Ostrovní elektrárna pro závlahu

Popis a ukázky samostatných ostrovních elektráren nepřipojených do rozvodné sítě s akumulací energie.
mapa
Reputace: 0
Lokalita: Uherské Hradiště

Ostrovní elektrárna pro závlahu

Nový příspěvek od mapa »

Zdravím vespolek,
chtěl bych si udělat zavlažování zahrady, kde není elektrická energie. Proto hledám nějakou skládačku FV systému. Na střechu boudy se mi vlezou max 4 panely (délka boudy 4m). Potřeboval bych ideálně výkon FV 2-2,2kW, baterie okolo 2kW. Na systém budu připojovat čerpadlo do studny o výkonu 1 až max 1,5kW. Dále bych si k tomu doplnil nějakou řídící jednotku, zde bude ale spotřeba minimální.
Máte s tímto někdo zkušenosti?
Původně jsem uvažoval o systému, ale zde bych nezařadil řídící jednotku:

https://www.sigmashop.cz/solarni-cerpad ... vj4DlmAGRg

nebo

https://www.pedrollocz.cz/kategorie/fluid-solar/

Díky za rady a vaše zkušenosti.
Mokis
Reputace: 7
Lokalita: Olomouc
Systémové napětí: 48V
Výkon panelů [Wp]: 3360
Kapacita baterie [kWh]: 6,1
Chci prodávat energii: NE

Re: Ostrovní elektrárna pro závlahu

Nový příspěvek od Mokis »

Ahoj. Co vše budeš zavlažovat? A jak dostáváš vodu ze studny aktuálně?

Osobně bych to viděl na více lokálních solárních zavlažovacích kapkových systémů, letos jsem objednával na Amazonu za 500kc kus s 15 kapači, a k nim nějaký sud. Do sudu jednou za týden/14dnů dát vodu dosavadním způsobem.

Já mám 2letou zkušenost se systémem Gardena aquabloom (cena 2200 za kus). Používám 2 jednotky. Jedna ve skleníku s Gardena průsakovou hadici a cca 6ks kapačů. Druhý venku s 35 kapači (ke každému čerpadlu je 20ks) a cca 6m mikrodrip hadičky. Chce to odladit, aby byl dostatečný tlak. Jediný nedostatek je, že krycí plast solárního panelu lekce zmatněl, ale na výrobu to zatím nemá vliv.

Na zimu celý systém uklidit do boudy a části s bateriemi odvézt do tepla.
1080Wp jih sklon 90°, 2280Wp jih sklon 5°, Victron Smartsolar 100/20 a SmartSolar 150/45, Multiplus II 3000/48, Cerbo-S GX, Smartshunt, LiFePO4 48V 120Ah, JK-BMS.
gupa
Reputace: 127
Lokalita: pod Brnem
Systémové napětí: 24V

Nový příspěvek od gupa »

6V/3-4A jako zdroj a napětí, jeden 5um 10" filtr před čerpadlem a jeden dole při nasávání, pro membránové čerpadlo 24V 600GPD, které přečerpá 1/4 trubičkou denně 300l do barelu s nasáváním 4m a výtlakem 7m. To nestačí? Jaký regulátor nebo spínače baterie nevím ale vím, že na zahradách stačí když kape, lepší než když teče proudem. Mám to na lineár trafo nabíječce seplé a nastavené na ty 3 A při 6V a posílené mezi plus a minus elektrolytickým kondenzátorem podle hladiny zvuku pro lepší vyhlazení. U FV a na baterii to asi nebude potřeba vyhlazovat.

Dále mám poznámku. Také místo motyky je velmi dobrá tkaná agrotextilie která je asi nejlepším vynálezem za posledních 50 let co zemědělství má, ale nepoužívá ji. Lepší než nějaké hydrogely nebo systémy závlah.
3x2000VA-VMP-par, NiCd 24V, 22x210-320Wp, 2x85A-VMPPT
mapa
Reputace: 0
Lokalita: Uherské Hradiště

Nový příspěvek od mapa »

Zatím nezavlazuji nijak, ale skrz počasí uz to musím resit. Potrebuji cca 2m3/h pri dopravni výšce 30m.
Bude to na vinici 5x 100m
gupa

Nový příspěvek od gupa »

