Ovádání světla dle času
Automatizace, řízení, měření, logování a programování s využitím platformy Raspberry Pi.
-
- Lokalita: Praha
Ovádání světla dle času
Ahoj, vyrábím LED osvětlení kuchyně a na jeden hliníkový profil bych chtěl dát neutrální LED pásek a současně teplý LED pásek. Nechci, aby svítily oba najednou, ale aby se při rozvícení zapnul neutrální přes den, teplý večer. Buď napevno, třeba od 8 do 20h neutrální, od 20 do 8h teplý. Nebo to synchronizovat se západem slunce. Podmínka je, aby to bylo "hloupé" řešení. Prostě přepnu vypínač na zdi a rozsvítí se správná LED. Žádné každodenní ovládání mobilem. Napadá někoho, jak toto udělat? Každý LED pásek může mít vlastní zdroj.
Re: Ovádání světla dle času
esp32 + WLED (vse 2x)
WLED umoznuje nastavit bud casove spinani nebo podle zapadu/vychodu slunce
- jednou se to nastavi a pak se na to nesahne, nevim ,zda to splnuje zadani pro hloupe reseni.
nebo dat jeden pasek RGB a ten pres WLED menit barevnost podle maker v WLED
WLED umoznuje nastavit bud casove spinani nebo podle zapadu/vychodu slunce
- jednou se to nastavi a pak se na to nesahne, nevim ,zda to splnuje zadani pro hloupe reseni.
nebo dat jeden pasek RGB a ten pres WLED menit barevnost podle maker v WLED
-
esp32 + WLED (vse 2x) --- kouknu na to, díky, vypadá to dobře.
"jednou se to nastavi a pak se na to nesahne, nevim ,zda to splnuje zadani pro hloupe reseni" - to je v pohodě, musí to být hloupé řešení jen z pohledu uživatele.
"nebo dat jeden pasek RGB a ten pres WLED menit barevnost podle maker v WLED" - vypadá to, že tohle jsou bohužel velmi nekvalitní světla z hlediska složení spektra a CRI, proto to chci takto zvlášť.
"jednou se to nastavi a pak se na to nesahne, nevim ,zda to splnuje zadani pro hloupe reseni" - to je v pohodě, musí to být hloupé řešení jen z pohledu uživatele.
"nebo dat jeden pasek RGB a ten pres WLED menit barevnost podle maker v WLED" - vypadá to, že tohle jsou bohužel velmi nekvalitní světla z hlediska složení spektra a CRI, proto to chci takto zvlášť.
-
- Lokalita: Stredocesky kraj
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 11250
- Kapacita baterie [kWh]: 9.6
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Alebo prevrtat stenu a von strcit sumrakovy spinac, ktory bude prepinat rele za ktorym budu ledky.
30*375 Wp JJZ, 2xXTM4000, 2xVT-80, 2xUS5000
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
https://www.elkoep.cz/sou-1--fotosenzor-sks
Jeden kousek mám a budu ho demontovat (stačí mi časový spínač) takže pokud by byl zájem.....
Jeden kousek mám a budu ho demontovat (stačí mi časový spínač) takže pokud by byl zájem.....
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Lokalita: SK-ZA
- Výkon panelů [Wp]: 6500
- Kapacita baterie [kWh]: 25
-
Do zdi se bude zasahovat tak jako tak, takže to problém není (jen možná až po nějakým zkušebním provozu).
Koukám na ten PCZ-524, to se mi zatím líbí nejvíc. Chápu správně, že jednu LEDku zapojím do outputu 5 (NO contact output - "standard open" position) a druhou LEDku do outputu 6 (NC contact output - "standard closed" position ), krabičku dám za vypínač a když rozsvítím vypínačem, tak podle např. astronomického času to spustí přes den NO a přes noc NC? Viz foto pro část manuálu.
https://photos.app.goo.gl/RpG2amQTBcwmG39NA
Koukám na ten PCZ-524, to se mi zatím líbí nejvíc. Chápu správně, že jednu LEDku zapojím do outputu 5 (NO contact output - "standard open" position) a druhou LEDku do outputu 6 (NC contact output - "standard closed" position ), krabičku dám za vypínač a když rozsvítím vypínačem, tak podle např. astronomického času to spustí přes den NO a přes noc NC? Viz foto pro část manuálu.
https://photos.app.goo.gl/RpG2amQTBcwmG39NA
-
Presne tak. Ovládam tým verejné osvetlenie v obci (aj s nočnou prestávkou) a funguje to výborne.
-
- Lokalita: Praha 6
Dal bych tam dvojitý vypínač a každý uživatel by si mohl kdykoli zapnout světlo, které mu vyhovuje. A to bez ohledu na denní či noční dobu.
