EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
JirkaE
Reputace: 92
Lokalita: Kousek od Rozvadova
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 2,0+2,25+2,25+0,9kWp
Kapacita baterie [kWh]: 11+11+16kWh
Chci prodávat energii: NE
Chci/Mám dotaci: NE

Re: EGD: Zdroje do 800 W bez dodávky do sítě (balkonové FVE)

Nový příspěvek od JirkaE »

Valdano píše: čtv led 23, 2025 12:42 pm
U balkonovky s výkonem do 800W, která končí zástrčkou a bude mít nulový rezervovaný výkon tj. distributor u ní neumožňuje prodej elektřiny do DS to bude zřejmě i u ČEZu bez revize.
Aha... Zařízení se zástrčkou nepotřebuje revizi ? Od jakého momentu je vlastně potřeba revize ? ( výkonu mikroměniče, nebo výkonu panelů ? )

Tedy pokud 2kW modráska připojím do zásuvky (omezím nebo neomezím výkon na 800W) pak nepotřebuji revizi ?
Bojler 1 nyní na zimu z DS.
Teplota vody jen z FV (předehřev) : Bojler 2 a Bojler 3
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Porovnání všech 3 stringů : String 1 - String 3
Valdano
Reputace: 102
Lokalita: Česká Lípa

Nový příspěvek od Valdano »

Pokud si nejste jist vyplňováním té on-line žádosti tak zkuste podat u distributora nově dle aktuálního znění vyhlášky ERU č.16/2016 sb. a § 16a jen oznámení připojení výrobny k distribuční soustavě. Pokud distributor možnost připojení vaší výrobny k DS neodmítne, tak by vám měl automaticky poslat konkrétní návrh smlouvy, ke kterému budou zřejmě doplněny i vysvětlivky. Uveďte v tom oznámení specifikaci vaší výrobny a pokud to chcete mít jednoduché pak zdůrazněte, že elektřinu nechcete prodávat a že máte set balkonové fotovoltaiky, který je zpracován tak, že se zapojuje přímo do běžné zásuvky tj. neprovádí se při jeho instalaci žádný zásah do bytových elektrických rozvodů. Pokud jim bude něco konkrétně chybět tak vás kontaktují a přímo si to od vás vyžádají.
Vyhláška ERU č.16/2016 sb. píše:
§ 16a Podmínky oznamovaného připojení výrobny k distribuční soustavě

(1) Oznámení záměru připojit výrobnu podle § 28 odst. 5 věty druhé energetického zákona podává zákazník provozovateli distribuční soustavy, se kterým má uzavřenu smlouvu o připojení, na elektronický kontakt určený provozovatelem distribuční soustavy způsobem umožňujícím dálkový přístup.

(2) Oznámení obsahuje alespoň

a) souhlas vlastníka nemovitosti s umístěním výrobny na jeho nemovitosti a

b) doklady o technickém řešení výrobny, ze kterých je zřejmé, že zákazník splňuje podmínky připojení a technické podmínky stanovené Pravidly provozování distribuční soustavy (dále jen „doložení splnění technických podmínek připojení stanovených provozovatelem distribuční soustavy“) a přímo použitelným předpisem Evropské unie).

(3) V případě, že provozovatel distribuční soustavy do 30 dnů od předložení oznámení zákazníkem neodmítne připojení z důvodů stanovených energetickým zákonem, pro které nelze zařízení žadatele k distribuční soustavě připojit, změnu obsahu závazku ze smlouvy o připojení zákazníkovi bez zbytečného odkladu potvrdí tím, že předloží zákazníkovi návrh smlouvy o připojení nebo návrh změny stávající smlouvy o připojení.
MikroCZ
Reputace: 0
Lokalita: STredni čechy
Systémové napětí: 24V
Výkon panelů [Wp]: 6400

Nový příspěvek od MikroCZ »

Ono není dotaz co přesně doplnit, spíš smysluplnost nutnosti zadat hodnoty. Ale vím co chcete poradit, děkuju.

Zajedu do Liberce na osob. konzultaci. Ať si to vysvětlíme face to face a ne po emailech. Pak napíšu, co jsem se dozvěděl.
Valdano

JirkaE píše: čtv led 23, 2025 2:18 pm
Tedy pokud 2kW modráska připojím do zásuvky (omezím nebo neomezím výkon na 800W) pak nepotřebuji revizi ?
Revize dle mého názoru není potřeba pokud se výrobna jako celek přímo dodává v provedení k zapojení do běžné zástrčky tj. z hlediska revize je to pak obdobné běžnému spotřebiči i když u výrobny včetně balkonovky je v ČR potřeba to řešit s distributorem viz výše nově zmíněná možnost v §16a aktuálního znění vyhlášky ERU č.16/2016 sb. Když si koupíte třeba UPSku taky si na ni nemusíte nechat dělat revizi. ;)

Pokud si však koupíte samostatně komponenty a složíte si z nich výrobnu, kterou doplníte o šnůru se zástrčkou, tak už to není výrobna dodávaná jako celek k připojení do zásuvky a v rámci připojení řešeném s distributorem pak zřejmě bude potřeba mít na ten sestavený celek výrobny revizi.
Naposledy upravil(a) Valdano dne čtv led 23, 2025 3:28 pm, celkem upraveno 2 x.
gupa
Reputace: 123
Lokalita: pod Brnem

Nový příspěvek od gupa »

Jo, už vidím ty finty že jak budou řešeny přetoky a milý zákazníku, k povolení musíte dodat žádost o 4Q hodiny, což je zpoplatnění záležitost dle ceníku, pokud je opravdu ta žádost podaná. Chcete šetřit, tak plaťte.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
Valdano

gupa píše:
Jo, už vidím ty finty že jak budou řešeny přetoky a milý zákazníku, k povolení musíte dodat žádost o 4Q hodiny
Řada v současnosti instalovaných elektronických elektroměrů už přetoky měří a zaznamenává do své dlouhodobé paměti po jednotlivých měsících i když je nikam neodesílá, protože není on-line. Takže pokud už je na daném místě elektroměr, který přetoky zaznamenává tak distributor může mít informaci o přetocích z odečtů i když elektroměr není on-line. Na základě připojení výrobny s nulovým rezervovaným výkonem může, ale nemusí distributor kromě běžných odečtů zařadit v průběhu roku i několik mimořádných pro kontrolu dodržování limitu přetoků v rámci ERU stanovených povolených technologických limitů.

On-line 4Q elektroměr, za který se platí zvýšené poplatky, je u výroben explicitně požadován jen v případech, pokud žadatel chcete elektřinu prodávat do DS což u balkonovek s výkonem do 800W žádný z distributorů na území ČR neumožňuje. Jinak obvykle pro účely zjednodušeného připojení výrobny s nulovým rezervovaným výkonem k DS požadován není ani u EDG ani u ČEZu.

Samozřejmě existují výjimky, protože zcela nezávisle na tom v ČR probíhá celostátní postupná výměna za 4Q elektroměry on-line (zatím jen u domácností, které mají roční spotřebu nad 6MWh) s cílem, že v budoucnu je budou mít úplně všichni bez ohledu na to jestli budou nebo nebudou mít výrobnu. Takže se může stát, že někdo kdo zažádá o připojení balkonovky byť s nulovým rezervovaným výkonem, dostane 4Q on-line elektroměr i když o něj vůbec nebude žádat a ani nebude muset o něj žádat, a to pokud žadatel bude ve skupině, které by příslušný distributor stejně v blízké době běžný elektroměr měnil za 4Q on-line elektroměr v rámci probíhající celostátní výměny.