To tu dělali okolo Vysokýho Rohu nad Sedlecem u Mik., mají tam povrchovou nádrž a čerpadla nahoře a celé se to dává do potrubí které funguje jako jedna z mála zavlažovacích systémů jako po opravě v šírém okolí. Jde to vidět i na mapě. Takže vše by mělo jít přes nádrž a pokud vím, vinohrad se zavlažuje podle pravidel. Takže ne nepřetřžitě, kvůli nemocem a kvůli zrání a sběru a zaspání spících oček a kvůli omrzání na jaře. Takže je potřeba znát jen ten režim, potom správné dávkování, případně doplňování živin a sílu kvli slinování vchních vrstev ornice. Na hlavu krát množtví na těch pěti arech. A u vinohradu je nejlepším zalívání velmi pravidelná motyka, případně ta přifixovaná agrotextilie v pásu kolem 100cm. Liána potřebuje zakořenit do měkkého bez zvláštní zalívací péče, takže nezregulovaná plocha hlubokou orbou plus hloubkové kultivátory je v postatě zbytečná výsadba. Dále správný předplodiny plus správné vyhnojení těsně před výsadbou. Réva usychá jako poslední, protože má velmi hluboko kořeny jako třímetrové až desetimetrové špagety. Povrchové vodorovné se musí likvidovat aby ty hloubkové vertikální neuschly. Réva se musí v podstatě mrzačit podle pravidel aby měla kvalitní šťávu s kvalitním obsahem. Ikdyž dnes v době šumákové technologie je to jedno, vše se dobarví dovoní a dochutí podle výběru v nejbližším vinařském obchodě.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Ještě co si vzpomínám, při zakořeňování se tedy odstraňují boční kořeny při pravidelném používání té motyky, prostě se klekne a odhne kolem dokola a nožem se odřežou vodorovné a stoupnout kopat a u další hlavy znovu kleknout ořezat atd. A na těch pět arů je to asi 200 hlav?? Ke každé hlavě 12l kybl při výsadbě a , další kybl do 14 dnů až třech týdnů a potom podle počasí konec června další kybl dvakrát až čtyřikrát za červenec až srpen. Takže suma sumárum 200hlavx6kyblůx12lirů se normálně rozváží za holdrem v 1000l na desetkrát za první rok od výsadby pro těch 5 arů. A minimálně 5xkopat ročně motykou a mezi tím projíždět kultivátorem. Samozřejmě do motykou předpřipraveného hnízda z hliny okolo hlavy se lije ta voda. To se na podzim ruší přioráním. Vinohrad normálně závlahu nepotřebuje, jenže z důvodu šetření někdy v 1987 nějaký inženýr kdesi napsal, aby se ušetřila nafta, tak hlinu dělat ob řádek. Což kvůli erozi je vhodné, ale jen u vzrostlého a správně zakořeněného porostu.
vla
Reputace: 128
Lokalita: Praha 6

Nový příspěvek od vla »

Taky něco k té agrotextilii, používal jsem ji na zeleninu a po roce, kdy na ni svítilo Slunce se rozpadla na hromadu mikroplastů. Dalo dost práce se těch kousků zbavit. Už mi to na zahradu nesmí. Používám štěpku, drcenou slámu atd.
Nemám rád tenhle stát.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

To nebyla netkaná agrotextilie ale fake z materiálu na pytle které nemají UV ochranu, mám ji z české fabriky přes jeden sklad. Životnost minimálně 10 let. Nyní 3tí sezona venku bez problémů. Člení se na gramáž na m2. Černá barva standard, jiný odstín podle výběru, linky např pro spon jahod. Dobré je ji řezat horkým nožem nebo zatavit přejetím řezu lehce ohněm proti roztřepu. Fixuji elektrodama z kovošrotu nebo 3,15 drátem.

Ještě mne napadá proč se rozpadla, byl použit herbicid před nebo na tuto textilii. Je to v návodě k této textilii jako upozornění, herbicidy jsou soli které ničí mnoho celistvých struktur vč. polymerů, které jsou mimojiné v určité formě i v každém živém organismu a jsou vlastně cíleně vyrobenou chemikálií k tomuto otrávení rostlin. Oplocení rezne, stromy nenápadně žloutnou, zpřístupní se tak nové cesty pro nepoznané virózy stromů které díky "sterilitě" půdy proti virionům v takto proherbicidované půdě. Posouvá jinam buněčný obsah kanály, mění elektrický systém těla kterým je poháněn. Je to nenahraditelný pomocník všech ochranářů v JZD, ale po poznání výhod agrotextilie jsem neměl důvod ani plnit zavlažovací systém který jsem před agrotextilií zkoušel na jinak velmi proschlou stráň ani od té doby nepoužívám roudap protože mám rád když se daří stromům bez trávojedu. Naopak broskve jsem musel začít mnohem více prostříhávat a plody broskvoní se neskutečně zvětšily.
vla

Nový příspěvek od vla »

Jen na obranu, herbicidy ani jiná chemie mi na zahradu nesmí ani zabalené. Se vším je více práce, ale baví mě to. Někdy zvítězí příroda, někdy já.
Nemám rád tenhle stát.
gupa

Nový příspěvek od gupa »

Já neútočím, jen hledám myšlenku proč se něco děje co by nemělo se dít. Asi by to vyřešil pokus s ponecháním kousku té textilie jinde na Slunci třeba za oknem aby se vyloučilo to odpařování nějaké exhalace z té půdy. Ale odhaduji že to byl fake v malém balení, normálně se toto zboží prodává na špulkách a na kilometry. Bílý pytel se rozpadne na Slunci asi za jedno léto. Bude to asi velmi podobný materiál. Dal jsem ho i na plot jako zástěnu aby se sousedi nemuseli dívat na můj malý skládek za ním a mám ho druhým rokem na plotě bez problémů.
vla

Nový příspěvek od vla »

Rozhodně jsem to jako útok nebral, jen jsem se zřejmě nevhodně vyádřil.
Nemám rád tenhle stát.

• Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek