Odpojeni FVE od DS versus dotace
Alternativní zdroje energie a právní úprava, revize, nařízení ...
-
- Reputace: 8
- Lokalita: Čestice
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 16700
- Kapacita baterie [kWh]: 77
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Odpojeni FVE od DS versus dotace
Zdravím,vím,že toto fórum je o offgridech bez dotací,ale myslím,že téma s tím souvisí.
Kamarád si pořídil HV hybrida na dotace.Je to taková debilní čínská krabice.Ale EON mu nepovolil přetoky do DS.Střídač se sice dá nastavit tak,aby byly přetoky nula,ale pak si hodně přisosává ze sítě.Takže účet za elektriku se sice snížil,ale když v létě v době nejlepšího slunce ještě i při neustále dostatečně plných baterkách za měsíc spotřebuje z DS 130kWh,to nasere....Normální barák,kde to moc nežije.
Nechci nějaké rady a porady co se týče nastavení.Technik od nich to vše vysvětlil (dokonce předvedl,že po povolení přetoků to funguje jak má a nic z DS nepřisosává.)a já po prostudování schématu jak to (ne)funguje jsem dospěl k názoru,že s tím opravdu nejde nic udělat.
Ale k tématu vlákna:
Chtěl bych to očůrat přepínačem sítí,kdy se bude přepínat mezi FVE a Eon.Jenže tím bude FVE třeba větší část roku úplně odpojena od DS v režimu off-grid.V podmínkách pro dotace je uvedeno,že FVE musí být připojena k DS.Nemůže z toho být nějaký průser?Řešil už to někdo?
Kamarád si pořídil HV hybrida na dotace.Je to taková debilní čínská krabice.Ale EON mu nepovolil přetoky do DS.Střídač se sice dá nastavit tak,aby byly přetoky nula,ale pak si hodně přisosává ze sítě.Takže účet za elektriku se sice snížil,ale když v létě v době nejlepšího slunce ještě i při neustále dostatečně plných baterkách za měsíc spotřebuje z DS 130kWh,to nasere....Normální barák,kde to moc nežije.
Nechci nějaké rady a porady co se týče nastavení.Technik od nich to vše vysvětlil (dokonce předvedl,že po povolení přetoků to funguje jak má a nic z DS nepřisosává.)a já po prostudování schématu jak to (ne)funguje jsem dospěl k názoru,že s tím opravdu nejde nic udělat.
Ale k tématu vlákna:
Chtěl bych to očůrat přepínačem sítí,kdy se bude přepínat mezi FVE a Eon.Jenže tím bude FVE třeba větší část roku úplně odpojena od DS v režimu off-grid.V podmínkách pro dotace je uvedeno,že FVE musí být připojena k DS.Nemůže z toho být nějaký průser?Řešil už to někdo?
16,6 kWp-MPPT Victron-třífáz Victron 24kW(6xMP5000VA)-77 kWh LiFePo4
-
- Moderátor
- Reputace: 653
- Lokalita: blízko Brna
- Systémové napětí: 24V
- Výkon panelů [Wp]: 13+ kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 30+7
Re: Odpojeni FVE od DS versus dotace
Jen na začátek, byť jsi nechtěl rady na nastavení - on se nevleze do těch "povolených přetoků" 30 kWh měsíčně u nulového rezervovaného výkonu?
13,38 kWp: 9850 Wp Jih, 2040 Wp Východ, 1490 Wp Západ
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
Regulátory Epever a Victron
Phoenix 5 kVA + MP 24/5000 (můj byt + wifi/kamery/atd. + máti byt)
MP2 24/5000 vytěžování do akumulačních kamen
Epever 3kW vytěžování do bojlerů + žebříky
1 kW "nabíječka" 24 V
31 080 Wh staré olovo 7 488 Wh Li-Ion
záloha čerpadla ve sklepě MP12/3000/120-16 + 100Ah 12V monbat
Modře píši jako moderátor, černě jako člen.
