Přepínání wallboxu ostrov/síť
Diskuze ohledně rozvodů, kabeláže, způsobů využití stávajících rozvodů, vhodných průřezů dle potřebného výkonu, plánování rozvodů, atd.
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Přepínání wallboxu ostrov/síť
Při rekonstrukci garáží řeším budoucí připojení wallboxu a potřeboval bych poradit. Nezkoušel někdo přepínání napájení wallboxu mezi 1f ostrovem a 3f sítí? Moje představa je, dát do rozvaděče 2 vzájemně blokované stykače, s tím, že bych podle dostupných přebytků napájel wallbox buď z 1f FVE, nebo 3f sítě. U wallboxu bych namontoval ovládací přepínač s volbou:
1 - nabíjení z FVE, 1f stykač sepne řekněme při SoC přes 90%, vypne pod 80%
2 - nabíjení ze sítě při nízkém tarifu (sazba D25) 3f stykač sepne jen při nízkém tarifu
3 - nabíjení ze sítě trvale, stykač drží stále
Pokukuji po walboxu 11kW z Lidlu, nevím, jestli takový provoz zkousne. V návodu jsem našel jen dip přepínače pro omezení nabíjecího proudu, tak předpokládám, že po přivedení napájecího napětí na vstupní svorky si očíhne jednotlivé fáze a začne nabíjet tím co má k dispozici?
Jestli jsem návod správně pochopil, tak má i vstup pro komunikaci se smartmetrem a při větší zátěži v domácnosti, nebo při použití více nabíječek zároveň umí omezit nabíjecí proud.
1 - nabíjení z FVE, 1f stykač sepne řekněme při SoC přes 90%, vypne pod 80%
2 - nabíjení ze sítě při nízkém tarifu (sazba D25) 3f stykač sepne jen při nízkém tarifu
3 - nabíjení ze sítě trvale, stykač drží stále
Pokukuji po walboxu 11kW z Lidlu, nevím, jestli takový provoz zkousne. V návodu jsem našel jen dip přepínače pro omezení nabíjecího proudu, tak předpokládám, že po přivedení napájecího napětí na vstupní svorky si očíhne jednotlivé fáze a začne nabíjet tím co má k dispozici?
Jestli jsem návod správně pochopil, tak má i vstup pro komunikaci se smartmetrem a při větší zátěži v domácnosti, nebo při použití více nabíječek zároveň umí omezit nabíjecí proud.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
Re: Přepínání wallboxu ostrov/síť
https://shop.atoselektro.cz/prepinac-pr ... d_source=1
Já tam budu dávat toto.V zimè stejně není EV z č̣eho nabíjet,tak musí jet na DS.
Já tam budu dávat toto.V zimè stejně není EV z č̣eho nabíjet,tak musí jet na DS.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
- Výkon panelů [Wp]: 3780
- Kapacita baterie [kWh]: 18
Já mám taky manuální prepinac, něco jako odkazuje @Franta2776 (akorát teda jen 1F na 1F), ale docela mě zlobí, že k tomu musím běhat... Takže bych se přimlouval za automatiku blokované stykače.
Jinak používám smartevse a je to v pohodě.
Doporučuju si pohlídat ovládání nabíjení... Není samozřejme, že auto začne nabíjet když to chce nabíječka (to jsem si na začátku myslel). Nabíjení musím spustit autem.
Jinak používám smartevse a je to v pohodě.
Doporučuju si pohlídat ovládání nabíjení... Není samozřejme, že auto začne nabíjet když to chce nabíječka (to jsem si na začátku myslel). Nabíjení musím spustit autem.
5 kVA Axpert King @ 3,78 kWp [3s4p AUO 315Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
18 kWh [5x Pylontech US3000]
Rozpracováno:
a) 5 kVA Axpert King @ 1,89 kWp [6x AUO 315Wp mono] do paralelu k prvnímu
b) 15x 280 Ah LiFePo4, JK BMS paralelně k Pylontechům
c) Fangpusun MPPT 150/70 Tr @ 5,52 kWp [12 x AS 460Wp mono]
-
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Jestli trochu nepřeceňuješ ten Wallbox.
