Paralene zapojenie stringov roznej orientacie
Palalelní, sériové, sérioparalelní, spojení různých panelů, propojení při různé orientaci střechy, vnitřní zapojení panelu, ochranné diody, diskuze, rady a praktické zkušenosti
-
Re: Paralene zapojenie stringov roznej orientacie
Mám takúto orientáciu panelov 9ks JV rovnakých 9ks JZ, žiadne diody a funguje to k spokojnosti.
FVE pre dom na Záhorí pod Karpatami. JZ 3330 Wp + JV 3330 Wp Viessmann Vitovolt 300 M370 AG (9Sx2P), Axpert King II 5kW, 16 x 280Ah LiFePo4 bateria s JK BMS. Vzdialeny dohlad cez Solar Asistent na Orange Pi LTS. Vytazovanie do bojlera 250l + klimatizacia.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Vetsinou to potreba neni Tohle tu jde tak ve vlnach. Nekdy jo nekdy ne. Vzdy to rozviri nekdo ze mu tam tece zpetnej proud. Kdyz je par panelu v serii a pak paralelne a bez stinu je to asi v pohode. Kdyz bys takhle spojoval stringy s vetsim napetim a padali tam stiny (ale uprimne si takovej stin asi predstavit neumim mozna kdyz by na to nekdo hodil deku) tak u zby napeti mohlo presahnout nejakou mez a proud by zacal tect. Ale zalezi i na technologii. Stare panely na tohle snad trpeli.Forrest píše:Teď jsem z toho všeho jelen... Měl jsem za to, že když budu mít ku příkladu: dva totožné, stejné panely paralelně, jeden bude mít orientaci JV a druhý JZ, diody tam být musí ...
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Komu teče zpětnej proud? Já to tři roky měřil a logoval, panely na různý strany, 5ks 3s stringů polykrystal. Leckdy půlka pole pod sněhem, a nikdy nic.
Doporučuju se podívat na mezní napětí křemíkovýho přechodu PN, pak na parametry panelu( Voca Vmp) a po několika jednoduchejch výpočtech vyjde to, že pokud jsou panely v pořádku, a nemají zkratovanejch víc než snad čtvrtinu článků, tak k žádnýmu zpětnýmu proudu NEMǓŽE DOJÍT. Pokud bude zájem, tak tu vysokou matematiku vytvořím znovu, už nevím po kolikátý...
Doporučuju se podívat na mezní napětí křemíkovýho přechodu PN, pak na parametry panelu( Voca Vmp) a po několika jednoduchejch výpočtech vyjde to, že pokud jsou panely v pořádku, a nemají zkratovanejch víc než snad čtvrtinu článků, tak k žádnýmu zpětnýmu proudu NEMǓŽE DOJÍT. Pokud bude zájem, tak tu vysokou matematiku vytvořím znovu, už nevím po kolikátý...
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jeden graf namiesto tisíc slov - východný string 2S2P a južný string 2S4P - priebeh výkonu od východu slnka až do západu. Výkon z južného stringu je vydelený dvoma, aby sa dalo priamo porovnať kW/kWp. Spodný graf je elevácia slnka nad horizontom... Východ je ráno trochu zakrytý kopcom.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 715 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od 1martin
-
-
Paralelené spojenie stringov 3S(60cell) a 2S(96cell)
od DanoP » » v Fotovoltaické panely
Paralelené spojenie stringov 3S(60cell) a 2S(96cell)
- 1 Odpovědi
- 626 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od abrams
-
-
- 6 Odpovědi
- 741 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od cipis
-
- 14 Odpovědi