit.
Korodovat ovšem nebude korozivzdorný hák, jak již bylo dříve řečeno, ale tem vrut.
Korodovat ovšem nebude korozivzdorný hák, jak již bylo dříve řečeno, ale tem vrut.
-
Díky za reakce, povedlo se mi i zkontaktovat známého, který již FVE řádku let montuje a prý s pozinkovanými šrouby u nerezových háků nikdy neshledali problémy, takže to chvíli snad přežije za předpokladu, že na to nebude vyloženě pršet .. ale každopádně si pod taškou udělám z druhé strany ještě jeden "modelový hák", který z půdy budu moci třeba jednou ročně zkontrolovat (resp. ty vruty v něm)
-
- Lokalita: Liberec
- Výkon panelů [Wp]: 7820
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Řešíš kraviny, nerez se používá i na jímač měďený na dešti a nic. Nerez šroub je taky blbost, nemá takovou pevnost.
7820Wp, SV 12° 1710Wp Poly, J 90° 1820Wp Mono, JZ 12° 1680Wp Poly, JZ2 12° 1800Wp Mono, J 40° 810Wp Hyundai
-
Je zbytečné tímto si zaměstnávat hlavu.Vždyť ty Rapi Tec vruty pozink.při jejich tloušťce musí vydržet 30 let ve spojení s nerez hákem.
-
- Lokalita: Praha Západ
- Výkon panelů [Wp]: 6000
- Kapacita baterie [kWh]: 24
Na krokvích skoro nereznou ani železné hřebíky, tohle přežije krytinu.
2x 3kWp 2x 5kW 24kWh - Moje malá kumbálová: https://forum.mypower.cz/viewtopic.php?f=23&t=7587
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12 Odpovědi
- 1969 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od teonas
-
- 5 Odpovědi