FV panely propouštějící světlo
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
FV panely propouštějící světlo
Dobrý den,
zdravím všechny na fóru. Jsem zde nový a jmenuji se Martin.
Plánuji zastřešit terasu 3x6m a jako alternativa ke sklu mě zaujaly částečně propustné FV panely Almaden M40, kterých bych na tuto plochu potřeboval 12ks.
Rád bych se Vás zeptal zda s nimi máte někdo zkušenost? Neznáte nějaké dodavatele? A nebo nějakou obdobnou alternativu?
Zatím mám nabídku jen od jedné společnosti, která je ochotná dodat samostatné panely, ale cena 13600 Kč za jeden 170Wp panel mi přijde opravdu vysoká.
Použít standardní panely nemohu, protože potřebuji zachovat prosvětlení do obývacího pokoje.
Předem děkuji za jakékoli rady.
Martin
zdravím všechny na fóru. Jsem zde nový a jmenuji se Martin.
Plánuji zastřešit terasu 3x6m a jako alternativa ke sklu mě zaujaly částečně propustné FV panely Almaden M40, kterých bych na tuto plochu potřeboval 12ks.
Rád bych se Vás zeptal zda s nimi máte někdo zkušenost? Neznáte nějaké dodavatele? A nebo nějakou obdobnou alternativu?
Zatím mám nabídku jen od jedné společnosti, která je ochotná dodat samostatné panely, ale cena 13600 Kč za jeden 170Wp panel mi přijde opravdu vysoká.
Použít standardní panely nemohu, protože potřebuji zachovat prosvětlení do obývacího pokoje.
Předem děkuji za jakékoli rady.
Martin
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: FV panely propouštějící světlo
Osobně bych do toho nešel, bude to totiž jako novinka drahé.
Spíš bych zauvažoval o normálních panelech které bych prokládal normálním sklem.
Čili panel, sklo, panel, sklo, panel.....
Podle mě výkon bude stejný, né li větší 6x400Wp = 2400Wp místo 12*170Wp = 2040Wp.
A světlo podle mě bude taky OK protože i přes ty panely něco projde (pokud je necháš tak jak jsou) a přes sklo projde 99%.
Spíš bych zauvažoval o normálních panelech které bych prokládal normálním sklem.
Čili panel, sklo, panel, sklo, panel.....
Podle mě výkon bude stejný, né li větší 6x400Wp = 2400Wp místo 12*170Wp = 2040Wp.
A světlo podle mě bude taky OK protože i přes ty panely něco projde (pokud je necháš tak jak jsou) a přes sklo projde 99%.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
Zkusil bych bifaciální panely, ty nemají z druhé strany EVA fólii, která světlo nepropouští.
-
Prokládání panelů sklem, mě taky napadlo. Ale podle mě by to nebylo hezké a dělalo by to velké světelné rozdíly.
Ty bifaciální panely vypadají zajímavě a určitě se na ně víc podívám. Ty na které jsem zatím narazil vypadají že světla propustí mnohem méně.
Ty bifaciální panely vypadají zajímavě a určitě se na ně víc podívám. Ty na které jsem zatím narazil vypadají že světla propustí mnohem méně.
-
Ty oboustranné skoro žádné světlo nepropouští.
Více propustné jsou i tyto:
https://www.solarninovinky.cz/jinkosola ... e-ci-bipv/
Více propustné jsou i tyto:
https://www.solarninovinky.cz/jinkosola ... e-ci-bipv/
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
-
Ano ty jsou podobné jako mnou zmiňované, ale jaká je cena a dají se u nás někde sehnat?
Já je nikde nenašel.
Já je nikde nenašel.
-
Takhle vypadají naživo. Fotky z Intersolaru.
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
Díky za fotky, vypadají zajímavě. Cenu jsi se tam náhodou nedozvěděl?
Já se nakonec rozhodl pro Solitek SOLID Bifacial B.60 355Wp za 6223 Kč / kus. Jsou to bezrámové panely s propustností cca 10%.
Budu je mít položené ve dvou řadách po 6 panelech. Přichytím je ke krokvím pomocí hliníkových lišt s těsněním, stejně jako sklo nebo polykarbonát. Ale chtěl bych se zeptat jak utěsnit ty příčné spáry? Máte nějaké odzkoušené řešení které neprotéká?
Já se nakonec rozhodl pro Solitek SOLID Bifacial B.60 355Wp za 6223 Kč / kus. Jsou to bezrámové panely s propustností cca 10%.
Budu je mít položené ve dvou řadách po 6 panelech. Přichytím je ke krokvím pomocí hliníkových lišt s těsněním, stejně jako sklo nebo polykarbonát. Ale chtěl bych se zeptat jak utěsnit ty příčné spáry? Máte nějaké odzkoušené řešení které neprotéká?
-
Dobrý den,
řeším podobný problém jako vy. Mohu se zeptat na dodavatele těchto panelů?
Děkuji.
řeším podobný problém jako vy. Mohu se zeptat na dodavatele těchto panelů?
Děkuji.
-
-
Dobrý den,
děkuji za odkaz, ty panely jsou opravdu pěkné. Mohu se ještě zeptat zda se Vám podařilo docílit nepropustné plochy z panelů? Jak jste řešil uchycení panelů ke krokvím?
Děkuji za odpověď, Petr.
děkuji za odkaz, ty panely jsou opravdu pěkné. Mohu se ještě zeptat zda se Vám podařilo docílit nepropustné plochy z panelů? Jak jste řešil uchycení panelů ke krokvím?
