Zalozni napajeni pro fototermiku
Popis a ukázky systémů určených pro vytápění či ohřev vody, které jsou určeny pro výrobu tepla a nevyrábí elektrickou energii.
-
Zalozni napajeni pro fototermiku
Ahoj,
kamarad ma na stese dva fototermicke panely a stve ho, ze kdyz vypnou proud, tak musi zakryvat kolektory kartonem.
Pozadal mne o nejaky navrh zalozniho napajeni. Jde hodne o cenu.
Napadlo me dat jeden 280W panel vedle kolektoru (kdyz nesviti a nevyrabim nepotrebuju zalohu) + obyc PWM regulator. Dale k tomu malou sinusovou UPSku, a v ni nejaky to gelovy olovo, to co se tam standardne dava, pripadne externe trosku vetsi.
jedna se o allohu obehovych cerpadel, takze max treba 80W. Musi to byt bezudrzbove a pokud mozno levne
Napada vas neco lepsiho, treba jak to udelat bez baterie? Nebo nejaky ten mikro invertor?
Diky.
kamarad ma na stese dva fototermicke panely a stve ho, ze kdyz vypnou proud, tak musi zakryvat kolektory kartonem.
Pozadal mne o nejaky navrh zalozniho napajeni. Jde hodne o cenu.
Napadlo me dat jeden 280W panel vedle kolektoru (kdyz nesviti a nevyrabim nepotrebuju zalohu) + obyc PWM regulator. Dale k tomu malou sinusovou UPSku, a v ni nejaky to gelovy olovo, to co se tam standardne dava, pripadne externe trosku vetsi.
jedna se o allohu obehovych cerpadel, takze max treba 80W. Musi to byt bezudrzbove a pokud mozno levne
Napada vas neco lepsiho, treba jak to udelat bez baterie? Nebo nejaky ten mikro invertor?
Diky.
Dumiho ostruvek: 4,7kWp, 13,3kWh, 2400W inverter
-
Re: Zalozni napajeni pro fototermiku
Ahoj.Jestli jde o cenu tak UPS bez panelu do sítě.Elegantní by bylo vyměnit čerpadla za DC, dát ten panel, baterku a regulátor.Pro jistotu záložní nabíječku z DS.Trošku dražší, ale na dlouho bez spotřeby z DS a nezávislé.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
- Lokalita: Okolí Uherského Brodu
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
proč tam nemá expansní nádrž, pokud medium zplynuje tak se natlačí do expansky. nic se neděje. Je pravda, že trošku degraduje
kdo si hraje nezlobí
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
9xRenesola 240Wp+9x Benq 265Wp, 6xTrina 410Wp, 14x Leapton 450Wp, 2xStuder VT65 1xVT 80, 2x XTM4000-48, 40kW Lifepo4..vše ve výstavbě, hotovo 99%. BMW i3 BEV
-
to tam ma, ale jeho stve ze to nebezi, a pak uz to vlastne celej den nic nedela protoze v panelech je plyn a nez zaleze slunce tak uz nezkapalni...
UPS bez panelu jen na siti, vydrzi tak hodinu a bylo by nutne k ni dat externi velkou baterii. Coz je drahe a je treba se o ni starat.
UPS bez panelu jen na siti, vydrzi tak hodinu a bylo by nutne k ni dat externi velkou baterii. Coz je drahe a je treba se o ni starat.
-
Sousedovi jsem dělal podobnou zálohu. K baterii 200wp amorfů a PWM regulator.
Už to běží 2 rok
Už to běží 2 rok
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
Asi to bude opravdu nejlepsi reseni, nechal jsi klasicky zalitou Pb Aku?
-
Takže to není otázka bezpečnosti.Potom je důležité jak často mu tam k těm výpadkům DS dochází.Protože pokud vadí jen to, že už to po zbytek dne nic nevyrábí, tak se moc nevyplatí to řešit, jestli to není 3x v týdnu.To už by byla spíš otázka nadšení než ekonomiky.Ale já bych tam rozhodně dal ten malý ostrůvek v celkovém DC provedení.
Dělal jsem to kamarádovi na vysílač s trvalým odběrem 100W.Teď už je to 200W a super.Ale tam už je to 1,2kWp.Stejně to všechno jede na DC.Takže odpadá spotřeba konverze.Zpátky už to je v podstatě od začátku, protože krátce po instalaci přišla bouřka a vše co bylo ještě v síti se odporoučelo.Kdyby to odešlo všechno, bylo by to dražší než ta elektrárna.
To je ale jiný případ.
Dělal jsem to kamarádovi na vysílač s trvalým odběrem 100W.Teď už je to 200W a super.Ale tam už je to 1,2kWp.Stejně to všechno jede na DC.Takže odpadá spotřeba konverze.Zpátky už to je v podstatě od začátku, protože krátce po instalaci přišla bouřka a vše co bylo ještě v síti se odporoučelo.Kdyby to odešlo všechno, bylo by to dražší než ta elektrárna.
To je ale jiný případ.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
Ahoj termiku 4,5 m2 jsem letos rušil.dumi píše:to tam ma, ale jeho stve ze to nebezi, a pak uz to vlastne celej den nic nedela protoze v panelech je plyn a nez zaleze slunce tak uz nezkapalni...
Měl jsem to na malé UPS z PC, vydrželo to jet hodinu.
Další věc je ta že pokud mu to zplynuje tak to ma špatně navržené a nebo je problém v kapalině.
Používal jsem solarní kapalinu do 260°regulus a nikdy to nevařilo a to jsem 21.6. vypl oběhovku, celkem běžně mi oběhovka ani nezapla neboť jsem bojler 125 litru od svítání nabil.
Takže po celé dny to bylo ve stagnaci tzn čerpadlo vyplé a kapalina třeba 190 stupnu… nic nevařilo.... zkus prověřit na jaký provozuje tlak, já měl expanzku 15 litrů cca a k tomu sem měl přetlakáč 6 bar, v systému za celou dobu ( 2 roky) nikdy nic nebublalo.
je potřeba mít správný tlak a správnou expanzku a správný solarten, a pak je to bezpečné
-
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Provozuji 30 m2 fototermiky (cca 17kW). Dřív jsem používal 12V UPS s 1000 Ah baterkou. Víc problémů dělalo záložní napájení než vlastní výpadky. Muselo se zálohovat nejen čerpadlo ale i regulátor. Potom jsem nainstaloval fotovoltaické oběhové čerpadlo LAING a 40W fotovoltaický panel a vyhodil jsem regulátor i baterie a od té doby je klid. Celá instalace spočívá ve dvou drátech od panelu k čerpadlu. Čerpadlo má vlastní MPPT a tepelnou ochranu. Není to sice nejlevnější řešení ale s ohledem na nepotřebnost akumulátoru a regulátoru určitě ani ne nejdražší. Dle mých zkušeností je rozhodně spolehlivější než původní klasika už jen proto, že je zcela nezávislé na distribuční síti.
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
Fototermika - zkušenosti
kybos píše: ↑úte srp 25, 2020 11:05 am Provozuji 30 m2 fototermiky (cca 17kW). Dřív jsem používal 12V UPS s 1000 Ah baterkou. Víc problémů dělalo záložní napájení než vlastní výpadky. Muselo se zálohovat nejen čerpadlo ale i regulátor. Potom jsem nainstaloval fotovoltaické oběhové čerpadlo LAING a 40W fotovoltaický panel a vyhodil jsem regulátor i baterie a od té doby je klid. Celá instalace spočívá ve dvou drátech od panelu k čerpadlu. Čerpadlo má vlastní MPPT a tepelnou ochranu. Není to sice nejlevnější řešení ale s ohledem na nepotřebnost akumulátoru a regulátoru určitě ani ne nejdražší. Dle mých zkušeností je rozhodně spolehlivější než původní klasika už jen proto, že je zcela nezávislé na distribuční síti.
Ahoj,
řeším dilema jestli zrušit fototermiku a nahradit ji FVE.
Ty sis podle příspěvků prošel stejnou cestou, jaké máš zkušenosti?
Mám elektrárnu 10kWp FVE a tu mám přímo do sítě a do virtuální baterie, na zimu.
K tomu mám 5m2 fototermiku (nějaké sériové postkomunistické kolektory z Cu desek pod sklem v PUR pěně), 120L bojler s výměníkem 1m2, nezámrzná kapalina, doteď na samotíhu v trubkách Cu18.
-Nyní uvažuju že bych ji honil 12V čerpadlem ze solárního článku, jestli by se zvedla účinnost.
-Nebo zvažuju jestli fototermiku nezrušit úplně a nahradit ji 2,3kWp FVE s MPPT která by ohřívala jen bojler.
Jaký je prosím tvůj názor poté co jsi vyzkoušel všechny tyto varianty?
-
Já mám 90 trubic od roku 2013 děláno svépomocí.Vše zatím funguje bez jakéhokoliv zásahu. Dokud to funguje, tak to rušit nebudu.Teď např ohřívám bazén 45m3 a v přechodném období přitápím do podlah. Zatím využiji všechno co FT vyrobí, bazén na noc nezavírám a má 33st, kdybych zavíral dveře krytu měl by 36st..Tím,že mám bazén, systém nebyl nikdy ve stagnaci a teplota na trubicích i teď v léťe je okolo 50 st.
Fv je samozřejme lepší.
Fv je samozřejme lepší.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Lokalita: Šternberk
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 15000
- Kapacita baterie [kWh]: 40
Re: Fototermika - zkušenosti
Fototermiku jsem stavěl za účelem ohřevu vody do bazénu pro děti a posléze pro vnoučata v době letních prázdnin. Tomu odpovídala elevace panelů (nastaveno optimálně na vrchol léta) a objem akumulace horké vody (3500 l). Dnes už jsou i vnoučata plnoletá a tak po horké vodě v létě není taková poptávka. V roce 2021 jsem část fototermiky (20 m2) překryl patnácti fotovoltaickými panely (5 kWp) a přímo osluněná zůstala fototermika na 10 m2 s vyšší elevací. Zásobník vody se tak ohřívá jen na cca 50°C místo původních 80°C, ale zase v delším období roku díky vyšší elevaci. Menší bazének (2,7 m3) jsem tak schopen během víkendu udržet na teplotě kolem 36°C (včetně ztrát), což na takové letní čvachtání bohatě dostačuje. 15 kWp v FVE je pro letní měsíce také dostačující včetně napájení dvou klimatizací a TČ a ještě zbývá jistá rezerva na to, aby mohlo být půl dne zamračeno. Na prosinec by mi nestačilo ani 50 kWp a nemohu tedy patřit do party čistých ostrovníků. Fotovoltaika s fototermikou tak fungují v jisté symbióze, kdy fototermika ochlazuje fotovoltaiku a zvyšuje tak její výkon v horkých letních dnech.Hyblos píše: ↑stř srp 14, 2024 1:01 pm
Ahoj,
řeším dilema jestli zrušit fototermiku a nahradit ji FVE.
Ty sis podle příspěvků prošel stejnou cestou, jaké máš zkušenosti?
Mám elektrárnu 10kWp FVE a tu mám přímo do sítě a do virtuální baterie, na zimu.
K tomu mám 5m2 fototermiku (nějaké sériové postkomunistické kolektory z Cu desek pod sklem v PUR pěně), 120L bojler s výměníkem 1m2, nezámrzná kapalina, doteď na samotíhu v trubkách Cu18.
-Nyní uvažuju že bych ji honil 12V čerpadlem ze solárního článku, jestli by se zvedla účinnost.
-Nebo zvažuju jestli fototermiku nezrušit úplně a nahradit ji 2,3kWp FVE s MPPT která by ohřívala jen bojler.
Jaký je prosím tvůj názor poté co jsi vyzkoušel všechny tyto varianty?
15 kWp JJZ + 3x Tristar MPPT60 + Victron 150/100 + 48V LiFePO 850 Ah + UPS 8kW (MPP-Solar 8048 LC) + 4 x nabíječka 1,2 kW (DELTA) Start: 2012
-
Super, díky, k tomu samému jsem se dnes taky dopracoval. Fototermiku si nechám.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3 Odpovědi
- 1042 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od gupa
-
- 45 Odpovědi