Počasí

Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
cuki
Lokalita: Berounsko
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 6,4kWp
Kapacita baterie [kWh]: 16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Počasí

Příspěvek od cuki »

eman píše: pát lis 15, 2024 3:23 pm
unicast píše: pát lis 15, 2024 1:22 pm Tohle ale řeší celkem uspokojivě § 1013/1,2 občanského zákoníku, tak teď už se jen toho práva domáhat.
Je to nevymahatelné. Jeden kolega stím má zkušenost. Mělo by se provést hlukové měření, přijedou, nainstalují měřák, soused vypne TČ a týden topí elektrokotlem. Hlukové emise vyhovují, stížnost se zamítá. Kocourkov.
Jo tohle udělali u nás v Berouně chtěj tam postavit šílené věžáky sídliště. Jako proč ne jen to nemusí vypadat jak to vypadá. Ten prostor si o to říká. Jenže je u střelnice. Dělali nějaké hlukové studie a v tu ránu se střelnice uzavřela a dělala se nějaká rekonstrukce. Hlukové testy skončili a jede se dál po staru. Co na tom, že někdo bude mít 50m od okna střelnici... :wall:
Easun 6,2kW, JK-BMS, 16x 295Ah REPT, 6,4kWp 22°na JJV
cipis
Lokalita: blízko Brna

Příspěvek od cipis »

Tak to je debilita lidí, že si koupí něco u střelnice, a vychcanost developerů, co za levný peníz koupí pozemky s hlukovou zátěží a staví tam.
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

asi jsme každý zvyklí na jiný komfort... já se teprve na stavbu chystám a komín jsem zavrhnul a nic tam nebude. Cena komínu není zrovna malá (když započítáte všechny tepelné a protihořlavé izolace, komplikovanější střechu, méně plochy na panely a jejich případné zastínění)...

teď bydlíme v bytě, jsme 3-členná rodina a máme spotřebu kolem 18MWh za rok (plyn a elektřina). Jelikož obyvatelná část domu je v plánu 2x taková počítám rovnou s 20kWp elektrárnou abych většinu té spotřeby pokryl, protože nějak nevěřím tomu že tu spotřebu budeme mít nižší (plyn neplánuji, topiz se bude tepelkem v zemi)
kodl69
Lokalita: severně od Brna
Výkon panelů [Wp]: 8kWp
Kapacita baterie [kWh]: 12kWh

Příspěvek od kodl69 »

Ještě bych to zvážil. Mocipáni zajistí nějakej energetickej průšvih nebo ti ty moderní technologie selžou a nebude zrovna kdo nebo čím to nahradit, a bude to v zimě neobyvatelný, navíc nikde není napsaný, že za dalších 20 let budou tak mírný zimy jako teď. Když máš kamínka a ve sklepě brambory, je značná pravděpodobnost, že se dožiješ jara...
Cena komínu není malá? jeden jsem nedávno budoval a bylo to do 20kKč. https://www.kominy-letovice.cz/kominy-keramicke Nevím, kde bereš tu "nemalou cenu" když chceš stavět barák s 200m2 obytné plochy (150m2? to už je jedno) tak tohle je v těch milionech prd do vody. A nějaký pěnosklo na prostup krz střechu, to zase není nějaká darda, https://www.superkominy.cz/shop/kominov ... foamglass/ stejně jako něco skelné vaty skrz dřevěnej strop (já osobně preferuju nehořlavý konstrukce s delší životností než dřevo, ale co už ) A myslím si, že se to celý přehrává, komín je i po několika týdnech každodenního topení na povrchu max. vlažnej.
P.S. 18MWh za rok v bytě? To je vytápěnej stan? když jsem topil přímotopama v nezatepleným baráku přes 200m2 obytné plochy, tak byl rekord 22MWh, a to byly celou zimu trenkový teploty a s teplou vodou se taky celkem hazardovalo :)
Naposledy upravil(a) kodl69 dne pát lis 15, 2024 5:31 pm, celkem upraveno 1 x.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
Matess
Lokalita: Šumperk

Příspěvek od Matess »

uvidíme jak na tom bude topení a jaké budou reálně náklady... jako kotelnu úplně nezavrhuji, ale pokud bude, tak bude mimo dům s trubkama v zemi.
lemra79
Lokalita: Usteckoorlicko
Výkon panelů [Wp]: 12360
Kapacita baterie [kWh]: 10?

