Solar Assistant
Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Raspberry Pi.
-
Re: Solar Assistant
Ahojte, zvažujem prejsť z Home asistenta na Solar asistent.
Páčia sa mi grafy aké robi SA a taktiež jednoduchšie pripojenie k BMS, invertoru, regulátoru... tj podstatne menej komplikované ako to mám teraz.
Moja zostava je JK bms -1x ale do mesiaca bude druhá, Invertor Easun. + pribudne epever na východné pole
Ďakujem.
Páčia sa mi grafy aké robi SA a taktiež jednoduchšie pripojenie k BMS, invertoru, regulátoru... tj podstatne menej komplikované ako to mám teraz.
Moja zostava je JK bms -1x ale do mesiaca bude druhá, Invertor Easun. + pribudne epever na východné pole
Ďakujem.
3,2kWp REC320NP - juh
3,6kWp - Phonosolar PS450M5GFH-24/TH- východ
2x IGridSV-IV5.6KW, 2x Li-ion - 48V / 156Ah =312Ah
-
- Lokalita: Slovensko, TR
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15kwp
- Kapacita baterie [kWh]: 90kWh LiFe
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
SA momentálne nepodporuje mix meničov respektíve regulátorov.
takže jedine počkať (majú to v pláne) alebo sa na to zatiaľ vykašlať .
takže jedine počkať (majú to v pláne) alebo sa na to zatiaľ vykašlať .
-
Já mám jak SA tak HA. SA funguje jako zdroj dat do HA.
7,5 kWp
--východ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
--Jih ===== 3,00 kWp == Epever Tracer 8420AN
--Západ == 2,25 kWp == Epever Tracer 5415AN
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
-
Upřímně to mi přijde trochu zmatené. Nejsou to ekvivalenty.007ToMMaS píše:Ahojte, zvažujem prejsť z Home asistenta na Solar asistent.
Ďakujem.
- SA je vysloveně jen monitoring střídače / baterie + grafy
- HA je domácí automatizace, která může mimo jiné použít SA jako senzor.
V HA lze pěkné grafy udělat třeba pomocí Grafana add-on-
-
Tak to také používám.tenlester píše:Upřímně to mi přijde trochu zmatené. Nejsou to ekvivalenty.007ToMMaS píše:Ahojte, zvažujem prejsť z Home asistenta na Solar asistent.
Ďakujem.
7,5 kWp
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
2x Axpert king1 Parallel
3x150ah Lion
-
tenlester píše:Upřímně to mi přijde trochu zmatené. Nejsou to ekvivalenty.007ToMMaS píše:Ahojte, zvažujem prejsť z Home asistenta na Solar asistent.
Ďakujem.
Práve domácu automatizáciu mám riešenú cez Taphome. tj čo môžem riadí prioritne.
Teraz mám HA a beží mi tam akurát vyčítanie z meniča + predpoveď solárnej výroby , ale nenašiel som okrem tohto v ňom ešte potencial.
3,2kWp REC320NP - juh
-
Jak jste prosím ten soft sehnali?Na webu mají cenu 55,83 USD a při placení vyskočí 899 USD
-
- Lokalita: Posázaví
Přepni si měnu do USD. 899 je cena v jejich měně (Rand).
-
Díky moc,já viděl tu částku a už jsem to zavřelsoami píše:Přepni si měnu do USD. 899 je cena v jejich měně (Rand).
-
Není potřebný monitor. Solar assistant se připojí k síti (ETH nebo wifi a vše se konfiguruje přes jeho web rozhraní)blaskoi píše:Je potrebný k instalacii aj monitor alebo stačí mobil? Mňa hlavne zaujíma vzdialený prístup, lebo to mám na chate
-
Zdravím solárníky.
Měl bych takový skromný dotaz. Neměl by někdo v okolí Kopřivnice na instalován Solar Assistant na vyzkoušení?
Mám Axperta a přestal kominukovat s originál softwerem. Na monitoring mám RP pi a na něm Solaranzeige a funguje.
Chtěl bych dálkový dohled tak proto bych chtěl vyzkoušet Solar Assistant.Děkuji.
Měl bych takový skromný dotaz. Neměl by někdo v okolí Kopřivnice na instalován Solar Assistant na vyzkoušení?
Mám Axperta a přestal kominukovat s originál softwerem. Na monitoring mám RP pi a na něm Solaranzeige a funguje.
Chtěl bych dálkový dohled tak proto bych chtěl vyzkoušet Solar Assistant.Děkuji.
-
Solar Assistant má 30 denní trial verzi. Není problém vyzkoušet.palko píše:Zdravím solárníky.
https://solar-assistant.io/help/general ... er-license
-
Ať hledám jak hledám, tak na to kde stáhnout trial verzi jsem zatím nepřišel.
-
- Lokalita: Chrudimsko
- Výkon panelů [Wp]: 5400
Jenom přes mail - pokud pošleš mail, že chceš trial verzi, tak ti pošlou odkaz (odpovídají do cca 24h).
Volně ke stažení trial verze není...
Volně ke stažení trial verze není...
5,4kWp jih (12x 455Wp 6S2P, instalováno na louce) | 2xPIP 5048 mkx 5kW/48V | 7kW v Polyntechu
-
Pred tydnem jsem SA zprovoznil a vse slapalo az do dnesniho rana jak ma.Dnes se SA odmitl pripojit k webu,k BT a ani kabelem jsem ho nepremluvil.Hodil jsem do krabicky kartu s normalnim OS abych zjistil jestli neodesel hardware,ale vse fungovalo jak ma.Kdyz jsem zkusil opetovne nabootovat SA s pripojenym monitorem,tak to v tech bootovacich sekvencich hazelo nejake chyby,takze jsem se rozhodl pouzit novou kartu a preinstalovat SA.Od te chvile SA opet funguje jak ma.A tim se dostavam ke svemu dotazu:po znovuzprovozneni jsem prisel o vsechna dosavadni data a zacal jsem od nuly.Daji se nejak ty data odnekud vydolovat ze serveru SA nebo ten slouzi jen pro komunikaci a nikoliv pro zalohovani?Nebo poradte jak data zalohovat s moznosti opetovne po nejake nehode zarizeni je do SA nahrat a mit k dispozici v graficke podobe.
24x JaSolar 380wp(12xV+12xZ) = 9120wp, 2x Axpert King 5000/48, 32x Narada 125Ah(2x16s)Lifepo4,16x EVE 280Ah, Victron BMV700.
-
- Lokalita: Okolí Pardubic
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 10120
- Kapacita baterie [kWh]: 13,4
gold1 píše:Pred tydnem jsem SA zprovoznil a vse slapalo az do dnesniho rana jak ma.Dnes se SA odmitl pripojit k webu,k BT a ani kabelem jsem ho nepremluvil.Hodil jsem do krabicky kartu s normalnim OS abych zjistil jestli neodesel hardware,ale vse fungovalo jak ma.Kdyz jsem zkusil opetovne nabootovat SA s pripojenym monitorem,tak to v tech bootovacich sekvencich hazelo nejake chyby,takze jsem se rozhodl pouzit novou kartu a preinstalovat SA.Od te chvile SA opet funguje jak ma.A tim se dostavam ke svemu dotazu:po znovuzprovozneni jsem prisel o vsechna dosavadni data a zacal jsem od nuly.Daji se nejak ty data odnekud vydolovat ze serveru SA nebo ten slouzi jen pro komunikaci a nikoliv pro zalohovani?Nebo poradte jak data zalohovat s moznosti opetovne po nejake nehode zarizeni je do SA nahrat a mit k dispozici v graficke podobe.
Můžeš si pravidelně dělat kopii SD karty pokud to nejedeš na SSD. Taky si dělám kopie SD karty kdyby klekla abych o to nepřišel. Vytvoří se ti image které pak hodíš na novou kartu a valí to.
MUST 3KW 80A MPPT 24V/ 3,75kWp stringy 5s3P 200wp + 5s1P 150wp. 2 měnič MUST 3KW 80A MPPT 24V 6370Wp stringy 2S4P 400wp bifacial + 2S1P 410wp + 2S3P 395wp Baterie 13,4KWh lifepo4 (2X 8S 280Ah EVE), Celek tedy 10120Wp
-
Osobně si myslím, že data jsou uložena pouze na SD kartě a jestliže odejde, tak smůla. Řešením je možnost zmíněná výše tj. zálohovat image celé karty nebo si data posílat přes MQTT někam "bokem" do nějaké databáze. Případně provozovat RPi s nějakým diskem.gold1 píše:Pred tydnem jsem SA zprovoznil a vse slapalo az do dnesniho rana jak ma.Dnes se SA odmitl pripojit k webu,k BT a ani kabelem jsem ho nepremluvil.Hodil jsem do krabicky kartu s normalnim OS abych zjistil jestli neodesel hardware,ale vse fungovalo jak ma.Kdyz jsem zkusil opetovne nabootovat SA s pripojenym monitorem,tak to v tech bootovacich sekvencich hazelo nejake chyby,takze jsem se rozhodl pouzit novou kartu a preinstalovat SA.Od te chvile SA opet funguje jak ma.A tim se dostavam ke svemu dotazu:po znovuzprovozneni jsem prisel o vsechna dosavadni data a zacal jsem od nuly.Daji se nejak ty data odnekud vydolovat ze serveru SA nebo ten slouzi jen pro komunikaci a nikoliv pro zalohovani?Nebo poradte jak data zalohovat s moznosti opetovne po nejake nehode zarizeni je do SA nahrat a mit k dispozici v graficke podobe.
Já mám SolarAssistant na RPi Zero s eMMC kartou, která je odolnější vůči selhání. Data si ale stejně posílám do InfluxDB/Grafana.
Jinak u RPi Zero jsem měl také problém s padáním/kousnutím/ztrátou komunikace a od té doby co jsem jej vyndal z 3D tištěné krabičky kam jsem jej umístil je klid. Přičítám to tedy přehřívání stroje. Nutno dodat, že na něm mám ještě LAN kartu pro připojení RJ45 kabelem.
-
také provozuji PLC RPi s eMMC kartou, pokud by to někdo hledal kde to roste
https://rpishop.cz/981-emmc-micro-sd
https://rpishop.cz/981-emmc-micro-sd
-
Ahoj,gold1 píše:.Daji se nejak ty data odnekud vydolovat ze serveru SA nebo ten slouzi jen pro komunikaci a nikoliv pro zalohovani?Nebo poradte jak data zalohovat s moznosti opetovne po nejake nehode zarizeni je do SA nahrat a mit k dispozici v graficke podobe.
co jsem zjistil - a mohu s mýlit - tak nic jako SA server neexistuje. SA prostě data čte, ukládá na lokální kartu a posílá přes MQQT dál.
Moje řešení je následující:
- SA mi běží na minimalistickém RPI ZERO 2W
- z něj si to čtě Homeassistant a data ukládá do InfluxDB
-
- Lokalita: Posázaví
Takže data na účtu jsou jen tunel na lokální instalaci? To je docela důležité pro lokální zálohu.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Komunikace Solar Assistant s Home Assistant
od Mickel » » v Raspberry Pi
Komunikace Solar Assistant s Home Assistant
- 2 Odpovědi
- 1375 Zobrazení