Deye ostrov na firemnú budovu

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
Ing.David
Reputace: 0

Deye ostrov na firemnú budovu

Nový příspěvek od Ing.David »

Dobrý deň,

Priatelia, poprosím vás o pomoc s týmto problémom, jedná sa o menič DEYE , prípadne problematiku AC Coupling:

V našej inštalácii máme jeden 20kW LV Hybridný 3-fázový menič Deye a náš zákazník by si chcel kúpiť ďalší 50kW vysokonapäťový hybridný 3fázový menič. Ako jeho FVE inštalatéra ma poveril aby som vymyslel niečo, čo bude spolupracovať, pretože má veľmi rád značku Deye. Takže ak mi rozumiete, musím prísť s nejakým riešením.
Hlavný problém je: že meniče DEYE vedia pracovať pararelne len s použitím rovnakého typu a výkonu meniča.

Chcel by som vás požiadať o pomoc s týmito možnosťami:
Tiež dôležité: Inštalácia u zákazníka je OFF-Grid s použitím dieselového generátora v prípade potreby

1. Môžeme pripojiť 20kW LV Deye do GEN portu 50kW HV Deye. 20kW LV Deye bude fungovať ako Smart Load. Takže panely a batérie po nabití budú produkovať extra striedavý prúd do GEN portu a 50kW Deye môže nabíjať batérie a tiež uspokojovať spotrebu.
- inými slovami zapojíme Load port z 20kW Deye do GEN portu 50kW HV Deye.
Je to možné ? Má s Deye už niekto takúto skúsenosť ?

2. Metóda AC Coupling od 20kW LV Deye do 50kW HV Deye. Takže pripojíme 20kW Deye ako On-Grid (ale s batériami) na prívod v hlavnom rozvádzači (teda výstup z 50kW Deye v hlavnom rozvádzači) a CT meranie - smart meter s nastavením Zero power to Grid - bez exportu do siete na hlavný prívod - alebo inak výstup Load z 50kW Deye .
- mám obavu keby v tomto prípade exportoval 20kW deye či by tento export nepoškodil 50 kW HV Deye.

Čo si o týchto dvoch spôsoboch myslíte ?

Ako sa chovajú dva meniče keby náhodou ongrid menič pustil export do ostrovného meniča ? Toto by ma ozaj zaujímalo ak to niekto riešil.

Veľmi pekne ďakujem za rady, ktoré mi naozaj pomôžu.

(Zákazník si už kúpil 50kW HV Deye, takže nemôže použiť napr. 5 pararel 20kW LV Deye)

Ďakujem veľmi pekne!
David
betmen
Reputace: 73
Lokalita: nedaleko od Trencina
Systémové napětí: >48V
Výkon panelů [Wp]: 2080 + 4800
Kapacita baterie [kWh]: 9,6
Chci/Mám dotaci: NE

Re: Deye ostrov na firemnú budovu

Nový příspěvek od betmen »

mam rad zakaznikov, ktory za nieco vysolia par 1000€ a ty ako moj elektrikar to potom vyries (a ze sa s tym stretavam pravidelne)... :)

k teme, sice sa v Deye vobec nevyznam, ale myslim, ze toto by mala byt otazka smerovana priamo na vyrobcu a nie na instalatera fve.
ale mozno tu niekto ma skusenost s takymto zapojenim pri pozadovanych vykonoch, každopádne aj tak by som si to najskor nechal orazit vyrobcom, ze je to mozne.
ved vies, ty si mi odpalil menice, ty zaplat skodu...
stacionárny dom :
2080Wp, Siton210, 2x 100L Drazice
4830Wp, Must PV1800 VHM 5548, Calb 16 x 180Ah
pojazdný dom:
120Wp + 12V, 100Ah olovo
prenosná elektraren :
homemade skladaci 2x60Wp + 12V, 75Ah olovo
Ing.David

betmen ďakujem ti za odpoveď. Áno žiaľ treba riešiť aj takéto situácie, ktoré mierne komplikujú život. Akože keď mám povedať pravdu je to celkom zaujímavá situácia, ktorá by stála za prelúsknutie. No na druhej strane nie na tak drahých komponentoch. Napísal som samozrejme aj výrobcovi ale tie ich “indické odpovede z call centra” nestoja za nič…

Ak sa k nám niekto pridá, budem vďačný za každý názor :)
oscar
Reputace: 22

Nový příspěvek od oscar »

A pripojit klasicky na 50kw na “microinverter” vstup stary 20kw nevyhovuje? Ci ta 50kw nebude mat baterku?
A na 50kw GRID pripojite generator
Ing.David

