Obnova FVE po požáru
Porada před realizací, doporučení, rady, nápady týkající se plánovaných ostrovních nebo poloostrovních systémů, projektování, zkušenosti, schémata, vhodné komponenty
-
Obnova FVE po požáru
Vážení, měl jsem na střeše FVE složenou z 18 panelů po 450wp. Bohužel došlo k požáru, který se pořád vyšetřuje, ale je téměř jisté, že začala hořet střecha u FVE panelů. Vše bylo od odborné firmy + revizní zprávy a teprve se ukáže co bylo příčinou. Shořela celá střecha a podkroví. Psalo se o tom i v novinách, ale to není podstatné. Řeším teď obnovu FVE tak, aby byl systém co nejbezpečnější. Předchozí systém obsahoval i několik optimizérů (zrovna tam kde začalo hořet) nově bych se chtěl vyhnout jakýmkoliv složitostem a volit maximálně bezpečné řešení.
Máte prosím doporučení, jak k obnově přistoupit, abych maximálně eliminoval riziko do budoucna? Volit např. více panelů s menším výkonem nebo něco jiného např. u konstrukce? Samozřejmostí je i nyní odborná instalace a revize, možná i dvě. Určitě se chci vyhnout optimizérům a každé součástce, která tam být nutně nemusí.
Děkuji
Máte prosím doporučení, jak k obnově přistoupit, abych maximálně eliminoval riziko do budoucna? Volit např. více panelů s menším výkonem nebo něco jiného např. u konstrukce? Samozřejmostí je i nyní odborná instalace a revize, možná i dvě. Určitě se chci vyhnout optimizérům a každé součástce, která tam být nutně nemusí.
Děkuji
-
Re: Obnova FVE po požáru
- Použít panely sklo-sklo, nebo bifacial, které nemají plastový backsheet
- Vyhnout se optimizérům, nebo alespoň použít kvalitní a předimenzované na daný typ panelu (SolarEdge?)
- Kvalitní MC4 konektory
- Kvalitní lisování MC4 konektorů, za sucha, čisté, správnými kleštěmi.... musí to dělat člověk s mozkem.
- Správně uchycená kabeláž, která nikde volně nevisí, kabely se nedřou o ostré hrany konstrukce atd.
- Minimálně 1x ročně všechny konektory a panely na střeše zkontrolovat termo kamerou, při plného výkonu.
-
- Lokalita: blízko Brna
Zkus se spíše více rozepsat, jak to tam vypadalo, z čeho byla střecha, proč tam byly optimizery atd.
Co hořela ta střecha průmyslové budovy tuhleva, tak to chytlo od blbě nakrimpovaného konektoru, údajně. A panely byly v plastových vanách, na rovné střeše s živičným povrchem.
Jakou teda budeš mít novou střechu? Klasika křidlice nebo plech? "Nehořlavá" střecha je první věc (a to v celé skladbě, včetně pojistné hydroizolace a tepelné izolace), další asi takový bod je spíše více menších stringů, kde je v případě oblouku mnohem menší napětí, než v případě jednoho velkého stringu.
Tuhle vedle kyocera zjišťuje, jestli a za kolik by byla žádaná oblouková DC ochrana. Což si myslím, že v případě špatného spoje na střeše je asi jediná věc, co pomůže.
Co hořela ta střecha průmyslové budovy tuhleva, tak to chytlo od blbě nakrimpovaného konektoru, údajně. A panely byly v plastových vanách, na rovné střeše s živičným povrchem.
Jakou teda budeš mít novou střechu? Klasika křidlice nebo plech? "Nehořlavá" střecha je první věc (a to v celé skladbě, včetně pojistné hydroizolace a tepelné izolace), další asi takový bod je spíše více menších stringů, kde je v případě oblouku mnohem menší napětí, než v případě jednoho velkého stringu.
Tuhle vedle kyocera zjišťuje, jestli a za kolik by byla žádaná oblouková DC ochrana. Což si myslím, že v případě špatného spoje na střeše je asi jediná věc, co pomůže.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
1 kW "nabíječka" 24 V
-
Pro StepanKral
nmě osobně se lisování MC4 nelíbí. V uvedeném příspěvku jsou i fotky zaletovaných MC4 zde
viewtopic.php?p=215409#p215409
fotky letovaných MC4 a vysvětlení proč raději letovat olovnatýn cínem MC4 ? Olovnatý cín je stabilní i za střídání teplot léto, zima mráz.
Poprvé jsem takto zaletoval MC4 v roce 2012 a když jsem měnil původní panely po 10 letech za výkonější , byly zaletované konektory MC4 bez chyby. Samozřejmě kalafunu z letovaného spoje očistit. Žádná firma není ochotná MC4 letovat. Je to pracné . Raději použít značkové MC4 .V tom příspěvku
výše to také píši. Další věc je kvalita panelů. Tvrdím, že FV panely
vyrobené v EU mají vyšší kvalitu jako čínské panely. Ani u sebe doma ani u svých rodinných příslušníků jsem nikdy nepoužil čínské panely. Ale vždy panely vyrobené v EU. Panely vyrobené v EU jsou dražší a dnes každý hledá moc levné panely. A menší panely jsou mechanicky více stabilní. Panely sklo-sklo jsou určitě také řešení. No a určitě by solární kabely neměly ležet volně na střeše , neklepat se ve větru, ale solární kabely by měly být uchycené ke konstrukci. Optimizerům bych se vyhnul. Nikdy jsem je nepotřeboval. Je pravda, že pracuji na detektoru DC obloukové ochrany , takový vývoj není náročný na peníze ale na čas, než je výrobek prodejný s potřebnou certifikací, tak nějaký čas uplyne.
nmě osobně se lisování MC4 nelíbí. V uvedeném příspěvku jsou i fotky zaletovaných MC4 zde
viewtopic.php?p=215409#p215409
fotky letovaných MC4 a vysvětlení proč raději letovat olovnatýn cínem MC4 ? Olovnatý cín je stabilní i za střídání teplot léto, zima mráz.
Poprvé jsem takto zaletoval MC4 v roce 2012 a když jsem měnil původní panely po 10 letech za výkonější , byly zaletované konektory MC4 bez chyby. Samozřejmě kalafunu z letovaného spoje očistit. Žádná firma není ochotná MC4 letovat. Je to pracné . Raději použít značkové MC4 .V tom příspěvku
výše to také píši. Další věc je kvalita panelů. Tvrdím, že FV panely
vyrobené v EU mají vyšší kvalitu jako čínské panely. Ani u sebe doma ani u svých rodinných příslušníků jsem nikdy nepoužil čínské panely. Ale vždy panely vyrobené v EU. Panely vyrobené v EU jsou dražší a dnes každý hledá moc levné panely. A menší panely jsou mechanicky více stabilní. Panely sklo-sklo jsou určitě také řešení. No a určitě by solární kabely neměly ležet volně na střeše , neklepat se ve větru, ale solární kabely by měly být uchycené ke konstrukci. Optimizerům bych se vyhnul. Nikdy jsem je nepotřeboval. Je pravda, že pracuji na detektoru DC obloukové ochrany , takový vývoj není náročný na peníze ale na čas, než je výrobek prodejný s potřebnou certifikací, tak nějaký čas uplyne.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
Dotace NE, 6,9kWp ,reg.Harmonie Ver.1, 60A,aku 4kWh LTO,BMS Sokol 400E,řízení Leonardo, LF a HF měnič vlastní Ver.1 a Ver.2, LF Modrá trojka 3kVA,modul HIS,ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.1
Příprava instalace panel 18kWp,reg.Harmonie12kW Ver.4,měnič AC-DC-AC 1f PECKA 22kW,BMS Sokol 400E řízení Leonardo 360V, modul HIS, DC modul AFDD,modul chytré řízení,Aku 360V, ohřev vody Malibu L.A.3kW,Ver.4
-
- Lokalita: Východně od 3nce
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 14kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 28kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Jak chceš tohle provést, když jsou všechny konektory spojené pod panely a uchycené ke konstrukci, aby se neválely po střeše?
Jinak se vším ostatním bez výhrad souhlasím.
7,5kWp JV, 3,75kWp JZ, 2 x Victron MP II 5kVA, 3 x SmartSolar 150/70, Smartshunt, Cerbo, 16x280Ah + 16X300Ah LiFePO4 + 2xJK BMS.
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
K levné elektřině se dostaneme jen vytrvalou prací a svým kapitálem. Vladimír List, Elektrisace Československa 1934
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
obloukový ochrany dnes už střídače mívají
-
O nekvalitních panelech z číny se píše i zde
https://www.ceskestavby.cz/clanky/fotov ... 32598.html
https://www.ceskestavby.cz/clanky/fotov ... 32598.html
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
45 požárů na to množství ínstalací není zase tak špatný číslo.
"Kvalitní" evropské panely. To je pěkná myšlenka. Pro zákazníky je nejdůležitější faktor ale cena. jde vidět že celosvětově protože jinak by čína nebyla největší výrobce panelů, baterek....
"Kvalitní" evropské panely. To je pěkná myšlenka. Pro zákazníky je nejdůležitější faktor ale cena. jde vidět že celosvětově protože jinak by čína nebyla největší výrobce panelů, baterek....
-
- Lokalita: Praha
- Systémové napětí: >48V
- Výkon panelů [Wp]: 7640
- Kapacita baterie [kWh]: 19+Nádrž
Jo tohle by mě také zajímalocipis píše: ↑sob lis 02, 2024 11:04 pm Zkus se spíše více rozepsat, jak to tam vypadalo, z čeho byla střecha, proč tam byly optimizery atd.
Protože doufám, že na sedlové střeše s keramickou krytinou si můžou při nejhorším panely v klidu hořet, ale dovnitř by se to snad dostat nemělo.
Ono na panelech samotných toho moc k hoření není.
Ostrov založený na Epever IP5000-42-Plus + 2 pole s Tracer5420AN a Tracer6420AN + 18x Envision 305Ah LiFePO4
-
Střecha byla sedlová, sklon 45 stupňů, ale uprostřed byl vikýř. 6 panelů bylo na jedné části střechy, 6 na vikýři a 6 na třetí části střechy. Taška keramická.
Právě kvůli vikýři byla část panelů odpoledne ve stínu, proto ty optimizéry. Teď už se střecha stavěla tak, aby všechny prvky byly na severní straně a na jižní straně bylo maximum místa pro panely. Díky tomu dám panely bez optimizéru tak, aby nebyly ve stínu.
Děkuji za doporučení ohledně panelů sklo/sklo. Zeptám se firmy co to bude montovat. Z hlediska bezpečnosti je jedno jestli bude 18x450 nebo 16x500? Říkám se, že čím méně panelů, tím menší riziko závady, ale zase větší výkon panelu může být spojen s větším rizikem...
Díky za rady.
Právě kvůli vikýři byla část panelů odpoledne ve stínu, proto ty optimizéry. Teď už se střecha stavěla tak, aby všechny prvky byly na severní straně a na jižní straně bylo maximum místa pro panely. Díky tomu dám panely bez optimizéru tak, aby nebyly ve stínu.
Děkuji za doporučení ohledně panelů sklo/sklo. Zeptám se firmy co to bude montovat. Z hlediska bezpečnosti je jedno jestli bude 18x450 nebo 16x500? Říkám se, že čím méně panelů, tím menší riziko závady, ale zase větší výkon panelu může být spojen s větším rizikem...
Díky za rady.
-
- Lokalita: okolí Mělníka
- Výkon panelů [Wp]: 13000
- Kapacita baterie [kWh]: 15
Pocet panelu bude skoro jedno.
Od ceho zacalo horet? Kdyz strecha byla keramicka, prijde mi to o to zajimavejsi. Zacalo to az pod taskama?
Rozhodne si pak kontrolujte, aby vam zadne konektory nedavali pod tasky. Vse venku. Videl jsem i jak kabely od panelu omotaji kolem haku a bez chranicek. Vse v chranickach. Pokdu tam muzou kuny tak tim spis. Svod bych radsi nedelal barakem ale po vnejsi zdi a pak az dovnitr.
Od ceho zacalo horet? Kdyz strecha byla keramicka, prijde mi to o to zajimavejsi. Zacalo to az pod taskama?
Rozhodne si pak kontrolujte, aby vam zadne konektory nedavali pod tasky. Vse venku. Videl jsem i jak kabely od panelu omotaji kolem haku a bez chranicek. Vse v chranickach. Pokdu tam muzou kuny tak tim spis. Svod bych radsi nedelal barakem ale po vnejsi zdi a pak az dovnitr.
-
Zadne chranicky, ale celoplechove zlaby s patricnou odolnosti od panelu az po regulatory/stridace. Uz skoro pul roku plati nova norma na tyhle instalace, tak se to celkem prodrazi, ale bude to bezpecnejsi.
Predpokladam, ze teda stringy vic jak 120 V.
Predpokladam, ze teda stringy vic jak 120 V.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
I ve způsobu využívání FV je kus bezpečnosti. My polostrovníci máme proti prodejcům elektřiny výhodu v nevyužívání elektrárny na plný výkon. Když svítí a je největší horko, tak ti co prodávají ždímají celou technologii, až na hranici technických možností a potom občas něco blafne. Já třeba v létě využiji cca 30-40% toho co jsem schopný vyrobit, tak nějak to lechtám celé léto, nabíjecí proudy mám snížené na polovinu oproti meziobdobí. Prodejci jedou na max a potom dostanou 0,5Kč za kWh a to se nevyplatí.
18190Wp=13500Wp jihovýchod 27x500Wp, 4690Wpjihozápad Leapton 14x335Wp, cca 8000W 90ks vakuové trubice jihozápad, Lifepo4 17Sx260Ah, trakční gel 800Ah), Axpert Max 7200VA, Easun Isolar 5500VA,Multiplus 2 48/5000,MPPT 150/85
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
Pojízdná FV 200Wp=2x100Wp flexibilní+4x280Ah lifepo4+měnič 1500W
-
Mám rovnou střechu, takže se tam dostanu v pohodě.
Samozřejmě, na sedlové střeše je to velmi těžké. Nevím, jestli na to existuje použitelné řešení.
Četl jsem, že někdo na konektory instaluje i další krabičky, určené proti požáru. Osobně jsemto ještě neviděl.
Když se znova použije HV technologie, tak možná dobré najít střídač s detekcí oblouku? Ale v tom se upřímně nevyznám, nemůžu radit.
Já mám na střeše napětí 100V. Je to dražší, víc kabelů, ale mám z toho menší strach.
Jestli to chytlo na keramické střeše, tak nevím, jestli to dokázal zapálit konektor nebo panel na střeše? Jestli se spíš nesoustředit na průchod střechou dovnitř do podkroví? Prostě celá trasa kabelů ze střechy.
-
- Lokalita: Havlíčkův Brod
- Výkon panelů [Wp]: 19845
- Kapacita baterie [kWh]: 66
Pokud oheň prošel kabelovým průchodem by mohlo stát za to kabelový průchod natřít látkou na ochranu dřeva proti ohni. Protože tato látka v ohni napění a pak ztvrdne. Čímž by mohla tento průchod ucpat.
Případně místo nátěru použít zpěňovací pásek (pokud se to vyrábí).
Případně místo nátěru použít zpěňovací pásek (pokud se to vyrábí).
S-UPS.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
20kWp v panelech rozdělených mezi východ, jih a západ. Do osmi stringů.
Baterie
Staré LiFePo4 o kapacitách 12, 24 kWh
Nové LiFePo4 o kapacitách 14, 14 kWh (od listopadu 2022), 14kWh (srpen 2024).
Rezerva Pb vrla 200Ah.
Systémové napětí 48V
Hlavní měnič Victron 5000VA.
Pomocné měniče 2x REVO VM 5000
Regulátory PCM60X
Systém je modulární s možností dalšího rozšíření (kdyby bylo kam) řešený tak, aby při výpadku kteréhokoliv jednoho modulu mohly ostatní fungovat dál bez omezení.
-
Proč vymýšlet něco, na co existuje spousta hotových a certifikovaných výrobků?
Stojí to pár stovek až pár tisíc, je to hotové hned a má to známou odolnost.
Požární pěna, tmel, ucpávky, ...
Stejně jak ty celoplechové žlaby, tak i ty požární uzávěry jsou dle normy povinné.
Takže jestli mu to tam dělá firma, jakože ano, tak to musí dle té normy udělat. A rozhodně bych si to pohlídal.
Stojí to pár stovek až pár tisíc, je to hotové hned a má to známou odolnost.
Požární pěna, tmel, ucpávky, ...
Stejně jak ty celoplechové žlaby, tak i ty požární uzávěry jsou dle normy povinné.
Takže jestli mu to tam dělá firma, jakože ano, tak to musí dle té normy udělat. A rozhodně bych si to pohlídal.
1 kW "nabíječka" 24 V
1 kW "nabíječka" 24 V
-
- Lokalita: Čestice
- Výkon panelů [Wp]: 16,6
- Kapacita baterie [kWh]: 77
Já osobně krimpuji MC 4 konektory už 10 let,no problem.Ani nevěřím,že kdybych to udělal špatně,tak by od toho mohlo něco chytit na keramické střeše.Když to špatně nakrimpuji,je tam max.nějaký přechoďák,kde se to hřeje a je tam ztráta.Ale aby to shořelo?To bych spíš tipoval na zkrat.
Dávám si hlavně pozor na průchody.Střechou,zdí,vraty...vítr stále hýbe kabely a když se to podcení,tak je průser na světě.Teď mne to vyškolilo.Po necelých dvou letech od (ne mojí)instalace jsem viděl,co pohybující se vodiče vydřely do průchodek.Izolace ještě prodřená nebyla,ale představil jsem si,jak by to vypadalo po dalších dvou letech.
Dávám si hlavně pozor na průchody.Střechou,zdí,vraty...vítr stále hýbe kabely a když se to podcení,tak je průser na světě.Teď mne to vyškolilo.Po necelých dvou letech od (ne mojí)instalace jsem viděl,co pohybující se vodiče vydřely do průchodek.Izolace ještě prodřená nebyla,ale představil jsem si,jak by to vypadalo po dalších dvou letech.
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFe
-
- Lokalita: Brno
Můžeš prosím napsat za jaké zhruba teploty seto stalo? Bylo to nějaké žhavé červencové poledne?
A víš jaký v té době systém generoval výkon?
Díky.
A víš jaký v té době systém generoval výkon?
Díky.
-
- Lokalita: Šumperk
já nejčastější chybu vidím nepřichycené mc4 spoje co se prostě válí na střešní krytině... I tak by mě (asi ne jen mě) zajímalo jak dopadne to vyšetřování příčiny.
-
- Lokalita: nedaleko od Trencina
- Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
- Kapacita baterie [kWh]: 9,6
preto mc4 krimpujem a este ich aj prebehnem pajkou.Pavel111 píše: ↑ned lis 03, 2024 9:46 pm Já osobně krimpuji MC 4 konektory už 10 let,no problem.Ani nevěřím,že kdybych to udělal špatně,tak by od toho mohlo něco chytit na keramické střeše.Když to špatně nakrimpuji,je tam max.nějaký přechoďák,kde se to hřeje a je tam ztráta.Ale aby to shořelo?To bych spíš tipoval na zkrat.
a zasadne kazdy jeden vodic zo strechy az do kombiboxu v solo chranicke, aby sa predratie o seba a nasledny skrat co najviac minimalizoval.
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :