Chlazeni MPPT
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Chlazeni MPPT
to je to, subjektivně. Kdybys dokázal nějak to množství tepla kvantifikovat, tak by se z toho dala odvodit účinnost.
Mě zase subjektivně připadá, že Victron nad midnite vyhrává ve všech kategoriích, startuje při nižším osvitu, líp funguje na plnej výkon i při nízkým oslunění. A účinnost bude asi taky lepší, midnite při 4kW ventilátoroval třema větrákama (víc nedal) 250/100 při podobným výkonu je jenom vlažnej. Ten můj dobastl s ventilátorem u 250/100 se ještě nikdy nezapnul...
Ale zase, je to jenom subjektivní dojem, objektivně změřit to nemám jak.
Mě zase subjektivně připadá, že Victron nad midnite vyhrává ve všech kategoriích, startuje při nižším osvitu, líp funguje na plnej výkon i při nízkým oslunění. A účinnost bude asi taky lepší, midnite při 4kW ventilátoroval třema větrákama (víc nedal) 250/100 při podobným výkonu je jenom vlažnej. Ten můj dobastl s ventilátorem u 250/100 se ještě nikdy nezapnul...
Ale zase, je to jenom subjektivní dojem, objektivně změřit to nemám jak.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Pocitas to moc pekne ale podle toho by bud muj mppt namrzal a nebo horel Me staci, ze pocitove jak je to ohrate a ze v miste tlumivky na tom skoro ruku neudrzim staci, ze ta tepelna ztrata bude 50-200W. Muzeme o tom diskutovat, muzeme s tim nesouhlasit ale to je tak vsechno co s tim muzeme delat. Treba muj kus se trefil presnosti do stredu gasue. Mimochodem smartshunt ma udavanou presnost 0,3 na napeti a 0,4 na proud. MPPT na tom nebude o moc hur.kodl69 píše: ↑pát říj 20, 2023 12:41 am to Glottis: pěknej výpočet účinnosti, a teď si zkusíme nejistotu měření. když jenom odhadnu přesnost měření naopětí a proudů na +-1%, tak na vstupu musím počítat s tím že budu měřit obě hodnorty +1% nebo -1%, tj najednou 1.01*1.01=1.0201 +-2.01%, stejně tak na výstupu. takže vypočtená účinnost by mohla být +-4.02% tj od 101% po 93%. A to jsem optimista, v reálu bude to měření v mppt ještě míň přesný. pro +- 2% z měřené hodnoty (ne z rozsahu) je to potom +-4.04% na vstupu i výstupu. A potom může vyjít vypočtená účinnost od 89% do 105%... Navíc měřit přesně tak zarušený průběhy jako jsou napětí a proudy na MPPT regulátoru, asi fakt nejde. teda ne za pádr drobnejch. Navzorkovat to s vzorkovacím kmitočtem 100MHz jak napětí tak proud a v realtime jednotce vynásobit... Zase práce pro laboratorní techniku za miliony. Jiná metoda by byla napře dát mppt do bedny z polystyrénu naplněné vodou, ponořit do vody a měřit teplotu vody, jak roste při přenášeným výkonu. z toho jde potom poměrně přesně spočítat ztrátovej výkon. Ale to asi nikdo doma nebude provádět. Metoda má tu výhodu, že při tomhle měření prakticky nemůže být naměřena účinnost přes 100%... U MPPT je jedna věc účinnost přeměny napětí a proudu, a druhá věc je "úspěšnost" MPPT algoritmu, a tu můžem jenom odhadovat... Já mám momentálně na jedné obrazovce údaje z Victronu a Midnite, ale nemůžu srovnat, protože každej kus má na sobě typově jiný panely a hlavně ty panely mají výrazně jinej sklon.
P.S: účinnost na plným výkonu, pokud je přes 90%, není potřeba moc řešit, když to dokážu uchladit. Prostě mám energie dost a neřeším. Ale úspěšnost MPPT a vlatní spotřeba při dni, jako byl dnes, jsou ty rozhodující parametry, a to ti nikdo nezměří, protože na to snad ani není metodika.
Jinak narusene prubehy merit jde a dela se to pres low pass filtr (ostatne ten musi byt vzdy pouzity) a pripadne integraci za nejaky cas.
cipis: Vyteznost porovnavat na dvou mppt s jednou baterii podle mych zkusenosti moc nejde. Musel bys mit dve baterie ... kazdem reglu jednu. Mam tu dva 250/100 vedle sebe, propojene canbusem, do cerba. Master Slave. Shared voltage zapnute, jeste jim do toho keca shunt. Bezne se stava, ze J+Z mppt dava 3kw+ a vychod klidne 0. A nekdy se to klidne otoci. Tady pak uz jde o setiny voltu rozdilu, aby mppt uz netlacil tolik co muze. Hlavne ve abs a float fazich. Pak se to tezko porovnava.
-
Zdar misto toho abyste jely regly na max vykon spis kupte vic reglu. Mam na kazdem maximalne 3720 a zdaleka nedosahoju softwaroveho omezeni vystupniho proudu od teploty tela chladice. Sam sem se pokousel rozebrat ty zality tlumivky na 250 stupnu a stejne to nepovolilo. Takze sem si jistej ze se nic nestane i kdyz se budou provozovat teply.
Myslim si ze tady v tom vlakne je zbytecnej povyk vkuli nicemu. Victron vi co dela.
6 nabijecu mam 2 roky natoceno na nich celkem 25 Mwh bez zavahani bezproblemu. Vlete ve strojovne 30 chladice urcite 60.
Vinuti se ani pri prekonani 250 stupnu v troube neposralo takze jak rikam maj to podchycene a je to bezpecne.
Zbytecny povyk pro nic. Sorry
Myslim si ze tady v tom vlakne je zbytecnej povyk vkuli nicemu. Victron vi co dela.
6 nabijecu mam 2 roky natoceno na nich celkem 25 Mwh bez zavahani bezproblemu. Vlete ve strojovne 30 chladice urcite 60.
Vinuti se ani pri prekonani 250 stupnu v troube neposralo takze jak rikam maj to podchycene a je to bezpecne.
Zbytecny povyk pro nic. Sorry
-
tlumivkam je to jedno. Elektrolity vedle trpi
-
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Elektrolyty trpí a mechanicky se asi celý regulátor více namáhá, když se ohřívá na 50-60°C a zase chladne na okolní teplotu. Elektronický termostat + 140mm ventilátor zezadu na žebrech není velká investice a drží mi teploty na chladiči do 32°C. Možná o pár let životnost regulátorů prodlouží, možná to byla zbytečná investice. 3 x ventilátor Arctic P 140 + 3 x termostat W1209, dohromady i s poštovným do 1000,- + práce na výrobě držáků ze zbytkového materiálu.
https://cz.pnpmachine.com/news/why-calc ... 06213.html
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
Nemáte to zavírat do skříně a nemusíte řešit chlazení.......
A když to bude přišroubováno na podklad který je chladný....
Samozřejmě pokud to někam zavřete tak se chlazení musí řešit.......
A když to bude přišroubováno na podklad který je chladný....
Samozřejmě pokud to někam zavřete tak se chlazení musí řešit.......
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
Jestli mas fotku jakej tam je kond tak to posli, to me rozhodne zajima. Muzeme pak spocitat neco.
A ja teda mam na vnejsi reglu vic nez 50 a kolik je uvnitr vi jen victron. Myslim, ze to mam v termo kamere vyfocene. Dneska se mi snad vrati tak to zkusim vytahnout.
tady si muze kdokoliv ledasco spocitat a treba zmena teploty 70C snizena na 60 znamena dvojnasobna zivotnost.
https://eepower.com/tools/electrolytic- ... alculator/
-
- Lokalita: okolí Teplic
- Výkon panelů [Wp]: 5460
- Kapacita baterie [kWh]: 14,4
Ono mit to v garazi kde se obcas reze brousi a nemit to zavrene pres filtry mi prislo dost risk, nehlede na to ze se to hreje i kdyz je na zdi
1: JZ 5460 Wp Ja Solar, MPPT 250/100, 2x parallel Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + SmartShunt 500A
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
2: JZ 3600 Wp Canadian Solar, V 1800 Wp Canadian Solar, MPPT 150/70, MPPT 150/35, Multiplus 2 5000VA, Cerbo GX + touch LCD, 16 x EVE 280Ah LiFePO4 + JK BMS 200A + BMV700
-
- Lokalita: Blízko Ústí nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 10790
- Kapacita baterie [kWh]: 13
Jak psal pibi, tak snížení teploty prodlouží (násobně) životnost kondenzátorů. Při té teplotě uvedené na kondenzátoru je totiž běžně udávaná životnost několik tisíc hodin, takže když to někdo bude na té teplotě provozovat, tak můžou být kondenzátory po první sezóně K.O.
Stejné je to třeba ve zdrojích, kde zdroje s vnitřní teplotou při provozu například 30-35°C fungují klidně desítky let a tepelně namáhaný zdroj, kde je za provozu klidně i 50°C je za několik let mrtvý. A je to i stejný důvod, proč po několika letech odcházejí třeba STB k televizi - kondenzátory umístěné (úmyslně) hned vedle chladiče tranzistorů mají po několika letech svpjí životnost za sebou zatímco kdyby byly o kousek dál a měly nižší teplotu, tak bez problémů vydrží přes 10 let provozu a apotom se vyhodí, protože jsou zastaralé a ne proto, že jim chcípnul zdroj.
Stejné je to třeba ve zdrojích, kde zdroje s vnitřní teplotou při provozu například 30-35°C fungují klidně desítky let a tepelně namáhaný zdroj, kde je za provozu klidně i 50°C je za několik let mrtvý. A je to i stejný důvod, proč po několika letech odcházejí třeba STB k televizi - kondenzátory umístěné (úmyslně) hned vedle chladiče tranzistorů mají po několika letech svpjí životnost za sebou zatímco kdyby byly o kousek dál a měly nižší teplotu, tak bez problémů vydrží přes 10 let provozu a apotom se vyhodí, protože jsou zastaralé a ne proto, že jim chcípnul zdroj.
mobilní elektrárna 3x Uni-solar PVL-68 a Victron 75/15 MPPT
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
doma 3280 Wp JV, 3810 Wp JZ, 3690 Wp SZ, Easun SMW 8k (rebrandovaný MAX 8 kW), aku 13kWh 16s LiFePO4
-
Jedna vec je teorie druha vec je praxe. To ze mas chladic studeny neznamena ze zchladis elektrolyty ktery jsou s chladicem spojeny asi tak pres 24 nizicek fet tranzistoru... Tady vubec. Jestli dokazes ochladit civky ktery jsou s chladicem spojeny pres 4 sroubky na krytu o tom silne pochybuju. Myslim si ze jste vedle jak ta jedle a jestli se hodne nastvu tak vam muzu poskytnout zadarmo rozkuchanej regulator na kouknuti a do rozkuchanyho namontovat termoclanek nalepit na obal kondu a uvidi se... Nemam rad kdyz nekdo tvrdi blaboly .... Foto desky zde .. neverim nikomu ze ji nekdo videl jako ja...
-
Tohle je victron resp fangpusun mppt 150 70 tr. Kondy na 105 stupnu.
-
nj ale ve victronu to vypada takhle
https://www.youtube.com/watch?v=vScOS2td5hU
Zalite nejakym kekelem co bude pravdepodobne i teplovodivy. Rozhodne to tam neni spojene jen srouby.
Kazdopadne te nikdo k nicemu nepremlouva ne?
Zalite nejakym kekelem co bude pravdepodobne i teplovodivy. Rozhodne to tam neni spojene jen srouby.
-
- Lokalita: blízko Brna
Jen už trochu OT s tím srovnáním Ep. vs.V, mám všude stejné napětí (boost i float), no a hlavně je to při mizerném počasí "přetížené", takže to jede, co to dá. U krásného počasí zátěž není, a pak to srovnání samozřejmě není moc objektivní, tam ten o dost vyšší výsledek Victronu ukazuje, že je jen "agresivnější". Když byl Epever nastaven boost jako float, ale Victron v defaultu, tak byly výsledky vyrovnané.
Tedy ten závěr, že při slabotě venku je Epever "lepší", je řekněme i podložený tím testováním. Výsledky za krásného počasí nás defacto moc nezajímají, protože přepanelováno a dost toho zůstává. Tedy pro mě závěr bude takový, že Victron půjde na jih, no a Epever na východ, protože prostě s té mizérie vytříská o stovky Wh víc než Victron. Na jihu je to lepší, tam je větší šance na lepší podmínky, tak proto Victron, protože když už to jede, tak ať to jede pořádně.
Tedy ten závěr, že při slabotě venku je Epever "lepší", je řekněme i podložený tím testováním. Výsledky za krásného počasí nás defacto moc nezajímají, protože přepanelováno a dost toho zůstává. Tedy pro mě závěr bude takový, že Victron půjde na jih, no a Epever na východ, protože prostě s té mizérie vytříská o stovky Wh víc než Victron. Na jihu je to lepší, tam je větší šance na lepší podmínky, tak proto Victron, protože když už to jede, tak ať to jede pořádně.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
pravděpodobně hmota podobna silikonu, lukoprenu a ruznejm podobnejm hmotam elektricky izolacnim je tepelny izolant kolego...glottis píše: ↑pát říj 20, 2023 12:12 pm nj ale ve victronu to vypada takhle
jinak cívky tam byly tak zalitý že sem to málem ani nevypreparoval.....
každopádně tak jako tak cokoliv napíšu je stejně každýmu uprdele, nikdo sem fotky nedá každej se bojí pokusu aby něco nerozbil neupgradoval atd, takže si to tady chladte a modlete se že to vydrží 10 let. mě to vydrží stejných 10 let a to o tom vubec nepochybuju.
zařízení je dimenzovaný na nějaký umístění nějaký chlazení a nějaký PV a nějakej výstupní proud. je jasný že výrobci tam moc rezervy nedávají a tak je možný že to prostě někdy uletí a bouchne. takže za mě doporučuju nepřepanelovávat, já mám 3720 Wp na každým nabíječi a plnej knedlik nejede nikdy, dává maximálně tak 58 A ze 70 a to při ideálním osvitu, teplota je teplej ale neni horkej a provozní teplota 50 stupnu neni nic co by mělo životnost kondu snížit o 10 let. stejně to za 10 let budete vyhazovat protože to bude moralně slabé nebo prostě uděláte ongridy...
Zkrátím, dělejte si to každý ke své spokojenosti za co nejmín penez, a dále za co nejmín práce kolem.
já mám 6 victronů vedle sebe a makaj spolehlivě bez aktivního chlazení který stejně nijak pekně udelat nejde. a než nějaky hnusny bastl to radši o 3 regly více.
ale zase sem se rozvášnil.
-
- Lokalita: Kousek od Lysé nad Labem
- Výkon panelů [Wp]: 46000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Snad jen k tomu přepanelování. Jeho smysl nemusí být v tom, drtit regulátor na jmenovitých parametrech déle, ale získat (levně) více energie za špatných světelných podmínek. Moje regulátory jsou až na 80 A, ale je na nich nastaveno 60 A, protože pokud svítí slunce, nepotřebuji vyšší proud a i s takovým proudem se baterie nabijí. No a pokud slunce nesvítí, tak dvojnásobné přepanelování dává dvojnásobný proud bez potřeby dalších regulátorů.
EPSolar 60 A/150 V ET6415N + 3x Isolar SM II (5 kW, 450 V, 80 A) + Axpert PIP 5048MS
-
fotky bys chtel ceho? Mam flexou rozrezat mppt za 20k nebo jak to myslis?
pro kameru jak jsme psal jsme musel dneska jet a ted jsem stahnul z kamery obrazky Nevim, jestli to jelo na plno a nevim jak dlouho. Obrazky jsem delal, kdyz svitilo a snazil se chytit moment kdy to davalo co nejvic.
Nejvic na obrazku 56, krizek na stredu reglu 53. Takze tam kde jsou tlumivky tak 54. Uvnitr muze byt ... spekulace necham nekomu jinemu. mam to ve sklepe kde kdzy to jede je tak 25 u stropu.
Nejake pravdepodobnosti o zalevaci hmote a jeji tepelne vodivosti muzeme nechat asi stranou, kdyz nevime co to je. Existuji i tepelne vodive silikony i lukopren. Zrovna toto zalit tepelne vodivym materialem dava smysl. Neumim si predstavit, proc by to victron zalil tepelnou izolaci.
pro kameru jak jsme psal jsme musel dneska jet a ted jsem stahnul z kamery obrazky Nevim, jestli to jelo na plno a nevim jak dlouho. Obrazky jsem delal, kdyz svitilo a snazil se chytit moment kdy to davalo co nejvic.
Nejvic na obrazku 56, krizek na stredu reglu 53. Takze tam kde jsou tlumivky tak 54. Uvnitr muze byt ... spekulace necham nekomu jinemu. mam to ve sklepe kde kdzy to jede je tak 25 u stropu.
Nejake pravdepodobnosti o zalevaci hmote a jeji tepelne vodivosti muzeme nechat asi stranou, kdyz nevime co to je. Existuji i tepelne vodive silikony i lukopren. Zrovna toto zalit tepelne vodivym materialem dava smysl. Neumim si predstavit, proc by to victron zalil tepelnou izolaci.
-
Je to tak. Treba take proud na tom jednom reglu stahnu. Zatim si tim ted hraju protoze druhy regl a dalsi panely tam jsou par mesicu. Davat treti regl na jizni string s 2kwp mi zatim nedava smysl. Chtel bych zase victron, s canbus a to jsou uz kousky 250/70 nebo jak a to je ranec.rva píše: ↑pát říj 20, 2023 1:35 pm Snad jen k tomu přepanelování. Jeho smysl nemusí být v tom, drtit regulátor na jmenovitých parametrech déle, ale získat (levně) více energie za špatných světelných podmínek. Moje regulátory jsou až na 80 A, ale je na nich nastaveno 60 A, protože pokud svítí slunce, nepotřebuji vyšší proud a i s takovým proudem se baterie nabijí. No a pokud slunce nesvítí, tak dvojnásobné přepanelování dává dvojnásobný proud bez potřeby dalších regulátorů.
-
Při 58A cca 3000W má můj lowcost za 1500kč Mppt Easun 57st.Teplotní ochranu má nastavenou na 80st.Při 3000W musím odchladit cca 300W.Tranzistory má na 200V a 90A,výkonová rezerva tam je i když to jede na plný výkon.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2 Odpovědi
- 1052 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od rva