Časem budou mít 4Q on-line elektroměry v ČR úplně všichni, a to i ti co nebudou mít žádnou výrobnu. ;)
glottis
Reputace: 284
Lokalita: okolí Mělníka
Výkon panelů [Wp]: 13000
Kapacita baterie [kWh]: 15

Nový příspěvek od glottis »

Jeste jednou ... 4Q elmer neni to same co elmer s dalkovym odectem. 4Q muze byt i offline a uz ho muzes mit i ted. Celostatne se davaji ty s dalkovym odectem a merenim po 1/4 hodine. Elemr s dalkovym odectem asi bdue vzdu 4q ale obracene to neplati.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

4Q elektroměr je u výroben explicitně požadován jen v případech, pokud žadatel chcete elektřinu prodávat do DS což u balkonovek s výkonem do 800W žádný z distributorů na území ČR neumožňuje. Jinak obvykle pro účely zjednodušeného připojení výrobny s nulovým rezervovaným výkonem k DS požadován není ani u EDG ani u ČEZu.
Aha, tak proč je podmínkou vyměnit celou bednu i s měřičem když se buduje zjednodušená FVE za dotace a s nulovým rezervovaným výkonem? Revizí to prošlo,u známého, nedávno,řízení přes HDO už je v bedně navíc krom měřidla a rozpojení PEN to nemá nic navíc ani méně. A nyní s novou FVE znovu vybourat a jinou bednu a znovu prý nové hodiny. (prostě podle mapy to vyžrala vedlejší polní FVE) Proč to tedy platit když firma tvrdí opak co ty v rámci instalace FVE do 10kWp s nulovým rezervovaným výkonem. To určitě ví hlavně revizáci. Nebo to je špek a umělé navýšení prací? Před kamerou na youtubu tu výměnu bedny ukazoval i ten se zmijovkou na hlavě jak mu ten s trabantem boří popílkové mastné cihle, s kterými to měl obezděné.
Valdano

Vždyť píšu on-line elektroměry tj. tím mám na mysli ty s dálkovým odečtem. Spousta lidí i když nemají žádnou výrobnu třeba už řadu let má osazený elektroměr bez dálkového odečtu, který ovšem přetoky měří a zaznamenává i když je nikam neodesílá. Jen pro zajímavost seznam několika typů elektroměrů, které měří přetoky a ukládají do své interní paměti jsem už uvedl v předchozí části tohoto tématu a bude jich to umět jistě i celá řada dalších typů.
Valdano

gupa píše: čtv led 23, 2025 3:55 pm
Aha, tak proč je podmínkou vyměnit celou bednu i s měřičem když se buduje zjednodušená FVE za dotace a s nulovým rezervovaným výkonem? Revizí to prošlo,u známého, nedávno,řízení přes HDO už je v bedně navíc krom měřidla a rozpojení PEN to nemá nic navíc ani méně. A nyní s novou FVE znovu vybourat a jinou bednu a znovu prý nové hodiny.
Dotace to je kapitola sama o sobě. To bych tady vůbec netahal. Navíc tohle zřejmě nebude balkonovka do 800W, ale podstatně výkonnější výrobna do 10kW i když také s nulovým rezervovaným výkonem. Ten podstatně vyšší výkon výrobny bude zřejmě i ten primární důvod nadstandardních požadavků. U balkonovky do 800W s nulovým rezervovaným výkonem samozřejmě bez dotace to dle mého názoru aktuálně požadováno nebude. Nemá cenu se tady dohadovat. MikroCZ aktuálně bude řešit připojení balkonovky s ČEZem (předpokládám bez dotace) a slíbil, že k tomu napíše informace. Tak uvidíme jak to v reálu v současnosti proběhne. ;)
Naposledy upravil(a) Valdano dne čtv led 23, 2025 4:23 pm, celkem upraveno 2 x.
JirkaE

Valdano píše: čtv led 23, 2025 3:06 pm
Vždyť píšu on-line elektroměry tj. tím mám na mysli ty s dálkovým odečtem. Spousta lidí i když nemají žádnou výrobnu třeba už řadu let má osazený elektroměr bez dálkového odečtu, který ovšem přetoky měří a zaznamenává i když je nikam neodesílá. Jen pro zajímavost seznam několika typů elektroměrů, které měří přetoky a ukládají do své interní paměti jsem už uvedl v předchozí části tohoto tématu a bude jich to umět jistě i celá řada dalších typů.
Ano, to už se točí v kruhu...

Přesně proto nás více reagovalo na původní příspěvek Valdano tak, že je vlasně výhodné ,,balkónovku" zaregistrovat i pro všechny, kdo mají FV připojenou a není to úplně čistý ostrov.

Jakýkoliv miniaturní případný (náhodný) mini přetok je pak přikrytý z pohledu úřadů i dodavatele i distributora...

Teoreticky si toho nikdo nevšimne, i kdybych tam Modrásků 5kusů a vyráběl 5 x 1800W... To není návod, jen příklad :D
Výkon jednotlivých stringů on-line : String 1 - 2,00kWp / String 2 - 2,30kWp / String 3 - 2,25kWp
Valdano

Pokud někdo má neregistrovanou další výrobnu a zaregistruje jen tu jedinou balkonovku tak to není v souladu s legislativou, alespoň ne na území ČR. Nevím jak v Německu, ale dle aktuální legislativy v ČR má být distributor informován o každé výrobně s výstupem připojeným k DS v tzv. paralelním režimu i když nedochází k překračování limitů na technologické přetoky. Nejspíš se na to nepřijde, ale pokud by se na to přeci jen v budoucnu přišlo, tak u výroben provozovaných na území ČR zřejmě bude hrozit sankce za to, že majitel nepožádal o změnu smlouvy o připojení s rozšířením o další výrobnu. Obecně je to spíš formalita, ale jeden nikdy neví.

Dle mého názoru ty co tak jako tak stejně nechtějí výrobnu tzv. legalizovat (ať už mají jen jednu nebo i více) ani toto nepřesvědčí a nic registrovat nebudou ve stylu "Nebudu přece na sebe tímto způsobem upozorňovat. Co kdyby se na něco přišlo a pak by mi ještě vysmahli pokutu, za to že to už dávno provozuji bez smlouvy o připojení". ;)

V budoucnu poté co budou mít elektroměry s dálkovým odečtem už všichni je možné, že povinnost registrací malých výroben tzv. mikrozdrojů, u kterých majitel nežádá o prodej elektřiny do DS v legislativě zcela zanikne, protože distributoři si zvyknou na to, že jim postačuje přehled nejen o odběru, ale i o přetocích jen z těchto dálkově odečítaných elektroměrů i bez povinné registrace mikrozdrojů. Povolené technologické limity přetoků včetně sankcí za jejich překročení se pak zřejmě v legislativě přesunou do obecné roviny nezávislé na sjednávání smlouvy o připojení mikrozdroje.
JirkaE

Ano je to pouhá teorie - můj směr jde k čistému ostrovu - nechci to dělat, jen mě to zajímá.

Ta povinnost je samozřejmě všude, v celé EU stejná, tohle je jen teoretická diskuse :D

Tedy pokud budu mít před barákem 800W legální balkonovku - jen s technickými přetoky a za barákem druhou na pergole, elektroměr zaznamená sice mikro-přetoky oba, ale jen jako součet, jsou-li na stejné fázi.
Pokud k tomu mám ostrovní ohřev bojleru, nebo dva, je na takové nemovitosti tolik panelů, že to ani podle toho nejde poznat.

Jinými slovy by musela být nařízená domovní prohlídka, aby to vůbec někdy někdo zjistil, pokud už to ani elektroměr nerozpozná, když jsou povolené ty mikropřetoky - JE TO TAK ?

To ale kvůli vekému počtu panelů, jen s mikropřetoky nikdo dělat nebude...
Valdano

Ono ani nemusí být nařízena prohlídka. Stačí když se sám majitel výrobny u distributora prokecne a pak ještě navrch i písemně nabonzuje. Myslím, že se tady o podobném případu z minulosti také v některém ze starších témat už psalo. Distributor na něj udělal "bu bu bu" ohledně potenciálního odpojení od sítě a majitel pak sám na sebe "nabonzoval" úplně všechno a ve výsledku vyfasoval postih v kupě okolo 17k kč. :lol:
dipos
Reputace: 10
Lokalita: Jindřichov u Krnova
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2 700
Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh

Nový příspěvek od dipos »

A proto prozatím poloostrov a důsledně oddělené okruhy DS od FVE. Snížení odběru el.práce z DS je kýženým cílem. Ono lze žít s hlavním jističem před elektroměrem 3 x 10 A. !!!
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
dako
Reputace: 3
Lokalita: Ostrava!!!

