3 různé střechy panely na 1 MPPT
Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
-
- Lokalita: Vyškov
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14 700
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: ANO
3 různé střechy panely na 1 MPPT
Ahoj všem.
Dnes provozuju na 1 MPPT 9 panelů a mají různé orientace, navíc i ty střechy si různě navzájem stíní, tzn. je to relativně divočina. Byl jsem od toho zrazován, ale po přečtení nějakých studií jsem to risknul a je to OK. Stávající systém je na obrázku modře. A já teďka zvažuju rozšíření, že bych na to stejný mppt napojil další panely. MPPT je victron 250/85 TR VeCan.
A s tím se pojí 2 dotazy:
1) Myslím si, že se to bude chovat podobně, jako dnes, tzn nebude se to nijak hádat, když na některý panely bude smažit slunce a na některý nic. MPPT mi prostě vybere napětí při kterým jde nejvíc Amper. Neuniká mi nic?
2) Tohle bude vetší divočina Bude problém sehnat další 3 stejný panely. Tak jsem si říkal - musí vůbec být stejný? Co kdybych prostě jen sháněl panely, který mají podobný napětí maximálního výkonu? a může tam klidně být 3x500 místo 3x375 když bude podobný V. Nebo nemusí být ani 3 ty panely, může být i jiný množství.
A prosím neradit přidat panely na tu střechu, kde už dneska jsou. Není tam žádné místo.
Děkuji všem za názory
Ivo
Dnes provozuju na 1 MPPT 9 panelů a mají různé orientace, navíc i ty střechy si různě navzájem stíní, tzn. je to relativně divočina. Byl jsem od toho zrazován, ale po přečtení nějakých studií jsem to risknul a je to OK. Stávající systém je na obrázku modře. A já teďka zvažuju rozšíření, že bych na to stejný mppt napojil další panely. MPPT je victron 250/85 TR VeCan.
A s tím se pojí 2 dotazy:
1) Myslím si, že se to bude chovat podobně, jako dnes, tzn nebude se to nijak hádat, když na některý panely bude smažit slunce a na některý nic. MPPT mi prostě vybere napětí při kterým jde nejvíc Amper. Neuniká mi nic?
2) Tohle bude vetší divočina Bude problém sehnat další 3 stejný panely. Tak jsem si říkal - musí vůbec být stejný? Co kdybych prostě jen sháněl panely, který mají podobný napětí maximálního výkonu? a může tam klidně být 3x500 místo 3x375 když bude podobný V. Nebo nemusí být ani 3 ty panely, může být i jiný množství.
A prosím neradit přidat panely na tu střechu, kde už dneska jsou. Není tam žádné místo.
Děkuji všem za názory
Ivo
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: 3 různé střechy panely na 1 MPPT
Zajímaly by mě ty různé studie, na jejichž závěru se člověk rozhodne něco takového realizovat. Protože toto zapojení vede k tomu, že fv panely nepracují v optimálním (mppt) režimu, tedy část energie zůstane zbytečně nevyužita.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
- Lokalita: Vyškov
- Výkon panelů [Wp]: 14 700
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
- Chci/Mám dotaci: ANO
Odkaz jsem si bohužel neuložil. Klíčová slova do googlu už taky nevím, jaký jsem použil. Bylo to v Aj.
-
Mám to taky tak, 3x3KW , východ x jih x západ. Běžně dosahuji 6KW , který je maximum pro můj Growatt SPF5000ES.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
nebal bych se toho. Mam taky 2kw vychod, 2kw zapad a 1kw jih. Vykony mi to dosahuje v pohode podle predpovedi takze to beru por sebe ok. Kdyz bych to roztrhal asi by clovek dostal o kapicku vic ale tezke to kvantifikovat
-
- Lokalita: Praha
Ahoj, resim podobny problem a mel bych dotaz, ty panely mas na kazde strese zapojeny so serie a pak paralelne z ruznych orientaci do MPPT? Predem diky
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
- Chci/Mám dotaci: NE
Ja mám východ 2S2P, juh 2S4P, a tieto dva strigy sú zapojené paralelne do MPPT.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
-
- Lokalita: Praha
Super. diky moc..TomHC píše:Ja mám východ 2S2P, juh 2S4P, a tieto dva strigy sú zapojené paralelne do MPPT.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 8 Odpovědi
- 1232 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Soban
-
- 8 Odpovědi