Příspěvek od lemra79 »

Pokud to bude v solo domecku, tak to za korunu nebude. Rozhodne bych to nejak "vyprojektoval" aby do budoucna bylo mozne objekt vytapet vice zpusoby. Pocitat pouze s jednim zpusobem vytapeni neni uplne rozumne.
Jinko 225 W / 6,075 kWp, GWL/Sunny Mono 310Wp / 2,79 kWp, Energetica 385 Wp / 3,495 kWp
PIP 5048 MG, Fangpusun MPPT150/60TR, Epever 4415
li ion 350 Ah@58V, ICC@rpi3+, celkem instalováno 12,36 kWp, 460 m.n.m.
cuki

Příspěvek od cuki »

Matess píše: pát lis 15, 2024 5:04 pm asi jsme každý zvyklí na jiný komfort... já se teprve na stavbu chystám a komín jsem zavrhnul a nic tam nebude. Cena komínu není zrovna malá (když započítáte všechny tepelné a protihořlavé izolace, komplikovanější střechu, méně plochy na panely a jejich případné zastínění)...

teď bydlíme v bytě, jsme 3-členná rodina a máme spotřebu kolem 18MWh za rok (plyn a elektřina). Jelikož obyvatelná část domu je v plánu 2x taková počítám rovnou s 20kWp elektrárnou abych většinu té spotřeby pokryl, protože nějak nevěřím tomu že tu spotřebu budeme mít nižší (plyn neplánuji, topiz se bude tepelkem v zemi)
První odstavec bych podepsal, žádná z mých staveb nemá komín, ale ten zbytek prokazuje že by jsi se měl ještě hodně zajímat o to co chceš. Než začneš jsou změny nejlevnější. Před svou první stavbou jsem byl taky velice naivní a dokázal jsem se nadchnout ledasčím.
Pokud těch 18MWh není těžba bitcoinu, snažil bych se nejprve vytvořit koncept aby ji těch 18MWh nepotřeboval. Teprve pak bych začal řešil jak ten zbytek pokrýt.
cuki

Příspěvek od cuki »

kodl69 píše: pát lis 15, 2024 5:28 pm Ještě bych to zvážil. Mocipáni zajistí nějakej energetickej průšvih nebo ti ty moderní technologie selžou a nebude zrovna kdo nebo čím to nahradit, a bude to v zimě neobyvatelný, navíc nikde není napsaný, že za dalších 20 let budou tak mírný zimy jako teď. Když máš kamínka a ve sklepě brambory, je značná pravděpodobnost, že se dožiješ jara...
Cena komínu není malá? jeden jsem nedávno budoval a bylo to do 20kKč. https://www.kominy-letovice.cz/kominy-keramicke Nevím, kde bereš tu "nemalou cenu" když chceš stavět barák s 200m2 obytné plochy (150m2? to už je jedno) tak tohle je v těch milionech prd do vody. A nějaký pěnosklo na prostup krz střechu, to zase není nějaká darda, https://www.superkominy.cz/shop/kominov ... foamglass/ stejně jako něco skelné vaty skrz dřevěnej strop (já osobně preferuju nehořlavý konstrukce s delší životností než dřevo, ale co už ) A myslím si, že se to celý přehrává, komín je i po několika týdnech každodenního topení na povrchu max. vlažnej.
P.S. 18MWh za rok v bytě? To je vytápěnej stan? když jsem topil přímotopama v nezatepleným baráku přes 200m2 obytné plochy, tak byl rekord 22MWh, a to byly celou zimu trenkový teploty a s teplou vodou se taky celkem hazardovalo :)
20k Kč jsem protopil za cca deset let fungování svého domu. Ale tou dírou do komína by mi uteklo mnohem víc :-) A komín nerovná se pouze tahle stavebnice. Musíš ho na něčem postavit, tak aby tam nebyl TM, musíš vyřešit všechny prostupy. Není to úplně prdel to udělat správně. Na stavebních dozorech se velice často setkám s tím, že je to špatně.
No a pak máme provoz. Jen za revizi /údržbu dáš tolik co pasivním domě protopíš. Pokud postavíš něco smysluplného vytopíš to čímkoliv třeb lihové kamína. Ten můžeš koneckonců v případě války udělat i z těch brambor ve sklepě :D