-
On má prý nulu.Smlouvu jsem neviděl.Kdyby to bylo těch 30kWh,tak by to bylo samozřejmě v pohodě.Jestli něco takového existuje,budu muset zjistit.Jestli na něj Schlieger a Egd neudělali nějakou habaďůru.Myslím,že by se do toho vešel.Problém těchto šmejdů je ten,že odběr je připojen na přívodu do střídače a tím pádem se střídač furt "přetahuje"s DS.Když se povolí přetok,střídač se víc snaží směrem k DS a tím pádem i k spotřebě a nepřisosává nic(nebo tolik)z DS.Logicky to ale bez přetoků uhlídat nelze.Když se přetok zakáže na nulu,tak dává logicky střídač více přednost proudu z DS,neboť pak nehrozí,že budou přetoky.
-
- Reputace: 150
- Lokalita: Brno
- Systémové napětí: >48V
Těch 30kWh/měsíc se bere jako "technická nula".
Co to je za střídač?
Schlieger montoval SofarSolary. Je to ono?
Ten zákaz odpojení od DS je podle mě myšlen tak, že nemůžeš ukončit smlouvu s distributorem a vrátit elektroměr.
Takže to přepínat do ostrovního režimu je podle mě v pohodě.
Nebo celý provoz jet z backup výstupu.
Co to je za střídač?
Ten zákaz odpojení od DS je podle mě myšlen tak, že nemůžeš ukončit smlouvu s distributorem a vrátit elektroměr.
Naposledy upravil(a) Mex dne čtv led 23, 2025 5:56 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 190
- Lokalita: Praha
Co si pamatuji z diskuzí na FB, tak "bez přetoků" znamená, že nemůže posílat do DS úmyslně....prodej, virt.baterka, atd. Technické přetoky má každý, kdo má oficiálně připojenou FVE.
10kWp JJZ, 3x SmartSolar 150/85, 3xVictron MP II 5kVA v paralelním režimu, Smartshunt, Cerbo GX, 16x400Ah LiFePO4 s JK BMS B2A24S20P + JK BMS Invertor
-
Je to ono.A ano,zamýšlel jsem jet z backup.Jinak by to nešlo.To je jediný výstup ze střídače.Ostastní je na VSTUPU!Mex píše: ↑čtv led 23, 2025 5:52 pmTěch 30kWh/měsíc se bere jako "technická nula".
Co to je za střídač?
-
Trochu mi uniká, jak to může být na vstupu. Je to hybridní měnič, tak je prostě připojen paralelně k DS a tedy i k zátěži domu, ne?
Tedy je to na vstupu/výstupu.
Tedy je to na vstupu/výstupu.
-
Ano, a proto je zátěž připojena na vstup.Aby to bylo paralelně.Tím pádem je nemožné uhlídat přetoky.
-
Upřímně řečeno,jsem rád za nové podněty ohledně"technické nuly v přetoku do DS"Je to super,díky.Půjdeme po tom.
Ale můj dotaz spíš směřoval na legislativu a na to,jestli někdo pozná,jestli a kdy je FVE odpojená od DS.A jestli to v praxi někdo řeší.Já myslím,že ne.
Ale můj dotaz spíš směřoval na legislativu a na to,jestli někdo pozná,jestli a kdy je FVE odpojená od DS.A jestli to v praxi někdo řeší.Já myslím,že ne.
-
Ale to je přece naprosto běžný a standardní způsob.
Tak to mají zapojené prakticky všechny instalace s hybridními střídači.
A pro takové zapojení jsou ty střídače určené.
-
Když přijde kamarád s tím,že naletěl,tak se mu snažím pomoci.Mohu mu pomoci jen tím,že mu prostě FVE odpojím od sítě.O tom toto vlákno je.Jestli s tím bude mít legislativní(ne technický)problém.
Mimochodem,někdo na konkurenčním fóru hanil Victrona....zlatý Victron!Tam je ke všemu přístup,můžu si vše nastavit dle libosti.Na rozdíl od tohoto čínského šmejdu.
Mimochodem,někdo na konkurenčním fóru hanil Victrona....zlatý Victron!Tam je ke všemu přístup,můžu si vše nastavit dle libosti.Na rozdíl od tohoto čínského šmejdu.
Naposledy upravil(a) Pavel111 dne čtv led 23, 2025 7:19 pm, celkem upraveno 1 x.
-
- Reputace: 6
- Výkon panelů [Wp]: 9,9
- Kapacita baterie [kWh]: 18
SofarSolar neznám, ale mám GoodWe a tam se dá přepnout na backup což je úplné odpojení od sítě. Pokud to SofarSolar umí taky, tak určitě přepnout/přepojit. Že odebere ze sítě nulu, nemá na dotaci vliv - kdo by jak dokazoval, kdy to bylo jak přepnuté?
-
No, myslím, že Sofar není zrovna ukázka nějakého čínského šmejdu.
A nastavit tam jde snad úplně všechno. Modbus registry jsou slušně zdokumentované.
Než Victrona, tak to rozhodně raději Sofar.
-
Mně akorát napadlo,že když už je podmínka dotace to,že musí být FVE připojena k síti,že bych tam mohl dát nějakou LEDku na fázi z DS(2W)abych to simuloval.Pokud by to ale nebylo nutné,tím lépe.
-
A jak to nastavíš tak,aby nebyly přetoky do DS a zároveň si nic nepřisosával z DS?
Jsem velmi zvědav.A se mnou i stovky dalších.
-
-
To Mex,jestli si myslíš,že toho Sofara donutíš k tomu,aby fungoval jako Victron,to nikdy.Je to jiná liga.
Myslím ale,že už jsme se poněkud vzdálili původnímu tématu.Sofar je pro nás ostrovníky jen hnůj.
Doufám,že se mnou všichni souhlasí.Nechtěl jsem rozpoutat diskusi.Já mu to tam (přepínač sítí)šoupnu.
Chtěl jsem jen vědět,jestli v momentě kdy bude FVE odpojena od DS nenastane problém z hlediska dotací.
Myslím ale,že už jsme se poněkud vzdálili původnímu tématu.Sofar je pro nás ostrovníky jen hnůj.
Doufám,že se mnou všichni souhlasí.Nechtěl jsem rozpoutat diskusi.Já mu to tam (přepínač sítí)šoupnu.
Chtěl jsem jen vědět,jestli v momentě kdy bude FVE odpojena od DS nenastane problém z hlediska dotací.
-
- Reputace: 102
- Lokalita: Česká Lípa
Pletete si povolené technologické přetoky s tzv. nulovým rezervovaným výkonem.
Pokud má dotaci s podmínkou k připojení výstupu výrobny na DS tj. tzv. výrobna v paralelním provozu s DS aneb tzv. On-Grid systém (tedy žádný ostrov) pak musí mít sjednánu smlouvu o připojení výrobny k DS. Pokud by smlouvu neměl tak má přetoky skutečně nulové bez těch technologických, ale to by znamenalo, že porušil podmínky dotace a vůbec nemá sjednanou smlouvu s distributorem o připojení výrobny k DS a i za to samotné už hrozí pokuta i bez jakýchkoli přetoků + ještě navíc ztráta dotace.
Pokud sjednanou smlouvu s distributorem (zmíněný EON) skutečně má, pak má ve smlouvě stanoven pouze tzv. nulový rezervovaný výkon, a to je to o čem distributor rozhoduje, ale technologické přetoky do 30kWh za měsíc jsou stanovené aktuálně platným cenovým rozhodnutím ERU 13/2024.
Takže pokud má s EONem sjednanou smlouvu o připojení výrobny k DS byť s nulovým rezervovaným výkonem, tak prostě má povolené technologické přetoky přesně podle toho aktuálně platného cenového věstníku ERU. Pokud je tento limit 30 kWh měsíčně dostatečný tak prostě dál není co řešit.ERU píše:(4.36) Cena za překročení rezervovaného výkonu pro místo připojení odběrného místa, výrobny elektřiny
nebo distribuční soustavy sjednaného ve smlouvě o připojení je rovna za každý kW překročení:
(4.36.3) na hladině NN 1 976 Kč/kW/měsíc.
