Zapojení panelů
Palalelní, sériové, sérioparalelní, spojení různých panelů, propojení při různé orientaci střechy, vnitřní zapojení panelu, ochranné diody, diskuze, rady a praktické zkušenosti
-
Zapojení panelů
Prosím o radu jak zapojit panely 35V – 300W tak aby výsledné napětí nepřekročilo 100V a do budoucna šel přidat další panel
Děkuji budu rád za obrázek a odkaz na potřebný materiál například rozdvojku či roztrojku pro konektory MC4
Děkuji budu rád za obrázek a odkaz na potřebný materiál například rozdvojku či roztrojku pro konektory MC4
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
Re: Zapojení panelů
tak tady je každá rada drahá
zkus logickou úvahu: stringy (česky řada) musí mít stejné napětí, tak jak tři kusy zkombinovat, aby bylo méně než 100V (proč?) jestli je to napětí Umpp, tak naprázdno je mnohem vyšší). Chybí údaje, na kolik voltů je systém. Takže jediné řešení zadání je všechny paralelně a nebo dva do série a jeden nechat odpočnout. A kde koupit roztrojku MC4 : zeptej se googlu, on ví skoro všechno :
https://www.google.cz/search?q=mc4+rozt ... GrU_vCgPAH
pak doporučuju něco přečíst třeba tady na fóru a potom teprve vznášet dotazy. Dozvíš se třeba, že by tam mělo být nějaký jištění, možná diody a nebo taky nedejbože přepěťová ochrana....
zkus logickou úvahu: stringy (česky řada) musí mít stejné napětí, tak jak tři kusy zkombinovat, aby bylo méně než 100V (proč?) jestli je to napětí Umpp, tak naprázdno je mnohem vyšší). Chybí údaje, na kolik voltů je systém. Takže jediné řešení zadání je všechny paralelně a nebo dva do série a jeden nechat odpočnout. A kde koupit roztrojku MC4 : zeptej se googlu, on ví skoro všechno :
https://www.google.cz/search?q=mc4+rozt ... GrU_vCgPAH
pak doporučuju něco přečíst třeba tady na fóru a potom teprve vznášet dotazy. Dozvíš se třeba, že by tam mělo být nějaký jištění, možná diody a nebo taky nedejbože přepěťová ochrana....
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
Jištění bude pojistkový odpojovač,
Systém je na 24V (baterie 4x 180Ah) 2x12V + 2X12V
Regulátor Epsolar 4210
3x Panely SCHUTTEN Poly 300Wp napětí na prázdno 44V napětí při zapojení 35V
Ano také mi jako jediné řešení vychází paralelně jen jsem chtěl vědět zda není jiné řešení
Takže použít roztrojku MC4 + + +, - - -,
Děkuji za odpověď
Systém je na 24V (baterie 4x 180Ah) 2x12V + 2X12V
Regulátor Epsolar 4210
3x Panely SCHUTTEN Poly 300Wp napětí na prázdno 44V napětí při zapojení 35V
Ano také mi jako jediné řešení vychází paralelně jen jsem chtěl vědět zda není jiné řešení
Takže použít roztrojku MC4 + + +, - - -,
Děkuji za odpověď
-
- Lokalita: severně od Brna
- Systémové napětí: 48V
- Výkon panelů [Wp]: 8kWp
- Kapacita baterie [kWh]: 12kWh
- Chci prodávat energii: NE
- Chci/Mám dotaci: NE
no já bych tam raděj dal jištění jednotlivých panelů, zpětný proud by mohl při nějaké poruše udělat paseku.
ostrov skoro 8kWp neustále ve stádiu zrodu: smartshunt(ex WBJR), MPPT150/45, MPPT 250/100(ex midnitesolar 150 clasic lite), 16S a různě P cca 340Ah Winston, MP II 5000,( ex Powerjack 8kW, ex samodomo cca 4kW). 48V DC rozvody a spotřebiče.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6 Odpovědi
- 1547 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od xmasin
-
- 19 Odpovědi