Odpojovac panelu
Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
-
- Lokalita: Posázaví
- Systémové napětí: 48V
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
-
Re: Odpojovac panelu
Dubi toho jsem si vedom pojistkovy odpojovac bez zateze.
Cipis uvadel jsem jak mi bylo doporuceno bezny jistic AC typ B mam .
Cipis uvadel jsem jak mi bylo doporuceno bezny jistic AC typ B mam .
-
- Lokalita: blízko Brna
Já mluvím o chrániči, ne jističi.
Jistič není typ B, jistič má charakteristiku B, což je vlastnost, jakým způsobem vypíná (Cčka jsou pomalejší, pak jsou třeba D, co se dávají k motorům, protože je tam šleha při zapnutí, kdy by ti B vylítlo, tak to D "ignoruje").
Chránič je typ AC (resp. bez ničeho), prostě standardní "starý" chránič. A pak je typ A a typ B, které se liší tím, jak moc zvládají tu stejnosměrnou složku.
Standardní chránič (tedy ten, co není A ani B) nebude fungovat korektně, možná také vůbec, ten stejnosměrný proud mu "ublíží".
A vzhledem k tomu, že to dáváš někam, kde je tuna vody, mokro a nahatí lidi, tak si nejsem jistý, jestli bych tam dával ten čínský ...
Jistič není typ B, jistič má charakteristiku B, což je vlastnost, jakým způsobem vypíná (Cčka jsou pomalejší, pak jsou třeba D, co se dávají k motorům, protože je tam šleha při zapnutí, kdy by ti B vylítlo, tak to D "ignoruje").
Chránič je typ AC (resp. bez ničeho), prostě standardní "starý" chránič. A pak je typ A a typ B, které se liší tím, jak moc zvládají tu stejnosměrnou složku.
Standardní chránič (tedy ten, co není A ani B) nebude fungovat korektně, možná také vůbec, ten stejnosměrný proud mu "ublíží".
A vzhledem k tomu, že to dáváš někam, kde je tuna vody, mokro a nahatí lidi, tak si nejsem jistý, jestli bych tam dával ten čínský ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Zdravím.
Ja iba doplním.... pre laika, aj napriek čítaniu prispevkov, je ťažké sa vyznať a tých informácii je toľko, že sa stráca.
P.S. ten Noark je pekný, ale pomerne drahý, dá sa pomocou DC ističa, kt je dimenzovaný cca 20% nad prúd v stringu (odporúčanie tu na fore, ale aj samotnými výrobcami ističov) bezpečne vypnuť string pod záťažou s vyražaciou cievkou. Ak áno, DC istič je trocha lacnejší, cca 20-25€ oproti 65€ za noark.
Ja iba doplním.... pre laika, aj napriek čítaniu prispevkov, je ťažké sa vyznať a tých informácii je toľko, že sa stráca.
P.S. ten Noark je pekný, ale pomerne drahý, dá sa pomocou DC ističa, kt je dimenzovaný cca 20% nad prúd v stringu (odporúčanie tu na fore, ale aj samotnými výrobcami ističov) bezpečne vypnuť string pod záťažou s vyražaciou cievkou. Ak áno, DC istič je trocha lacnejší, cca 20-25€ oproti 65€ za noark.
-
Od 4:40
hovori, ze nemozeme nikdy odpojovat za behu FV
L502PV je odpinac
preco by to nemohol odpojit?
hovori, ze nemozeme nikdy odpojovat za behu FV
L502PV je odpinac
preco by to nemohol odpojit?
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Je to odpojovač, ne odpínač.
Myslím, že bych si dost rozmyslel, než bych to při svých 630V s proudem 13.5A za chodu otvíral.
Takže proud vypnout něčím jiným (měničem nebo třeba tím Tigem), a až potom otevřít. Aspoň tak bych to dělal já.
Myslím, že bych si dost rozmyslel, než bych to při svých 630V s proudem 13.5A za chodu otvíral.
Takže proud vypnout něčím jiným (měničem nebo třeba tím Tigem), a až potom otevřít. Aspoň tak bych to dělal já.
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
číňan prodává DC vypínače za pár korun, sice jsem nedělal žádnej test, ale už to, že je možný zapojit dva a dva kontakty do série značí, že by to nějaký DC napětí mohlo odpojit... https://vi.aliexpress.com/item/10050045 ... 16695359_1
nebo podezřele levný DC jističe https://vi.aliexpress.com/item/10050060 ... ry_from%3A
nebo podezřele levný DC jističe https://vi.aliexpress.com/item/10050060 ... ry_from%3A
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Tak ty jističe jsou fakt skoro zadarmo. To snad ze srandy koupím.
Já mám od Earu nějaké jiné věci, a ty celkem fungují. Ale je otázka, jestli Earu znamená vždy to stejné Earu.
U polarizovaného jističe nebo vypínače se asi nějaké to DC vypnou dá, pokud má vevnitř správnou zhášecí komoru a oblouk tam nasměruje třeba permanentními magnety.
Ale ten pojistkový odpojovač nic takového nemá, ten pěkně vytáhne oblouk ven. Takže pak to aspoň rozvaděč pěkně rozzáří.
Já mám od Earu nějaké jiné věci, a ty celkem fungují. Ale je otázka, jestli Earu znamená vždy to stejné Earu.
U polarizovaného jističe nebo vypínače se asi nějaké to DC vypnou dá, pokud má vevnitř správnou zhášecí komoru a oblouk tam nasměruje třeba permanentními magnety.
Ale ten pojistkový odpojovač nic takového nemá, ten pěkně vytáhne oblouk ven. Takže pak to aspoň rozvaděč pěkně rozzáří.
-
https://www.buco.sk/poistkovy-odpinac-2 ... cie-l502pv
Tu pisu odpinac. Tak potom ani niektore elektro eshopy nevedia co predavaju. Inde pisu korektne odpojovac.
Dokonca aj tu
https://www.hager.cz/katalog-produktu/d ... /46353.htm
Identifikace
Hledané slovo: DC spínač, DC pojistkový odpínač
Ale to je jedno, dajme tomu..
A preco tam ma odpojovac a ne odpinac?
Mna len zaujima, preco si ludia kupuju komplikovane a drahe zariadenia na vypnutie FV za chodu, ked sa to da urobit s odpinacom?
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
Technické informace k výrobkům nehledej v e-shopu, ale na webu výrobce.
E-shop je pro informaci o ceně.
E-shop je pro informaci o ceně.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Ano to mas pravdu. Zabudol som, ze predajca casto krat ani nevie, co predava. To som sa naucil pri stavbe domu..
-
A tu mame video, kde to autor skusa a to len 1-polovy..
aky nazor mate na toto video/sposob, prosim ?
aky nazor mate na toto video/sposob, prosim ?
-
- Lokalita: Zlaté Hory / Olomouc
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 3600
- Kapacita baterie [kWh]: 16
A když už jsme u toho tak jaký rozdíl je mezi: https://www.oez.cz/opvp10-1 a https://www.oez.cz/opvf10-1 ?
Podle mě žádný, jsou to stejné výrobky akorát na jednom je vyraženo max DC 440V a u druhého DC 1000V a tím pádem jeden je odpínač když je do 440V a druhý odpojovač když je do 1000V protože 1000V už by jsi i při rychlém odpojení asi už pěkně vytáhnul ven......
Podle mě žádný, jsou to stejné výrobky akorát na jednom je vyraženo max DC 440V a u druhého DC 1000V a tím pádem jeden je odpínač když je do 440V a druhý odpojovač když je do 1000V protože 1000V už by jsi i při rychlém odpojení asi už pěkně vytáhnul ven......
3,6kWp | 2x MUST PV18-3024 VHM, 3kW/24V | 16kWh
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
tyhle pojistkova pouzdra se prodavaji jak jako odpojovace tak odpinace. Bohuzel jsem se tohle dovedel klasicky az jsem to mel hotove
To z videa je prej OEZ OPVP10 a to je pry odpinac a snese to.
To z videa je prej OEZ OPVP10 a to je pry odpinac a snese to.
-
Jaký názor? Prostě když bude nějaký problém tak je jedno jak se to bude jmenovat, prostě za to vemu a vyklopím oba póly co nejrychleji.....
U nizkonapěťových nebude žádný problém protože tam je max 150V a to bývá do 400V (pojistka do 250V DC) OK.
U vysokonapěťovýho máme většinou 500V a když rychle vytrhneš z obou polů tak na jednom bude 250V na oblouk a to by mělo být taky celkem v pohodě.
Samozřejmě že se opalují kontakty a když to budeš dělat často tak tam může být přechoďák a pak to může hořet i zavřené při velkém proudu.
-
tak ono by to melo vytahnout tu pojistku celou. Tedy v jednom pouzdre dojde ke dvoum prerusenim. Na dva poly jsou to 4 preruseni. To by treba zafungovalo.Soban píše: ↑pát kvě 03, 2024 9:03 amJaký názor? Prostě když bude nějaký problém tak je jedno jak se to bude jmenovat, prostě za to vemu a vyklopím oba póly co nejrychleji.....
U nizkonapěťových nebude žádný problém protože tam je max 150V a to bývá do 400V (pojistka do 250V DC) OK.
U vysokonapěťovýho máme většinou 500V a když rychle vytrhneš z obou polů tak na jednom bude 250V na oblouk a to by mělo být taky celkem v pohodě.
Samozřejmě že se opalují kontakty a když to budeš dělat často tak tam může být přechoďák a pak to může hořet i zavřené při velkém proudu.
Ale kdo by to chtel zkouset
-
- Lokalita: blízko Brna
OPVP10 je odpínač, ne prý, ale doopravdy. A v datasheetu je uvedena schopnost odpínat při zátěži.
Akorát teda ne na trávě jednou rukou Ale jak vidno, je to ok i takto.
A ano, je uvedena elektrická a mechanická výdrž. A hodnoty to bůhvíjak velké nejsou, ostatně, já se tomu vůbec nedivím. Asi jak baterky, pokud je budu cyklovat maximálně, tak také vydrží stanovené počty, a při nižších cyklech mnohem více. Takže pro práci na stringu si ho odpojít v noci, abych to nemusel třeba ráno odpínat pod zátěží. Nemluvím o nouzovém odpojení, ale kolikrát zase nouzově odpojuji, že?
A ano, je uvedena elektrická a mechanická výdrž. A hodnoty to bůhvíjak velké nejsou, ostatně, já se tomu vůbec nedivím. Asi jak baterky, pokud je budu cyklovat maximálně, tak také vydrží stanovené počty, a při nižších cyklech mnohem více. Takže pro práci na stringu si ho odpojít v noci, abych to nemusel třeba ráno odpínat pod zátěží. Nemluvím o nouzovém odpojení, ale kolikrát zase nouzově odpojuji, že?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Tak ono, princip je taky, ze DC pri rozpojeni "preskakuje", nieco ako zvaracka, nie?
Cize pointa je, mat spravne dimenzovany vodic/kabel na oboch stranach ropzojenia a toto rozpojenie vykonat co mozno najrychlejsie, nie ?
Ak je toto dodrzane, co ine by sa mohlo stat? Ak samozrejme berieme do uvahy "bezne" <1000V a 20A domove instalacie..
Vacsina je aj tak pod 2kWp string, niekto ma aj 6-7kWp samozrejme.. Ide mi tu o to, ze na Fabiu pouzivame bubnove brzdy, na kamion zas ine brzdy, ale obe vozidla vieme zastavit urcitym sposobom..
Druhy sposob, ak mam napriklad FV > MPPT > DC spirala bojleru, tak vypnutim DC spiraly (nastavim napr pozadovany ohrev pod teplotu vody), mozem FV odpojit, nie? Uz nebude system "pod zatazou". Cize asi bude rozdiel v odpojeni (tj rozopnem tie valcekove poistky) po A - ked mi D spirala zohrieva vodu a po B - ked mi uz zohriala vodu.
Mam taky pocit, ze tieto diskusie sa vedu na mnoho systemov, ktore su uplne odlisne a preto vznikaju nedorozumenia...
EDIT: toto nemyslim ako kazdodenny sposob "vypinanani" panelov, ved ono by to malo byt "zapoj a uzivaj do konca zivota" idealne dlheho zivota ale o pochopenie principu. Pretoze na internete sa cast stresuje a ak bude nejaka nudza o odpojenie FV, tak uzivatel bude mat zafixovane "nikdy neodpajaj toto tu" a bude zmatkovat a urobi este nieco horsie..
Cize pointa je, mat spravne dimenzovany vodic/kabel na oboch stranach ropzojenia a toto rozpojenie vykonat co mozno najrychlejsie, nie ?
Ak je toto dodrzane, co ine by sa mohlo stat? Ak samozrejme berieme do uvahy "bezne" <1000V a 20A domove instalacie..
Vacsina je aj tak pod 2kWp string, niekto ma aj 6-7kWp samozrejme.. Ide mi tu o to, ze na Fabiu pouzivame bubnove brzdy, na kamion zas ine brzdy, ale obe vozidla vieme zastavit urcitym sposobom..
Druhy sposob, ak mam napriklad FV > MPPT > DC spirala bojleru, tak vypnutim DC spiraly (nastavim napr pozadovany ohrev pod teplotu vody), mozem FV odpojit, nie? Uz nebude system "pod zatazou". Cize asi bude rozdiel v odpojeni (tj rozopnem tie valcekove poistky) po A - ked mi D spirala zohrieva vodu a po B - ked mi uz zohriala vodu.
Mam taky pocit, ze tieto diskusie sa vedu na mnoho systemov, ktore su uplne odlisne a preto vznikaju nedorozumenia...
EDIT: toto nemyslim ako kazdodenny sposob "vypinanani" panelov, ved ono by to malo byt "zapoj a uzivaj do konca zivota" idealne dlheho zivota ale o pochopenie principu. Pretoze na internete sa cast stresuje a ak bude nejaka nudza o odpojenie FV, tak uzivatel bude mat zafixovane "nikdy neodpajaj toto tu" a bude zmatkovat a urobi este nieco horsie..
Naposledy upravil(a) tomer dne pát kvě 03, 2024 9:11 am, celkem upraveno 2 x.
-
S victronem si to vypnes v appce, na strese, zmeris klestakem, odpojis, pohodicka. Maj i kontakty na dalkove on/off. Lidi by meli i tohle brat v uvahu pri koupi mpptcipis píše: ↑pát kvě 03, 2024 9:06 am OPVP10 je odpínač, ne prý, ale doopravdy. A v datasheetu je uvedena schopnost odpínat při zátěži.
-
Ono je to podle mě stejné, roli hraje napětí čím větší tím větší oblouk vytáhneš a při velkém napětí prostě ta vzdálenost už nestačí aby to zhasnulo.
Takže pokud to není nějaký šmejd z číny tak do těch 250V DC na co jsou normální pojistky je to podle mě jedno.....
PS. Manželka tím vypínala 2kWp pod zátěží s napětím 190V na stringu a nic nehořelo a nejiskřilo (fungovala jako dálkový ovladač )
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 30 Odpovědi
- 4501 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od JiříK
-