Připojení centrály TN-S k domu
Benzinové, naftové, LPG a jiné elektrocentrály, alternátory poháněné parou, stirglingův motor, atd.
-
Připojení centrály TN-S k domu
Dobrý den všem,
je možné nějakým způsobem bezpečně připojit 3-fázovou centrálu ke stávajícím domovním rozvodům? Centrála je primárně určena pro přímé napájení spotřebičů, má tedy na výstupu již 5-ti kolík, čili je to síť TN-S.
Viz. následující obrázek:
Pokud bych se měl asi řídit normou, tak bych správně neměl již ze sítě TN-S udělat zpátky TN-C. Pokud bych se normou neřídil a spojil bych např. vodiče PE a N, tak zase nevím, jestli bych tím centrálu nějak nepoškodil. Zde je její vnitřní zapojení.
Případně, jak byste to řešili Vy??
je možné nějakým způsobem bezpečně připojit 3-fázovou centrálu ke stávajícím domovním rozvodům? Centrála je primárně určena pro přímé napájení spotřebičů, má tedy na výstupu již 5-ti kolík, čili je to síť TN-S.
Viz. následující obrázek:
Pokud bych se měl asi řídit normou, tak bych správně neměl již ze sítě TN-S udělat zpátky TN-C. Pokud bych se normou neřídil a spojil bych např. vodiče PE a N, tak zase nevím, jestli bych tím centrálu nějak nepoškodil. Zde je její vnitřní zapojení.
Případně, jak byste to řešili Vy??
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Připojení centrály TN-S k domu
Ono záleží přoč ji chceš připojit,pokud při výpadku sítě,tak to lze,jen musíš zajistit aby v případě znovuzprovoznění sítě nedošlo ke spojení s centrálou,to znamená pokud je připojená centrála,nesmí být připojena sít.Pokud používáš točivé třífázové stroje,je třeba zajistit i stejný sled fází.
7,5kWp-
aexpert max 8 kw,power jack 10 kw a cca 45kW LIFE A LION
-
Důvod je právě kvůli vypadku sítě. K tomu, aby nedošlo k propojení se sítí slouží právě ten přepínač sítí, který tuto možnost eliminuje. Sled fázi neřeším, řezat na cirkuli při výpadku nebudu Jde mi hlavně o to, jak vyřešit správně připojení PE a N z centrály na vstup PEN do baráku.jahodovák píše:Ono záleží přoč ji chceš připojit,pokud při výpadku sítě,tak to lze,jen musíš zajistit aby v případě znovuzprovoznění sítě nedošlo ke spojení s centrálou,to znamená pokud je připojená centrála,nesmí být připojena sít.Pokud používáš točivé třífázové stroje,je třeba zajistit i stejný sled fází.
-
- Lokalita: podhůří Orlických hor
- Výkon panelů [Wp]: 7500
S tím ti neporadím,to chce se zeptat revizáka,ten to jistě bude vědět,já mám doma ještě stále starý systém....a měnit to nebudu...
7,5kWp-
-
1) přepínat PEN je blbost. Ochranný vodič se nerozpojuje.
2) Za bodem rozpojení je síť TN-S. Tedy řekresli si to tak, aby bod rozpojení PEN na PE a N byl před přepínačem sítí (teď ho máš mezi přepínačem a chráničem). A pak si vyřeš filosofickou otázku, jestli je potřeba N přepínat nebo jestli lze spojit.
2) Za bodem rozpojení je síť TN-S. Tedy řekresli si to tak, aby bod rozpojení PEN na PE a N byl před přepínačem sítí (teď ho máš mezi přepínačem a chráničem). A pak si vyřeš filosofickou otázku, jestli je potřeba N přepínat nebo jestli lze spojit.
mobilní elektrárna: viewtopic.php?t=4597, 290Wp mono, Winston 12V/130Ah, Victron MPPT 75/15, Victron inverter 12/250VA, Victron charger 20A
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
domácí elektrárna: viewtopic.php?t=6898, FV 4010Wp (6x415+4x380), CATL 48V/120Ah, Axpert King 48/5000 + PCM60X + MakeSkyBlue
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Nějak nechápu kde je problém?
Prostě fáze přes přepínač sítí, N připojím na svorkovnici N v rozvaděči u tebe spojená s PE čili PEN.
N na centrále je z vlastního vinutí takže není s ničím spojená takže se nemůže nic stát. (Pokud sedí schéma.)
A PE z centrály taky spojím s PEN v rozvaděči.
Prostě fáze přes přepínač sítí, N připojím na svorkovnici N v rozvaděči u tebe spojená s PE čili PEN.
N na centrále je z vlastního vinutí takže není s ničím spojená takže se nemůže nic stát. (Pokud sedí schéma.)
A PE z centrály taky spojím s PEN v rozvaděči.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
Takto nějak?luky píše:1) přepínat PEN je blbost. Ochranný vodič se nerozpojuje.
-
Já osobně bych přes přepínač sítí vedl jen fáze.A ty nuly PE N a PEN sítě spojil mimo něj dohromady.K čemu je tam ten obvod za můstkem D2?
-
Zvažoval jsem i tuto možnost.. Ale nemohu se rozhodnout, proto jsem se přišel poradit sembublich píše:Já osobně bych přes přepínač sítí vedl jen fáze.A ty nuly PE N a PEN sítě spojil mimo něj dohromady.K čemu je tam ten obvod za můstkem D2?
Je tam baterie 12V, k ní je připojený startér, spínací skříňka s klíčem a kontrolka s nějakým spínačem pro tlak oleje. Jinak je to centrála ZIPPER ZI-STE6700DH.
-
Dík.Pro klid duše bych před spojením N a PE gen změřil případný rozdíl potenciálu měřákem nebo provedl test žárovkou 12V apod při běžícím stroji.Ale podle schematu OK.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Jak už psaly N a PE z centrály připojit do rozvaděče na PEN můstek, lištu, svorkovnici nebo jak je to tam propojeno a přes přepínač pouze fáze!
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
Děkuji všem za cenné rady.. !
-
Řeším teď stejnou věc jen s centrálou od Hechtu a tak mě zajímá, jak to dopadlo.dockys píše:Děkuji všem za cenné rady.. !
PS: jak řešíte nerovnoměrné zatížení fází?
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 654 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Vaclavka
-
- 8 Odpovědi
- 1527 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od pezizka
-
- 9 Odpovědi
- 1347 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od blaskoi
-
-
vyber centraly, idealne LPG z vyroby
od matobabetak » » v Elektrocentrály, agregáty, alternátory, záložní zdroje
vyber centraly, idealne LPG z vyroby
- 20 Odpovědi
- 3263 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od diablo007
-
-
-
Automaticky štart el. centraly (home made)
od JRM-666 » » v Elektrocentrály, agregáty, alternátory, záložní zdroje
Automaticky štart el. centraly (home made)
- 21 Odpovědi
- 3020 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Pavel.Z.
-