Nemám rád tenhle stát.
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Nejednoduší řešení ať si každý zapne co chce než vnucovat určitou teplotu světla.
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
A když mám rozsvíceno a zapadne slunce, tak dokud nezhasnu, tak svítí pořád to stejné, nebo mi to blikne a přepne se?
Dvojvypínač je samozřejmě taky možnost, je nejsnažší a nejlevnější, ale teď zkoumám jiné možnosti.Dal bych tam dvojitý vypínač a každý uživatel by si mohl kdykoli zapnout světlo, které mu vyhovuje. A to bez ohledu na denní či noční dobu.
-
Prepne sa, ved ho ovlada to rele.
-
Tyhle RGB-WW nebo WW se používají tak, že se nasadí PWM a mění se poměr teplé bílé a studené bílé - může se pak nastavit teplá, studená a prakticky cokoli mezi tím. Umí to třeba žárovky s Tasmotou, ESPHOME asi taky.
Koukám na Tasmotu a jsou tam nějaké timery (nepoužívám), ale umí i sunrise/sunset. Mně se třeba líbí barva světla podle úhlu Slunce pod obzorem (mám to tak řízené z HA).
Jsou LED kontroléry už hotové s Tasmotou (či ESPHOME); s Tasmotou k mání https://athom.aliexpress.com/store/grou ... 89135.html .
Jasně, ta Tasmota se musí nastavit a mít nějaký zdroj času (NTP), věčně si pamatovat čas nebude.
Vypínač(e) připojit rovněž k ESP (asi by to šlo i k tomu LED kontroléru přímo) a rozsvěcet tak. Pak už mi to přijde škoda, že by tím nešla nastavovat intenzita světla ... vylepšovat lze donekonečna.
Jen takový tip, jak by to šlo taky udělat
Koukám na Tasmotu a jsou tam nějaké timery (nepoužívám), ale umí i sunrise/sunset. Mně se třeba líbí barva světla podle úhlu Slunce pod obzorem (mám to tak řízené z HA).
Jsou LED kontroléry už hotové s Tasmotou (či ESPHOME); s Tasmotou k mání https://athom.aliexpress.com/store/grou ... 89135.html .
Jasně, ta Tasmota se musí nastavit a mít nějaký zdroj času (NTP), věčně si pamatovat čas nebude.
Vypínač(e) připojit rovněž k ESP (asi by to šlo i k tomu LED kontroléru přímo) a rozsvěcet tak. Pak už mi to přijde škoda, že by tím nešla nastavovat intenzita světla ... vylepšovat lze donekonečna.
Jen takový tip, jak by to šlo taky udělat
Just PoC (proof of concept) "FVE" pro odzkoušení a doplnění si vzdělání
1x panel 180Wp, MPPT EPever 5415, EPever IPower+ 500-12, LifePo4 30Ah 12V, JK BMS, HomeAssistant
1x panel 180Wp, MPPT EPever 5415, EPever IPower+ 500-12, LifePo4 30Ah 12V, JK BMS, HomeAssistant
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Dal bych tam nějaké kroutítko (potenciometr), kterým bych ovládal poměr svícení těch dvou pásků.
Každý si zvolí podle libosti a podle toho, co bude zrovna dělat.
Tedy ne styl Apple, kdy firma Apple vždy nejlíp ví, co uživatel potřebuje, že.
Laciným procesorem a dvěma FETy podle natočení potencimetru PWMkou řídit jejich jas.
S možností zapnout i dočasně oba nejednou (třeba něco malého hledám na zemi a chci si přisvítit).
Třeba u nás ho dneska ráno úplně zapomněli zapnout.
Každý si zvolí podle libosti a podle toho, co bude zrovna dělat.
Tedy ne styl Apple, kdy firma Apple vždy nejlíp ví, co uživatel potřebuje, že.
Laciným procesorem a dvěma FETy podle natočení potencimetru PWMkou řídit jejich jas.
S možností zapnout i dočasně oba nejednou (třeba něco malého hledám na zemi a chci si přisvítit).
Nedalo by se to zapojit i na ovládání slunce?
Třeba u nás ho dneska ráno úplně zapomněli zapnout.
-
Děkuji pánové, dávám teď dohromady světlo jako takové, pak to budu testovat a uvidím, jestli něco z výše doporučeného použiju nebo ne. Jde totiž o nepřímé osvětlení celé kuchyně, takže pro mě docela neznámá věc a nejspíš to pbude potřebovat trochu odladit. Teď když znám nějaká řešení, tak o tom můžu během lazení přemýšlet a vybrat si to, co mi bude vyhovovat
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12 Odpovědi
- 1641 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od jan.stepanek
-
- 14 Odpovědi