Wallbox je obecně úplně blbé zařízení. Řeší bezpečnost (něco na úrovní proudového chrániče typu B s detekcí unikajícího DC proudu) a jinak už jenom nabíječce v autě řekne, kolik si může vzít pro nabíjení proudu.
Takže jestli nějaké střídaní 1f/3f něco musí podporovat, tak je to nabíječka v autě.
Nějaké přehazování režimu za chodu cvakáním jističů mi teda jako optimální možnost nepřipadá.
Takže změnu režimu bych rozhodně řešil jen v čase vypnutého nabíjení.
Tedy:
- Zapnout nabíjení v aktuálně platné konfiguraci (1f nebo 3f).
- Pokud je potřebná změna (třeba slunce přestalo svítí a baterky už jsou dole), tak zaúkolovat Wallbox, aby legálně ukončil nabíjení.
- Zkontrolovat, že nabíjení je skutečně ukončeno (už neteče žádný proud), až poté cvaknout stykačema a znovu nastartovat nabíjení v nové konfiguraci.
Ale jak psal už camel1cz, tak je klidně možné, že to bude chtít i intervenci auta.
Protože taky plánuju Wallbox a chci, aby tuhle všechno (a ještě víc) uměl, tak asi půjdu do skládaného Wallboxu od EV Racing.
Pokud je pravda všechno to, co tam o tom píšou, tak by to mělo být plně ovladatelné otevřeným způsobem přes Modbus.
Tak to připojím k domácímu Home Assistantovi, a ten dostane za úkol se o optimální scénář postarat.
Pokud to nedokáže, tak nedostane večeři a zarazím mu vycházky.
Wallbox je obecně úplně blbé zařízení. Řeší bezpečnost (něco na úrovní proudového chrániče typu B s detekcí unikajícího DC proudu) a jinak už jenom nabíječce v autě řekne, kolik si může vzít pro nabíjení proudu.
Takže jestli nějaké střídaní 1f/3f něco musí podporovat, tak je to nabíječka v autě.
Nějaké přehazování režimu za chodu cvakáním jističů mi teda jako optimální možnost nepřipadá.
Takže změnu režimu bych rozhodně řešil jen v čase vypnutého nabíjení.
Tedy:
- Zapnout nabíjení v aktuálně platné konfiguraci (1f nebo 3f).
- Pokud je potřebná změna (třeba slunce přestalo svítí a baterky už jsou dole), tak zaúkolovat Wallbox, aby legálně ukončil nabíjení.
- Zkontrolovat, že nabíjení je skutečně ukončeno (už neteče žádný proud), až poté cvaknout stykačema a znovu nastartovat nabíjení v nové konfiguraci.
Ale jak psal už camel1cz, tak je klidně možné, že to bude chtít i intervenci auta.
Protože taky plánuju Wallbox a chci, aby tuhle všechno (a ještě víc) uměl, tak asi půjdu do skládaného Wallboxu od EV Racing.
Pokud je pravda všechno to, co tam o tom píšou, tak by to mělo být plně ovladatelné otevřeným způsobem přes Modbus.
Tak to připojím k domácímu Home Assistantovi, a ten dostane za úkol se o optimální scénář postarat.
Pokud to nedokáže, tak nedostane večeři a zarazím mu vycházky.
-
- Lokalita: Hlohovec, SR
- Výkon panelů [Wp]: 5520
- Kapacita baterie [kWh]: 14
Ja idem stavať tento - https://hackaday.io/project/192182-esp32-evse
Diely už sú na ceste. Čo sa týka prepínania 1f/3f, pozri https://github.com/dzurikmiroslav/esp32-evse/issues/61
Diely už sú na ceste. Čo sa týka prepínania 1f/3f, pozri https://github.com/dzurikmiroslav/esp32-evse/issues/61
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
-
No pořiď si Victron nabíječku, když už máš systém Victron, umí upravovat nabíjecí výkon dle výroby, případně pozastavit nabíjení při přetížení střídačů.
Pak si pořiď druhou, klidně z Lidlu a tu si dej na grid. A nebo uprav svůj systém na hybridní 3F a nemusíš nic dalšího řešit.
Pak si pořiď druhou, klidně z Lidlu a tu si dej na grid. A nebo uprav svůj systém na hybridní 3F a nemusíš nic dalšího řešit.
-
- Lokalita: Praha
Nad tímhle jsem taky přemýšlel, když jsem teď tahal kabely k místu budoucí nabíječky a osobně to budu řešit jako dosud u domu. Od Jara do Podzimu ostrov v režimu UPS...když dojde šťáva z panelů i baterek tak střídače přepnou na síť. A až klesnou denní zisky pod nějakou úroveň, tak přepnu natvrdo na DS. Ale mám malou FVE a ta roční úspora z nabíjení z FVE u mě stejně bude 00 prd.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Také mě to napadlo, ale 12k za Victrona + 10kza Lidlovku + smartmetr pro regulaci nabíjení je poměrně dost, výhoda by byla plynulé vytěžování FVE.misif píše: ↑ned zář 08, 2024 11:06 am No pořiď si Victron nabíječku, když už máš systém Victron, umí upravovat nabíjecí výkon dle výroby, případně pozastavit nabíjení při přetížení střídačů.
Blíže jsem kouknul na to EVSE z evracing a vychází mi to na 13k bez bedny a stykače, ale v ceně je i smartmetr a asi funkční propojení včetně aplikace. Pro nabíjení z FVE zvolit vhodný proudový limit manuálně.
Máš nějakou představu o ceně?TomHC píše: ↑ned zář 08, 2024 6:40 am Ja idem stavať tento - https://hackaday.io/project/192182-esp32-evse
Diely už sú na ceste.
Příští týden se možná dostanu k tahání kabelů, tak tam natáhnu 5Cx6 + 3Cx6 + 2husí krky a uvidíme.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
-
Doska plus súčiastky asi 10€pibi píše: ↑ned zář 08, 2024 4:16 pmMáš nějakou představu o ceně?TomHC píše: ↑ned zář 08, 2024 6:40 am Ja idem stavať tento - https://hackaday.io/project/192182-esp32-evse
Diely už sú na ceste.
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp 3x 2S3P, V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 10/2024 = 8.3 MWh AC
-
pibi:
U toho EVSE je podle mě výhoda v tom, že se dá plně řídit z nějaké domácí automatizace. Takže možná nepotřebuješ ani ten smartmetr, protože měnič ví, kolik má elektriky k dispozici.
Aspoň tak to teda chci používat já.
TomHC:
U toho DIY Wallboxu bude asi trochu problém získat případnou revizi, ne? Samozřejmě pokud bys ji chtěl nebo potřeboval.
Navíc nevím, jestli to řeší ochranu proti unikajícímu DC proudu, což je u Wallboxů povinné.
U toho EVSE je podle mě výhoda v tom, že se dá plně řídit z nějaké domácí automatizace. Takže možná nepotřebuješ ani ten smartmetr, protože měnič ví, kolik má elektriky k dispozici.
Aspoň tak to teda chci používat já.
TomHC:
U toho DIY Wallboxu bude asi trochu problém získat případnou revizi, ne? Samozřejmě pokud bys ji chtěl nebo potřeboval.
Navíc nevím, jestli to řeší ochranu proti unikajícímu DC proudu, což je u Wallboxů povinné.
-
Při provozu z FVE to automatizace zvládne, ale při zimním provozu ze sítě stejně i ta automatizace bude potřebovat informaci o zátěži ze sítě, aby při rychlejším nabíjení auta, provozu pračky, myčky, ohřevu v bojlerech nedocházelo k výpadkům jističe, případně po montáži nějakého chytřejšího elektroměru k nějakým sankcím od dodavatele. Při aktivaci NT zapne ohřev bojleru 10A + nabíjení auta 16A a už jsem na limitu 25A hlavního jističe.
-
Asi záleží jak to máš natahané. Pokud máš hybrida v klasickém uspořádání, tak veškerá energie z/do domu jde přes měření měniče, ne?
Ať už přes smartmetr nebo přes jeho proudová trafa.
Aha, opravím se sám. Ty vlastně máš jen 1f FVE, takže tam to není běžný 3f hybrid.
Tak tam to chce nějaké měření, nebo jednoduchou sondu na elektroměr, která bude měřit frekvenci blikání LED.
Ať už přes smartmetr nebo přes jeho proudová trafa.
Aha, opravím se sám. Ty vlastně máš jen 1f FVE, takže tam to není běžný 3f hybrid.
Tak tam to chce nějaké měření, nebo jednoduchou sondu na elektroměr, která bude měřit frekvenci blikání LED.
-
Revíziu na to samozrejme nebudem riešiť, ale do boxu predradím aspoň RCD pre kľud svojej duše.
-
Už sa na tom pracuje. Osádzam dva kusy, bez RS-485, druhý bude v ponuke, plus 3 zvyšné dosky.
-
- Lokalita: Šumperk
koukalj sem se na toto téma taky a odrazuje mě od toho právě ta potřeba RCD dokonce typu B. Když se člověk podívá na hotové produkty, tak tam mají měřící cívky a vypínání dělají stykačem, který tam stejně musí být, takže vlastně RCD řeší elektronicky a je to výrazně levnější...
Takže jsem došel k závěru že stavbou nabíječky svépomocí vs. koupením hotové toho prostě moc neušetřím a spíš si problém vyrobím.
Takže jsem došel k závěru že stavbou nabíječky svépomocí vs. koupením hotové toho prostě moc neušetřím a spíš si problém vyrobím.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
da se to resit timhle ... coz byva v tech nabijeckach a wallboxech
https://vi.aliexpress.com/item/1005004991883940.html
https://vi.aliexpress.com/item/1005004991883940.html
-
https://vi.aliexpress.com/item/1005005201273549.html RCD/RCMU typ B, 40€ s poštovným. Alebo na DIN lištu, za 50€. Ale áno, je to otrava...
-
- Lokalita: severně od Brna
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
najdeš i levnější. https://vi.aliexpress.com/item/10050052 ... ry_from%3A
zaujalo mě to proudový čidlo, je k tomu někde datasheet, pinout? Na aliexpresu to prodává kde kdo, a k výše uvedenému walboxu by neměl být problém to připojit, třeba přes pomocný relé do obvodu stykače. Jenom se nějak musí zajistit to, aby to vypnutí tvalo i po přerušení poruchovýho signálu
zaujalo mě to proudový čidlo, je k tomu někde datasheet, pinout? Na aliexpresu to prodává kde kdo, a k výše uvedenému walboxu by neměl být problém to připojit, třeba přes pomocný relé do obvodu stykače. Jenom se nějak musí zajistit to, aby to vypnutí tvalo i po přerušení poruchovýho signálu
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Praha
Mě by zajímalo, jestli ty jejich "Béčka" fakt fungují. Jestli číňan má funkční B chránič za pětinu ceny, tak je náš kapitalismus na píp.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
- Lokalita: blízko Brna
No to právě ne, to je skvělá známka toho, že kapitalismus funguje. A my jsme kokoti, co se furt nevyhrabali z centrálně řízeného hospodářství a naivně si myslíme, že nám někdo něco prodá za levno, když to jde i za dráž ...
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0 Odpovědi
- 1300 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od toncek22
-
- 2 Odpovědi