Certifikát či zlegalizování domovní Bioplynového generátoru
Obecná diskuze na téma "soběstačnost" s využitím alternativních zdrojů energie, jejich využití v běžném životě, potravinová soběstačnost atd.
Certifikát či zlegalizování domovní Bioplynového generátoru
Zdravím všechny,
na své zemělodi jsem měl kolaudační kontrolu ze stavebního úřada a všechno na mém ostravním systému prošlo ( fotovoltaika, voda, rostliny atd)
ALE neprošla bioplynový generátor.
Měl byste někdo tip jak zlegalizovat, když jsem si sám vyrobil bioplynový generátor ze záchodového odpadu a dodávání další biomasy ze zahrady. Moje inspirave byl youtube a pokus omyl, a oni po mě chtějí abych ji dokázal že je to bezpečné. K takovým pokusným věcem neexistují dokumentace. a kdyby ano tak bych si to asi koupil. Ale když se něco vyvyjí poprvé tak k tomu nemůže nic certifikovaného existovat.
Dokumentace k velkým bioplynkám co jsou u JZD mi moc asi nepomůžou.
Měl byste někdo nějaký tip ???
Diky moc
Karel
na své zemělodi jsem měl kolaudační kontrolu ze stavebního úřada a všechno na mém ostravním systému prošlo ( fotovoltaika, voda, rostliny atd)
ALE neprošla bioplynový generátor.
Měl byste někdo tip jak zlegalizovat, když jsem si sám vyrobil bioplynový generátor ze záchodového odpadu a dodávání další biomasy ze zahrady. Moje inspirave byl youtube a pokus omyl, a oni po mě chtějí abych ji dokázal že je to bezpečné. K takovým pokusným věcem neexistují dokumentace. a kdyby ano tak bych si to asi koupil. Ale když se něco vyvyjí poprvé tak k tomu nemůže nic certifikovaného existovat.
Dokumentace k velkým bioplynkám co jsou u JZD mi moc asi nepomůžou.
Měl byste někdo nějaký tip ???
Diky moc
Karel
-
Re: Certifikát či zlegalizování domovní Bioplynového generát
A co přesně neprošlo?
Certifikát tlakové nádoby? Rozptylová studie? Chybějící záchytné vany? Smlouva na likvidaci zreagovaného materiálu z bioplynky? Stanovisko ČIŽP? Vodoprávního úřadu?
Certifikát tlakové nádoby? Rozptylová studie? Chybějící záchytné vany? Smlouva na likvidaci zreagovaného materiálu z bioplynky? Stanovisko ČIŽP? Vodoprávního úřadu?
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
To je super, ze se ti tvuj ostrovni system podarilo dokoncit, mam z toho radost a preju at dlouho slouzi ke spokojenosti!
Mam hloupy dotaz: A musela kontrola o bioplynovem generatoru vedet? Myslim tim, jestli to neslo nazvat treba jen nejakou jimku nebo septikem?
Mam hloupy dotaz: A musela kontrola o bioplynovem generatoru vedet? Myslim tim, jestli to neslo nazvat treba jen nejakou jimku nebo septikem?
Zdravím,
no neprošlo to jako celek. Pro zachytávání a zpracovávání odpadu a biohmoty používám IBC kontejner. Pro skladování plynu používám 120l sud, který přetlačuje vodu do druhého sudu a tím získávám tlak, solarní panel se spirálou abych mediu zahříval. Propojení hadicemi sklenice na zpětný zažehnutí od sporáku. Prostě podomácky udělaný systém, který teprve vlastním prvozem budu ladit upravovat a měnit.
Diky
Karel
no neprošlo to jako celek. Pro zachytávání a zpracovávání odpadu a biohmoty používám IBC kontejner. Pro skladování plynu používám 120l sud, který přetlačuje vodu do druhého sudu a tím získávám tlak, solarní panel se spirálou abych mediu zahříval. Propojení hadicemi sklenice na zpětný zažehnutí od sporáku. Prostě podomácky udělaný systém, který teprve vlastním prvozem budu ladit upravovat a měnit.
Diky
Karel
To Joseff:
diky za přání. Ano k dokončení zbývá malinko .
Ne nemuseli ji vidět. Prostě jsem blb že jsem se tím chlubil a chtěl mít všechno správně podchycené a polde platných zákonů..
Takže druhé řešení je kořenovku a bioplyn při druhém kole kolaudace neřešit.
Karel
diky za přání. Ano k dokončení zbývá malinko .
Ne nemuseli ji vidět. Prostě jsem blb že jsem se tím chlubil a chtěl mít všechno správně podchycené a polde platných zákonů..
Takže druhé řešení je kořenovku a bioplyn při druhém kole kolaudace neřešit.
Karel
-
Pokud to není hotové a je to jen pokusný prototyp který se bude teprve ladit, tak jsi o tom úředníkům vůbec neměl říkat, to byla chyba To když to není ještě v konečném stavu tak to těžko nějak schvalovat a po změnách zase znovu, to je nesmysl.KarelSebela píše:Zdravím,
Prostě podomácky udělaný systém, který teprve vlastním prvozem budu ladit upravovat a měnit.
Karel
A jak ta bioplynka funguje, spokojenost? Co všechno to žere, jak často a jaká je obsluha toho? Nemáš někde fotky?
Chci elektrárnu s licencí a s prodejem přebytků nebo komunitní výměnou energie: ANO
Souhlas, chyba.tomas píše:Pokud to není hotové a je to jen pokusný prototyp který se bude teprve ladit, tak jsi o tom úředníkům vůbec neměl říkat, to byla chyba To když to není ještě v konečném stavu tak to těžko nějak schvalovat a po změnách zase znovu, to je nesmysl.KarelSebela píše:Zdravím,
Prostě podomácky udělaný systém, který teprve vlastním prvozem budu ladit upravovat a měnit.
Karel
Ale když se mě ptají kam mam svedený odpad ze záchodu a já nemam kořenovku a plánoval jsem využít "všecho co dům vyprodukuje" tak jsem prostě byl hrdý a chtěl říc pravdu.
Možná doba již skousla kořenovky a toto je zase o krok dál. Udělám kořenovku a zkolauduji asi... A vnásledných letech až vyvynu finální verzi bio... tak ten pak extra netuším jak zkusím zlegalizovat. Cíl je prokopat cestu i pro ostatní. Stejně tak jako s mojí Zemělodi. Už vím jaká povolení a jak to postavit papírově. Prostě i na toto se budu muset časem zaměřit.
Díky za snahu.
Karel
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
pokud je ta nádoba těsná, tak bych zkusil že je to jímka na vyvážení, tam stačí zkouška těsnosti a smlouva s nějakou firmou, že vám to vyvezou, nejmíň práce, nikdo potom nepátrá, jak často se vyváží.....
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
skvělé na internetu jsem docela dlouho hledal a nenašel jakýkoli technicky popis k IBC kontejnerum a nějaký certifikát o tom co se do nich může dávat či jakou mají živostnost.
-
já bych jenom tvrdil, že je to typová nádrž z hdpe, snad to projde, zkoušku těsnosti může udělat třeba vodař. Zkusil bych kontaktovat stavební úřad, co potřebují k jímce za papíry a oni si sami řeknou. U nás hlavně chtějí tu smlouvu o vyvážení.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Lokalita: Žabčice
- Výkon panelů [Wp]: 29139
- Kapacita baterie [kWh]: 12
- Chci prodávat energii: ANO
A je naprosto nezbytne to legalizovat jako bioplynku? co takhle rict ze je to jen obyc jimka, zkolaudovat a pak si delat svoje?
Ano k tomuto řešení se asi uchýlim.
-
Momentálně pracuji na podobné bioplynce, jen o trošku větší a také už začínám řešit jak to má být papírově. Vše kolem plynu podléhá vyhlášce, takže bude třeba někoho s příslušným razítkem, kdo si to vezme na triko. Takového člověka ovšem ještě nemám. Mluvil jsem ale před časem s jediným majitelem domovní bioplynky v ČR - firma UNEGO - a ten tvrdil, že to nebylo obtížné schválit vzhledem k tomu, že je tam minimální tlak.
-
KarelSebela:
A jak ta bioplynka funguje, spokojenost? Co všechno to žere, jak často a jaká je obsluha toho? Nemáš někde fotky?
drama:
O kolik vetsi nez IBC kontejner bude tvoje bioplynka? Z ceho tu nadobu planujes? Cim ji budes krmit?
drama:
O kolik vetsi nez IBC kontejner bude tvoje bioplynka? Z ceho tu nadobu planujes? Cim ji budes krmit?
-
Budou to dva fermentory z IBC kvůli větší stabilitě (acidifikace jednoho umožní naočkování z druhého) + další dva na vodní plynojem. Krmení odpadem z kuchyně/od zvířectva. V zásadě vycházím z aktualizované konstrukce T.H.Culhana ze solarcities.
-
Nebyl by nějaký odkaz? Sice nemám v podstatě žádný "krmení" ale zvědavost jistě.
-
Původní verze: http://solarcities.blogspot.cz/2012/06/ ... -just.html
aktualizace je taky na stejném blogu, ale je to trochu nepřehledné, ten člověk je grafoman...
aktualizace je taky na stejném blogu, ale je to trochu nepřehledné, ten člověk je grafoman...
-
Stačí zadat Googlu "DIY methane"
70kWp + 10kW Infinity, 25kWh LiFe
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Firma na zlegalizování ostrovní elektrárny do 10kW v RD