Snížený výkon panelů
Problémy s vadnými panely, detekce závad, řešení závad, poškození panelů, zásah bleskem, nalezení vadného článku, vady z výroby, návrhy, prevence, opravy.
-
- Lokalita: blízko Brna
Re: Snížený výkon panelů
Nemelo. To vyjde levneji a ve finale mozna i lepe na kazdy panel regulator, tj. dokoupis druhy regl a hotovo. Kazdy panel si pojede sam.
Za predpokladu, ze mas teda stazeny kazdy panel solo.
Za predpokladu, ze mas teda stazeny kazdy panel solo.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Zkusil jsi to částečné zakrytí panelu?
Nebo budeš raději filozofovat a pokus, který ukáže jestli je panel OK, neuděláš?
Já jsem docela fanda optimizérů. Mám jich celkem 26 a považuju to za dobrou investici. Jednak pro optimalizaci, ale i pro bezpečnost a dobrý monitoring.
Trochu blbé je, že největší efekt ta Tiga mají v řízeném nasazení. Kdy to celé řídí jednotka CCA plus komunikační modul TAP.
To se u většího nasazení jako mám já už v ceně celkem ztratí, ale pro 2 panely to zvyšuje tu cenu dost.
Samotný optimizér je kolem tisícovky, ta sada CCA a TAP byla myslím něco kolem 4-5 tisíc.
Je tam taková zrada, že v těch optimizérech je často dost starý firmware (kupodivu i když je koupíš nové).
Oni spoléhají na to, že se to pak přes ten modul CCA zaktualizuje.
Jenže tady je problém, že když to jednou k tomu CCA připojíš a přiregistruješ (že by sis ho třeba půjčil od kámoše), tak je pak složité to zase od něho odregistrovat. Musí se to dělat přes jejich help-line.
Je aspoň hezké, že komunikují česky (je tam na to nějaká Martina, i když sídlí v Itálii).
-
- Lokalita: východní čechy
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 810
- Kapacita baterie [kWh]: 2,5
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Bohužel se mi nepovedlo zajistit situaci, aby byl komplet panel osvícen. Z levé části panelu bylo cca 5cm ve stínu.Mex píše: ↑sob čer 29, 2024 4:14 pmZkusil jsi to částečné zakrytí panelu?
Nebo budeš raději filozofovat a pokus, který ukáže jestli je panel OK, neuděláš?
Já jsem docela fanda optimizérů. Mám jich celkem 26 a považuju to za dobrou investici. Jednak pro optimalizaci, ale i pro bezpečnost a dobrý monitoring.
Trochu blbé je, že největší efekt ta Tiga mají v řízeném nasazení. Kdy to celé řídí jednotka CCA plus komunikační modul TAP.
To se u většího nasazení jako mám já už v ceně celkem ztratí, ale pro 2 panely to zvyšuje tu cenu dost.
Samotný optimizér je kolem tisícovky, ta sada CCA a TAP byla myslím něco kolem 4-5 tisíc.
Je tam taková zrada, že v těch optimizérech je často dost starý firmware (kupodivu i když je koupíš nové).
Oni spoléhají na to, že se to pak přes ten modul CCA zaktualizuje.
Jenže tady je problém, že když to jednou k tomu CCA připojíš a přiregistruješ (že by sis ho třeba půjčil od kámoše), tak je pak složité to zase od něho odregistrovat. Musí se to dělat přes jejich help-line.
Je aspoň hezké, že komunikují česky (je tam na to nějaká Martina, i když sídlí v Itálii).
Při zakrytí celé levé části byl výkon pravé poloviny 158w a pro přikrytí pravé části byl výkon 105W, ale jak jsem psal výše drobný stín tam byl.
Je to tak ok?
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Tak to vypadá věrohodně.
Silnější polovina dala 158W, a ta částečně zastíněná 105W. Takže to celkem přesně odpovídá tomu, že každá polovina se skládá ze třetin. A jednu tu třetinu ti zabil ten stín.
Ale v praxi s celým panelem se stejným stínem asi nedosáhneš na 263W (tedy 158+105W), ale podle mě spíš něco jako 210W (tedy 2x 105W).
Ten stín bohužel ovlivní i protilehlou šestinu.
Solární panely a stíny nejsou kamarádi.
Silnější polovina dala 158W, a ta částečně zastíněná 105W. Takže to celkem přesně odpovídá tomu, že každá polovina se skládá ze třetin. A jednu tu třetinu ti zabil ten stín.
Ale v praxi s celým panelem se stejným stínem asi nedosáhneš na 263W (tedy 158+105W), ale podle mě spíš něco jako 210W (tedy 2x 105W).
Ten stín bohužel ovlivní i protilehlou šestinu.
Solární panely a stíny nejsou kamarádi.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 11 Odpovědi
- 1897 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Fliacik
-