Áno oscar presne aj toto mi napadlo, že by si 50kW Deye riadil ten 20kW Deye cez GEN port, kde následne v nastaveniach 50kW povolím funkciu microinverter. Tým pádom by sa to malo chovať tak, že bude 50kW využívať tú 20kW na podporu celého 50kW loadu.
Len myslím že tam musím pichnúť výstup Load z 20kW Deye.
jars10
Reputace: 9

Nový příspěvek od jars10 »

1. Zapojit silnější měnič jako hlavní je OK.
2. Nemyslím si, že je dobrý nápad zapojit Load výstup z 20kW Deye do GEN 50kW konfigurovaného jako mikroinvertor.
Deye sice má jednu sběrnici, kde si jen připíná vstupy/výstupy přes relé, ale zároveň si hlídá napětí, co kde má zapojeno a podle toho upravuje chování firmware. Pokud budou takto zapojeny, dojde při nabití HV baterie s největší pravděpodobností k souboji měničů o frekvenci.
Deye si hlídá a je schopen měnit frekvenci podle vnějšího zdroje na vstupu GRID nebo GEN v režimu generátor.

Napadá mne Deye 20kW zapojit jako ostrov s vystupem LOAD bez řízení výkonu.
Na Deye 50kW jej připojit přes stykač na svorku GEN v konfiguraci generátor s omezením max výkonu odebíraného z generátoru.
Na Deye 50kW nastavit řízení stykače mezi nimi pomocí výstupu GEN SIGNAL. To bude fungovat podle SOC.
Zůstává problém, jak řídit výkon měničů nad 50kW. Pak by bylo potřeba řídit je a spínat nadřízenou logikou.
Celé je to kostrbaté a moc dobře to chodit nebude. Jen v omezeném rozsahu.
Ing.David

Ahoj jars10,

Ďakujem ti za premýšlavú odpoveď, to čo píšeš dáva zmysel a je to pravda. Akurát dnes som dostal odpoveď od Deye z technického oddelenia:

You can also connect the Grid port of the 20KW low-voltage inverter to the LOAD port of the 50kW high-voltage inverter, and connect the generator to the GEN port of the 50kW inverter.

- podľa tohto čo napísali odporúčajú 20kW Deye napojiť priamo do hlavného rozvádzača, ktorý bude celý napajáný z LOAD výstupu 50kW Deye.
Akože zmysel to dáva, iba sa to bude chovať tak, že z prebytku 20kW Deye nebude dobíjať batérie na 50kW Deye lebo prebytok nikdy nenastane. Podľa mňa sa 20kW Deye utlmí ak nenastane spotreba na LOAD porte 50kW Deye.
Ing.David

jars10 píše: sob úno 08, 2025 5:34 pm
1. Zapojit silnější měnič jako hlavní je OK.
2. Nemyslím si, že je dobrý nápad zapojit Load výstup z 20kW Deye do GEN 50kW konfigurovaného jako mikroinvertor.
Deye sice má jednu sběrnici, kde si jen připíná vstupy/výstupy přes relé, ale zároveň si hlídá napětí, co kde má zapojeno a podle toho upravuje chování firmware. Pokud budou takto zapojeny, dojde při nabití HV baterie s největší pravděpodobností k souboji měničů o frekvenci.
Deye si hlídá a je schopen měnit frekvenci podle vnějšího zdroje na vstupu GRID nebo GEN v režimu generátor.

Napadá mne Deye 20kW zapojit jako ostrov s vystupem LOAD bez řízení výkonu.
Na Deye 50kW jej připojit přes stykač na svorku GEN v konfiguraci generátor s omezením max výkonu odebíraného z generátoru.
Na Deye 50kW nastavit řízení stykače mezi nimi pomocí výstupu GEN SIGNAL. To bude fungovat podle SOC.
Zůstává problém, jak řídit výkon měničů nad 50kW. Pak by bylo potřeba řídit je a spínat nadřízenou logikou.
Celé je to kostrbaté a moc dobře to chodit nebude. Jen v omezeném rozsahu.
Ahoj jars10,

Ďakujem ti za premýšlavú odpoveď, to čo píšeš dáva zmysel a je to pravda. Akurát dnes som dostal odpoveď od Deye z technického oddelenia:

You can also connect the Grid port of the 20KW low-voltage inverter to the LOAD port of the 50kW high-voltage inverter, and connect the generator to the GEN port of the 50kW inverter.

- podľa tohto čo napísali odporúčajú 20kW Deye napojiť priamo do hlavného rozvádzača, ktorý bude celý napajáný z LOAD výstupu 50kW Deye.
Akože zmysel to dáva, iba sa to bude chovať tak, že z prebytku 20kW Deye nebude dobíjať batérie na 50kW Deye lebo prebytok nikdy nenastane. Podľa mňa sa 20kW Deye utlmí ak nenastane spotreba na LOAD porte 50kW Deye.
jars10

Ano, taky by to šlo. Deye umí reagovat na frekvenci na vstupu GRID i GEN. Podmínka, že řídící je ten silnější, je také splněna.
V principu tedy 20kW bude podle svého nastavení pořád "dodávat do sítě" a až nebude spotřeba a baterie u 50kW budou nabité, bude muset 50kW začít zvyšovat frekvenci.
Podle mne je důležité, že to nezavrhli. Tudíž je reálná šance, že celý projekt neskončí ve slepé uličce, ale něco se povede.
Pořád, jak píšeš, bude potřeba navrhnout a dimenzovat soustavu (poměr panelů, měničů, baterií) podle podmínek na míru a dle aktuální situace ji řídit, aby nezůstávalo příliš energie v baterii měniče, který ji není schopen okamžitě dodat, zbytečně se nezvyšovaly ztráty přečerpáváním energie, atd.
tafx
Reputace: 5

Nový příspěvek od tafx »

Já mám v plánu na LOAD výstup střídače Deye (12kw, LV) připojit GRID výstup hybrida Goodwe 10K-ET s HV baterkou. Jenom budu muset nějak omezit vybíjecí proud HV baterky, aby jí to moc nehuntovalo. Je to 12,8 kWh BYD a klidně pokryje nabíjení auta 11kW, což je moc a nebude to třeba. Smartmetr GW dám před LOAD svorky Deye a uvidim, co se bude dít.
Ing.David

tafx
každopádne dáš nám vedieť čo to robí ? Ako sa to bude chovať ? :)
tafx
Reputace: 5

Nový příspěvek od tafx »

Zkusim nezapomenout. Teď jsem ve fázi sestavování 48V baterií, pak zprovozním Deye a přepojím na něj stringy z GW a pak budu stavět a instalovat stringy na přístřešku pro auta. Mohl bych ale zkusit zprovoznit GW alespoň bez panelů jen s baterií už relativně brzy během března.
oscar
Reputace: 22

Nový příspěvek od oscar »

kto vybral to 50kw HV deye?
zakaznik?

preco mu nenavrhnes, ze ponuknes namiesto neho 2x 20kW LV menic a paralelne k tomu existujucemu (teda vykon 60kW AC, DC aj 90kWp), zdielanie spolocnej lacnej baterky (a to do 230kWh vieme v pohode ist, resp. aj vyssie) ?
Ing.David

oscar
Toto bolo naše prvotné krásne a prehľadné riešenie. Iba pán zákazník si už objednal 50 kW HV DEYE ... Má dodávateľa čo objednáva elektromateriál tak sme sa dohodli, že teta meniče si zabezpečí a všetko ostatné FVE my. Ibaže s týmto nás prekvapil.

Len ako píšeš myslíš že by bolo rozumnejšie použiť 200 kWh LV batérie skôr ako 200 kWh HV ?
Ja si myslím, že životnosť a vyspelosť technológie HV je vyššia. A to nespomínam ani inštaláciu 200 kWh LV batérií, to by bol spoločný + a - Busbar batérií veľký ako sviňa :) min. 30mm hrubá medená pásovina o šírke 80-100mm :))
jars10

HV-LV je na polemiku.
Já osobně v HV nevidím vyšší vyspělost a životnost. Spíše naopak.
Pro LV ještě mluví cena, jednoduchá možnost rozšíření, servisu baterií, možnost obsluhy vlastními silami, atd.
Sám už několik let provozuji LV úložiště 140kWh a nyní stavím LV 256 kWh.
Podle vlastních zkušeností bych řekl, že cca 50 kW je zlomová hranice mezi LV a HV.
Busbar 2000-3000 mm2 je nesmysl. 50kW (1000A) mi s normálním provozním oteplením udrží 30x10mm, tj 300mm2 i při dlouhodobé zátěži - celodenní nabíjení EV.
Ing.David

jars10
- určite s tebou v tomto názore súhlasím. Veľa sa uvádza, že práve vyššie prúdy spôsobujú degradáciu, avšak degradáciu meniča/striedača nie však batérie, ktorej stavba bloku je striktne daná.
Veľmi ma zaujalo, že máš úložisko 140 kWh z LV batérií a staviaš väčšie. Takže si s LV určite spokojný, že áno ?
Aký typ batérie používaš ? Či si články skladáš sám ?

Aktuálne pracujeme na projekte, kde máme navrhnúť 100 kW ostrovný systém s 250 kWh úložiskom a osobne preferujem 5 X 20kW LV Deye s Pylontech US5000 - prepojených cez LV HUB od Pylontech. Tiež máme polemiku, či nejsť 2X 50kW HV Deye. Presne sa nevieme dohodnúť na batériách lebo tento projekt bude v našej budove a chceme aby to bolo tip top a batérie nám aj vydržali čím viac. Tak pozeráme aj na ekonomiku.
5000A sa nám už na bezpečnosť prevádzky batérií zdá dosť ale rád by som si vypočul tvoj názor ako by si toto napríklad pre seba riešil ty
jars10
:)
jars10

O degradaci měničů velkými proudy, pokud jsou na to stavěny, nic nevím.
Jak jsem psal, 50 kW (1000A) se mi jeví na LV ještě OK, 100kW už je dost. Možná vyřešit modulárně 2x 50kW nebo 5x20kW se samostatnými aku. Deye umí spolupracovat a sdílet spolu informace o zátěži, osvitu, aku a přizpůsobovat tomu provoz. Neznám specifika zadání a používání. Příliš velké proudy už nejdou vyřešit rozumně ani levně.

Já mám momentálně 42ks Pylontech 3,5kWh. Měniče 2x Deye 10kW, 3x Victron Quattro 15kW, 1x Victron Quattro 10kW.
Spotřeba proměnlivá. Base load 5 kW, špičkově k 60 kW.
Nový aku stavím z článků MB31. 16x16ks, tj. cca 250kWh. Už chci ty měniče rozdělit. S Deye 2x10kW a Pylontech provozovat spotřebu domu a s Victrony provozovat MB31 pro nabíjení EV.
U Pylontechu je problém, že mají slabé vlastní připojovací kabely. Jen 21mm2 a konektory snesou jen 125A. Propojuji je po šesticích z obou stran dělanými 50mm2 kabely, ale pořád je to na větší zátěže málo. US5000 by bylo potřeba propojovat na busbar alespoň každý druhý.

Teď jsem si vzpomněl, že jsem viděl nabízet úložiště 300kWh 6000A.
https://ostrovni-elektrarny.cz/shop/pro ... 48v-300kwh
unicast
Reputace: 272
Lokalita: JV od pekla :)
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 5100
Kapacita baterie [kWh]: 13

Nový příspěvek od unicast »

Ing.David píše: čtv úno 13, 2025 9:13 pm
- určite s tebou v tomto názore súhlasím. Veľa sa uvádza, že práve vyššie prúdy spôsobujú degradáciu, avšak degradáciu meniča/striedača nie však batérie, ktorej stavba bloku je striktne daná.
Můžete prosím, pane inženýre, popsat, jakým způsobem by při velkých proudech mělo docházet k degradaci měniče?
Mex
Reputace: 170
Lokalita: Brno
Systémové napětí: >48V

Nový příspěvek od Mex »

jars10 píše: čtv úno 13, 2025 1:53 pm
HV-LV je na polemiku.
Já osobně v HV nevidím vyšší vyspělost a životnost. Spíše naopak.
:eek2:

To by měl někdo říct výrobcům aut. Vždyť ti pitomci se snaží pořád zvyšovat napětí baterek. A přitom 48V je přece výborné.
Stejně tak všechny různé velké bateriové systémy v kontejnerech. A nakonec i celá přenosová síť by se mohla ze 220kV/400kV předělat na nějakých 48V. ;-)
A pokud méně je lepší, tak možná ne 48V, ale raději rovnou na 12V.

Nyní vážně: tahat nějaké významnější výkony (vyšší než třeba 2kW) z nízkonapěťových baterek mně přijde jako nerozum.
Fyzikální zákony zatím nikdo nenovelizoval, a tak furt platí, že ztráty jsou přímo úměrné druhé mocnině proudu.
A při dnešním stavu techniky je rozhodně jednodušší dát někam milimetr plastu navíc jako silnější izolaci při vyšším napětí, než tam tahat měděnou šínu tlustou jako sloní noha pro šílené proudy při nízkém napětí.

Takže za mě: čím vyšší napětí, tím líp. Resp. čím menší proud pro potřebný výkon, tím líp.
PavelR
Reputace: 246
Lokalita: Žabčice
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 29139
Kapacita baterie [kWh]: 65
Chci prodávat energii: ANO

Nový příspěvek od PavelR »

na doma mi přijde LV v pohodě. Do těch 20kw se to dá dělat. Teď jsem předělával DC rozvaděč aby zvládl 350A a pásovinu jsem dal na 520A. Celkem pár kg mědi nic velkýho.
Ztráty jsou pouze věcí dimenzování a jak zákazník šetří. Dá se projektovat na třeba na 1% ale viděl jsem i projekt kde bylo o dost víc tuším to vycházelo při 2,2MW 80kw na kabelech který ale ten šetřílek platí po celou dobu provozu ...

U velkých výkonů jasně. Tam to má odpostatnění. 1000V a 10kW na string taková klasika. Kontejnerový baterky co jsme montovali od pylontechu mají tuším 800V vždyť tam by se ty káble jinak ani nevešly kdyby to bylo na polovině. Střídače pro velký FVE na 690 nebo 800V AC ...

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek