Balancování Pb aku v sérii
Olověné baterie, údržba, servis, dobíjení, rady, tipy, návody ...
-
Balancování Pb aku v sérii
Nový specializovaný obvod od LTC:
http://www.electronicproducts.com/Analo ... eries.aspx
jen škoda, že neuvažují o balancování jednotlivých článků
http://www.electronicproducts.com/Analo ... eries.aspx
jen škoda, že neuvažují o balancování jednotlivých článků
-
Re: Balancování Pb aku v sérii
Tak tady je i datasheet - http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/3305f.pdf
Celkem zajímavé je využití pomocné (Auxiliary) baterie, která dorovná Ah celého stacku.
Jinak je to dělané pro až pro čtyři 12V Pb baterie, ale umí se to pospojovat na větší paky. Je to celkem nastavitelné a má to i jednoduché informační výstupy, které by šli připojit na LEDky.
Moc pěkný obvod. Fakt jen škoda, že nepřemýšlí o jednotlivých článcích. Ale zase která 12V baterie má přístupné jednotlivé články. :/ A 2V články tu asi nemá nikdo.
Spíše by mě zajímalo, jestli by to šlo zneužít na 6V baterie, co jsem to tak rychle prolítl, tak "asi" nee. :/ Tedy pořád se zmiňují jen o 12V, ale v tabulce parametrů jsem žádné takové omezené nenašel. Podle tabulky bych odhadl, že 2V už určitě ne, ale 6V by mělo jít a dokonce tam mají podle mě i pro ten případ ukázané hranice nabití a vybití....
Celkem zajímavé je využití pomocné (Auxiliary) baterie, která dorovná Ah celého stacku.
Jinak je to dělané pro až pro čtyři 12V Pb baterie, ale umí se to pospojovat na větší paky. Je to celkem nastavitelné a má to i jednoduché informační výstupy, které by šli připojit na LEDky.
Moc pěkný obvod. Fakt jen škoda, že nepřemýšlí o jednotlivých článcích. Ale zase která 12V baterie má přístupné jednotlivé články. :/ A 2V články tu asi nemá nikdo.
Spíše by mě zajímalo, jestli by to šlo zneužít na 6V baterie, co jsem to tak rychle prolítl, tak "asi" nee. :/ Tedy pořád se zmiňují jen o 12V, ale v tabulce parametrů jsem žádné takové omezené nenašel. Podle tabulky bych odhadl, že 2V už určitě ne, ale 6V by mělo jít a dokonce tam mají podle mě i pro ten případ ukázané hranice nabití a vybití....
-
Zdravím.
Já mám 2V články.Celých 12 kousků.Takže mě by to rozhodně zaujalo.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
- R.I.P.
Používam pre dvojčlánky ( teda 4V ) balancér od autora Zajíca ( s mojim pseudonymom nemá nič spoločné ). Už som zverejnil, ako to pracovalo na mojom ostrove, je vidieť dorovnávanie napätí na 4,7 V pri absorpcii - pozri stupnicu Cell1. Pre napätie 2 V stačí upraviť vstupný odporový delič.fugas píše:Zdravím.
https://forum.mypower.cz/viewtopic.php? ... =20#p28443
Ešte link na inú realizáciu s upozornením, že ide vlastne o obmedzovač napätia :
http://rcmodely.cevaro.sk/index.php?id=299
750 Wp, LS3024B, 18650 - 198P8S 30,4 V, Multiplus C 800 nonstop / všetky slabé spotrebiče
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
1950 Wp, 2 x LS3024B, VS2024N, olovo - 330 Ah / 24 V, Carspa 3000 sin deň / silné spotrebiče a ohrev TUV
5995 kWh za meničmi za posledné 2 roky.
-
To je pěkné a možná bych si i troufnul to pobastlit.Včera jsem zapojil desulfátory a jeden spustil o několik sekund dříve,než ten druhý.Takže tam patrně rozdíl v napětí bude.Díky za info.
Isolar 5kW (Axpert klon), LiFePo4 202Ah Lishen 18s.Nyní v přestavbě P106 Electric z projektu LiFePo4 na LiIon 100Ah.
-
Dobrý den, taky se mi začaly "rozjíždět" akumulátory v sérii , takže bylo třeba postavit nějaký pasivní vyrovnávač napětí. Snad se bude někomu hodit.
Použil jsem tzv. okénkový diskriminátor, cenově do 100 kč.
Můj oblíbenec 2x741 sleduje napětí na aku a pokud jsou stejné, svítí zelená ledka.Pokud má jedna baterie vyšší napětí , sepne OZ a připojí tři ledky, napětí se sníží. Rozdíl napětí se dá nastavit od skoro nulového až po volty jedním odporem.
Kdo chce aktivní, může spínat nějaký DC/DC měnič. Zatím funguje jak má s nastavením 0.2V bez problémů.
Předpokládám, že by fungoval i na 6V, nebo použít jiný OZ.
Použil jsem tzv. okénkový diskriminátor, cenově do 100 kč.
Můj oblíbenec 2x741 sleduje napětí na aku a pokud jsou stejné, svítí zelená ledka.Pokud má jedna baterie vyšší napětí , sepne OZ a připojí tři ledky, napětí se sníží. Rozdíl napětí se dá nastavit od skoro nulového až po volty jedním odporem.
Kdo chce aktivní, může spínat nějaký DC/DC měnič. Zatím funguje jak má s nastavením 0.2V bez problémů.
Předpokládám, že by fungoval i na 6V, nebo použít jiný OZ.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 14 Odpovědi
- 1887 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Nautilus
-
- 10 Odpovědi