U výroben elektřiny připojených v odběrném místě na hladině NN se sjednanou nulovou hodnotou
rezervovaného výkonu se překročení rezervovaného výkonu účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší
než 300 W, a to za celkovou maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do
distribuční soustavy, pokud zároveň celková dodávka elektřiny do distribuční soustavy překročí v daném
kalendářním měsíc 30 kWh
-
- Reputace: 80
- Lokalita: Beroun, Příbram
Provozuju Sofar Solar HYD 20KTL-3PH v ostrovu. Na DS byl připojený cca 15min při prvním zapnutí, od té doby jede 24/7 v ostrovu. Ještě se mi nepodařilo ho přetížit. Běží na něj kompresor (2,2kW), několik hydraulických zvedáků (á 1,5kW), myčka kol (6,5kW motor + 3kW topení), CO-čko, TOS frézka, vrtačka, všechny 3f stroje v pneuservisu a zmrzlinový stánek (výrobník 3x motor celkem 6kW společně s několika 1f spotřebiči jako lednička, mrazák, kávovar). Takže tolik k tomuhle "čínskýmu šmejdu". Jako zálohu mám HYD 10KTL-3PH. Testoval jsem na něm zmrzlinový stánek a bez problému. To takový Goodwe GW-10ET si ani neškrtnul. Jediný, co mi na Sofar-u vadí je problematická interní BMS-ka.
Takže jestli má týpek Sofar Solar, zapojil bych všechno na backup a shodil jistič z DS
EDIT:
Na 1f mám UPS 6kVA + 3x Victron (Quattro + MP + MPII), celkem 21kVA. A jako BFU nevidím žádný rozdíl v elektřině ze Sofar-u a Victronu.
4512kg VRLA GEL / 20kWp+
-
- Reputace: 243
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 36
- Chci prodávat energii: ANO
velkou výhodou victrona je právě ten LF systém a trafo co se týče přetížitelnosti v ostrovním režimu.
Já jsem pro victrona. Tím tu nechci dělat nějaký flame ...
V instalacích bez přetoků se chovají naprosto korektně. přetkoky v rámce regulační odchylky jsou hluboko pod tolerovanými hodnotami egd a to jak při měření ve střídači tak s rychlým elektroměrem na vstupu. Měřili jsme si to síťovým analyzátorem asi 14dní.
ESS který má ošetřeno hdo je na tom ještě líp. I co se týče nechtěného odběru ze sítě v době dostatku. Doma jsem dosáhl i 0kwh za měsíc dle distribučního měření.
Výhoda je právě ta robustnost v ostrovu když upadne síť. 48/3000 si nechá líbít klidně 3,6kw odběru dokud se nepřehřeje což celkem trvá. Už jsem měl mnoho případů že zákazníkovi spadl hlavní jistič a zjistili jsme to za týden nebo 14 dní že jede v ostrovu protože to prostě vybil ale celou dobu nic netušil.
Jak jsou na tom sofary nebo goodwe atp netuším. Viděl jsem pouze několik instalací s goodwe střídači. Ale všechno bylo z mýho pohledu žalostný. na backupu jedna zásuvka v baráku a nějaký světla. Proč to tak dělají netuším. O tyto značky se nestarám, takže nevím.
Zato vím že victrona i tu blbou 48/3000 můžu dát do cesty hned za 32A hlavní jistič.
Já jsem pro victrona. Tím tu nechci dělat nějaký flame ...
V instalacích bez přetoků se chovají naprosto korektně. přetkoky v rámce regulační odchylky jsou hluboko pod tolerovanými hodnotami egd a to jak při měření ve střídači tak s rychlým elektroměrem na vstupu. Měřili jsme si to síťovým analyzátorem asi 14dní.
ESS který má ošetřeno hdo je na tom ještě líp. I co se týče nechtěného odběru ze sítě v době dostatku. Doma jsem dosáhl i 0kwh za měsíc dle distribučního měření.
Výhoda je právě ta robustnost v ostrovu když upadne síť. 48/3000 si nechá líbít klidně 3,6kw odběru dokud se nepřehřeje což celkem trvá. Už jsem měl mnoho případů že zákazníkovi spadl hlavní jistič a zjistili jsme to za týden nebo 14 dní že jede v ostrovu protože to prostě vybil ale celou dobu nic netušil.
Jak jsou na tom sofary nebo goodwe atp netuším. Viděl jsem pouze několik instalací s goodwe střídači. Ale všechno bylo z mýho pohledu žalostný. na backupu jedna zásuvka v baráku a nějaký světla. Proč to tak dělají netuším. O tyto značky se nestarám, takže nevím.
Zato vím že victrona i tu blbou 48/3000 můžu dát do cesty hned za 32A hlavní jistič.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12 Odpovědi
- 1597 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Kostěj
-
- 28 Odpovědi