Děkuji za odpověď, Petr.
-
Dobrý den,
praktické zkušenosti ještě nemám, zatím jsem ve fázi výstavby dřevěné konstrukce.
Ke krokvím budou panely uchyceny pomocí hliníkových lišt s těsněním, stejně jako když se pokládá sklo, nebo polykarbonát.
Horizontální spojení mám v plánu 5mm širokou spáru podlepit páskou, vyplnit silikonem a ze zhora po zaschnutí možná zase páska.
Páska - https://winstall-shop.cz/me315-folie-na ... erier-25m/
Silikon - https://winstall-shop.cz/fs500-fasadni- ... -illbruck/
Ale jestli to nepoteče, to se teprve uvidí
Martin
praktické zkušenosti ještě nemám, zatím jsem ve fázi výstavby dřevěné konstrukce.
Ke krokvím budou panely uchyceny pomocí hliníkových lišt s těsněním, stejně jako když se pokládá sklo, nebo polykarbonát.
Horizontální spojení mám v plánu 5mm širokou spáru podlepit páskou, vyplnit silikonem a ze zhora po zaschnutí možná zase páska.
Páska - https://winstall-shop.cz/me315-folie-na ... erier-25m/
Silikon - https://winstall-shop.cz/fs500-fasadni- ... -illbruck/
Ale jestli to nepoteče, to se teprve uvidí
Martin
-
- Lokalita: SK-ZA
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Silikon nie!!! Sikaflex (polyuretan) alebo klampiarske tmely (OTTO, spengler...).
-
A z jakého důvodu?
Byl mi přímo doporučen, je na skleněné fasádní konstrukce.
Byl mi přímo doporučen, je na skleněné fasádní konstrukce.
-
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
Ok, ak je to urceny... aky je to presne typ? Este som sa nestretol s takym, co vydrzi v exterieri. Zato klampiarske tmely vydrzia v pohode..
-
Illbruck FS500. Mám tam odkaz.
-
- Lokalita: Lukov u Zlína
- Výkon panelů [Wp]: 10
- Kapacita baterie [kWh]: 12
Silikon má jednu nepříjemnou vlastnost. Prakticky nejde opravit v případě poškození spoje . Na venek tmely na bázi polyuretanu . Jak tu napsal kolega Stano22 Sika, OTTO,Spengler, Emfi, to je správné řešení. Jen si na to vezmi tenké gumové rukavice, tmelená plocha je potřeba olemovat natěračskou páskou a pak stěrka + voda s jarem a spoj je jak ze žurnálu....
Panely 10 kWp; Conext MPPT 150 60 2x; Conext MPPT 600 100 1x, Conext XW+ 8548; Conext Gateway; BYD Battery-Box Premium LVS 11,5kWh
-
- Lokalita: Mělník
- Výkon panelů [Wp]: 8550
- Kapacita baterie [kWh]: 32
Na pergole mam 6ks 375Wp Longi mono - klasika s EVA folii - stini to velmi velmi, rekl bych tak 99%, coz mi vyhovuje, ale nebude to pro kazdeho.
Nicmene co se tyce utesneni spar mezi panely - nutne je pouzit polyuretan, nikdy silikon. Ja navic pro opravdove dotesneni a i vzhled pouzil pruhledny Sikaflex na pergole a EPDM profil, viz priloha.
Na panelech kryjicich drevnik sem pouzil Sikaflex bile barvy, nebot EPDM profil nebylo mozne mezi CanadianSolar panely dat - natolik jsou nepravidelne, opet viz priloha.
Jo a chce to, celkem z logiky veci udelat tak, aby nikdy nemohla stat voda, aby tam nic, nikdy nemelo sanci se uchytit.
Nicmene co se tyce utesneni spar mezi panely - nutne je pouzit polyuretan, nikdy silikon. Ja navic pro opravdove dotesneni a i vzhled pouzil pruhledny Sikaflex na pergole a EPDM profil, viz priloha.
Na panelech kryjicich drevnik sem pouzil Sikaflex bile barvy, nebot EPDM profil nebylo mozne mezi CanadianSolar panely dat - natolik jsou nepravidelne, opet viz priloha.
Jo a chce to, celkem z logiky veci udelat tak, aby nikdy nemohla stat voda, aby tam nic, nikdy nemelo sanci se uchytit.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
Jak máš vyřešený vodorovný spoje mezi řadama panelů, máš-li nějaký?
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Trnava
- Výkon panelů [Wp]: 4900
- Kapacita baterie [kWh]: 7,5
Známemu mám prelepovať zrovna vodorovné spoje páskou na prístrešku so sklonom 10°. Problém je že nedočiahnem pretože sú panely radené 4X4. Myslíte že sa bude dať po nich chodiť? Po starších typoch panelov do 200Wp som chodieval, neviem ale, čo na to povie plocha 370Wp Longi panelu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 26 Odpovědi
- 2420 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od trud
-
- 17 Odpovědi
- 1676 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od MareC3k
-
-
Jaké panely a technologii pro all black panely (ostrov)?
od SvetZitrka » » v Fotovoltaické panely
Jaké panely a technologii pro all black panely (ostrov)?
- 61 Odpovědi
- 6321 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od nextclick
-
-
-
Polykrystalické panely/Amorfní panely VS. Ep Solar 4210 RN
od *CAR* » » v Fotovoltaické panely
Polykrystalické panely/Amorfní panely VS. Ep Solar 4210 RN
- 35 Odpovědi
- 5211 Zobrazení