Nový příspěvek od dako »

Ono lze žít s hlavním jističem před elektroměrem 3 x 10 A. !!!
Jde, ale dost blbě, to radši 1x25A, a je to stejnu cenu.

gupa: bednu možná měnit nemusíš, že chcou rozvaděč vanového typu je proto, a to zas já chápu, že 4Q elektroměr má totiž na sobě tlačitka, kterým se dá listovat v menu (1.8.x, 2.8.x atd.), a ty se dost blbě ovládají když je tam ta "posraná" maska, kerá musí být blombovaná, bo k přívodním kabelům neměřené části je přístup, není pod panelem. Bavil jsem se s Čezákem, tak vim.

ostatní v diskuzi: že máte panely (balkonovku) někde za barákem a spolehat se, že nendou vidět ... ale kde ... stačí proletět dronem a ste v dupě, stejně jako kdysi svého času tak zjišťovali na bubáka postavené bazeny na zahradách. A to tehdy, po havlovém podvodu, bylo jen ortofoto z letadla. Dnes sou jiné, jednodužší, možnosti. Tož dál mudrujte. :)
dipos
Reputace: 10
Lokalita: Jindřichov u Krnova
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2 700
Kapacita baterie [kWh]: VŽDY bude 0 kWh

Nový příspěvek od dipos »

Naprostý souhlas že 5 je více než 2 kW.
Ale když potřebujeme 3 dráty místo 1, tak je nutná energetická disciplína. Peníze jsou až na prvním místě.
Jde to, ale občas to drhne.
Sluneční ohřívárna TUV 2,7 kWp, ECO Solar Boost 3,5 kW PRO, Boilery 120 L + 100 L
TomHC
Reputace: 287
Lokalita: Hlohovec, SR
Výkon panelů [Wp]: 5520
Kapacita baterie [kWh]: 14

Nový příspěvek od TomHC »

Pri 3x10A sa musíš absolútne vyhnúť súbehu spotrebičov na fáze , a to pri 1x25A nie je takmer problém...
2x MUST PH1800 5.5kW, 8.85kWp V+J+Z, 16x 280 Ah LiFePO4 (14.3 kWh), BMS JBD 200A, SW: Home Assistant na Synology DS923+ ku tomu ESPHome, Tasmota, MariaDB, InfluxDB, Telegraf, Grafana, Zigbee2MQTT..., HW: ESPlan (ESP32 + LAN 8720 + RS485 + UART). Nejaké moje projekty: MUST-ESPhome, ELTEK Flatpack2 ESPhome, ESP32-EMON, PZEM-017@WiFi, diyBMS-CurrentShunt-ESPhome 01/2023 -> 01/2025 = 8.8 MWh AC
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Spíše to vidím ještě barvitější co se týká u těch chytrých online elektroměrů. Zjistí se podle měření docela hodně, jestli je místo jedné balkónovky více, překračování hodnot hl jističe, nevyvážení fází, a možná spousta dalších diagnostických hodnot které dokážou chování na odběrném místě. Myslím, že se máme naco těšit.
MikroCZ
Reputace: 0
Lokalita: STredni čechy
Výkon panelů [Wp]: 6400

Nový příspěvek od MikroCZ »

V pondělí jedu do Liberce na ČEZ distribuci tak uvidím, jak mi poradí tedy :-)
Jde o Balkonovku bez dotace. Skutečne jen 3x 245Wp panel a Micro inverter (nápadně podobný Gridd Tie/GTB/atd - 800W) . Očekávám, ale že budu muset optimalizovat, pro pruchod požadavku, na inverter Solax. Ten co je schválený. :-)
Proč to vlastně dělám, ikdyž si (budu/hlídám) přetoky, resp spotřeba větší než výroba tak panely jsou všude kolem baráku.- Ostrov na ohřev TUV a do AKU nádrže. A lidé jsou všímaví. A chci předejít případné nesrovnalosti, udání :-o

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek