Zemnenie batérie, áno alebo nie?
Baterie, dobíjení, údržba, zapojení, diskuze i nad jinými způsoby uložení energie
-
Zemnenie batérie, áno alebo nie?
Zemnite batérie vo vašom dome? Mínusovú elektródu?
Mivvy 202Ah LiFEPO4 batéria - 24V, panely 8x455Wp - 4s2p, Axpert king II - 24V
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Zemnenie batérie, áno alebo nie?
Proč bych to dělal?
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
Ne. Bateriove vstupy na mych menicich jsou galvanicky oddeleny od AC i PV strany. Mezi - (ani +) a zemi nemam zadnou dc ani ac slozku.slavo píše:Zemnite batérie vo vašom dome? Mínusovú elektródu?
8.56 kWp - orientace JJV (160st.) sklon 23 st. - PERC, 72-half cut, bifacial
11 kW invertory - 2x Sorotec REVO II 5.5kW (aka Easun iGrid VE II 5.5kW) v paralelenim 1f zapojeni
33 kWh LiFePO4 baterie - cylindrical pack 100 AH a dve prismatic REPT 280 AH v 16-ti clankovem provedeni
plně elektrický dům, plná automatizace, 50+ ESP8266 + RPi, inteligentní vytěžovaní - samoučící prediktivní energetické rozvrhovaní
více v mém domovském vlákně zde
11 kW invertory - 2x Sorotec REVO II 5.5kW (aka Easun iGrid VE II 5.5kW) v paralelenim 1f zapojeni
33 kWh LiFePO4 baterie - cylindrical pack 100 AH a dve prismatic REPT 280 AH v 16-ti clankovem provedeni
plně elektrický dům, plná automatizace, 50+ ESP8266 + RPi, inteligentní vytěžovaní - samoučící prediktivní energetické rozvrhovaní
více v mém domovském vlákně zde
-
- Lokalita: okr. Vyškov
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 5800
- Kapacita baterie [kWh]: 24
Ano, DC mínus mám uzeměno. Dle victron manuálu
https://www.victronenergy.com/upload/do ... ted-EN.pdf
sekce 7.7
sekce 7.7
-
- Lokalita: MY, SR
- Výkon panelů [Wp]: 10200
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Na shunte alebo priamo na hlavnom - póle batérie?mihlit píše:Ano, DC mínus mám uzeměno. Dle victron manuálu
sekce 7.7
Victron ESS AC Coupling:
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
2,75kWp on-grid + 3,3kWp a 4,15kWp RS450/100 + MP2 5kVA + 17x280Ah + JK BMS
-
za BMS a shuntem na hlavní DC sběrnici. To může být třeba Lynx Power In nebo co kdo používá
-
- Lokalita: Posázaví
Úplně nechápu, k čemu je to dobré při garážové instalaci. Pojistka/jistič je na všech vstupech/výstupech.
-
Victron to chce, tak hádám, že výrobce ví proč. U dražších věcí a elektriky se držím toho, že do návodu se koukám nejen až když to nefunguje.
Jinak mám i pocit, že ono ani jiné řešení v podstatě není. (Možná mě tedy normoznalci opraví.) Pokud vím, tak v SELV rozvodu (neuzeměný) bych musel jistit vždy oba vodiče (to je třeba vedení od panelů). Zatímco v PELV rozvodu (uzeměný) se jistí jen fázový/krajní vodič, tedy jen jedna pojistka/jistič. No a k tomu je, že victron u multiplusu zakazuje pojistku/jistič na mínusu. Tedy se to tak nějak vyžaduje navzájem
Jinak mám i pocit, že ono ani jiné řešení v podstatě není. (Možná mě tedy normoznalci opraví.) Pokud vím, tak v SELV rozvodu (neuzeměný) bych musel jistit vždy oba vodiče (to je třeba vedení od panelů). Zatímco v PELV rozvodu (uzeměný) se jistí jen fázový/krajní vodič, tedy jen jedna pojistka/jistič. No a k tomu je, že victron u multiplusu zakazuje pojistku/jistič na mínusu. Tedy se to tak nějak vyžaduje navzájem
-
- Lokalita: Jižní morava
- Výkon panelů [Wp]: 1000/nové 4100
- Kapacita baterie [kWh]: 3
Já nemám zemění baterie vůbec. A co jsem se díval na ten victron podle 7.7, jak pak zapojit svodič z panelů? Do tohoto uzlu? (Resp připojit to uzemnění baterie do tohoto uzlu?) Já mám svodič z panelů u měniče zapojen tak, že je přímo na zemnící tyč přes zeď ven z objektu.
Ostrov: EASUN IGrid VX IV 5.6kW @48V(zatím 2kWh) + 10 x 410Wp
předchozí MUST PV18-2K HM,3KVA/2.4KW, 24V, 40A MPPT; 4x255Wp Benq panely, olovo 24V 170Ah
předchozí MUST PV18-2K HM,3KVA/2.4KW, 24V, 40A MPPT; 4x255Wp Benq panely, olovo 24V 170Ah
-
Tak doma by jsi měl mít někde MET (hlavní zemnící terminál), kam je připojen svodič na vstupu od DS, přizemněno rozdělení PEN->N+PE a další věci a na to to připojíš. Pokud máš doma zemění nějak nestandartně, tak v takovém případě se budeš muset poptat někoho, kdo se tou problematikou živí.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
ono je to z bezpecnostniho hlediska dobre, uzemnit jeden pol baterie. Pokud by neco zavleklo treba sitove napeti na mppt nebo z menice na baterii, tim, ze by byla baterie neuzemna se nic nestane do te dobry, dokud tam nekdo neprijde a nesahne si Pak najednou nebude na + polu 55V ale asi 300 strydavych. Kdy zminus uzemnim, pri tomhle stavu pravdepodobne dojde ke zkratu a uhori nejaka pojistka.
Mit to izolovane ma ale vyhodu v tom, ze at na baterii sahnu kde chci nic se nedeje Ja na kontroku baterii nebo drobne upravy baterii neodpojuju nic. Spojene se zemi to zatim nemam. Ale kdyz to clovek spoji a sahne si na 55V asi uz ho to zabrni
Hlavne to asi dava smysl tam, kde je baterie galvanicky oddelena od zbytku, jako multiplus je oddeleny trafem. Ale bude zalezet na vyrobci menice a jeho topologii, jestli to je potreba, neni potreba nebo nutne nebo jak.
mpro: Svodic prepeti zapojujes porad stejne. Vsechno na HOP (hop pak spojuje tvuj zemnic a zem z ds) pokud ho mas a pokud ne tak mozna dava vetsi smysl to zapojit na PE/PEN domu nez mit vlatni zemnic. Kdyz das vlastni zemnic, tak bude mit tak 10 ohmu ale z DS to je mnohem min. Bez hromosvodu si pak proud bude hledat mensi odpor. Bez hromosvodu slehne do prizemnenych panelu, sjede k tomu tvojemu zemnici, tam pak muze byt desitky kilovoltu oproti DS, tim se prorazi neco v menici, tim se to stejne spoji s DS a neco se odpari
tohle je zajimave video o tom
https://www.youtube.com/watch?v=L015k67YFks&t=1727s
a tohle vlastne taky
https://www.youtube.com/watch?v=jP8eX6qoc9c
Mit to izolovane ma ale vyhodu v tom, ze at na baterii sahnu kde chci nic se nedeje Ja na kontroku baterii nebo drobne upravy baterii neodpojuju nic. Spojene se zemi to zatim nemam. Ale kdyz to clovek spoji a sahne si na 55V asi uz ho to zabrni
Hlavne to asi dava smysl tam, kde je baterie galvanicky oddelena od zbytku, jako multiplus je oddeleny trafem. Ale bude zalezet na vyrobci menice a jeho topologii, jestli to je potreba, neni potreba nebo nutne nebo jak.
mpro: Svodic prepeti zapojujes porad stejne. Vsechno na HOP (hop pak spojuje tvuj zemnic a zem z ds) pokud ho mas a pokud ne tak mozna dava vetsi smysl to zapojit na PE/PEN domu nez mit vlatni zemnic. Kdyz das vlastni zemnic, tak bude mit tak 10 ohmu ale z DS to je mnohem min. Bez hromosvodu si pak proud bude hledat mensi odpor. Bez hromosvodu slehne do prizemnenych panelu, sjede k tomu tvojemu zemnici, tam pak muze byt desitky kilovoltu oproti DS, tim se prorazi neco v menici, tim se to stejne spoji s DS a neco se odpari
tohle je zajimave video o tom
https://www.youtube.com/watch?v=L015k67YFks&t=1727s
a tohle vlastne taky
https://www.youtube.com/watch?v=jP8eX6qoc9c
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 17 Odpovědi
- 1153 Zobrazení